Jump to content
IGNORED

3 sessongssovepose


 Share

Recommended Posts

Temperaturmerking i soveposer har lenge vært et omstridt punkt, der det har vært opp til vær enkelt produsent og merke etter egen vurdering. Nå er det innført en EU standard som skal gjelde for alle og som vill gjøre det lettere og sammenlikne objektivt.

Vet ikke om denne standarden blir brukt helt enda, men den er forhåpentligvis rett rundt svingen! Skulle egentlig vært inført fra nyttår 2005.

Når det gjelder ekstrem temperatur må dere huske på at det er snakk om en ren overlevelses temperatur og denne skal på ingen måte testes av vanlige folk på tur. Det kan være direkte farlig! Jeg synes merkingen med ekstremteperatur er en uting som kan lure folk som ikke har satt seg inn i det til å tro at det er grensen for hva man greit kan ligge i hvis man drar på seg en ekstra stilongs og ulltrøye. Ekstremteperatur er egentlig helt uinteressant for de fleste. Og jeg synes faktisk at det virker mer troverdig med en komforttemperatur 17 grader over den ekstreme overlevelses temperaturen enn en som bare er 7 grader fra. 7 grader er en liten grense mellom å fryse ihjel og å ligge varmt og komfortabelt!

Amerikanske merker, north face, marmot, western mountenering osv. er kjent for å ha en relativt riktig temperatur merking. Dette er takket være det amerikanske saksøkingssamfunnet der ingen produsent tar sjanse på å stå ansvarlig for at noen fryser ihjel pga. gal temperaturmerking. Amerikanske poser er også oftes kun merket med en temperatur, som skal være nedre konforttemperatur, men sjekk med forhandler før du tester. Når det gjelder dun er bl.a. marmot meget gode.

Som tidligere nevnt av andre er opplevelsen av temperatur svært individuelt og kan også variere i forhold til dagsform og fysiske forhold. Både kroppslige og ytre forhold kan være med på å gjøre en natt i samme temperatur med samme pose til to helt forselige opplevelser. Det kan høres veldig komplisert og vanskelig ut, men man må bare godta at man ikke alltid kan stole blindt på det som står på posen under alle forhold. Med litt skjønn og fornuft, pluss en liten margin ned til nedre konfort temp. kommer man langt! Så må man kanskje tenke seg litt ekstra om før man legger ut på de mest ekstreme ekspedisjoner. Dessuten kan det hjelpe godt å trekke på seg et sett med tørt ullundertøy i posen.

Av norske poser har jeg god erfaring med Nanok som kun oppgir en temp, nemlig komfort temperatur. Jeg har testet en nanok 0 pose ned mot null grader uten problemer.

Forøvrig har også nanok en veldig fin veiledning til sin temperaturmerking og komforttemperatur sett i forhold til ytre forhold og i forhold til alder og kjønn osv. Denne er veldig relevant og nyttig lesestoff, og den kan helt sikkert også overføres til andre produsenter, uten at jeg skal stå som garantist for at alt som står der fungerer for alle.

Se: http://www.nanok.no/temp.htm

Ved kjøp av sovepose er det lurt å sjekke at posen ikke er alt for lang, da dette kan skape et unødvendig kulderom i bunnen. Noen ønsker likevel et rom til å oppbevare støvler og tøy nederst, men jeg foretrekker heller å sove varmt og tørt. Likevel bør du passe på at du ikke ligger å presser føttene mot bunnen og klemmer sammen isolasjonen. Det er også verdt å sjekke om det er skikkelig stormklaff på innsiden av glidelåsen da det ofte trekker fra denne noe som kan gjøre natten unødvendig kald og ubehagelig. Noen av de varmere vintersoveposene har en dobbel stormklaff som fungerer veldig bra.

Et godt liggeunderlag er også viktig for å holde deg varm, da bakken under deg kanskje er det som stjeler mest varme hvis den får lov.

Og helt til slutt. Til kalde netter kan jeg anbefale varmeflaske®, eks. Nalgene flaske, eller vanlig brusflaske med varmt vann og en ullsokk rundt til å ha i posen, gjerne i fotenden. Det ekstra arbeidet med å koke opp litt varmt vann er på alle måter verdt det. Og det er også fint å ha litt vann som ikke er frosset neste morgen hvis du er på vintertur. (Termosen er fin til å holde vannet varmt, men er selvfølgelig ikke brukelig som varmeflaske.)

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy