Gå til innhold
  • Bli medlem

HJELP jeg skal til Syden!


REs

Anbefalte innlegg

Jeg var en gang på tur i Frankrike på ettersommer / høst. I champagne distriktet. Selv om dette vel strengt tatt ikke er syden så var det ganske tørt og brunsvidd, men i et område hadde de akkurat høstet aprikoser og hele området var dekket av oransje aprikoser som lå ute til tørk i solen. Et ganske fargerikt skue.

 

Ellers så så vi utrolig mange uferdige betongbygg på Rhodos, men i løpet av en uke så vi ikke en eneste byggeplass med byggeaktivitet, og de fleste betongskallene så ut til å ha stått ganske lenge. Når det vokser planter mellom armeringsjern  og betong så  er det nok en stund siden noen arbeidet her.

Min sønn på 13 mente at de kanskje var i ferd med å bygge opp nye ruiner siden de gamle stadig forvitrer og står i fare for å bli ødelagt.  :-P

Hellas har helt fra siste verdenskrig og opp mot 2000 tallet fyrt med arabisk olje. Denne oljen inneholder mye mer svovel enn vår nordsjøolje. Dette har ført til at sur svovelholdig nedbør, i løpet av noen tiår, har tært mer på deres fortidsminner enn det som naturen hadde klart på et par tusen år.  Mange av deres originale fortidsminner er derfor pakket bort og erstattet av nye kopier.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hellas har helt fra siste verdenskrig og opp mot 2000 tallet fyrt med arabisk olje. Denne oljen inneholder mye mer svovel enn vår nordsjøolje. Dette har ført til at sur svovelholdig nedbør, i løpet av noen tiår, har tært mer på deres fortidsminner enn det som naturen hadde klart på et par tusen år.  Mange av deres originale fortidsminner er derfor pakket bort og erstattet av nye kopier.

Jepp, eneste byggeaktiviteten jeg så var ved "Grandmasters Palace" og ved den gamle bymyren, hvor de vel strengt tatt bygde en kopi av det som en gang hadde vært der. Litt rart, og etterhvert vanskelig å vite hva som er gammelt og hva som bare er kopier. Jeg gikk etterhvert ut fra at alt bare var kopier.

 

Kontrasten er ganske stor til f.eks borger og slott i Skottland hvor mye fortsatt er ekte. Husker jeg var i Sterling (eller var det Edinburgh?) Castle for maaange år siden, da drev de å bygde opp en av festsalene igjen. I motsetning til i Hellas hvor de har en tendens til å bygge opp i noe billig drit, så satt de og hogde til steiner for hånd som i gamle dager. Skikkelig håndtverk og selv om det altså var "nybygd", så var det eutentisk, men kontrasten til det gamle og slitte var stor nok til at man skjønte hva som var blitt gjort.

 

Ett av minnene jeg har er fra en vindeltrapp i Dunfermline (rett nord for Edinburgh, over fjorden) hvor det er ruiner som er over 700 år gamle. Du kan se på endel av trappene (som gikk an å gå i) at det var gamle greier, ettersom det var slitt ned i midten, der folk hadde gått.

 

... tror jeg nesten må ta meg en tur til Skottland med kjæresten, er blitt endel år siden jeg var i Skottland 3-4 uker på sommerferie hos Mormoren og annen slekt og venniner av Muttern. Kan sikkert bruke et par uker på å bare se på borger og slott. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For så vidt svart på allerede, men likevel. Det ble meg forklart på Kypros engang at når et hus ferdigstilles forfaller en avgift lik vår mva eller liknende. Derfor søkes det gjerne om f.eks 3 etasjer, men bygges bare to. Disse med utstikkende armeringsjern osv. Eller de gjør noe slik ifm et utbygg o.l. De kan derfor påberope seg at bygget ikke er ferdigstillet og følgelig sparer de et vesentlig beløp. Snodig sak...

 

For øvrig var vi på noen fjellturer. Høyt, utsikt og flott, for all del. Men det manglet minst en dimensjon, uten at jeg skal forsøke meg på å si hvilken. På generelt grunnlag er det rennende, friskt vann med fisk jeg oftest savner i utlandet.

 

Flott å ha opplevd og setter små turer her hjemme i et helt utrolig perspektiv. Synes jeg, da.

 

:)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dagen etter ville jeg ut på tur igjen. Noen anbefalte et sted hvor det var noen kilder som alltid hadde vann, uansett hvor tørt det var.

Jeg har vert på Island og sett kilder som gir både varmt og kaldt vann, men jeg forventet selvfølgelig ikke noe tilsvarende.

Men vann er jo kjekt, særlig når det er så tørt som det var her.

Jeg fikk forklart veien og så la jeg av sted.

"Gå Aukalyptus street til ende, kryss over The main road og fortsett til du ser skiltet."

Dette hørtes jo greit ut.

Etter en og en halv time med asfalt begynte jeg å lure på om jeg skulle forsøke å stoppe en buss, en bil eller et annet kjøretøy som fraktet turister, men da jeg er ganske tålmodig av natur så holdt jeg ut en stund til.

Veien gikk langs en bred elv, uten vann, men det var likevel en elv hvor noen påstod at det vanligvis var mye vann.

På den andre siden var det noen små hus, høner, en og annen gris, mange oliventrær og bakenfor tilsynelatende tett barskog omkranset av tett bambuskratt.

Jeg begynte å se etter et skilt som kunne fortelle meg hvor jeg skulle ta av fra veien, og plutselig, rundt en sving, så jeg et skilt.

Ca. 3 x 4 meter stort og langs veien stod det kø av turistbusser og biler. I retning av "The seven springs" var det ko, akureat som et middels syttende mai tog hjemme i Norge.

Ut fra populariteten å dømme så burde dette være verd over to timer på asfalt.

Stien var steinsatt og gikk langs en lite bekk hvor det enda var noe vann, og etter ca. 5 minutter i kø så åpenbarte stedet seg.

En restaurant med parasoller og stor parkeringsplass like ved. Man kunne altså kjøre bil helt frem.

Stedet var omkranset av høye løvtrær og langs bekken gikk folk og tok bilder, drakk litt vann og noen tittet på noen tamme gjess som padlet rundt i en liten kulp.

Her hjemme drikker jeg alltid vann fra bekken, men her ble det en iskald halvliter øl, sikkert mye tryggere enn vannet fra bekken.

 

Kildene var bare noen steinete hull i bakken hvor det kom ut litt vann. Ikke noe spesielt på noen måte, men det var jo vann, og i følge oppsalag ved vannhullene så var dette vannet helt rent og kunne drikkes.

 

Litt nedenfor restauranten forsvant mesteparten av vannet inn i en tunnel, og det sies at hvis man går gjennom denne tunnelen så skal man bli 30 år yngre.

Jeg har ikke endret alderen i passet mitt enda, men kanskje jeg burde gjøre det.

 

På andre siden av tunnelen kom jeg inn i et område hvor det nesten ikke var folk, og de som var der gikk bare tilbake til utgangspunktet.

Jeg bestemte meg for å gå gjennom skogen tilbake for asfalt hadde jeg fått så endelig nok av for en stund.

Mesteparten av skogen var bartrær, antagelig pinje. Lukten var ikke til å ta feil av, og der det ikke var så mye trær var bakken dekket av vill timian og andre lave tørre busker som var så tørre at jeg måtte ta på meg langbukser for ikke å bli helt oppklort på leggene.

Bakken var dekket av tørre barnåler og siden disse barnålene er ganske lange, noe lenger enn nåler fra furu, så var bakken faktisk ganske glatt å gå på.

Det ble en fin tur gjennom skogen, og et sted kom jeg inn i et område hvor det tydeligvis hadde vert skogbrann en gang. Trestammene var brent, men ellers var det ingen tegn på brann.

Jeg kan forstå at de er redde for skogbrann her. Ikke bare fordi det er så tørt, men da jeg litt senere passerte stedets brannstasjon så forstod jeg hvordan det kunne gå hvis det ble brann.

 

Turen hjem ble noe lenger enn planlagt, men jeg ville heller gå noen timer gjennom skogen enn langs veien. Naturen her er ganske forskjellig fra den vi har her hjemme, men det var smått med dyreliv. Jeg så bare noen rare insekter og noen firfislelignende krypdyr av forskjellig størrelse og form.

Ellers var "alle" enige om at det hadde vert en fin tur.

I hvert fall hjemturen.

post-4220-0-14816100-1382770624_thumb.jp

post-4220-0-60197300-1382770637_thumb.jp

post-4220-0-71826800-1382770656_thumb.jp

post-4220-0-91742900-1382770671_thumb.jp

post-4220-0-39503800-1382770696_thumb.jp

post-4220-0-91778400-1382770734_thumb.jp

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg og dama leide bil litt tidligere i sommer og kjørte rundt hele øya, med mange stopp på veien. Vi var blitt anbefalt Seven Springs og det hørtes jo veldig fint ut. Når vi kom dit så lå det en tettt grillos som forpestet området på en ganske fasinerende måte. Restauranten så kjip ut og med luften som var på stedet var det uaktuelt å bli værende. Helt klart det kjiipeste stedet vi var innom på hele turen. Jeg skjønner ikke hva de har tenkt på her.

 

Jeg har også vært på noe som blir kallt "Butterfly Valley", som riktignok er stappfullt av folk mye av tiden, men der går det ihvertfall an å sette pris på hvordan de har lagt opp stiene og at med bekken som renner ved siden av stien og skyggen fra trærne, så er det ganske ok å gå der, selv midt på sommeren. Det var noe slikt jeg forventet når jeg skulle til Seven Springs, ikke et forpestet høl som var det jeg fant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.