Gå til innhold
  • Bli medlem

Ulv i Oslo


Fimax

Anbefalte innlegg

Annonse

Eg bur på gard med 450 sauer. Kvart år forsvinn omlag 3-4 dyr på beite. Ganske lite prosentvis med andre ord. Desse få dyra har som regel kantet og blitt mat til ravnen. Av og til sett dyret seg fast i fjellet og må då skytast. Ein og anna blir også tatt av ørn, men dette er som regel eit svakt/sjukt individ. Er då like greit at ørnen får seg eit godt måltid framfor at dyret vært avlivet og destruert. Det er ikkje ulv i vårt beiteområde, men reknar med at hadde her vært ulv hadde også tallet forsvunnede dyr steget nokon hakk. Hadde vi måtte "kjempet" med store tap pga rovdyr, hadde sauehald blitt ganske så uintresant for vår sin del. Ikkje pga tap av kroner og ører, sidan sauehald i seg sjølv ikkje er eit lukrativt tiltak, men pga at vi er glade i dyra våre. Tanken på at flokken din vert teken av rovdyr og lider er nok ein trist tanke. Dette er det ingen bonde som ønsker skal skje. Det og være bonde er ein livsstil som kan være vanskelig og forstå. Siden eg forstår andre bønder, forstår eg også til ein viss grad også fortvilelsen over konflikten med rovdyr og dyrehald. Eg er verken for eller imot ulv i Norge(ein mellomveg er fin), men det hadde vært uendeleg trist og gitt opp sauehald som har eksistert her sidan jernalderen, uansett årsak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En birøkter kan oppgi så mange bikuber han vil og få refundert sukkeravgift for et oppgitt antall kilo sukker uten at det kreves noen som helst dokumentasjon, men en bonde kan ikke bare sende inn krav om et hvilket som helst antall drepte dyr. Hver rovdyrdrept dyr må dokumenteres av veterinær eller annen godkjent kvalifisert person før det utbetales erstatning. Dyr som ikke blir funnet, tjuvslakt, død i skårfeste , myr, elv eller lignende blir ikke erstattet som rovdyrskade.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Google er din venn vil jeg tro om du virkelig ikke har lest dette før i media.

Visst har jeg lest om det i media. Søker man google kan man finne "belegg" for nesten hva det skal være... Det jeg ba om var dokumentasjon på at bøndene krever og får erstatning for 10 ganger så mange som faktisk blir tatt.

Denne type påstander sirkulerer hele tiden, men jeg utfordrer hvem som helst til å belegge den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Visst har jeg lest om det i media. Søker man google kan man finne "belegg" for nesten hva det skal være... Det jeg ba om var dokumentasjon på at bøndene krever og får erstatning for 10 ganger så mange som faktisk blir tatt.

Denne type påstander sirkulerer hele tiden, men jeg utfordrer hvem som helst til å belegge den.

Saken er vel at rovdyrtap erstattes på skjønnsmessig vurdering av Fylkesmannen, og at ikke alt som er gitt erstatning for faktisk er dokumenterte rovdyrtap. Det er rundt 30 000 sau som antas å bli tatt av rovdyr hvert år, men svært få av disse er dokumentert. Et eksempel: I 2003 ble det søkt om erstatning for 53400 sau, og gitt erstatning for 31800. Men kun 2300 var dokumentert tatt av fredet rovvilt. Samme år ble det søkt erstatning for 43200 tamrein, det ble gitt erstatning for 10700. Kun 512 dyr var dokumentert tatt dette året. Gammel sak, men tallene er ikke enestående: http://www.forskning.no/artikler/2004/september/1096547375.81

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle som har vokst opp med "Rødhette og ulven" eller "Petter og ulven" vet at ulven er fryktelig farlig, slu og uberegnelig. Den spiser småjenter med røde luer, geitekillinger og skremmer vettet av folk. Hva skal vi med slike beist i dette lille fredelige landet når vi kan ha Bichon Frse, Chihuahua og Pomeranien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oslo er den største byen i Norge og jeg tror ikke at ulven vil trives godt i en by med trafikk og mange mennesker. Tror mer at ulven vil holde seg på fjellet og helst langt vekk fra byene.

Det er vel ingen som har påstått at det skal gå ulv i Oslos befolkede områder, men det ER to ulver som har bosatt seg i Østmarka, i Østmarka er det hverken trafikk eller mennesker. De trives tydeligvis der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja da blir det vel enda mer klaging fra bondestanden hvis vi får villsvin inn i landet.

I Sydtyskland er det ikke uvanlig med store avlingskader forårsaket av villsvin. Men det kan bli spennende å jakte på disse dyrene. Det er nesten like vanskelig som å jakte gaupe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Saken er vel at rovdyrtap erstattes på skjønnsmessig vurdering av Fylkesmannen, og at ikke alt som er gitt erstatning for faktisk er dokumenterte rovdyrtap. Det er rundt 30 000 sau som antas å bli tatt av rovdyr hvert år, men svært få av disse er dokumentert. Et eksempel: I 2003 ble det søkt om erstatning for 53400 sau, og gitt erstatning for 31800. Men kun 2300 var dokumentert tatt av fredet rovvilt. Samme år ble det søkt erstatning for 43200 tamrein, det ble gitt erstatning for 10700. Kun 512 dyr var dokumentert tatt dette året. Gammel sak, men tallene er ikke enestående: http://www.forskning...r/1096547375.81

Jepp. Problemet er bare at det som dokumenteres ikke er reelle tapstall.. De færreste kadavrene finnes igjen. Et eksempel: For noen år siden kom jeg over fire sauer som nylig var slått av bjørn. Jeg rapporterte til Fylkesmannen, og da jeg skulle vise dem stedet dagen etter fant vi bare små rester etter den ene. Hadde jeg ikke hatt bilder, ville det bare blitt dokumentert tap på en...

I en ganske ny studie i Nord-Trøndelag ble det gjort forsøk med sauebesetninger i utmark og i rovdyrsikre inngjerdinger. Tapene sank fra 11 til 0,6% og 16% til 2% i to bestander. En og annen sau brekker selvsagt nakken, men hovedforklaringen er fredet rovvilt. (Prisen for å ha sauen innenfor denne typen solide stømførende gjerder er forøvrig så høy at det ikke er mulig å drive lønnsomt..)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.