Gå til innhold
  • Bli medlem

Två svenskar skidar Norge på Langs 2013


Anbefalte innlegg

Hej!

I vinter ska två svenskar ut och skida Norge på langs! En nätt liten tur på ca 250 mil. Vi startar i Lindesnäs den 5 Januari och räknar med att nå Nordkap någon gång runt 20:e Maj.

Vi har som mål att göra turen så njutbar och lyxig som möjligt. Därför kallar vi den Norge på langs - de Luxe.

Spana gärna in www.norgepalangsdeluxe.com för att läsa mer. Där berättar vi i stort sett dagligen om våra förberedelser och kommer under själva turen att blogga varje dag. Du kan också följa oss på Facebook http://www.facebook....gePaLangsDeLuxe

Ha en härlig skidvinter!

Bästa fjällhälsningar

Niclas Bentzer

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Høres ut som et fint prosjekt. Men Som Dag G Sier: 120 kilo i pulkene... Jeg ville ikke gått norge på langs med 120 kilo på slep, og samtidig kalle det en lux-tur... Skal dere ha med all mat fra starten?

Dere burde klare dere med halve vekten, eller mindre, i pulkene ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej!

Det är kanske språket som förvirrar lite. På vår hemsida börjar vi med att ge en beskrivning på vad många anser vara ett lyckat koncept på en tur. Att dra 120 kilo i pulkan, is i skägget och ha en plågad kropp. Men detta är INTE något som vi eftersträvar på vår tur. Tvärtom! Vi vill att turen ska vara så lättsam som möjligt för att ge oss chansen att njuta maximalt av att få vara på fjället. Vi kommer att sätta guldkant på tillvaron så ofta vi kan genom att bo inne, bada bastu och äta god mat. Därför kallar vi den Norge på langs - de Luxe.

Vi kommer att dra ca 50 kg i pulkan och ha mellan 12 och 14 depåer utlagda längst vägen med mat och andra förnödenheter. Allt för att slippa dra så mycket hela tiden. En viktig detalj för att kunna ta till vara på stunderna i naturen.

Ni som gått NPL eller delar av turen, dela gärna med er av goda ideér gällande val av ruta, utrustning, möjligheter för fina övernattningar, etc!

Följ oss gärna på hemsidan!

Bästa fjällhälsningar,

Niclas

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

God tur til dere, og nyt den. Det er ikke alle forunt å kunne ta seg fri for å gjennomføre slike prosjekter.

Jeg antar at dere kjenner til denne siden: http://norgepaalangs.info/

Dette er en opplisting over flere av de som har gått turen, med link til hjemmesider. Det ser ut til at oppdateringen av siden har stoppet det siste året, men det er likevel mye god info å finne der.

Kommer til å følge dere!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej!

Det är kanske språket som förvirrar lite. På vår hemsida börjar vi med att ge en beskrivning på vad många anser vara ett lyckat koncept på en tur. Att dra 120 kilo i pulkan, is i skägget och ha en plågad kropp. Men detta är INTE något som vi eftersträvar på vår tur. Tvärtom! Vi vill att turen ska vara så lättsam som möjligt för att ge oss chansen att njuta maximalt av att få vara på fjället. Vi kommer att sätta guldkant på tillvaron så ofta vi kan genom att bo inne, bada bastu och äta god mat. Därför kallar vi den Norge på langs - de Luxe.

Vi kommer att dra ca 50 kg i pulkan och ha mellan 12 och 14 depåer utlagda längst vägen med mat och andra förnödenheter. Allt för att slippa dra så mycket hela tiden. En viktig detalj för att kunna ta till vara på stunderna i naturen.

Ni som gått NPL eller delar av turen, dela gärna med er av goda ideér gällande val av ruta, utrustning, möjligheter för fina övernattningar, etc!

Följ oss gärna på hemsidan!

Bästa fjällhälsningar,

Niclas

Hei :-)

Starter på min lengste etappe av Norges grense/ npl. rundt 17,18 februar fra grenseområdet rundt Sætertjønnhytta som ligger på høyde med den Trønderske byen Steinkjær. Derfra er planen og gå så lagt jeg kommer til jeg må på jobb igjen etter Påsken. (målet er Nordkapp) eller så langt jeg kommer. Jeg går også med pulk men provianterer ikke mere enn det som uventet måte oppstå. Derimot tar jeg inn på hytter, fjellstasjoner og legger ruta opp etter flest mulig hytte overnattinger.

Er det urealistiskt og klare seg med 60-70 kg i pulk uten store depoer?

Tar imot info tips her :-)

Jenseman

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tack för lyckönskningarna. Ja det känns verkligen som en stor förmån att kunna unna sig en så här lang tur.

2010 gick jag på ski längs den svenske fjällkedjan, det som kallas det vita bandet. En uke in på den turen minns jag att jag la ut fler ting från pulken och sente hjem. Jag håper att jag lert mig något fra den turen.

När det gäller vikten på pulk så är det mye avhängigt hur mye man tänkt å spise underveis. Vi regner med att vi trenger 5000 kcal hver dag för å hålle vekta uppe. Det blir det ca 1kg mat/person om dagen. Man vill som sagt ha så lite vekt det är muligt och därför sender vi ut flere depoer.

Vennlig hilsen

David Erixon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfölgelig kan man spare mye vekt även på maten, hvis man önsker det. Men nu när vi ska vara ute så här lång tid på tur känna det bra om vi kan hålla samma kroppsvikt under hele turen. Därför har vi noga planlagt hur mye vi ska spise hver dag. Hvis vi tapper för mye vekt syns jeg risikon för att bli skadad är större.

Men t ex så spiser vi mye fet i mat. Dersom fett inneholder dobbelt så mye energi som kolhydrater så är det inte lika tungt att dra med sig.

Vennlig hilsen

David Erixon

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hele veien fra Lindesnes til ca Trondheim er det masse DNT hytter hvor dere kan kjøpe god mat :-P

Ryggsekk går også ann å bruke, den veier ca 20 kg basis, og så 1 kg mat pr dag. Da har dere luxus utgaven med snacks, sjokolade og whisky...

God tur!!!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg endte opp å gå opp 8-9 kg i muskelmasse... Jeg gikk bare på potetmos (blandet med rett i koppen), frysetørket mat og tørket reinkjøtt til middag.

Til frokost: havregrøt blandet med rosiner og tørket frukt samt en masse sukker.

lunsj: egenlagd nøtteblanding med sjokolade, rosiner, tørket frukt. dette varierte jeg mye.

jeg spiste også frokostblanding med tørrmelk (ikke å anbefale) det gikk også med endel sjokolade. For min del ble jeg ikke lei av maten, noen få ganger var havregrøten litt tung å få ned men til middag er du så keen på mat at nesten alt går ned. En annen ting er at dere bør legge mer mat i depotene etterhvert.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
  • 2 uker senere...

Idag är det äntligen dags för oss att starta turen. Vi sitter i detta nu vid Lindesnes fyr och så snart pulkan är färdigpackad så bär det iväg. Bara hålla tummarna att allt blivit nedpackat.

Landskapet här ute i kustbandet påminner om det Bohusländska och snön lyser med sin frånvaro. Vi kommer därför att dra våra pulkor på en hjulkonstruktion de första 10 milen innan vi kommer in i landet och kan börja skida.

Vill du följa turen kan du göra det på www.norgepalangsdeluxe.com som vi uppdaterar dagligen.

Vänliga hälsningar

David & Niclas

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Idag är det äntligen dags för oss att starta turen. Vi sitter i detta nu vid Lindesnes fyr och så snart pulkan är färdigpackad så bär det iväg. Bara hålla tummarna att allt blivit nedpackat.

Landskapet här ute i kustbandet påminner om det Bohusländska och snön lyser med sin frånvaro. Vi kommer därför att dra våra pulkor på en hjulkonstruktion de första 10 milen innan vi kommer in i landet och kan börja skida.

Vill du följa turen kan du göra det på www.norgepalangsdeluxe.com som vi uppdaterar dagligen.

Vänliga hälsningar

David & Niclas

Jeg ønsker dere en riktig god tur! Dere har mye vakkert i vente.
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Gratulerer

Hej!

Vi har haft en fantastisk start på turen! Tre uker med klart och kallt väder. Vackra soluppgngar och guidad av månljus på kvällarna.

Klicka på länken här för att se bilder och dröm dig bort till fjällen!

Hälsningar,

David och Niclas

Gratulerer så mye dere har gått gjennom den tyngste delen av turen, jeg som mange andre sier "kommer dere til haukeliseter, klarer dere resten"

virker som dere har det fantastisk og misunner dere stort!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Hej hej!

 

Nu har vi avslutat vår fjärde etapp och kommit till Folldal. Fantastiskt vackert i Jotunheimen och Rondane. Fortfarande ytterst få dagar med vind denna vinter, det syns vi er flott. Flera soldagar även denna etapp men också någon snödag.

 

Här kan du se lite bilder fra etappen. http://norgepalangsdeluxe.com/2013/02/20/summering-etapp-4/

 

Vennlig hilsen

David & Niclas

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Antar att de flesta som leser dette bor i Norge. Bara att gratulere! Utroligt mye flott natur som dere har.

 

Vi visste ju inför turen att vi skulle få må många flotta naturupplevelser. Men detta är helt klart över förväntan och då har vi ändå 60 dag igen att njuta. I bästa vårvintertid. Vi befinner oss i Hattfjelldal nu och jag gleder mig till att imorgon fortsätta vidare efter en herlig vilodag.

 

Vill du se hvordan vi har det kan du se vackra bilder på http://norgepalangsdeluxe.com/bildgalleri/

 

Vennlig hilsen

David & Niclas

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hej!

 

Har du sommarvallat skidorna, stoppat in dem i förådet och istället pumpat luft i däcken på cykeln? Även här i norra Norge är våren på väg. Vi har sett både sångsvanar och gäss. Men på fjället är det fortfarande fint skidföre. Kalla nätter bjuder på hård skare och skidåkning när den är som bäst!

 

Vi befinner oss nu i Kautokeino och har därmed cirka 35 mil kvar till målet i Nordkap. Vi hoppas på skidföre hela vägen fram, för skidåkning är ju det roligaste som finns!

 

/Niclas

 

http://www.norgepalangsdeluxe.com

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.