Jump to content
IGNORED

Gnagsår av Alfa Skarvet fjellskisko - noen tips?


horisont
 Share

Recommended Posts

Jeg kjøpte meg i fjor fjellski med "Viddas nr 1-sko" Alfa Skarvet. Før dette hadde jeg faktisk aldri opplevd gnagsår med noen skotyper. Men med Alfa Skarvet kommer det gnagsår uansett hva jeg prøver....et par, to par, tre par sokker av topp kvalitet - uansett er resultatet gnagsår. Har prøvd å inngå dem med våte sokker også (dog ikke på skitur), men dette hjalp heller ikke noe. Derfor drikker jeg nå Pepsi Max og satser på å skulle kjøpe meg nye sko på G-sport :-P Veldig synd, siden jeg egentlig satset på å bruke de skoene i minst ti år. Noen skrev engang at noen har Crispi-fot, mens andre har Alfa-fot, kanskje det er noe i det? Crispi Stetind kan jo se ut som en "erstatter".

 

Noen som har noen tips rundt Skarvet og gnagsår eller en eventuell erstatter (sko som bør være like varme og av like høy kvalitet)?

 

Jeg tenker at jeg var for oppsatt på å skulle ha Skarvet (og hadde generell liten erfaring i slike kjøp) da jeg kjøpte skoene, så det er sikkert min feil også...

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Har samme skisko selv og samme gnagsår-problemer (hælen glipper).

 

Prøvde i forrige helg neoprensokker, 3mm tykke. Da ble det ikke gnagsår, men føttene fikk svømmehud pga. ingen lufting - og det kan skape problemer på lengre turer...

 

Neste tur tester jeg ut et stort gammeldags plaster på hver hæl og en ullsokk utenpå. Så får vi se hvordan det barker i vei.

Link to comment
Share on other sites

Har Varg Morgedal og Skavl som begge ga gnagsår lenge, men la inn ekstra såle og bygde opp litt under dem ved hælen slik at denne kom opp til der glippingen stoppet. Det er jo "panserlær" i alle disse skotypene og ikke så lett å knyte dem stramt nok før de er ferdig inngått, men også dette ble lettere, synes jeg.

:)

Link to comment
Share on other sites

Hei! Jeg har ikke prøvd Alfa Skarvet, men jeg har Crispi Stetind. Må bare legge til her siden du nevner at de kan kanskje være en erstatter at jeg syns dem er kjempevonde! Av en eller annen rar grunn presser dem noe inni hel...e på baksiden av hælen selv om dem ikke kjennes trange ut eller noe annet andre steder på foten. Kjennes veldig gode ellers, er mulig det bare å kjøpe såler for og bygge opp hælen litt ekstra.

Link to comment
Share on other sites

Da jeg kjøpte nye BC sko for 2 år siden, prøvde jeg Alfa Skarvet, men kjente med en gang at dette ikke var skoen for min fot. De hadde også en tendens til å brekke (folde) seg ned over tærne. Det ble derfor Crispi Stetind på meg. I fjor var jeg på en 8 dagers fjelltur, og fikk litt antydning til blemmer. Med litt sportstape gikk resten av turen smertefritt. Siden har de vært mye brukt uten antydning til blemmer/gnagsår, så dette er i hvert fall skoen for meg!  

Link to comment
Share on other sites

Jeg har hatt mye gnagsårproblemer med Alfa Skarvet. Tror at jeg har prøvd alle triks i boka, men bra ble det ikke før jeg kjøpte støvlene en størrelse større og begynte å bruke kartanker. Godt og varmt, i alle fall. 

Link to comment
Share on other sites

Grunnen til at gnagsår oppstår i Alfa Skarvet og lignende støvler, er at de er for stive. Som Koppen skriver over, så er det "panserlær" i dem, og det er det som er problemet. BC-sålen og BC-systemet er mye bedre enn 75mm rent anatomisk, og gir mindre gnagsår, men når sko-kappen er av panser-lær, så hjelper det ikke. Sko-kappen og støvelen bøyer seg lite, og hælen sklir opp og ned (litt som i tresko).

 

Eller man kan også si det sånn, at den som bruker støvelen er for lett. Kanskje 100kg+ er passe kroppsvekt for Alfa Skarvet og lignende støvler. Ikke vet jeg, men jeg har i alle fall kjøpt rimelige BC-støvler i en kombinasjon av lær og syntet.

 

Løsningen kan være å forsøke å gjøre stive støvler mykere. Mye fett i læret og mye inngåing, men det spørs om det hjelper. Her er et tips til dem som er dri** lei støvlene sine. Det hjelper faktisk litt:

http://www.fjellforum.no/topic/22257-tips-til-a-ga-inn-nye-sko/?p=6241

Link to comment
Share on other sites

Har også denne skoen stående i hylla.

Har prøvd alle triks i boka. Helt umulig å gå en lengre tur uten kjøttsår på hælene.

Ga opp dette prosjektet og kjøpte meg et par syntetiske sko fra Salomon. Det ble en helt ny opplevelse.

Myke og gode fra dag en. Og også varmere enn lærstøvlene. Mulig lærstøvlene har bedre støtte til nedoverbakkene, men jeg er ei pyse nedover uansett så dette går helt greit.

 

Har samme problem med fjellskoa. Foreløpig har jeg gått over til superlette mesh joggesko som blir søkkblaute i myr, men bedre enn gnagsår.

Tenker å teste GTX sko fra Salomon her også etterhvert.

Link to comment
Share on other sites

...

Har samme problem med fjellskoa. Foreløpig har jeg gått over til superlette mesh joggesko som blir søkkblaute i myr, men bedre enn gnagsår.

Tenker å teste GTX sko fra Salomon her også etterhvert.

Da synes jeg du er på rett spor. På sommerføre bruker jeg kraftige sandaler, selv på turer utenfor sti og med tung sekk over 20kg :smile: Fantastisk komfort!

Link to comment
Share on other sites

Uff ja - ikke lett med sko. Hadde for noen år side syntet Salomon - aldri et grangsår. Varme var de og. Oppgraderte til Alfa Skravet etter de varmeste anbefalinger. Jeg har etterhvert noen år på nakken og har hatt mine runder med gnagsår, men Skarvet er noe av det verste jeg har hatt. Taping må til på korte turer selv lenge etter at de var inngått og vel så det. Til denne sesongen fant jeg i min visdom ut at jeg nok har en fot som passer bedre til Crispi Stetind. Veldig komfortable på foten - i butikken. Til første turen ble selvsagt føttene tapet etter alle kunstens regler, men dessverre til liten nytte. Disse skoa er definitivt de verste jeg har hatt. Skoens passform er selvsagt alfa og omega, men det er ikke lett å trekke konklusjoner før en har testet skoen skikkelig ut. Kanskje jeg må se nøyere på syntet sko til neste skitur...

Link to comment
Share on other sites

Jeg gjorde generaltabben med å kle meg for varmt på en skitur uten noe sted å gjøre av de ekstra klærne. Whatever tenkte jeg og gikk videre, og ble mer og mer svett. Resultatet var et rimelig ubehagelig gnagsår på den ene foten (faktisk mitt første gnagsår og jeg er 35!).

 

For min del, så er konklusjonen grei: jeg får ikke gnagsår så lenge føttene holdes nogenlunde tørre. Skistøvler har en tendens til å være veldig tette og det kan være litt vanskelig å kle seg når det er veldig vekslende vindforhold, rundt 0 grader og av/på med full stekende februarsol.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har også hatt mange gnagsår, faktisk i 3 forskjellige merker skisko. Nå med siste par Alfa Skarvet selvfølgelig også. Det som hjelper hos meg er å tape godt på hælen om morgenen når føttene er tørre. Deretter et par tynne knestrømper (type damestrømper av nylon) og deretter 2 par tykke ullsokker slik at føttene ikke flytter på seg i skoene. Da jeg først brukte tynne undersøkker, ble de ofte hengde i sportstapen og forårsaket enda mer gnagsår.

Men dessverre har jeg også lært at jeg ikke må ha turer over alt for mange dager. :-( 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde slitt ut et par Alpina telemarkstøvler. Husker ikke typebetegnelsen men de var grå med gul snøring og gul polstring øverst. Løse avstivningsspiler i sidene og passet til 75mm Rottefella bc binding.

(De ble kjøpt sammen med et par ''Atomic Ulriken Utfor'' ski. Heia Bergen!)

Disse ble kjøpt nye og det var aldri snakk om å gå dem inn. De passet med en gang.

Kjøpte nye ski og Alfa Kikut BC for et par år siden og jeg har aldri opplevd maken til gnagsår fra noen typer sko.  

Jeg har forsøkt å bruke dem i hagen, i garasjen og litt innendørs i et forsøk på å få gå dem inn, men uten resultat.

En time er nok og så er elendigheten et faktum. Jeg har tapet og tapet beina, men stort sett så bare utsettes problemet noe.

Det virker som om disse skoene er av den typen som ikke er inngått før de er utgått.

Skoene er nesten ikke brukt, men jeg har gitt dem opp og nå står nye skisko på ønskelisten.

http://www.fjellforum.no/topic/22096-ekte-mannfolk-bruker-ikke-compeed/

 

Link to comment
Share on other sites

Har selv hatt litt problemer med Skarvet og blemmer, men funnet en løsning som i hvert fall gjør at jeg kan gå uten så mye som en øm hæl;

stikk innom apoteket og be dem bestille en pakke 3M Reston 1,3 cm. Er en selvklebende skumpute som gir ypperlig beskyttelse. Klipp til en passende pad, lim på og tape så først horisontalt, så vertikalt. 

Litt omstendelig er det, men er så fornøyd med støvelen ellers at jeg synes det er verdt bryet :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har fått gnagsår av alle typer skisko. Jeg har nå Alfa Skarvet og fikk gnagsår etter kun kort tid bruk. Bruker nå et par nylonstrømper rett på foten, og så to par med ullsokker, ett tynt par og ett tykt. Er blitt kvitt gnagsårene etter det.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke vært noe særlig plaget av gnagsår med mine alfa skarvet.

Fått antydninger til det flere ganger og ganske kjapt dersom jeg har slurvet med snøringen. For at den ikke skal gnage må jeg knyte de _veldig_ stramt. I mye større grad enn på andre sko. Kan jo være en del ulemper med så stram snøring, f.eks kulde, men det har ikke jeg merket noe til enda. Pleier å gå med de tykkeste sokkene til smartwool. Er forøvrig kjempefornøyd med mine fjellstøvler fra Alfa.

Sier ikke at dette med stramming er årsaken til andres gnagsårproblemer, men for min del unngår jeg det på den måten.

Tror jeg uansett kommer til å se etter andre skisko til neste sesong. Spesielt etter at jeg oppdaget at skarvet ga meg altfor dårlig støtte til bruk sammen med turskøyter. 

Link to comment
Share on other sites

Det er nok mange tips og triks man kan plukke opp her. Før man evt. kaster skoa på dynga, anbefaler jeg å prøve litt forskjellig. Dette er jo som det meste annet, høyst individuellt.

Men dersom ingenting hjelper, kjøp noe (helt) annet.

Mange er fornøyd med syntetisk virker det som.

Link to comment
Share on other sites

"Tror jeg uansett kommer til å se etter andre skisko til neste sesong. Spesielt etter at jeg oppdaget at skarvet ga meg altfor dårlig støtte til bruk sammen med turskøyter. "

 

Min mann bruker et par Salomon skating langrennsko til dette og er veldig fornøyd med det.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy