Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalle rase?


LadyA

Anbefalte innlegg

Jeg synes rottisene eigner seg dårlig i skogen jeg. Snubbler en del og er veldig tunge hunder. Ikke stoler jeg på de heller ved møte av andre hunder. Hvis noen andre hunder bråker så skal de inn å slåss de også. Ellers kosete og sånn, men det får da være grenser. Skal man ha en hund til turbruk burde den være någet mer sosial en malamutter og rottieser. 

 

Mine AH er med å bærer kløv i skogen de, og venter pent til vi skal gå videre. Men å ha de løs i skogen og sånn er lite ideelt. De kan gå løs og kommer på innkalling med mindre det kommer vilt de kan jage, om du kjenner tegninga.... 

 

Du får lese deg litt opp hva du vil ha, og besøke en del oppdrettere og se. Snakk med folk som har hunder du vil ha, og husk at til syvende og sist er det jo du som bestemmer hva du vil ha og vet hva som passer ditt bruk best. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Annonse

Hei.

Vi valgte Labrador Retriver fra en liten lokal oppdretter som avlet fram litt mindre utgaver av rasen. Vår er nå 3år og veier ca. 28-30kg.

Vi hadde kun hatt en hund i en kort periode før denne, og var dermed helt ferske, noe spørsmålene vi stilte her på ff den gang bærte preg av.

 

Et viktig kriterie for oss var at barna kunne delta i lufting av hunden. Derfor ble størrelse et sentralt spørsmål. Vi vurderte først AM og kontaktet en oppdretter, men tanken på å sende vår sønn ut i vårt nærområde med x-antall kilo rå kraft førte til at vi slo den rasen fra oss. Samtidig kunne likevel ikke hunden være for liten siden den også var tiltenkt oppgaver som kløving og trekking av pulk.

 

Dernest ønsket vi en hund med lite eller ingen vaktinstinkt. Dette er bra for oss, og for våre naboer, og vi skvetter alle sammen skikkelig når hunden finner ut at den skal bjeffe sånn ca. hver tredje måned. Noe mer bjeffing på sommeren når det er snakk om å bade.

 

Et annet kriterie var mulighetene for allsidig trening- og dressur. Vi opplever at mulighetene er mange for å bedrive aktivitet med denne rasen. Man kan sykle, svømme og jogge med den. Vår kan for eksempel svømme mens man padler kajakk. Når det gjelder dressur så virker det som om det er våre begrensninger som er et hinder. LR er matglad, og derfor fungerer godbit i dressursammenheng meget godt, og den blir nærmest "elektrisk" ved lukten av snack. Det er dermed ikke sagt at alle LR er slik. Videre er også LR generelt gode hunder til jakt. Det å drive søk er også en favoritt aktivitet, noe som barna synes er gøy. Oppsumert vil jeg si at rasen er meget allsidig.

 

Utover dette er det viktig å understreke variasjonene innen rasen. Det vi opplever med vår hund er ingen fasit for en annen LR.

 

Som andre bidragsytere i denne tråden er det viktig å være klar over denne rasens sykdomsbilde, der spesielt ledd og hofter er utsatt. Man bør ofte også foreta kontroll av ørene siden den har hengeører.

 

Til slutt bør man også tenke på om man skal vurdere omplasseringshund, selv om valper selvsagt er helt herlige, og at spesielt barn påvirkes positivt av å omgåes valp. Noen vil her argumentere for at det er best å skaffe seg valp når man har barn for å knytte sterke bånd, mens andre igjen mener det er fult mulig å få eldre omplasseringshunder trygt og godt integrert i en familie med barn. Det å kanskje kunne redde en hund fra å måtte avlives kan appellere for enkelte, mens andre er skeptisk til om hunden har en negativ livshistorie som kan få konsekvenser for hundeholdet. Det er sikkert flere hundefolk her på ff som har bred erfaring med dette aspektet.

 

Lykke til med valget.

 

Nikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.