Jump to content

Løsne fast mutter - Optimus Nova


børt-erik

Recommended Posts

Hvordan løsne mutteren som holder brenneren fast til ramme bein på Optimus Nova?

Jeg har en Optimus Nova som er velbrukt over flere år. Nå har jeg kjøpt adapter for å bruke brenneren i Trangia stormkjøkken. For å montere brenneren i adapteret må jeg løsne selve brenneren fra kjelestøtte/bein. Disse er festet med en mutter (rund mutter med spor for multiverktøyet som følger med primusen) som er skrudd på en gjenget bolt i bunn av brenneren. Både mutter og bolt er av messing(?).

Problemet er at mutteren sitter fast, slik at den ikke løsner, selv om jeg tar rimelig hardt i. Jeg er redd for at hvis jeg tar hardere i vil jeg knekke multiverktøyet eller ødelegge sporet i mutteren.

Noen som har gode triks for å løsne fastsittende mutter på primus?

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Takk for forslag.

Forsøk 1. Kjørte primusen på full fres i ca 15 min og forsøkte så og løsne mutteren. Resultat. Mutteren blir nokså lite oppvarmet siden den er plassert under brenneren. Bolten er derimot i samme stykke som brennerhodet - og ble nok mer oppvarmet. Resultat - mutteren sitter like fast.

Forsøk 2: Satte nova'en oppå en Coleman 442 på full guffe. Mutteren ble skikkelig varm, men det ble selvfølgelig bolten og brennerhodet også. '

Resultat. Plast(?)foringen som sitter i overgangen mellom drivstoffslange og brenner smeltet og slangen løsnet fra brenneren :oops: .

Mutteren sitter like fast :mad: . Etter gjentatte forsøk begynner sporet (som er tilpasset multiverktøyet) i mutteren å bli nokså slitt.

"Verktøy på boks" som smøre- og inntrengningsmiddel er også forsøkt - både før, under og etter oppvarming.

Status nå er altså:

1. mutteren sitter minst like fast

2. trenger ny divstoffslange, hvor får jeg tak i det? Slangen er festet til brenneren med mutter, gjenger - og er lett å skifte. Pakningen som har løsnet er mellom slangen og festemutteren.

Link to comment
Share on other sites

Du har sikkert smelta pakningane på reguleringsrattet også. Er du uheldig kan desse ha klint seg utover slik at du vil få problem med brennstofftilførselen.

Muttera kan eg desverre ikkje hjelpe med. På Novaen min må eg etterstramme denne muttera med jevne mellomrom. Dersom eg ikkje gjer det, kan eg enkelt skruve ho avmed fingrane.

Link to comment
Share on other sites

Når man varmer opp en mutter som sitter på en skrue så vil mutteren ekspandere mer enn skruen, siden diameteren på mutteren er større..

Men du må varme direkte på mutter med blåselampe eller lignende, og selvfølgelig fjærne ting som kan smelte:)

Link to comment
Share on other sites

Kan også i tillegg bruke kjølespray på brenneren slik at skruen blir kaldere enn mutteren. Man må ha en ganske konsentrert flamme for å treffe kun mutteren. Type som fylle med lightergass er grei. Har på clas O eller andre steder.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy