Gå til innhold
  • Bli medlem

Lengde mellom synlige fjelltopper


Anbefalte innlegg

Hvilke fjelltopper i Norge ligger lengst fra hverandre, men fremdeles slik at man kan se de fra den andre fjelltoppen, og motsatt?

Jeg er nesten sikker på at vedlagte panorama-bilde gir svaret på hvilke fjelltopper i sør-Norge som ligger lengst fra hverandre og fremdeles synes. Enten er det nr. 9 som ganske sikkert er Høgronden eller så er det nr. 6 som jeg antar er Digerronden. Det som gjør meg litt betenkt mhp riktigheten av dette er at det er merkelig at ingen andre har sett dette før :wink: Man trenger jo ikke noe annet enn en helt ordinær kikkert for å se det :lol:

De andre toppene på bildet nummerert 1-5 er jeg noe mer usikker på, men det må være noen topper i Smiubelgen. Kan noen hjelpe :twisted:

De eneste Rondanetoppene over 2000m jeg er sikker på ikke ses er Midtrondene. De skjules av Rondeslottet nr.7 og Storronden nr.8.

For å unnskylde bildekvaliteten: Det er et 8 megapixelbilde, redusert i samsvar med Fjellforums policy til under 400 kB, tatt med 480 mm zoom på 185 km avstand. Litt bedre kamarautstyr hadde sikkert hjulpet, men på tross av pent vær på søndag er det nok fuktighet og bevegelse i atmosfæren til at det er umulig å få helt skarpe bilder selv med det beste kamerautstyret.

post-95-13347440344_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Nå har jeg funnet ut hvilke fjell som vises på bildet med litt usikkerhet omkring 1 og muligens også 2 og 3.

Fjellene er:

1. Bråkdalsbelgen 1915 moh.

2. Ljosåbelgen 1948 moh.

3. Sagtind 2018 moh.

4. Steet 1996 moh.

5. Veslesmeden 2015 moh.

6. Digerronden 2015 moh.

7. Rondeslottet 2178 moh.

8. Storronden 2138 moh.

9. Høgronden 2114 moh.

Formen på fjellene på bildet samsvarer godt med det som ses av kartet for Ljosåbelgen og Sagtind. Legg merke til at Sagtind også har et parti til høyre for der jeg har plassert 3-tallet på bildet.

Bråkdalsbelgen er jeg mer usikker på. Det er mulig at det kun er et parti av ryggen midt mellom Losåbelgen og Bråkdalsbelgen som vises på bildet mitt.

Storsmeden ligger omtrent midt mellom Steet og Veslesmeden og er såvidt skjermet av en lang rygg mellom nevnte topper.

Det skulle vært morsomt å vite om Digerronden også kan ses fra Grindefjell. Denne siktlinjen er ca 188 km.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erling skrev:

Jeg er nesten sikker på at vedlagte panorama-bilde gir svaret på hvilke fjelltopper i sør-Norge som ligger lengst fra hverandre og fremdeles synes. Enten er det nr. 9 som ganske sikkert er Høgronden eller så er det nr. 6 som jeg antar er Digerronden. Det som gjør meg litt betenkt mhp riktigheten av dette er at det er merkelig at ingen andre har sett dette før :!: Man trenger jo ikke noe annet enn en helt ordinær kikkert for å se det :?:

I tråden som eaa henviser til, framgår at H. Geelmuyden fra NGO allerede i 1907 kom fram til i det minste de tre sentrale rondetopper som er synlige fra Høgevarde, Rondslottet, Storronden og Høgronden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

tråden som eaa henviser til, framgår at H. Geelmuyden fra NGO allerede i 1907 kom fram til i det minste de tre sentrale rondetopper som er synlige fra Høgevarde, Rondslottet, Storronden og Høgronden.

Punkt.1:

Som det fremgår av DENNE tråden har Erling så sent som i 2005 kommet med ytterligere beskrivelse av utsikten fra Høgevarde mot Rondane. Geelmuyden har sett de tre høyeste toppene i Rondane. Erling har både sett, FOTOGRAFERT og DOKUMENTERT minst ni av toppene i Rondane, hvorav seks av dem er over 2000 m.

Punkt.2:

Dessuten er det med rimelig grad av sikkerhet vist at den lengste siktlinjen ikke er Høgevarde - Høgronden, men Høgevarde - Digerronden.

Jeg vil derfor påpeke at både TrondE og eaa må slutte å henvise til Geelmuydens obeservasjoner i 1907. Fra nå av er det Erling sin beskrivelse av utsikten til Rondane fra Høgevarde fra 2005 som gjelder. BASTA :!: Og det finnes i DENNE tråden på FJELLFORUM.

Ved nærmere ettertanke tror jeg kanskje jeg burde laget en ny tråd på dette som oppsummerer alle mine konklusjoner. Så det er fremdeles mulig å komme med innspill, men ikke noen 98 år gamle observasjoner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Fra nå av er det Erling sin beskrivelse av utsikten til Rondane fra Høgevarde fra 2005 som gjelder. BASTA :?

Flott! Virker som du har dokumentert bra nok til at det ikke skal være noen tvil. Men jeg mistenker deg for å ha tatt med en 50m høy gardintrapp på morgenbildet ditt fra Høgevarde da du var litt misfornøyd med Rondane-utsikten kvelden før... :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dessuten er det med rimelig grad av sikkerhet vist at den lengste siktlinjen ikke er Høgevarde - Høgronden, men Høgevarde - Digerronden.

Den lengste siktlinjen?! Fra Høgevarde, JA! Men at denne siktlinjen er den lengste i Norge er LANGT fra bevist. Ei heller så for Sør-Norge sin del. Allikevel er dette tema så interresant at jeg håper vi kan finne noen gode kandidater.

Påstand:

Under gode forhold kan man se Galdhøpiggen fra Gaustatoppen. Dette gir en siktlinje på 199 km. Laveste frie sikthøyde inntreffer over Storebotteggi nord i Hemsedal (ca 80 m fri høyde over terreng), samt på ryggen øst for Reinsbottvatnet i Ål (ca 50 m fri sikthøyde). I disse beregningene er det ikke tatt høyde for "gevinsten" som oppnås ved gunstige lysforhold, kun jordkrumning.

Er det noen som kan bekrefte eller forkaste påstanden? Jeg har ikke klart å oppleve dette, har ikke vært på noen av toppene i gode nok forhold. Retning fra Gaustatoppen til Galdhøpiggen: 355 grader.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er selvfølgelig helt enig i at Erling sin dokumentasjon av denne utsikten mot Rondane fra Høgevarde er den beste jeg hittil har sett :D Men da det for meg virket som om INGEN hadde sett noe særlig herfra før, er jo ikke det helt korrekt (æres den som æres bør).

Avstanden fra Høgevarde til Digerronden er faktisk også noen få hundremetre lengre enn tilsvarende til Høgronden. Den aspirerer derfor til en av Sør-Norges lengste siktelinjer (anslagsvis 185,5 km). Alle disse nyidentifiserte rondetoppene blir garantert tatt med når jeg får satt av tid til å regne siktelinjer fra Høgevarde. Stor takk til Erling og andre som har kommet med bidrag her :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ingen som har tenkt på siktelinjene frå nord-norske stor-fjell? Vel, Gaustatoppen og Høgevarde er det ikkje noko poeng i å slå, men kanskje er det nokon som har noko å fortelja frå dei nord-norske herlegdommane. Møysalen sørvest på Hinnøya (innanfor Vesterålen) har eit kjempeutsyn, med sine "beskjedne" 1262 m.o.h., men toppen er norges nest høgaste fjell på ei øy. Møysalen byr på utsyn over heile Lofoten og Vesterålen, Sør-Troms, Senja, mykje av Ofoten, innover i Norrbotten i Sverige (t.d. Kebnekaise), og sørover Nordlands-kysten forbi Bodø mot Nord-Helgeland (t.d. Svartisen).

Som ein kuriositet har me den sokalla 96-høgda i Pasvik i Sør-Varanger (Aust-Finnmark), der riksvegen passerer ein ås med eit grensevakttårn, 96 m.o.h. Eg veit ikkje kor langt eg såg, men det var garantert ganske mange mil, innover 3 land (Norge, Finnland, Russland), med dei røykspyande fabrikkpipene i Nikel rett over Pasvik-elva. Dette er det vidaste utsynet eg har opplevd frå lågare enn 100 m.o.h., utan å vera på kysten med "hjelp" frå havet. Mange av oss i vest synest at sentrale Austlandet er "flatt", men traktene ved Pasvikelva er småkuppert, men det verkar flatare enn Austfold i tydinga mindre høgdeskilnadar, faktisk nestan som Danmark.

Helsing Stuttjukken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Møysalen sørvest på Hinnøya (innanfor Vesterålen) har eit kjempeutsyn, med sine "beskjedne" 1262 m.o.h., men toppen er norges nest høgaste fjell på ei øy. Møysalen byr på utsyn over heile Lofoten og Vesterålen, Sør-Troms, Senja, mykje av Ofoten, innover i Norrbotten i Sverige (t.d. Kebnekaise), og sørover Nordlands-kysten forbi Bodø mot Nord-Helgeland (t.d. Svartisen).

I Slingsbys tjukke klatre-i-norge-bok står det at det er mulig på en klar dag å se Trænstaven 336moh fra Møysalen, ca 225 km. Men dette passer ikke helt med siktelinje-formlene som er beskrevet i innleggene over...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg brukt litt tid til å se på kveldsbildene fra Høgevarde lørdag 15. oktober. På de bildene er det enkelt å se Rondeslottet og Storronden. Digerronden og Høgronden ser like store ut, og det er ikke vanskelig å se dem.

Det er imidlertid veldig stor forskjell til soloppgangsbildene søndag 16. oktober hvor Digerronden og Høgronden trer ganske tydelig frem. 2-3 ganger mer av dem synes på soloppgangsbildene i forhold til kveldsbildene. Kanskje er det grunnen til at Geelmuyden på en augustkveld ikke så Digerronden. Med oppvarmet luft i dalene vil vel refraksjonen være mindre den gangen han var der enn ved soloppgang i oktober med kuldgrader i alle dalførene jeg så over.

På kveldsbildene mine kan jeg såvidt skimte Veslesmeden, Steet og Sagtind, men det er mest fordi jeg kan sammenligne med soloppgansbildene. Med håndholdt kikkert ville jeg neppe være i stand til å få øye på dem.

Hvis noen er ute etter lengre siktlinjer enn Høgevarde - Digerronden oppfordrer jeg til å se etter fjerne fjell ved soloppgang høst- eller vintermorgener. Muligens er det spesielt bra ved inversjon når kulda ligger igjen i dalene :)

Om man kan se Galdhøpiggen fra Gaustatoppen tviler jeg på. Da hadde vel noen påpekt det allerede. På et postkort jeg kjøpte på Gaustatoppen er Uranostind (177 km) og Heimdalshø (178 km ) de eneste toppene i Jotunheimen som er avmerket. Jeg vil tippe at det er Ranastongi-massivet (1900 moh) eller noen av de andre høye toppene i Hemsedal som ligger i veien. Men det er vel forsøket verdt å dra dit opp og se. Jeg har opplevd en soloppgang på Gaustatoppen i juli - absolutt en flott opplevelse :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
"Den skogstoppen ilavlandet som har lengst synslinje er Oppkuven i Nordmarka /704 m), kun et par kilometer fra Oslos grense. Avstanden til Tjørnholstind er ca. 181 km. Videre kan man se Høgdebrotet(2226 m) til høyre, og deretter aner man toppen av Surtingsui, hele 192 km borte"

Jammen har du rett :!:

Jeg har vært på Oppkuven og sett og fotografert Surtningssue som er 192595 meter borte. Bildet er ikke så veldig bra - avstanden er lang og det er atmosfæriske forstyrrelser. Det er den lengste siktlinjen jeg kjenner til, men vi kan vel lete videre etter noe bedre :?:

Siden Oppkuven ikke er et fjell er Høgevarde - Digerronden fremdeles den beste kandidaten til lengste siktlinje mellom to fjell. Men det er antagelig lengre siktlinjer i Nord-Norge :!:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært på Oppkuven og sett og fotografert Surtningssue som er 192595 meter borte. Bildet er ikke så veldig bra - avstanden er lang og det er atmosfæriske forstyrrelser. Det er den lengste siktlinjen jeg kjenner til, men vi kan vel lete videre etter noe bedre :shock:

Jeg har regnet litt på dette Erling, og det viser seg at terrenget nord for Ringkollen som ligger i siktelinjen til Surtningsui må være lavere enn 662 m for ikke å skjerme for denne. Jeg har da regnet med at terrenget ligger 12 km fra Oppkuven og har tatt hensyn til refraksjonen i henhold til TrondE’s opplysning tidligere. Når jeg ser på Nordmarkskartet, er mye av det aktuelle terrenget høyere enn 662 m slik at det må være en heldig omstendighet at siktelinjen går gjennom den begrensede del av området som er lavere. Ellers kan selvsagt refraksjonen variere med de meteorologiske forhold, noe som ble tydelig demonstrert av bildene dine tatt fra Høgevarde mot Rondane tidligere på denne tråden. Det hadde vært interessant om du la ut bildet fra Oppkuven.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Jobbet som hyttevert på toppen av Galdhøpiggen i sommer. Var der i perioden 29.juni til 1.august. Noen av disse dagene var det meget god sikt og jeg kunne "kose meg"(litt tvilsomt sagt) med kikkerten i timesvis. Den største toppen som er godt gjennkjennlig i sørlig retning er Folarskardnuten. I retning mot Gaustadtoppen så jeg en en toppkam som minnet om denne, og den var meget langt borte. Har ingen dokumentasjon, men dette kan være mulig. Så ikke Galdhøpiggen fra Folarskardsnuten, men motsatt fordi fjellene "flyter" litt i hverandre på avstand. Dette kan også være tilfelle med Gaustadtoppen, da denne er mer isolert enn Galdhøpiggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig at du kanskje har sett Gausta fra Galdhøpiggen. "Alle" vet jo at den skal kunne ses fra Surtningssui på veldig gode dager, men jeg har ikke hørt om noen som har sett den fra Galdhøpiggen før.

I dag var det skikkelig knallvær i Trøndelag, og jeg var på årets første tur! Turen gikk (ikke lengre enn) til Gråkallen, der jeg bare orket å sitte i noen få minutter fordi det var så bitende kaldt med en ufyselig vind. Jeg hadde med meg kikkerten min og mente å dra kjensel på Snøhetta og Østre Langvasstind eller muligens Larstind stikkende opp litt til venstre for de store Trollheims-toppene. Er det noen som kan bekrefte dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

El Gringo skreiv:

Jeg hadde med meg kikkerten min og mente å dra kjensel på Snøhetta og Østre Langvasstind eller muligens Larstind stikkende opp litt til venstre for de store Trollheims-toppene. Er det noen som kan bekrefte dette?

Da æ va på Gråkallen i oktober va det for disig te å få bilde av Snøhetta, men har et bilde fra august og Storheia: http://andnorm.no/Fjellfoto/img/6/17.jpg Storheia ligg itj så langt fra Gråkallen at vinkelen avvike særlig så avstandsforholdet bør vær greit.

Navnan på bildet har æ fått hjelp te å sett på, så trur de e grei.(klikk på bildet så får du det i full størrelse viss du bruke Firefox)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I retning mot Gaustadtoppen så jeg en en toppkam som minnet om denne, og den var meget langt borte. Har ingen dokumentasjon, men dette kan være mulig.

Det er nok dessverre umulig å se Gaustatoppen fra Galdhøpiggen, eller omvendt for den saks skyld. Storebotteggi (ca 1829 moh) rett vest for Ranastongi (1900 moh) ligger i veien. Jeg tror siktlinjen passerer i ca 1810 moh på Storebøtteggji og avstanden fra Gaustatoppen er ca 131 km. Når totalavstanden er 199 km trenger man vel ikke regne på det for å forstå at Gaustatoppen ikke kan ses fra Galdhøpiggen:?:

Jeg lurer heller på om det du så var Ranastongji. Toppen er slak fra sør, men på nordsiden er det stup slik at det kan ha fortonet seg som eggen på Gaustatoppen. Om det ikke akkurat var Ranastongji, tror jeg du må lete i Hemsedalsfjellene for å finne ut hva det var du så.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig at du kanskje har sett Gausta fra Galdhøpiggen. "Alle" vet jo at den skal kunne ses fra Surtningssui på veldig gode dager, men jeg har ikke hørt om noen som har sett den fra Galdhøpiggen før.

Dette er tydeligvis noe ikke alle vet. På mitt tidligere omtalte postkort fra Gaustatoppen er det kun Uranostind og Heimdalshø i Jotunheimen som er avmerket for hva man kan se. I mellom disse to siktlinjene ligger Hemsedalsfjellene som fortoner seg som en mer eller mindre kontinuerlig vegg av fjell over 1800 moh. Om jeg overdriver litt så hadde det sikkert holdt om fjellene var 1600 - 1700 moh også.

Det skulle ikke forundre meg om Ranastongji ligger midt i siktlinjen Surtningssui - Gaustatoppen. Hvis så er tilfelle kan man ikke se Gaustatoppen fra Surtningssui. Tror jeg skal sjekke akkurat dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nok mest sannsynlig at man ikke kan se Gaustadtoppen fra Galdhøpiggen. Det jeg så var ihvertfall lengre unna enn Hemsedalsfjellene da det kunne sees i en forsenkning mellom to fjell. Hvilke to Hemsedalsfjell dette var er jeg ike sikker på da disse nærmest "flyter" inn i hverandre. Det jeg vet er at det er lengre unna enn Ranastongi, og at dette må være et fjell langt unna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Jeg kjører langtransport i Antarktis fra tid til annen, fra et lossested ved iskanten der vi tar inn skipslaster og inn til Trollstasjonen. Fra losseplassen (70,116480 S, 5,303890 Ø i desimalgrader) kan vi i godvær se toppen av Gessnertind i Fimbulheimen ganske tydelig, og helt uten mulighet for feiltakelser. Avstanden mellom de to punktene er ca 200,8 km. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da æ va på Gråkallen i oktober va det for disig te å få bilde av Snøhetta, men har et bilde fra august og Storheia: http://andnorm.no/Fjellfoto/img/6/17.jpg Storheia ligg itj så langt fra Gråkallen at vinkelen avvike særlig så avstandsforholdet bør vær greit.

Navnan på bildet har æ fått hjelp te å sett på, så trur de e grei.(klikk på bildet så får du det i full størrelse viss du bruke Firefox)

Jeg tror ikke Snøhetta er plassert riktig på bildet ditt.

Se https://www.fjellforum.no/oldLinkConverter.php?oldAttach=1686

for hva jeg mener er Snøhetta (selve bildet er ikke tatt av meg), sett fra Storheia.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hårteigen på Hardangervidda ligner litt på Gaustatoppen hvis man ser den på lang avstand. Den er litt flat oppå og har bratte sider.

Vet ikke hvordan det ligger an med siktelinjene.

Synes det er litt rart hvis man forveksler Ranastongi med Gaustatoppen. Ranastongi har flere andre høye fjell rundt seg og ser annerledes ut i fasongen. Den er også veldig mye nærmere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hårteigen på Hardangervidda ligner litt på Gaustatoppen hvis man ser den på lang avstand. Den er litt flat oppå og har bratte sider.

Vet ikke hvordan det ligger an med siktelinjene.

Siktelinjer mellom Hårteigen og Gaustatoppen? Der er det ikke mye i mellom. Se http://www.math.ntnu.no/~berland/fjell/?fjell=haarteigen, tredje bilde.

Gaustatoppen har vært i tåkeheimen begge ganger jeg har vært oppå, arg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.