Gå til innhold
  • Bli medlem

Lettpakking: Kjøkken


Tom42

Anbefalte innlegg

  • 1 måned senere...
Annonse

Kort melding om Flat Cat Gear - Epicurean. Den virker.

 

http://www.flatcatgear.com/page3.php

 

Helt enkelt er dette en Esbit brenner som kan brenne langsomt (40-50 minutter), hvis du snur den opp-ned.

Antagelig lett for fingerferdige å lage sin egen kopi.

Forbedringspotensiale: bunnen bør være tett når det skal bakes/småkoke slik at luften bare kommer til ovenfra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Trenger vel ikke å kunne koke ti liter vann? 0,3 liter vann til frokost, 0,5 liter til middag? 0,7x7=4,9 liter vann. Til frokostpakningene fra Real må ikke vannet være kokvarmt. 

Du har ju glömt att ta med vatten till kaffe på morgonen, eftermiddagen och kvällen!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har nå gjort litt research selv på Backpacking Light - flere brukere der oppgir at de bruker ca. 20 ml på å koke 0,3-0,4 liter vann. Siden det er et internasjonalt forum og man må ta forbehold om kaldere temperaturer ned mot under null på høyfjellet i Norge tenker jeg at man derfor bør regne med et behov på minst 50 ml per dag for å koke vann til frokost og kvelds. Frokostblandingen til Real må ikke kokes, den kan også spises kald, så da har man i hvert fall god margin. Altså bør man kanskje beregne rundt 4 dl rødsprit på en ukestur, noe som gjør at vi ender opp med en totalvekt på 312 gram. 

Altså spørs det egentlig om det er noe særlig vekt å spare på en så lang tur kontra å bruke jetboil, som jo i tillegg koker vann mye raskere. 


 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det hänger ju lite på var man skall färdas också. Jag funderar på att ta med mig bushbuddyn på långtur. Den väger 150 gram. Antag att man är ute i 7 dagar. I alla fall 3 av dom borde det gå att få tag i tort bränsle. Att ta med en bushbuddy istället för en extra gas-box kan vara ett alternativ. Är man fräck kan man ju kolla väder-prognosen innan man drar ut. Fint väder: Bushbuddy. Dåligt väder: Extra gasbox.

 

Man sparar kanske inte så många gram, men man kan öka marginalerna och trviseln om vädret är bra. Ligger man med basläger så kan man ju plocka tort bränsle en dag med bra väder och spara bränslet på ett tort ställe inne i absiden till tältet eller så. Då finns mer viktbesparing att hämta.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bushbuddy = investering!

Ikke noe problem å finne brensel helt opp mot 1400m på østlige deler av Hardangervidda. Litt verre på vestvidda, men opp til 1250m burde fungere.

Jeg bruker utelukkende tørr einer. Selv om det er aldri så fuktig i været, så er eineren rask å tørke, enten under en stein eller i forteltet. Ikke går det råte i den heller.

Ulempen med bushbuddy er selvfølgelig at den er et godværsprodukt. Ikke noe å bruke i sprutregn og vind, med mindre man har et tarp eller lignende.

I standard Hardangerviddavær bruker jeg bushbuddyen til ca 60% av måltidene.

Nå er det vist ikke så langt unna en bushbuddy i titan. Kanskje ikke i år men...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet med å bruke den i forteltet er ikke flammene, men røyken. Du lukter bål, selv om du bruker den ute av teltet. På mitt tarptent stratospire kan døra/dørene løftes litt slik at det kan fungere.

Jeg har til nå brukt gass og optimus crux som backup. Har vurdert esbit, men har fått forståelse for at det heller ikke er helt heldig inne i telt

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vurdert esbit, men har fått forståelse for at det heller ikke er helt heldig inne i telt

 

Liker du ikke bålrøyk i teltet, så vil du hate Esbit. Har hatt gleden av å fyre opp med det innendørs et par ganger. Lukta er en ting, men selve røyken får alarmklokkene til å ringe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Esbit er antagelig like greit som alt annet som skal brenne. Men det må oppbevares tørt - våt Esbit brenner som våt ved. Det finnes faste drivstoff som ikke bryr seg om vann i det hele tatt, men så langt har jeg ikke lykkes med å finne det til salgs her til lands.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Jeg sitter og lurer på hva slags kjøkken utstyr folk har med seg i sekken. Jeg sitter mange ganger å ønsker jeg hadde med mer. Men så var det vekta da. Så fant jeg denne tråden..

Jeg har selv med meg følgende:

-Kjele, 1,2 Liter
-Panne, akkurat passe
-Kopp - 1 kopp som jeg bruker til kaffi og alt annet.  ;)
-Bolle/tallerken 1 til alt
-Bestikk - her klarer jeg ikke å bestemme meg om hva jeg skal ha med så blir litt forskjellig fra gang til gang. Spork, eller plastikk for vekta, eller metal. Hva er best?
-Vannflakse - her bruker jeg nalgene sin 1 liter. Kjekk når jeg skal måle opp ting. Og enkel. Lett
Dette har jeg nesten med uansett om jeg har med primus eller fyrer på bål. Hva har andre med seg?

Og hva er viktig, altså poenget for at dere har valgt en kjele på på den eller den størrelsen, bruker folk, titan, stål eller aluminium.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kommer jo veldig an på hva du bruker kjøkkenet til på tur da. Om man bare koker vann til kaffe og frysetørket mat så holder det fint med 500ml potte, men om man er flere på tur eller lager mere avanserte retter eller koker fisk så trengs jo noe større.

 

Nalgene flaske er ikke lett sett fra en lettpakkers perspektiv, en vanlig brusflaske er lett og holdbar :D du kan jo selv merke av en strek per desiliger med tusj om du gidder :phone:

 

 

Selv bruker jeg som regel en titankjele på 0.9 liter som jeg også bruker som bolle/tallerken (kommer litt an på turen)

Jeg liker at kjelen er lav og bred fremfor høy og tynn da den er lettere å spise av og rengjøre.

Når det gjelder bestikk så har jeg de siste årene bare brukt en plast spork

Stekepanne er det svært sjeldent jeg har med, tar heller med noe alufolie til å tilberede f.eks fisk på bålet

Bruker som regel en foldekopp, har ikke funnet noe lettere som fungerer

 

Du vil nok utelukkende bli anbefalt titankjele i denne tråden :D  Det er lett og tåler høy varme, men koster litt mer

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det varierar lite vad jag har med. Det beror på årstid, vart jag skall och allmänt humör.

 

- Kaffepanna, Trangia, 0,6 L

- Evernew Ti "kastrull" 0,9 L (max). Locket går att använda som stekpanna. Jo, faktiskt, jag har testat, det fungerar bättre än man tror.

- Titan stekpanna. Är sällan med. För tunn för att vara praktiskt användbar. Undvik -  köp billiga lätta stekpannor på Clas Ohlson eller IKEA. Tyngre, men fungerar.

- Plastmugg (ca 2,5 dl). Lätt som titanmugg, kostar en tiondel, leder till skillnad från Ti värme väldigt dåligt vilket gör den bra att dricka kaffe ur.

- Plastspork. Väger som Ti men kostar någon 10a isätllet för en 200ing.

 

Evernew-kastrullen har jag då jag har kök med som får plats i kastrullen. Eller gas, då kan gasbehållaren packas i gastrullen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg ser listen din, @torsteinvg, så tenker jeg "fisketur" og da blir det rare resultater om du hører på meg som bare koker litt vann :)

 

Kjele på 600 ml, lav & bred. Har prøvd spork, skjønte ikke vitsen og er glad og fornøyd med en enkel skje i aluminium. Kniv i en eller annen form er alltid med og en billig foldekopp i plast utgjør resten av kjøkkenet.

En Platypus 1 liter er kjekk å ha. Men brusflasker i plast er helt utmerket og nå har de jo blitt lettere :)

 

Titankjele er jo adelsmerket, da. Du kan slippe unna med en ørlite tyngre aluminiumskjele hvis du sier noe om "sjøllaget", "arvet" eller "loppis". Helt utelukket er stål - da får du ikke sitte under samme tarp som oss andre :)

 

Kunne det vært en tanke å greie seg uten panne? Dampkokt fisk i steden for sprøstekte fileter i smør og en klype mel? Regner i grunnen med at kjelen eller panna veier mest på lista.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har prøvd å pakke lett de siste par årene, og bruker bla 900mL titankjele, men siden jeg er fisker, får stekepanna fortsatt være med. Kokt fisk er godt det, men ingen ting smaker som ørret som har fått surre en stund i smør og sitt eget fett.

Kjøpte meg ei titanpanne fra Evernew, men den syntes jeg ikke holdt mål, så da blir det litechpanna fra primus på 260g. Trøsten får være at jeg sparer vekt siden jeg kan ha med mindre mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trøsten får være at jeg sparer vekt siden jeg kan ha med mindre mat.

 

Det er et meget godt poeng. Skulle vært moro å se et regnskap på det - antar at tilbehøret fort spiser vekt, men at det svarer seg på litt lengre turer.

 

En panne i titan sliter nok med jevn varme?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Regnskapet går nok ikke i fiskerens favør. Utstyr veier fort 2-3kg, så turene skal være temmelig lange for å spare inn vekta. Men når hovedinteressen er fjellfiske, vel da kan jo ikke utstyret ligge igjen hjemme.

 

Ikke jevn varme i titanpanna nei, kraftig hotspot ved fyring med gass. Også dårlig slip-belegg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Regnskapet går nok ikke i fiskerens favør. Utstyr veier fort 2-3kg, så turene skal være temmelig lange for å spare inn vekta. Men når hovedinteressen er fjellfiske, vel da kan jo ikke utstyret ligge igjen hjemme.

Det er vel sant for en ukestur, men straks man går to uker i fjellet og er rimelig sikker på å få en del fisk, kan man vel spare en del.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.