Gå til innhold
  • Bli medlem

Lite med Ryper i år.


Kristian123

Anbefalte innlegg

Annonse

Jeg har gått i en av de større allmenningene her på Østlandet i noen dager ved jaktåpningen, og det var langt mer ryper enn alle alarmsignalene skulle tilsi. Kullene var overraskende store, og det var mindre jegere enn normalt. Og da snakker vi om terreng hvor det koster under 200 kr pr dag å jakte. Pga bag limit ble det ikke så mye i sekken, men det er ikke så nøye. Tror ikke det er så stor fare for at jakta blir for eksklusiv så lenge statsskog og fjellstyrene disponerer så utrolig mye terreng.

Jeg har gått en god del på allmenninger i Valdres tidligere. Det er like mye fugl der som i en del av de private terrengene rundt, hvor rikfolk betaler titusener. For noen er det viktig å disponere terreng ekskulsivt. Helt greit for meg, så lenge det fins nok jaktkort til salgs for oss vanlige folk også..

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utleie av jaktrettighter har vært big business siden 1899 (da grunneieren fikk enerett til jakt), med mindre en ønsker å ta fra grunneieren jaktretten er det slik det vil være i all overskuelig framtid. Det er uansett ikke noe økonomisk problem for noen i Norge å få tilgang på jakt, være seg stor eller småvilt.

For bestanden kan slike områder faktisk være bra; det er erfaringsmessig få jaktdøgn og lav beskattning på de fleste av de terrengene som leies ut til slike priser.

Om feks Finnmarkseiendomen er bekymret for rypa kan de jo begynne med å stenge jakta i januar/februar/mars, av lokale ofte kallt "scooterjakta".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1,2 millioner for rypejakt.

Bestanden er lav i år, men i flere private terreng er det fortsatt bra med ryper. Nå frykter flere at jakten blir for eksklusiv.

Sjekk DN: http://www.dn.no/dna...icle2472730.ece

Jesus Maria :shock:

Betalte drøye 200 for sesongkort på statsgrunn i år og ryper fikk vi. Hvis man ikke har råd til kort får man bare gå uten... :mrgreen:

LENGE LEVE ALLEMANNSRETTEN!!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De samme folkene betaler gjerne 100.000,- for en flaske vin også, da...

Ingen grunn til å bli overrasket. Det viktigste (og farligste) er den "lille" prisøkningen. Som 10.000,- for en uke på relativt ordinære terreng. Disse vil jeg tippe at det er langt flere av, enn de virkelig dyre millionærstedene :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1,2 millioner for rypejakt.

Jesus Maria :shock:

Betalte drøye 200 for sesongkort på statsgrunn i år og ryper fikk vi. Hvis man ikke har råd til kort får man bare gå uten... :mrgreen:

LENGE LEVE ALLEMANNSRETTEN!!!!

Slike priser gir et gufs av den tida da Thorvald Meyer Heiberg kjøpte opp store fjellområder for å bruke disse til jakt og fiske for velstående foretningsfolk. Han satte ut feller og la ut forgiftet åte i et forsøk på å fjerne alt rovvilt slik at bestandene av jaktbart vilt skulle bli størst mulig. Han forsøkte å nekte alle andre å bruke disse områdene, og stakkars den som gikk i fjellet og søkte ly i en av hans hytter. Til og med i en nødsituasjon ville du bli anmeldt om du tok deg inn på en av hans hytter. Dette har faktisk skjedd.

Da er det heldig vis andre tider nå da hvem som helst kan få jakte og fiske for mindre penger enn man bruker på en tur på byen en lørdagskveld.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Siden 2004 har jeg hvert år (minus 2006) jaktet på statsgrunn i et fantastisk flott område i Nord-Troms. Første sesongen min der oppe var preget av masse fugl i fjellet. Kull på kull med fjellryper gikk man opp. De første rypene tok du opp et par minutters gange fra teltet. Tok man seg lengre ned i skogbeltet, var det også jevnt med liryper i krattene. Fra 2008 av har det bare gått nedover og nedover. Det er som svart å regne pr dags dato. Turen dit tar jeg årlig uansett, for å dyrke friluftslivet, kombinasjonen av jakt og lovlig garnfiske på røya. Det har blitt en tradisjon.

I ytre strøk her i Troms, er det derimot langt bedre. Selv om kronårene rundt 2000 fortsatt ligger der som et fjernt og gyllent minne, og dagens bestander ikke er i nærheten, så ser jeg langt mer rype på øyene enn på innlandet. Trenden er for meg tydelig.

Jeg skyter ikke på singelfugl og har selvpålagt baglimit på fire fugl uansett hvor mye jeg ser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Bedrøvelig med ryper de stedene jeg har vært - Øvre Rendalen og Hardangervidda. Nesten så... hmmm, faktisk har jeg sett mer fugl på spaserturene enn på jakta i år.

Avfyrte skudd: 5

Fornuftige skudd: 2

Felt rype: 1 (den døde i luften, bedre blir det vel ikke for fugler)

Så i kveld blir det rypemiddag. En meget ekslusiv sådann; dyrere råvarer skal du lete lenge etter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Det tok godt og vel 30 timer til fjells før jeg endelig tok min første rype. 

 

Det har vært lite med ryper her i fjellet i høst, men de siste dagene har det vært høylytt kakling på morgenen i skogen og opp i fjellet. I dag tidlig tok jeg rifla med meg ut og snek meg inn på en litt kjepphøy stegg som kaklet og spiste bjørkeris. Ikke lenge etter ble han med meg hjem til middag. 

 

20130217_132854-001.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.