Gå til innhold
  • Bli medlem

Spiste 103.724 sauer og rein?


Anders Eriksen

Anbefalte innlegg

 

Hva mener fjellforumfolket om det Hegnar skriver her?

 

 

Er dette i nærheten av å være korrekt, må det være umulig å drive forsvarlig, kommenterer Trygve Hegnar på lederplass i Finansavisen.

Følgende leder, skrevet av Finansavisens redaktør Trygve Hegnar, stod på trykk torsdag 20. januar.

I desember stilte vi spørsmålet om det var mulig å tro på at norske rovdyr klarte å spise 56.300 sauer i 2009. Sauebøndene ville ha erstatning for så mange dyr, men fikk «bare» erstatning for 34.200 drepte og spiste sauer.

På toppen av dette vil bøndene kreve en ekstra erstatning på 210 millioner kroner for årene 2005 til 2009, hvor det hevdes at ytterligere 110.000 sauer angivelig ble rovdyrmat.

Vi vet ikke hvor mange bjørner, gauper og ulver som finnes, men vi har inntrykk av at vi snakker om et relativt beskjedent antall. Det skal visstnok være under 500 gauper i hele landet.

Det er derfor nærliggende å tro at sauebøndene lurer oss. Eller så er rovdyrene veldig sultne og veldig store. Monsterrovdyr, kanskje.

Eller som vi skrev: Det kan tenkes at vi får besøk av svenske ulver som spiser her og bor på den andre siden av grensen.

Nå viser det seg, ifølge NTB, at reineierne i Finnmark prøver å overgå sine kolleger sauebøndene.

De krever erstatning av staten for 47.424 rein som angivelig ble drept av rovdyr i Finnmark i fjor. Det skulle bli 130 rein hver eneste dag året rundt.

Om det er glupske ulver eller gauper som står bak dette fråtseriet, tør vi ikke si, men det høres mye ut.

Lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, ser poenget, og sier at «vi sier ikke at gaupe og jerv har spist 47.000 dyr, men de kan ha drept så mange.»

Kan og kan, fru Blom.

Det spesielle er nemlig at reineierne i fjor bare kunne dokumenter 542 drepte dyr. Da er det temmelig langt opp til 47.424 døde reinsdyr. Basert på disse tallene aksepterte Fylkesmannen i Finnmark en erstatning for 10.452 dyr basert på skjønn.

Kanskje tror Fylkesmannen i Finnmark på julenissen også.

Til insinuasjonen om at reineierne i Finnmark kanskje er litt for lure eller at det kanskje svindles, sier Sara «langt ifra. I fjor forsvant det over 57.000 dyr, og spørsmålet er hvor ble de av? Naturen tar tilbake 10 prosent, men hva med resten?»

Vel, det er altså cirka 500 gauper i Norge, og flest finner man i Midt-Norge, og så er det anslagsvis 300 jerv på landsbasis. Hvor er da spøkelset som spiser så mye hver eneste dag?

Hvis vi har forstått det korrekt, er det omtrent en fjerdedel av hele reinbestanden som forsvinner i magene på rovdyrene hvert år.

Er dette i nærheten av å være korrekt, må det være umulig å drive forsvarlig.

Sannheten er vel at vi (skattebetalerne) blir lurt opp i stry. Og Fylkesmannen biter på og betaler.

Forsker Torkild Tveraa ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) tror ikke på at rovdyrene tar alle disse reinsdyrene, og sier tørt til NTB at «i den grad det er dyr som faktisk er drept av rovdyr, så er det god grunn til å anta et det er dyr som i utgangspunktet var så svake og avmagrede at de ville ha dødd uansett.»

Vi blir lurt - igjen

http://www.hegnar.no/okonomi/article551296.ece?fb_action_ids=10152561154165403&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210152561154165403%22%3A10150164859794699%7D&action_type_map=%7B%2210152561154165403%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er litt viktig at man slutter å tro at tap til rovdyr nødvendigvis betyr at rovdyret har spist dyret. Eksempelvis har NINAs egne undersøkelser vist at i rovdyrområdene så vil 80% av tap skyldes nettopp rovdyra: http://nidaros.nina.no/Publikasjoner/95-23_rovdyr.pdf Forøvrig er det alltid interessant å få en kommentar fra skrivebordsteoretikere i det ganske land om økningen i tap - hva er årsaken? Lierne kommune, som mer eller mindre har vært forsøkskommune, både når det gjaldt å innføre sau på utmarksbeite som driftsform i 50-årene og som forsøkskommune på å reetablere store rovdyrstammer i samme område 30 - 40 år etterpå har ganske interessant tall i så måte. På slutten av 70 - tallet lå tapet på rundt 3%, og det er lite, lavere enn normaltap i innendørs husdyrdrift, slaktevekta var blant de høyeste i landet og det var mulig å leve av et sauebruk. Så finner noen infame byråkrater ut at her, i det desidert mest egnede terrenget for utmarksbeite, med få bratte fjellside (som vestlandet sliter med) ingen romeplante (som de sliter med sørpå) skal man bygge opp et kjerneområde - noe som fører til at i 2005 er tapet på 35%, og da sier de samme skrivebordsteoretikerne at "Neida, det er ikke rovdyrene, det er helt andre faktorer..." Ærlig talt, hvilke andre faktorer kan forklare det?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

<br />Rovdyr tar vel en god del men neppe alt. Sau som setter eg fast, detter ned og slikt skjer sikkert i en viss grad. Hvis de da blir funnet første en stund etterpå så vil det normalt være spist på¨. Rovdyrene sier og ja takk med Easy Meal. Så rovdyr kan jo godt ha spist på det uten å ha drept det.<br /><br />Ser man på rein så er det vel estimert ca 140.000 rein i driftområder i Finnmark. At da 33,8 prosent blir tatt av rovdyr er kanskje litt å ta i. I tilfelle burde man kanskje passe bedre på de.<br />"I inntektsåret 2004/2005 erstattet staten 11 400 tamrein som tapt på grunn av rovdyr, hvorav ca. 650 tilfeller var dokumentert. Det totale tapet var imidlertid på over 58 000 tamrein, hvorav næringen søkte om erstatning for 47 800 dyr".<br /><br />Slaktevekt for rein er snitt 80 kg for hann og 50 kg for simle. For enkelhets skyld sier vi at hvert dyr er 65 kilo.<br />Med 130 dyr om dagen tatt av rovdyr så er det 8450 kilo pr dag.<br />Hvis vi da bare ser på Ulv så spiser de mellom 2,5 og 4 kilo i snitt avhengig av næringstilgang. Her er tydligvis næringstilgang veldig god da.<br />Så på 4 kilo gir da at vi har 2112 ulver i Norge som dreper 130 rein daglig.(vel og merke ikke Norge men bare Finnmark)<br />I følge målinger er det ca 260-330 ulv i Skandinavia, primært sør hvorav de fleste er i Sverige.<br />Tar vi med ca 300 jerv og 500 gauper,ca 25-75 brubjørn i Norge(vi sier da 50). Dog spiser bjørn 60-90 % "vegetasjon".<br />Men for enkehelt skyld gir vi alle 4 kilo kjøtt om dagen. Da spiser de til sammen max 4600 kilo.<br /><br />Dog er flesteparten av disse rovdyrene ikke i Finnmark.<br />I tillegg har de jo 56.000 sauer årlig å spise opp så de trenger jo ikke reise helt til Finnmark for å finne mat.<br />Utenom det kommer jo rådyr, som er vesentlig bla. for Gaupe, hare og annet småvilt.<br /><br />Så da står vi igjen med noen muligheter:<br />Enten er det langt flere og større rovdyr i Norge enn man tror<br />Trollene er ikke bare i Jotunheimen.<br /><br /><br /><br />

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om ein held seg til rein trur du på at rovdyr drep 130 rein kvar dag i Finnmark i gjennomsnitt ? Dei som driv med rein har mykje bedre kontroll på reinen sidan den stort sett går i flokk i forhold til sau, er det da ikkje litt rart at dei kan dokumentere så lite tap? Javisst er Finnmark stort ,men det er stor forskjell på på reinsdrift og sauedrift, Dei som driv med rein har mykje betre oversikt over kor reinen er til einkvar tid. i forhold til sau. 

Når vi og ser det frå tid  til tid blir avdekka mykje problem angåande reindrift i Finnmark, ja opptil fleire kriminelle episodar med vold og truslar m.m.kvifor skulle då alt  vere heilt i orden når det gjeld påstander om antal rein drept av rovdyr?  Du kan  jo spørje folk sjølv som bur i Finnmark og som ikkje akkurat er det du kallar rovdyrtilhengarar!

 

borgern eg trur det blir feil når du estimerer gjennomsnittlig slaktevekt til 65kg for dei dyra som blir tatt. Ein stor del av det som blir tatt er faktisk kalv. Gløym heller ikkje at rovdyr ofte drep  meir enn dei et så det å sannsynlegheitsberekne antal drepte dyr på bakgrunn av kor mykje kjøt kvart dyr normalt et blir feil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har større tru på tapstalla når det gjelder sau enn når det kommer til rein. Sauen er jo ikke akkurat kjent for å være flink til å unngå rovdyr. reinsdyra derimot bør ha både instinkter og ferdigheter til å komme seg unna i langt større grad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det kommer til reintap og erstatning så er det et skremmende eksempel på sløsing med skattebetalernes penger! Dette er jo en vits, som skjer år etter år. Mener ikke og henge ut samer, MEN en veldig veldig stor andel av reindriftsutøverne har jeg ingen verdens ting til overs for. Men når man for låv å drive på slik år etter år, så blir det vel til slutt trdisjon----> og så oppstår nokk en "urfolksrett".

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Både gaupe og jerv kan ta mange rein, hvis de kommer inn i en flokk uten og spise noen av de.

 

Brunbjørn og ulv kan gjøre det samme med sau, bjørnen spiser ofte bare brystfett og jur før den tar neste sau. sauene blir ofte spist på mens de ennå lever. enkelte gang overlever de også disse angrepene. Ulv kan enkelt ta mindre sau og lam som perler på en snor, uten at de har tenkt og spise alt, men rett og slett for at tilgangen er der eller kansje de synes det er gøy? Hvem har vell ikke rasket med seg litt for mye på en all you can eat buffé.

 

Dokumentert eller ikke er en sak opp til SNO's rovvilt kontakter, hvis et kadaver har ligget lenge kan det være tilnærmet umulig og bekrefte hvem synderen er. En obduksjon i felt, for og finne tann/klo merker, og bite merker samt blodutredelser under huden må til for og dokumentere dette. De fleste kadaver blir spist rimelig for av kråkefugl, rovfugl, rev, mår kansje jerv, bjørn osv..Dokumentasjon av rovvilt skader er esensielt for at Fylkesmannen skal kunne utgi erstatning.

 

det finnes mye annet som kan ta livet av en rein eller sau. ikke skjeldent skjer det at reinsflokker som søker oppe i snøfonner blir tatt av ras og flere kan dø. Sykdomsutbrudd skjer også. Sau kan sette seg fast, falle ned fra fjellhyller eller gå i elva og drukne.

 

På sau er det Jerv som er den verste skadevolder 28,15% men Gaupa seiler opp som en god nr. 2 med 23,49%

Av 506 371 sau og lam som var på beite i fjor ble 51 811 tatt. Av de ble det gitt erstatning for 26 575.

 

På tamrein er det Gaupa som er verst 36% av tapene i 2011/2012 (Jerven 31%)

Det ble meldt om tap på 86 996 tamrein. Det ble gitt erstatning for 19 452 rein.

 

Og til opplysningskyld som voldet Ulven HELE 0,21% av tapet på rein (2011/2012) og 8,56% av tapet på sau (2012)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Tallene henger ikke på greip. Ukultur, løgn og bedrag vil jeg kalle slikt.

Borgern kan halvere slaktevekta på reinsdyr i Finnmark, de er så avmagrede at du nesten kan lyse tvert gjennom de med en nillelommelykt.

Tror nok at alle reinsdyr som dør blir rapportert som rovdyrdrept.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rovdyra spiser vel bare en liten del av det de dreper? Spesielt gaupa vil ha ferskt kjøtt. SNO i Finnmark har dokumentert jerv som har drept titalls rein i en flokk under en snøstorm uten å ha spist mange munnfuller kjøtt.

Om de bare er drept burde det være enkelt å dokumentere dem, men ifølge Hegnar fant de bare 542 av 47424 dyr. Jeg vet at fjellene er store, men de er ikke så store at en hel massaker bare forsvinner.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ørna tar også en del reinkalver, faktisk helt opp til årsgamle dyr. Den slår ned på ryggen og punkterer lungene. På Hardangervidda står den for en betydelig del av tapet. 

 

Ellers er det vel ikke helt greit å regne kjøttvekt pr rovdyr i forhold til drepte dyr. Både ulv og bjørn kan slå mange dyr, uten at de spiser hele selv. Sitt i kamotelt ved et kadaver noen timer, så ser man hvor mange som er der for å spise.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ørna tar også en del reinkalver, faktisk helt opp til årsgamle dyr. Den slår ned på ryggen og punkterer lungene. På Hardangervidda står den for en betydelig del av tapet. 

 

Ellers er det vel ikke helt greit å regne kjøttvekt pr rovdyr i forhold til drepte dyr. Både ulv og bjørn kan slå mange dyr, uten at de spiser hele selv. Sitt i kamotelt ved et kadaver noen timer, så ser man hvor mange som er der for å spise.. 

 

Kongeørn er faktisk den 3 verste predator på tamrein, den sto for over 21% av tapene i 2011/2012 hvor av 3800 var kalv og 6 stk. var okserein! resten simler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mennesket er nå seg selv lik, enten vi snakker om samer eller hvem som helst andre. Fryseren er vel aldri fylt med mer (kostbare) delikatesser enn i det øyeblikk den går til helvete, i transportsektoren forsvinner det alltid (også relativt sett) mest av det mest populære godset og aldri er vel en bil eller et hus i bedre stand enn når saken blir flammenes rov. Osv, osv...

 

Jeg er overbevist om at hvis det ble vedtatt erstatningsstopp for tamdyr tatt av f.eks ørn, så ville erstatningskravene for tap til andre rovdyr stige tilsvarende.

 

Den same problematikken ser vi i enhver sammenheng hvor en på noe som helst sett kan fiske litt opp fra den store pengebingen. Det være seg hvilket som helst behov en påberoper seg. Jeg dømmer ikke, konstaterer bare hvordan det (naturligvis) er.

 

Meler vi ikke mer eller midre alle vår egen kake? Særlig om anledningen er der!?

 

:)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tallene henger ikke på greip. Ukultur, løgn og bedrag vil jeg kalle slikt.

Borgern kan halvere slaktevekta på reinsdyr i Finnmark, de er så avmagrede at du nesten kan lyse tvert gjennom de med en nillelommelykt.

Tror nok at alle reinsdyr som dør blir rapportert som rovdyrdrept.

 

Utrolig at reindriftsutøverne får drive på slik. Å sulte et hvilket som helst dyr kalles dyreplageri. Så kan man lure på hvorfor det er "greit" å sulte rein??!!!! Mattilsynet må hvert år nødslakte rein som skal til slakting pga at dyret er avmagret og utsultet. Vet ikke om noen andre yrkesgrupper som driver med dyrehold som slipper ustraffet unna slik dyrebehandling...

 

http://www.nationen.no/2012/07/16/naring/reinsdyr/rein/slaktevekt/reinkalv/7549831/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De tallene kommer vel ikke tilfeldigvis fra innrapportering fra reinindustrien? :)

 

Ørna er en av de største predatorene også på Hardangervidda. La oss for sikkerhets skyld legge skylden på reindriftsindustrien der også...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utrolig at reindriftsutøverne får drive på slik. Å sulte et hvilket som helst dyr kalles dyreplageri. Så kan man lure på hvorfor det er "greit" å sulte rein??!!!! Mattilsynet må hvert år nødslakte rein som skal til slakting pga at dyret er avmagret og utsultet. Vet ikke om noen andre yrkesgrupper som driver med dyrehold som slipper ustraffet unna slik dyrebehandling...

 

http://www.nationen.no/2012/07/16/naring/reinsdyr/rein/slaktevekt/reinkalv/7549831/

Det er hevet over enhver tvil at reindriftsforvaltningen har spilt fullstendig falitt i Finnmark. Men man må skille skitt og kanel her. Da noen fiskeslag ble overfisket pga for store kvoter for noen år tilbake, var det ikke den enkelte fiskeren sin skyld, de fisker til kvotene er fulle. Det var systemet som var fullstendig galt. Slik er det i reindriften i nord også.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rovdyra spiser vel bare en liten del av det de dreper? Spesielt gaupa vil ha ferskt kjøtt. SNO i Finnmark har dokumentert jerv som har drept titalls rein i en flokk under en snøstorm uten å ha spist mange munnfuller kjøtt.

Gaupa kan også spise jurene på flere sau, uten å drepe dem. Så gaupe i en saueflokk, er ikke så bra. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Njaa..det kan være en utspekulert jerv med en mauser da..

He...he... Og hva med en "jerv" med et snøre og kastesluk da, da trenger jerven kun å bruker kniven litt. :) I min ungdom ble det oppdaget en innsanket sau, fra skog/utmarksområde i Lier (ved Drammen), som hadde sluppet unna. Den hadde en kastesluk i ulla og noen meter med tykt fiskesnøre hengende. Så, det er mange slags råvdyr. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utrolig at reindriftsutøverne får drive på slik. Å sulte et hvilket som helst dyr kalles dyreplageri. Så kan man lure på hvorfor det er "greit" å sulte rein??!!!! Mattilsynet må hvert år nødslakte rein som skal til slakting pga at dyret er avmagret og utsultet. Vet ikke om noen andre yrkesgrupper som driver med dyrehold som slipper ustraffet unna slik dyrebehandling...

 

http://www.nationen.no/2012/07/16/naring/reinsdyr/rein/slaktevekt/reinkalv/7549831/

Reindriftsfolket kjemper om "koter" og beiter, før det blir innført strengere restriksjoner, på hvor mange dyr hver enkelt får ha. Foreløpig er det overlatt til "reindriftsnæringen" å styre dette, men det ser ikke ut som om de klarer dette. Så en dag griper norske myndigheter inn og da blir det masseslakt!

 

Angående beiter, så kjempes det også for å frata svenske samer, deres "hevdbunede" rett. Så det er politikk, i det å ha for mange dyr. Dette har pågått i mange år nå, så det er på tide at myndigheten griper inn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er hevet over enhver tvil at reindriftsforvaltningen har spilt fullstendig falitt i Finnmark. Men man må skille skitt og kanel her. Da noen fiskeslag ble overfisket pga for store kvoter for noen år tilbake, var det ikke den enkelte fiskeren sin skyld, de fisker til kvotene er fulle. Det var systemet som var fullstendig galt. Slik er det i reindriften i nord også.

 

 

Reindriftsfolket kjemper om "koter" og beiter, før det blir innført strengere restriksjoner, på hvor mange dyr hver enkelt får ha. Foreløpig er det overlatt til "reindriftsnæringen" å styre dette, men det ser ikke ut som om de klarer dette. Så en dag griper norske myndigheter inn og da blir det masseslakt!

 

Angående beiter, så kjempes det også for å frata svenske samer, deres "hevdbunede" rett. Så det er politikk, i det å ha for mange dyr. Dette har pågått i mange år nå, så det er på tide at myndigheten griper inn.

 

At myndighetene gjør en slett jobb opp mot reindriftsnæringer er helt klart! Sånn som det er nå er bukken satt til og vokte havresekken. Men jeg mener at uansett hva det skulle være, har du ansvar for dyr, og driver med dyr er du ansvarlig for deres velferd! BASTA! Jeg klarer ikke skjønne hvorfor folk får drive på slik. Har du en hund du ikke gir mat burde du ikke få ha hund. Har du mere rein enn du klarer sørge for får næring burde du redusere/kutte helt ut med det du driver med!

 

En bonde med kyr som lar de sulte i hjel blir straffet, en reindriftsutøver som sulter i hjel dyrene sine får erstatning.... Jeg synes ikke det er riktig

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.