Gå til innhold
  • Bli medlem

DNT Den Norske Turistforening


toshiba

Anbefalte innlegg

Jada, det var jeg som kom med en påstand og kalte det statistikk.. :oops:  Skulle gjerne hatt tall selv. Får forsøke å formulere dette på en bedre måte: 

 

Det er en økning av utlendinger i den norske fjellheimen. Mange av disse er selvsagt kompetente fjellfolk med nødvendig utstyr, men det er mitt inntrykk at stadig flere kommer ganske uforberedt. Turistforeningen er veldig godt kjent i Europa (nettsidene er nå på både engelsk, tysk og fransk). Billige hytter og merkede stier markedsføres.  

 

Visst omkommer det nordmenn også i fjellet, men når man tenker på at det er mange ganger flere nordmenn enn utlendinger, så mener jeg at jeg kan stå for påstanden at de er overrepresentert. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Lompa 30.4:

Jeg klikka meg ikke inn på alle dødsfallene det ble vist til her, men veldig mange var ulykker i forbindelse med vann. En del hadde falt i fosser, mye var reine drukningsulykker.

 

Det er færre som omkommer i fjellet.  Mange husker skottene som døde sør for Haukeli i fjor og nå nylig har vi sett at to franskmenn døde oppunder Nupsegga.Likevel tror jeg nederlenderne som Lompa viser til er lite representative for flertallet av utlendinger vi møter i fjellet.

I 2006 skal det ha vært 21 millioner gjestedøgn med utlandske turister. Dersom  snittet de siste 10 årene er 10 dødsfall/ år er det selvsagt  10 for mange, men likevel ikke overraskende mange.

 

Lompa skrev 29.4:

 Vi ser hvert år at det er utlendinger som roter seg bort i vanskeligheter. De er kraftig overrepresentert i statistikken. Hovedkilden for informasjon om fjellet for mange av dem er DNTs nettside. Mange tror nok at bare man holder seg på kvistede eller T-merkede stier, så er man trygge.

 

Jeg tror like gjerne at  blogger og rapporter fra turer utenfor stier og spor frister "utlendinger" og andre "innlendinger" til å tøye strikken mer enn langt.

 

Vi er kanskje flere som burde melde oss inn i HKklubben og la turinteresserte starte fra bånn og ikke prøve det mest ekstreme først.?!

 

HKklubben= Hold Kjeft klubben, Er du medlem der holder du kunnskapen om perlene for  deg sjøl. jfr Zappfe i Avskjed med Gausta:  "Alt for få nyder den betagende ensomhet i Ørnedalen. Når Ringveien (bloggen?!) kommer, vil dette bli annerledes"

 

Ha en fin 1.mai!

 

EirikW

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her jeg bor er det lite merkede løyper og enda mindre DNT hytter - men desto mer Jeger og fiskeforeninger. De gjør en kjempeinnsats i sine områder - har små gapahuker,  noen hytter og koier. Fiskeklubber for småbarn og fellesturer og dugnader. Alt er basert på frivillighet og det fungerer aldeles utmerket - uten de store kassabeholdningene og uten så mye bruk av rødmaling i fjellet.

 

Skal man på tur i områder man ikke er kjent så er det kart, kompass og GPS som gjelder.

 

Jeg har ikke så mye erfaring med DNT, men gikk trekanten i Trollheimen for noen år siden. Ble veldig overasket over et par ting som for meg virket veldig forunderlig.

  • Hei :)
  • Gå kun der det er rødmerket (ble vi fortalt).
  • Ikke drikk vannet i fjellet - men bær med vann i flasker fra hyttene.
Vi hadde det i grunnen ganske morro internt i gruppen om dette, men denne holdningen var kanskje et unntak.

Jeg tror vel at de lokale turlagene gjør sitt beste for medlemmene - men desto viktigere at storsamfunnet styrer utviklingen slik at tilretteleggingen blir gjort så skånsomt som mulig.

 

Personlig liker jeg ikke så mye tilrettelegging. Syns det er helt greit at enkelte fjellområder av og til er utilgjengelige på grunn av f.eks flomstore elver, manglende bruer o.l,  Det er sånn naturen er og det er desto mer givende å komme til et område som krever litt innsats for å komme dit.

Hei :smile:

Er rulletrapper det neste for å "legge til rette"

?

Jenseman

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei :smile:

Er rulletrapper det neste for å "legge til rette"

?

Jenseman

Du mener sikkert dette som ironi, men du er ikke så langt unna sannheten det finnes spesielle utsikts og andre steder hvor man har tilpasset for rullestol og andre handikapp og så klart så skal vi det der det er riktig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Denne debatt går i stor grad parallelt med "boykot DNT". Så dett blir litt svar til begge.

Jeg her vært medlem av DNT en del år først og fremmest for å ha hyttenøklen. Uansett om en har gått av T-sti eller på må få over fjellet kan det være behagelig å komme inn i hytte i en regnfull periode for å tørke opp. Selv Lars Monsen har vist gjort det! Jeg hjemsøker utelukkende ubetjente eller selvbetjente hytter og har bar 2 ganger vært på betjent hytte, som jeg finner for hotellaktige nå om dager. Haukeliseter mest, ved landeveien. Der var jeg inne å kjøpe en brus og flyktet straks videre til fjells med telt. Går man i øvrig på de noe mer uvanlige ruter er det ikke folksomt på stiene eller i hyttene. Jeg har såmen gått en rute, som holdt på å gro helt igjen. Formentlig flere år siden noen var der.

Jeg finner, at DNT har utviklet sig mot vekst i medlemstall og mer hotellaktige betjente hytter med aktiviteter som mål over de siste 10? år. Vekst er jo et mantra for virksomheter fremfor langvarig stabil utvikling. Men DNT er en forening, hvor det ikke en nødvendig med profitt maksimering til aksjonærer, blott økonomi til fornuftig videre drift og kanskje en ny hytte på få utvalgte plasser. Olav Thon betaler i øvrig ofte disse.

Det er mulig, at det skal være sådan for å lokke ikke-fjellfrelste ut i friluftsliv, men det betyr også, at jeg ikke har lyst på delta i dugnad på lokale hytter, merke stier eller annet, selv om det kanskje er en trivelig felles aktivitet. DNT sentralt avviser også, at det er mulig å tilrettelegge for hund på hytter, på tross av flere lokalforeninger får det til på forbilledlig vis fx Trondheim turistforening. Det kan vel ikke være vanskeligere på Østlandet??

Tema her forsvant ut av en tangent mht til "turister" som forulykker i Norge. Jeg sjekket faktisk tv2 lenken. Mange var omkommet ved rafting og basehopping som vel er farlig i hele verden for alle. Mange båtulykker, hvor det kan sies at innlandseuropærer mfl. har vansker med å vurdere situasjonen. Få var omkommet til fjells. Dessuten manglet her et par tilfelle: ung danske (gruppereise) forsvunnet i Kjerag, dansk kvinne frosset ihjel på Norefjell - faktisk sammen med sitt norske turfølge.

Men fjellaktive folk fra alperegionen kan ha nok så bra fjell - klatre erfaring og bra kunnskap om snøras - lawiner. Men de har selvsagt ikke lokal kunnskapen om de enkelte fjellsider i Troms. Jeg har sett ras - i alpene altså -som tok et par tyske turister. De overlevde, fordi det var en redningshund stasjonert tett på. En lokal var tatt av ras samme plass noen år i forveien og overlevde ikke.

Det skal nok også være noen av våre innvandrere fra Pakistan, Afghanistan, indre Tyrkia, som er nokså fjellvante, fra plasser hvor de fleste norske vil gå i dørken av høydesyke.

Hilsen Elgen

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var innom TT sitt årsmøte i år og en av tingene som ble tatt opp var statistikken

antall medlemmer øker

antall hytteovernattinger er stabil, men betydelig lavere enn for 15 år siden

av dette tolker man at folks vaner er i endring, er man på kortere turer nå enn før ?

 

noen med tilsvarende erfaring ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har klar å finne noen tall for DNT på landsbasis.

 

Totalt fordeler de ulike hyttene seg på

44 betjente, 396 selv- og ubetjente og 40

dagsturhytter/rastebuer.

 

Antall overnattingsdøgn i år 2000    300 000

---------   ;;  ----------------- 2010   356 000

Så det er en sunn stigende kurve

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var innom TT sitt årsmøte i år og en av tingene som ble tatt opp var statistikken

antall medlemmer øker

antall hytteovernattinger er stabil, men betydelig lavere enn for 15 år siden

av dette tolker man at folks vaner er i endring, er man på kortere turer nå enn før ?

 

noen med tilsvarende erfaring ?

På årsmøtet i STF, ble det også henvist til medlemstallet (en liten økning), og til overnattingsstatistikken.

STFHadde på sine hytter en lite økning, men det har i hovedsak vært stabilt besøk de siste årene.

Uansett høyere enn for 15 år siden.

(Det er litt vanskelig å sammenligne pga at besøket på Haukeliseter og Prekestolen er med i tallene, og disse regner ikke jeg som "hytter".)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er veldig takknemmelig for jobben DNT gjør. pappa tok meg regelmessig med ut i skogen, fra jeg var lita jente. desverre hadde jeg plutselig ingen pappa til å ta meg med ut lenger, og jeg hadde ingen kunnskap å bygge den voksende friluftslivinteressen på.

det å kunne begynne med noe så enkelt som aleineturer på oppmerkede løyper gjorde det enkelt å komme igang igjen. jeg sier ikke all utmark skal  merkes opp, men at de tilbudene vi har nå er gull verdt.

jeg tror vi må innse at ulykker vil det dessverre skje uansett. det at stiene er oppmerka betyr ikke at en kan trave ut der uten noen form for kunnskaper, men kunnskapen kan bygges opp gradvis. de som setter ut på for store "prosjekt" for seg selv tror jeg ville gjort det, enten stien hadde en T eller ikke.. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Klipp fra DNT.

Må prioritere nærturområder

Store byer og økt urbanisering gir mindre tilgang til nærturterreng. Folkehelsemeldingen understreker at friluftsliv må prioriteres langt bedre i kommunale og regionale samfunns- og arealplaner, noe Den Norske Turistforening og Sunne kommuner ønsker å bidra til.

- Å samarbeide med frivillige kan gi enorme synergieffekter. Sammen får vi flere folk ut på tur og kan lage flere turstier der folk bor. Vi samarbeider allerede med mange kommuner, nå gleder oss nå til å inngå enda flere lokale partnerskap både med kommuner og fylkeskommuner, sier Kristin Krohn Devold

Hei jeg har klippet ut litt fra en DNT hele kan leses her for de som ønsker det.

http://www.turistforeningen.no/nyheter/173-sammen-for-bedre-folkehelse/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Er veldig uenig. Det er nettopp ved å tilrettelegge at folk uten nødvendig kompetanse tar seg ut i naturen.. Hvis alle måtte stole på å ta 100% ansvar for seg selv, tror jeg det ville vært færre ulykker. 

 

 

Men det ville selvsagt vært færre ute i naturen også..

Hei :smile:

Husker jeg traff et svensk-tyskt par i femundsmarka en gang. Kledd som om de skulle en tur ned å kjøpe en is en varm sommerdag. Sommerdag var det, men det de ikke hadde var fjellvett. Vi snakket litt og jeg fortalte dem at der de skulle gå kunne det faktisk bli ganske kaldt hvis været snudde. De nærmest "fnyste" da jeg uttrykte meg undrende over mangelful bekledning, samt mangel på utstyr .De skulle jo gå på merkede stier og ta båten videre så "no problemo " Kun drikke flaske og en lett jakke hvis jeg husker riktig.... En turistbrosjyre i hånden var kartet...

Viktig emne dette faktisk!

Jenseman.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.