Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva er din favorittbrenner for sommerturer


Fjellvåk

Anbefalte innlegg

Annonse

Ikke en ekte "BushBuddy", kun en liten vedbrenner ved navn "Børre", egenprodusert av en kaffeboks i stål. Ikke noe avansert, men koker kaffen. Etter bruk er det bare å bruke et Trangia-håndtak til å tømme hele "bålet" i nærmeste bekk:

post-8832-0-34813800-1346337521_thumb.jp

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jetboil ol. skal ha større effekt, Dvs. mindre gassforbruk.

Jeg var på 12 dagers tur tidligere i sommer, da brukte jeg dette oppsettet. Kokte vann på morran til 2.stk frokoster og kaffi. 2.stk middag pr. dag.

Med det forbruket over den perioden brukte jeg to stk. 230g gassflasker.

Til så mye forbruk (tilsvarer 24 dager på tur for en person) så er det ikke tvil om at Jetboil er mest effektiv. Men hva gir laves vekt på en ukestur med oppkok av tilsammen 2 l vann hver dag? Noen som klarer å gi et fornuftig svar på det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Godt folk! Min kjøkkenhistorie: Tradisjonelt trangia inntil17 år siden. Brukt MSR XGK II intil tre år siden, da den så ut til å snart møte vår herre. Sprikker i plasten og det i komb med fyring med bensin virket i lengden som stor risiko... Nå Primus Omnifuel pluss bålbrenning...

Er ikke så plaget med støy eller lyder som jeg registrerer andre er. Koker gjerne en stor termos full med varmt vann. Bruker div "rett i koppen" og pulverkaffe under dagen. Lager av og til gryteretter for å tørke i ovnen, dosere i porsjonsposer for oppbevaring i fryseren. Godere enn Real Turmat, men litt mer styr og avhengig av inspirasjon og tiltakskrefter... Har kyllingrettene som favoritter blandt R Turmat og har ellers bacon, risengryns og havregrøt som div standarder i tillegg til masse vannkoking. Liker omnifuelen og bruker i stort sett bensin vinterstid og gass ellers. Har ikke økonomi til å prioritere flere enn de kjøkken som er nevnt. Kalkylerer med å ha dette kjøkkenet i lang tid. Neste generasjon er sikkert friluftskjøkken med induksjon og keramtopper...

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

MSR Reactor stove, når vi er flere som trenger varmt vann.

Jetboil Zip Titanium når jeg er alene.

På kjøkkenbenken bruker Reactoren 10 gr gass for å koke 1 litervann på 3 min, mens Jetboilen bruker 5gr gass på en 1/2liter.

Men jeg blir mer og mer FAN av Reactoren da den bruker snaut lenger tid i kraftig vind, mens Jetboilen sliter.

For ørretsteking bruker jeg en "Trangia" rødspritbrenner i Titan fra SnowPeak gir "perfekt" varme i panna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Cat Stove, rødsprit og sprittabletter. Liten kjele til vannkoking og (fiske)suppe.

Rødsprit ute, tabletter i teltet, både til koking og om jeg vil ha litt varme.

Steker på steinhelle eller i aluminiumsfolie, altså over bål.

Bruker forresten ofte rødsprit om vinteren også, selv om jeg har både bensinbrennere og multifuels.

Hele sommeroppsettet veier vel omtrent like mye som en tom drivstofftank på 0,6 ltr til multifuelen og tar mindre plass.

Gass blir vel aldri mer med på tur sammen med meg.

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har brukt jet boil titanium i sommer. Mye bedre enn billigrælet jeg hadde fra før. om vinteren har det vært optimus hiker ute og i telt, men jeg hadde ikke hørt en jetjager lande i forteltet. Kompisen min har en coleman (553?), i sitt telt ved siden av og når jeg går inn for kvelden pleier vi å si at vi prates i morra fordi hikeren bråker noe inni granskøvven. Har hørt noen si at optimusen brenner renere enn colemanen men har ikke peil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til jimmiT!

Helt klart at Hiker'n din bråker fælt, særlig når du sammenlikner den med noe av det mest stillegående som finnes av turbrennere. Coleman med fordamperhode slik du finner i 553, 442 og 424 er faktisk enda mer stillegående enn de anerkjente stillegående primusene fra MSR!

Har du en ny Optimus 111 under merkenavnet Hiker, er det Nova-brenneren som brukes. Ja, den brenner rent til moderne brennerhode å være. Du bør dog vite at primusens forgjengere, spesielt den virkelig høylytte bråkebrenneren, hadde enda mindre skumle avgasser.

Det er stor forskjell på fyring med og uten kjele. Med kjele øker CO og Nox merkbart. Spesielt Coleman er beryktet for uakseptabel forskjell på avgasser med og uten kjele. I følge en test utført av forsvaret, bør ikke kjeler med varmeveksler brukes i telt uansett primus!

Jeg synes imidlertid at hverken Optimus Hiker eller Coleman 553 blir noen favorittbrenner om sommeren. De er begge to svære saker! Primus egnet for teltvarming som disse, er overkill! Da forstår jeg heller dem som bruker Hiker i slangevarianten Optimus Nova og tilsvarende Coleman 553 i varianten med mye mindre bensintank, Feather Stove 442. Da er man passe dimensjonert for sommerbruk.

Min favoritt er som allerede sagt på denne tråden den bitte lille Optimus Svea 123R, rentbrennende både med og uten kjele, men høylytt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Korte turer der jeg uansett ikke bruker mer enn en liten gassboks er valget Optimus Crux.

På turer av middels varighet der jeg også koker vann til flere personer er valget MSR Reaktor.

På lengere turer der jeg gjerne har med stekepanne for å variere kostholdet er valget Coleman 442.

Om vinteren kan det muligens være aktuelt å ta med Primus Omnifuel som reservebrenner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

trondA: bruker bare bensin brennere om vinteren da, får være grenser for kondis.........

Men hvem selger disse colemanène da? Må jeg til utlandet?

Det jeg synes er pluss med hikeren er at den står støtt, ferdig til å legge på panna med et knips og er beskyttet hvis pulken og jeg og bikkja tryner ned en skrent i fin harmoni. (har skjedd noen ganger).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du en ny Optimus 111 under merkenavnet Hiker, er det Nova-brenneren som brukes.

Hiker-navnet vart nok brukt lenge før nova-brennaren vart plassert inn i kassa, og før Nova kom på markedet også.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Favorittbrenner om sommeren er uten tvil spritbrenner med trangia eller lettere form for vindbeskyttelse. Spritbrenneren er lettere enn andre brennere, mer stillegående, mer driftsikker, effekten mer enn tilstrekkelig for sommerbruk. Rødsprit lar seg enkelt posjonere opp i passende mengder for ulike typer turer og økt sikkerhet. Sot er aldri noe problem da panner og kjeler bare strykes mot mose eller gress. Feelingen er dessuten mye bedre med en spritbrenner enn en gassbrenner :-P Bensinbrenner er utelukket pga høyere vekt, mer bråk, leamikk og mas (selv om feelingen er god med bensinbrenner).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svea123r har ventil for effektjustering, sikkerheitsventil og tanklokk.

Spritbrennar har bare tanklokk og det skal takast av ved bruk. Så ei utett pakning her fører bare til søl ved transport, ikkje funksjonssvikt.

Jo, det er definitivt meir leamikk på Svea123r enn ein spritbrennar. Det er også derfor det lar seg gjera å lage ein spritbrennar men ikkje in svea123r av ein ølboks.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En vanlig spritbrenner har spriten skvalpende rundt i brenneren. Er man uheldig og sparker bort i den risikerer man at brennende sprit setter fyr på telt, liggeunderlag og sovepose. Jeg opplevde sånt søl, riktig nok uten at telt og utstyr tok fyr, men jeg ble veldig skeptisk til rødspritkjøkken etter dette. I alle fall for bruk i telt. Men for all del, man bruker jo det utstyret man trives best med. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aldri spritbrenner inne i teltet!!!!

Det er livsfarleg.

Spritbrennar er som nevnt enkel og driftsikker konstruksjon, men det er ikkje noko ein bør ta inn i teltet, heller ikkje forteltet.

Låg effekt og dårlege eigenskapar i vind, gjer at eg aldri har montert Trangiaen etter at eg fekk meg ein liten og nett Nova i 2000. Sjølv om tanken den gongen var at eg skulle bruke Nova'en vinterstid og Trangia sumarstid, men slik vart det ikkje.

Eg har i den seinare tida prøvd ut ein svea 123r med tanke på at det skal bli favorittbrennaren for sumarbruk, men det mangler ein god del på at eg har fått godfølelsen for svea'en enno. Forutsetningen for at svea'en blir den foretrukne sumarbrennaren, er at eg greier å få til ein meny som passar nede i 1 literskjelen som Svea'en passer perfekt nedi. Pakkbarheita vert i så fall utslagsgjevande.

Det største ankepunktet eg har mot svea 123r, er at brennaren er veldig ustø. Ein er heilt avhengig av fast og slett underlag, ellers er det usikkert om kjelen står på brennaren, eller ligg ved sida med maten utover bakken etter litt lett røring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den lille kjeleknekten (Bålfyr) på bildene til venstre er akkurat så høy at den kan brukes over en Svea 123. Fin dersom kjelen er stor. Testet det i kveld med ei 3 liters gryte. Jeg er uslikker på hvordan Sveaen takler så store/brede gryter med tanke på varme, men den lille kjeleknekten gør at gryta står støtt, og primusen kan flyttes uten at gryta behøver flytting: http://www.fjellforu...lt/#entry231427

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jimmiT!

Coleman selges av amfibi.no, men til vel drøye priser.

Temmelig uproblematisk å kjøpe Coleman i utlandet. Personlig god erfaring med både REI og Moonrail.

Til afe; "Hiker-navnet vart nok brukt lenge før nova-brennaren vart plassert inn i kassa, og før Nova kom på markedet også". Dette er riktig. Har vært litt upresis. Jeg burde lagt til at 111-betegnelsen gikk ut etter at Nova-brenneren ble satt inn. "Hiker" er vel et merkenavn fra 60-tallet....

Holder fremdeles fast på at Oprimus 111/Hiker er fabelaktig primus, men er for stor og tung for vanlig sommertur. Jeg bruker brenner så ofte i telt at spritbrenner aldri kommer på tale.

Jeg er enig i at spritbrennere er enkle og driftsikre konstruksjon, men har noen her i dette fjellforumet hørt om driftstans på en Svea 123R?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruker Optimus Crux,men savner en vindskjerm. Har en aluminium vindskjerm fra en omnifuel,men er litt skeptisk til å ha den rundt Crux`n da jeg er redd for at gassboksen skal bli for varm. Er det noen erfaringer der ute ved bruk av sånn vindskjerm folie til toppmonterte brennere og gassbokser?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruker Optimus Crux,men savner en vindskjerm. Har en aluminium vindskjerm fra en omnifuel,men er litt skeptisk til å ha den rundt Crux`n da jeg er redd for at gassboksen skal bli for varm. Er det noen erfaringer der ute ved bruk av sånn vindskjerm folie til toppmonterte brennere og gassbokser?

Jeg bruker en Primus Micron til "lett-turene" i sommerhalvåret. Da pleier jeg å ha med vindskjermen fra Omnifuel'en og kommer til å fortsette med det.

Det er klart at vindskjermen ikke må pakkes for tett rundt kjele når brenneren er i bruk, jeg pleier å la det være et par cm. klaring rundt kjele og vinsdskjerm slik at overskuddsvarme går opp langs kjeleveggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lekte litt med de 3 brennerene mine i dag. Ville finne ut hvor lang tid det tok å koke en 0,5 l vann fra alt kokeutsyret lå i sekken til vannet koker...

- GoSystems flexi fuel med tennvæske som drivstoff 11:30 minutetr, hvorav 5 minutter gikk med til klargjøring, forvarming av brenner etc...

- Trangia spritbrenner: 19:50 minutter! Hvorav 1:30 minutt gikk med til klargjøring, fylling, forvarming

- Billig skru rett på gassboksen butanbrenner : 5 minutter, hvorav 30 sekunder til klargjøring...

Men har god tid på tur, og er ikke på lange ekspedisjoner, så trangiabrenneren er fremdeles favoritten...så får flexi-fuelen brukes i vinter.

Brukte ikke lokk på kokekaret, men hadde vindskjerming...

Men største favoritten er nok bål...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lekte litt med de 3 brennerene mine i dag. Ville finne ut hvor lang tid det tok å koke en 0,5 l vann fra alt kokeutsyret lå i sekken til vannet koker...

- GoSystems flexi fuel med tennvæske som drivstoff 11:30 minutetr, hvorav 5 minutter gikk med til klargjøring, forvarming av brenner etc...

- Trangia spritbrenner: 19:50 minutter! Hvorav 1:30 minutt gikk med til klargjøring, fylling, forvarming

- Billig skru rett på gassboksen butanbrenner : 5 minutter, hvorav 30 sekunder til klargjøring...

Men har god tid på tur, og er ikke på lange ekspedisjoner, så trangiabrenneren er fremdeles favoritten...så får flexi-fuelen brukes i vinter.

Brukte ikke lokk på kokekaret, men hadde vindskjerming...

Men største favoritten er nok bål...

det var litt godt og lese det her,starta og lure om jeg var helt på "tur" jeg syns alltid det tar så lang tid og kokke opp vann,tok og testa her om dagen med MSR simmerlight brukte ca 6 min fra jeg satt på kjelen til det kokte det var 1 liter og brukte en Trangia kjele,mener lest det skal ta 3.5 min lurer på hva som skal til får og då det til,hverfall ikke kaldt vann og helt sikkert varmeveksler på kjelen :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.