Gå til innhold
  • Bli medlem

Vannmengde på topptur


TomasF

Anbefalte innlegg

Annonse
  • 4 uker senere...

Var nettopp på en tusenmeterstopp. Hadde med 0,7 liter og nede ved bilen hadde jeg drukket ca halvparten og ingenting annet. Det var jo ikke så varmt, 10-15 grader. Jeg vurderer alltid hvor lang tid jeg vil befinne meg i et område uten mulighet for etterfylling. På vanlige toppturer har jeg stort sett bare med meg en 0,7 liters flaske. Da går jeg bare opp på toppen og ned igjen. Tror det er få topper i mitt nedslagsfelt som ligger mer enn 400-500 høydemeter over en eller annen vannkilde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herregud hvor mye vann dere drar med. Jeg var på to toppturer i helga, og på begga hadde jeg to halvliter med vann/saft da jeg startet. På den ene turen drakk jeg opp begge, men ikke på den andre. Det var mulighet for vann underveis, men det trengte vi ikke. Begge turene var til topper på ca 1000 meter fra havnivå, og lengde ca 14 km på hver tur. Det var jo ikke spesiellt varmt, til og med snø på den ene toppen :mrgreen: . Noen unger hadde laget en fin liten snømann, den første for sesongen sikkert.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vannbehov er veldig individuelt. Selv drikker jeg opptil 5-6 liter på en vanlig hverdag. Er jeg i aktivitet eller det er veldig varmt, drikker jeg gjerne enda mer. Hvor mye jeg tar med meg på en topptur varierer. Vet jeg at det er vann å finne underveis blir det ikke så mye. Da fyller jeg heller opp i løpet av turen. Vanligvis prøver jeg å drikke så mye jeg orker før jeg begynner å gå. Noe særlig mer enn 3-4 liter er det nok sjelden at jeg orker å bære med meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vannbehov er veldig individuelt. Selv drikker jeg opptil 5-6 liter på en vanlig hverdag.

Da håper jeg du har en veldig akriv dag..

Normalen er 1,5L væske pr døgn (+ det man inntar via mat), det inkluderer da at du kvitter urin, svette, utåndingsluft.

Dersom du må erstatte 5-6L hver dag uten at du er unormalt aktiv ville jeg vært en smule bekymret... Det er jo 4x normalen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor mye vann bruker dere å ta med på en topptur på 800-1000 høydemeter?

Er det forskjell om det er varmt eller kaldt vær?

Ofte er det mye vann å finne i fjellet med mindre man skal på de aller høyeste toppene, så det begrenser behovet for å ta med seg alt vannet man skal drikke i løpet av turen.

Jeg merker stor forskjell på kaldt og varmt vær, og trenger mye vann hvis det er varmt og en god del også i kaldt vær, men det er likevel sjeldent jeg bærer med meg mer enn max halvannen liter fra start. Har til dags dato aldri opplevd å ikke kunne etterfylle her i Norge.Er jeg usikker på hvordan det blir oppover, etterfyller jeg i alle bekker jeg ser selv om jeg kanskje bare har drukket 2 dl. av medbragt vann. Just in case :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da håper jeg du har en veldig akriv dag..

Normalen er 1,5L væske pr døgn (+ det man inntar via mat), det inkluderer da at du kvitter urin, svette, utåndingsluft.

Dersom du må erstatte 5-6L hver dag uten at du er unormalt aktiv ville jeg vært en smule bekymret... Det er jo 4x normalen.

Jeg er nok ikke mer enn normalt aktiv. Men jeg har drukket vann som en kamel siden jeg var liten gutt. Legen min har også nevnt at det er langt mer enn normalt men at jeg tåler det, så det er ikke grunn til bekymring. Bedre enn brus og øl sier han. Klart at et slikt vannkonsum medfører at jeg må ofre til porselensguden relativt ofte men det er man vant med.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Hvor mye vann bruker dere å ta med på en topptur på 800-1000 høydemeter?

Er det forskjell om det er varmt eller kaldt vær?

Jeg er litt usikker på hva du mener med "800-1000 høydemeter". Er det tur der du forflytter deg 800 - 1000 oppover i fjellet? Eller en tur der toppen ligger på 800 - 1000m? Og det, kan være dramatisk forskjell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vann på tur, i naturen? Nå går jeg ikke "toppturer", selv om jeg har vært på noen topper. Opp til 1700 meter. Når jeg er i fjellet, så er det for turens skyld og ikke for toppens skyld.

Og jeg både trener hund i fjellet, går på jaktprøver og jakter i fjellet. Når vi jakter, er det under hovedjakta, gåing fra morgen til kveld, 6- 9 dager i strekk. Opp til 9 - 10 timers gange. Og plundrer vi med å finne rype, hender det vi går opp og ned skråningene hele tiden.

Likevel er det sjelden jeg drikker noe annet, enn det som er på min thermos. Og jeg bærer ikke på vannflasker i naturen. Vanlige høstdager har jeg normalt bare med meg en 0,5 liters thermos. Er det dager det kan bli varmt og det ikke er for tung gåing opp til jaktterrenget, velger jeg kanskje en større termos. Blir jeg overasket av varmt vær, finner jeg alltid en bekk med vann. En må ikke drikke vann hele tiden, bare passe på at en ikke blir dehydrert.

Men få blir det, av vanlige turer i skog og fjell. Føler at det nå er noen som har skapt et vann-drikke hysteri. En periode, så en også folk fly med vannflasker overalt. De drakk gående på gata (hvert 5 - 10 min), på bussen, på toget, o.l. Det har til og med vært hysteri, for at folk ikke fikk ha med seg drikke-flasker på fly, grunnet sikkerhetskontrollen! Lattelig! Jeg har da vært på 14 timers flytur og fikk nok drikke ombord på flyet.

Jeg drikker heller ikke noe mer på vinterjakt, i fjellet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vann er også undervurdert i kulda, spesielt når man kommer i høyden. Vet ikke hvor lenge du skal oppholde deg der, men bare mens du sover fordamper du mye bare med pusten. Tørr luft inn, varm og fuktig pust ut. Nå er derimot ikke 1000 meter noen høyde hvor det kreves ekstraordinære tiltak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Det er skremmende å lese innleggene i denne tråden. Det er visst få som vet hvor viktig væskeinntaket faktisk er.

På et normalt døgn mister kroppen 2,5 liter væske. På en dag med f.eks hard skimarsj med pulk og full oppakning kan vi miste nærmere 10 liter i døgnet. Med et væsketap på 3 liter, har du et fall på nærmere 40% av yteevnen, eller drøye 10% tap i yteevne pr. liter væsketap.

Det er mange som glemmer å drikke når det er vått eller kaldt vær, noe som også er meget ugunstig. Behovet er mer eller mindre det samme i slikt vær, vi bare glemmer det fordi vi ikke føler behovet like stort, eller ikke tror det er like viktig.

En ting til som er viktig å huske på, er at det ikke hjelper å drikke mye på en gang. Lite og ofte er stikkord for vanntilførsel. kroppen klarer å ta opp maksimalt 1dl pr 10 min, eller 0,6 liter pr time. Væskeinntaket er forøvrig essensielt for opptak av næringsstoffer og transporten av energi, varme og avfallsstoffer i kroppen.

Så til dere som drikker en liter eller liknende på en dag i fjellet, drikk mer!

Og Tiur3, dette vann-hysteriet går nok mye ut på at folk har forstått viktigheten med det.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm! 10l i døgnet, og maks 0.6l opptak i timen. Du gjøre nok ikke annet enn å drikke på tur du Hammertime.

10 liter er jo på steinhard aktivitet, tror ikke så mange opererer på den intensiteten på en normal tur i skauen eller på fjellet, men trikset er å drikke lite og ofte. Da er Camelbak kjekt;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er ting jeg har lært gjennom befalsutdanningen i Forsvaret, og jeg har ingen konkret kilde som jeg kan linke til for akkurat disse tallene.

Jeg fant forøvrig tilsvarende informasjon på nettsidene til olympiatoppen:

http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/helse/fagstoff/restitusjonogernaering/page952.html#

Her anbefaler de for eksempel 5-7 dl. pr time under fysisk trening( antakeliig på grunn av at det er det du klarer å ta opp..), og de sier at det ikke er unormalt med et væskebehov på 7-8 liter pr døgn ved 4-5 timers trening hver dag i høyden. etter å ha kikket raskt over finner jeg ikke noe om lavere terreng, men om man går fullt opplastet med pulk osv i 10-15 timer pr døgn, så vil nok det veie opp for høydemetrene og vel så det ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg sørger for at drikke meget aften og morgen før tur. Er ret opmærksom på kort og terren og således hvornår det sidste vand kan forventes at være inden toppen. På det sted drikker jeg også lidt ekstra. Det er sket, at jeg har returneret 100 højdemeter, når jeg har taget fejl. 800-1000 højdemeter uden vand er efter min mening ret usædvanligt. Men i givet fald vil jeg tage omkring 2,5 l med. For de fleste toppe over 2000 m i Norge er 1 l nok. Men som sagt er det helt afhængig af hvor lang tid, at man kan forvente, at være uden vand - og medregnet sikkerhed. Er man flere på tur sammen er sikkerheden større og mængden kan reduceres lidt.

Er også opmærksom på om jeg urinerer, og begynder at drikke mere, om der er gået mere end 3 timer siden sidst.

Der er efter min opfattelse lille forskel på om det er koldt eller varmt. Om det er meget varmt (sveder meget med minimalt tøj), så kan det være nødvendigt med lidt mere væske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I følge Olymppiatoppen bør væskeinntaket være i allefall 4-6 liter i døgnet dersom man bedriver trening i høyden, fordi det i høyden kreves mer væske. Det er jo et stykke fra 10 liter.

Det som derimot er verdt å merke seg er at det tar rundt fire timer å komme i balanse igjen, dersom man først blir dehydrert og begynner å drikke seg opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Istedet for å drive med beregninger ang. dette, synes jeg det er bedre å se på det som kommer ut. Pisser du gult på tur, er du dehydret. Enkelt og greit. Å drikke 10 l i døgnet på tur med tung sekk/pulk er ikke spesielt mye...

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.