Gå til innhold
  • Bli medlem

GPS helt utdatert...har skaffet meg Samsung galaxy note


Anbefalte innlegg

Tja, måtte endelig skaffe meg en smart telefon etter 15 år +...men ventet til denne her med russisk sattelitter. NB er nok ikke like tøft som min gamle 60CSX men skjerm opplysning osv er noe helt annet (1280x800!) og teoretisk bedre gps (med de russiske - GLONASS). Venter fortsatt på ordentlig tough - otterbox, e.l. eller helst noe som duger i regnet....veldig fornøyd hittil. Og større batterier finnes også. Det verste er at lillebror'n kjøpte nettop Garmin 62SC eller noe, med knøtt-liten skjerm, treg, gammel, osv osv til betydelig mer enn min baby! Uff da, Garmin har ikke gjort en dritt siden de introduserte 60Cs serien...etter 2007 da jeg kjøpte min ventet jeg noe forbedringer, men nei...

På den andre siden kan jeg georeferer svære scan av ordentlig kart og legge de inn på micro sdhc på telefonen...og vips! Noe helt annet enn garmin skitet...ok garmin var ok 7 år siden, men...herregud man...tror det blir slutt på de snart...

Cookie! Fullstendig frelst! og har bibilotek kort til usyd, med adgang til alle databaser/topo kart til australia..gjett om jeg skal laste ned en del til min baby! (alumni kort - ja kostet 80 aud, men bedre enn 380aud for dvd versjonen! burde være gratis etter min mening!!!)

Det verste i norge/australia er vel at de topo kart er fortsatt ikke gratis...i USA no problem, geotiffs osv er ikke problem der...grådige mofos..

Ekstra links - nyttig programvare til de som er interressert i sånt -

Dyrt og veldig dyrt - ArcGis, globalmapper, MapWindow Gis, Adobe 3d mapper?

Gratis - Quantum Gis, Grass Gis, Ozi Explorer, Genesis IV, 3DEM, MSYS, osv...

Most useful link for mapping to android, and general mapping...http://freegeographytools.com/

Edit - wsywig editor needs 'turn off' button to enable html editing...thanks

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Gjest PaperCut

Dette blir en ganske søkt sammenligning for mitt vedkommende. Jeg har bare såvidt sett Galaxy note men jeg synes den virker som en merkelig bastard mellom mobil og tablet.

Jeg har hatt min tablet i tursekken ganske lenge, men å bruke den som jeg bruker min trofaste edge 705 er helt uaktuelt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hver sin smak, men eg ville personlig aldri brukt mobilen/tablet som navigasjonsverktøy på tur. Når eg er på tur pakkes mobilen i en vanntett pose og legges bort. Og den tas kun frem dersom eg må få kontakt med noen, noen ringer meg angående noe viktig eller eg ikke har alternativer(mistet kart, GPS tom for strøm osv). På den måten blir det en reserveløsning, samt at det er mindre risiko for at det eneste verktøyet eg har for å kontakte noen for hjelp blir ødelagt eller mistet.

Selv om du putter Note'n i en otterbox/Pelicase så trekker den fortsatt betraktelig mer strøm enn hva enn dedikert GPS gjør. Og når du skal bruke enheten, dvs bevege deg på karte, hente kartreferanse eller skrive inn kartreferanse, så må du fortsatt åpne boksen og da er det relativt fritt frem for dritt og fukt å komme opp i boksen. For deretter å bli innelåst når du lukker igjen. Og det er drepen for elektronikk som ikke er laget for det.

Min Oregon 450 klarer fint 9-10 timer på et par oppladbare batterier med moderat aktivt bruk av skjerm og sporlogg satt på å lagre punkter ofte. Den er i tillegg vanntett, tåler å falle i bakken, bli dunket i fjellveggen og til og med å bli sittet på. Eg har hatt min i to-tre år nå, og den ser ikke ut i månelys pga riper og hakk, men den fungerer fortsatt like godt som på dag en, og eg er ikke redd for at den tar kvelden med det første. Og gjør den det har eg alltid mobilen med som backup... (etter at evnt kart og kompass er nyttesløst eller mistet)

Men hver sin smak :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil også påstå at batterilevetiden ved bruk av GPS og aktiv skjerm ved navigasjon og logging ikke holder mål når man skal på tur.

Hadde en periode jeg brukte iPhone, HTC Desire og Galaxy S2 til Geocaching og navigering, men det gikk ikke mange timene før det var dødt batteri..

Oregon 300 holder ut i flere dager med navigering og sporlogging på gode AA-batterier (v moderat bruk av skjerm), + at jeg har med meg 4-8 ekstra batteri (har flere ting som bruker AA)

Oregon har falt i elva, asfalten og myra, ripete og velbrukt, men fungerer gull...

Mobiltelefoner/Nettbrett imponerer stort på grafikk, prosessor, og lyssterke detaljerte skjermer, ja.

Men faller gjennom i praktisk bruk når det er pålitlighet, batterilevetid og røff bruk som teller på en 2 eller flere dagers tur.

60Cs klarer å vise Topo Adventure kart tror jeg?

(Adventure kart har skyggelegging og farger, og 3D fremvisning av terrenget foran deg)

Eller må man opp på 62S for å få Adventure kart?

Garmin-Oregon-550t.jpg

Edit : kan legge til at jeg i bilene, jobb og privat, har lagt bort tomtom gpsen for lenge siden.

Bruker Galaxy S2 med Sygic, enestående vakkert med 3D og alltid oppdaterte kart fra samme leverandør som tomtom bruker. :)

I bilen får mobilen stå til konstant lading, så å bruke Mobilen som Bil GPS er bare glimrende. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Smarttelefon er for dyrt og skjørt til å brukes på tur.

En annen ting er sikkerheten. Hva gjør du når mobilen er tom for strøm? Smarttelefoner må som kjent lades opp hver eneste dag. Jeg bruker AA Sanyo eneloop batterier i min GPS. Smarttelefonen får ligge pent hjemme... Den er ikke til å stole på i marka. Har en skikkelig hardhausmobil som får være med istedet, og strømmen på den varer i ukesvis!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Tja jeg fant på noen løsninger til kritikken.

1) smarttelefoner går tom for strøm (var på tur med min note i 3 døgn i Blue Mountains, NSW)...den er slått av mesteparten av tiden...men en enkel ekstrabatteri (eller en stor en!) holder til å lade...kjøpte i dag en noname...'Oyama' solcelle-lader/nødbatteri' til 3/400 spen på Clahs Olsen, riktignok kun 1500 maH. Men har og en energizer dings til 18000 maH som veier circa 300 gram.

2) Ikke solid nok...ja helt enig, derfor blir den gamle 60CSX alltid på krevende turer...men solid futteral løser det...

3) Sikkerheten...ligger i at jeg har med papirkart og kompass, og vet hvordan jeg skal bruke de...ellers da jeg pleier å dra solo (o solo mio! stakkars meg!) er en Delorme Inreach løsningen...skulle helst hatt en iridium satphone, men de ligger på det dobbelte..

4) Den funker ikke bare som GPS men som mobil! Og kamera! og videokamera! Sparer da ganske mye vekt der...flere kilo sann! Men har alltid en gammel mobil - nokia 5140 - med et par batterier som backup...min gamle vannavstøtende Nokia, men vurderer en ny Samsung som backup super-solid mobil....http://www.samsung.com/no/consumer/mobile/mobilephones/mobilephones/GT-B2710SSAXEE

'nuff said! det sier noe, at i gamle dager (cough) jeg brydde meg aldri om sånt, bare dro ut på tur med kart og kompass i ødemarka...det var verken mobil, sat-telefon, smart-telefon, eller gps den gangen! Har vi blitt for pysete?

tight lines!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vinninga går jo nesten opp i spinninga høres det ut som. Du har med deg både "gammeldags" GPS, ekstra batteri til Note'n og en ekstra gammel mobiltelefon?

Hvorfor ikke bare bruke GPS'en til navigasjon, Nokiaen til nødbruk samt et lite kompaktkamera til bilder(som ofte blir bedre enn mobilbilder)?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

nomore: jeg tenkte nøyaktig det samme :cool:

Hvor mye veier "ett solid futteral" da?

Smarttelefon er fantastisk og vi vil se en ytterligere konvergens mellom de forskjellige duppedittene våre i fremtiden, men akkurat nå gjør den ikke jobben bra nok. Min friluftstelefon kan kjøres over av en tanks, og GPS`en er vanntett.

Som "GPS" i nærområdet og små dagsturer så vil nok robuste telefoner som Samsung Xcover fungere ypperlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare for å understreke, eg sier ikke at smartmobiler med GPS ikke har sin plass til turbruk. Men på lengre turer, og til litt tøffere miljøer(sterkt solskinn/lys og regn) så er dedikerte GPS'er pr i dag helt overlegent enhver smartmobil.

Det ble også nevnt i åpningsinnlegget at oppløsningen på Noten er større. Eg må undres litt på hvor viktig er egentlig dette? Eg kjører selv med Oregon 450, og bruker regelmessig 62s i Hjelpekorpset, og selv om skjermene er små er detaljnivået både på kartene og skjermene gode nok til at vi klarer å planlegge rute fremover. Når eg er ute på søk etter savnede/skadde personer er oppløsningen mer enn god nok, og når eg er ute for å nyte naturen så prøver eg å se opp og utover så mye som mulig, og der er oppløsningen enda bedre :)

For å ikke snakke om at eg dør litt inni meg hver gang eg ser noen prøve å finne rett innsynsvinkel på mobilen når det er solskinn...

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Poenget er vel at man må laste ned kart helst FØR man drar avgårde! Og at på både iphone og android, finnes det slike ordentlig raster kart helt gratis! Altså snakk om å bryte denne her forferdelig oligpoli! Noe forskjell på en 10 USD android app, og gratis kart, og hva Garmin skal ha 600 NOK eller mer? eller Delorme og de andre for den slags skyld.

De (Garmin, Delorme og andre) har også vært skrekkelig sene med og komme til markedet med ny teknologi (høy-oppløst skjermt bla), og tviholder på sine monopol (kart lenket til enheter). Nå er det vel snart slutt på det, og jo fortere de forsvinner, jo bedre etter min mening!

Beklager norsken! Jobber med det...venter bare på en 'bullet-proof'/vantett futteral til min galaxy note, og ladings-løsning, så er min 60CSX pensjonert... :cool:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Hmmm...... Takker for linker. Skal se på de. Jeg har en HTC One X tror jeg den heter.

Synes det er ok med gps på telefonen på trimturer til fots og på ski evt. turer med bikkja.

Men ikke til fjellbruk. Da er det oregon 550 som gjelder. Den tåler som nevnt over det meste.

Telefonen skrur jeg av, og har den på av og til. Mest av.

Har alltid med kart og kompass. Stoler ikke 100% på gps og batteri. Samtidig som planlegginga skjer på kart. Å planlegge på gps'en er tungvint.

Ser for meg ett voldsomt pes å få laddet smarttelefonen......jeg har ladder på 4AA batteri med mulighet for solcelle. Men den er ikke akkurat effektid og laddinga tar flere timer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja meningen egentlig da jeg startet tråd her var og klage over Garmin/delorme sine skrekkelig treig utvikling, gitt ny teknologi, og ikke minst forsøk på e-monopol/binde oss til en løsning med dyre kart osv! Er enig i det meste fra tråd-kommentatorer, men samtidig, vanseklig og argumentere mot at gps-fabrikantene ligger meget langt bak hva gjelder teknologi (gps nøyaktighet, bruk av GLOMASS, brukervennlighet, priser, oppløsning, osv osv.)! Men så lenge min tråd startet noe debatt der, i et området jeg trodde var muligens av interesse til folk på forum, så er jeg fornøyd.

Som vanlig, beklager norsken..

cookie out! :-P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hele poenget er at alt det du nevner gir "stort sett" ingen gevinst for bruken her. Man trenger sjeldent nøyaktighet ut over 4-6 meter(eller 5-15 meter med dårlig dekning) eller høyere oppløsning. Som tross alt er de to reelle argumentene for å bruke mobil kontra en dedikert GPS. Større skjerm, ja, men da blir enheten tyngre og større også, og det er ikke alltid en fordel. Bedre oversikt får man best på papirkart uansett. Noen få tommer hjelper ikke alltid.

Du argumenterer heller ikke akkurat mot motargumentene her. Så det blir en relativt tam diskusjon. Det eneste eg kan si meg enig i er prisen på kart. Den kunne med fordel vært lavere.

Eg kan bruke min GPS i flere minus med hansker, mens det regner/snør. Du må ha en boks rundt mobilen for å hindre at den blir våt, og kan ikke betjenes samtidig. Eg vet hva eg foretrekker.

Og så er det jo besnærende å se at du har både med deg ekstra batteri, ekstra mobil, GPS, papirkart og kompass som backup. Tilliten til Note'n er ikke så veldig høy ;)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ville aldri stolt på en mobil som GPS.

Du skriver at den gårmtom for strøm og løsningen din er at du slår den av, hva blir det til med sporloggen din da?

For min del er GPS'n en måte å "dokumentere turen, og skulle været bli skikkelig ille, har jeg et komplett spor å gå etter om jeg må tilbake samme vei. Samtidig, kan jeg flikke av lokket, bytte ut batteriene og er i gang igjen, ingen lading, kun bytting av batterier.

Men som flere er sier er kart og kompass et must, og et minimum er at man klarer å bruke det til mer en å se på.

Nøyaktigheten på min iPhone 4 kan ikke sammenlignes med min Garmin 62s, hvor nøyaktig kan mobilen din være når den ligger i Otterboxen eller Pelicasen?

Tror neppe iPhonen ville blitt glad for å bli dyppet i elva når jeg drikker, det trenger jeg ikke å bekymre meg for med GPS'n.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ville aldri stolt på en mobil som GPS.

Du skriver at den gårmtom for strøm og løsningen din er at du slår den av, hva blir det til med sporloggen din da?

For min del er GPS'n en måte å "dokumentere turen, og skulle været bli skikkelig ille, har jeg et komplett spor å gå etter om jeg må tilbake samme vei. Samtidig, kan jeg flikke av lokket, bytte ut batteriene og er i gang igjen, ingen lading, kun bytting av batterier.

Men som flere er sier er kart og kompass et must, og et minimum er at man klarer å bruke det til mer en å se på.

Nøyaktigheten på min iPhone 4 kan ikke sammenlignes med min Garmin 62s, hvor nøyaktig kan mobilen din være når den ligger i Otterboxen eller Pelicasen?

Tror neppe iPhonen ville blitt glad for å bli dyppet i elva når jeg drikker, det trenger jeg ikke å bekymre meg for med GPS'n.

Ville ikke engang stolt blindt på en dedikert GPS jeg.

Har alltid kart og kompass med meg i tilfelle jeg trenger veiledning, og er jeg så ille ute at jeg må ha GPS assistanse så drar jeg fram Galaxy S2en for å få helt korrekt plassering. Begge deler er elektronikk, og elektronikk svikter fra tid til annen, så enkelt er det.

En slik duracell nødbatteripakke trenger du ikke engang åpne telefonen for å tilkoble.

Dokumentering trenger ikke komplett logging av hele turen for min del.

Nei å stå å nistirre ned på en GPS for å finne fram og tilbake samt logging av tur er i allefall ikke min greie, jeg skal ha glede av naturen og føle at det er JEG som har mestret turen (kart og kompass utfyller dette kraver 99,99% av tiden),ikke GPSen. Så får GPS være for krisesituasjoner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kart og kompass ER OG BLIR obligatorisk. Men jeg synes det er artig med GPS'n for å holde rede på hvor vi har gått i ettertid, samtidig som som den teller høydemeter.

GPS'n er og blir et tillegg til kart og kompass, (det kan vel ikke sies for ofte). Men den henger på skulderen lett tilgjengelig for lett å få en nøyaktig oppdatering av progresjonen, hvor mange høydemeter vi har gått, hvor mange det er igjen til toppen osv. Moro. Skulle du ha gjort det samme med telefonen, hadde den vært tom for strøm før første rast. GPS'n i telefonene har jeg en formening om at trekker en god del strøm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kart og kompass er alltid med. Som backup og planleggingsverktøy i forkant. Når eg er på tur har eg lyst til å se meg rundt, ikke nistirre i en liten skjerm for å undre på hvor vi er og hvor vi skal. Som dokumentasjon er det alltid stas å ha full sporlogg av en kjekk eller tøff tur. Genialt å bruke til å legge inn posisjoner på bilder som er tatt underveis også :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kart og kompass ER OG BLIR obligatorisk. Men jeg synes det er artig med GPS'n for å holde rede på hvor vi har gått i ettertid, samtidig som som den teller høydemeter.

GPS'n er og blir et tillegg til kart og kompass, (det kan vel ikke sies for ofte). Men den henger på skulderen lett tilgjengelig for lett å få en nøyaktig oppdatering av progresjonen, hvor mange høydemeter vi har gått, hvor mange det er igjen til toppen osv. Moro. Skulle du ha gjort det samme med telefonen, hadde den vært tom for strøm før første rast. GPS'n i telefonene har jeg en formening om at trekker en god del strøm.

Så det eneste bonus med å ha med egen gps er i praksis at du kan spore hver meter du har gått, samt at den tåler mer vann.

Sporadisk bruk for å se høydemeter og dokumentere en topp kan jeg bruke S2 til i minst en uke, dersom jeg skrur den av og på i mellom hver gang den er oppe av sekken sikkert en måned.

Jeg ser poenget med at den er robust og har lenger batteritid, og dermed kan spore hver meter man har gått, men jeg kan spore hvor jeg har gått på et kart innenfor 20-50meter,det er godt nok for meg i allefall. I tillegg har jo en Smart-telefon et OK kamera samt telefonimuligheter i nødsituasjoner..det har ikke gpsen.

Så til mitt bruk er en smarttelefon et godt nok alternativ til dedikert GPS.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg synes argumentet om at den tåler vann(og fall) bedre enn alternativet er ganske bra eg. :)

For deg er det sikkert et viktig argument.

Men for meg er GPS bare et nødinstrument, og da skal jeg klare å dekke den til i regnvær, samt holde den litt godt så jeg ikke slipper den ned i bakken. Da skal det ytterst mye til før det blir et argument av betydning formeg,i allefall ikke verd mange tusen kroner samt ekstra vekt i sekken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men for meg er GPS bare et nødinstrument, og da skal jeg klare å dekke den til i regnvær,

Nettopp som nødinstrument som bare vert brukt i dårleg vær, er noko som ikkje tåler regn heilt uaktuelt for min del. Av same grunn har eg kartet i ei vanntett kartmappe.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.