Gå til innhold
  • Bli medlem

Hund på turisthytter, hva sier man til folk som ikke bryr seg om reglene?


snilen

Anbefalte innlegg

mindviruz Supert skrevet. :D Det er en enkel regel å forstå og følge. Liker man ikke regelen så har man 2 valg. Enten bruker man ikke hytta eller så må man jobbe aktivt i/med DNT for å forandre reglene.

Slik reglene er nå så er det helt klart allergikeren som har retten på sin side. Han har meldt seg inn i en forening hvor hyttene er hundefrie. Hadde jeg vært allergiker og fått ødelagt hyttebesøket mitt så hadde jeg ikke betalt og om jeg hadde fått tak i navnet på den som har ødelagt ferien min, så hadde DNT fått beskjed om hvem som burde få regningen. Hadde vel uansett gitt beskjed om hvorfor jeg ikke hadde betalt.

Jeg er ikke allergiker av noe særlig betydning. Jeg er ikke DNT medlem og jeg er ikke hundeeier. Jeg har ikke noe i mot hunder men har noe i mot enkelte hundeeiere.

Jeg får presisere at dette gjelder ikke på langt nær alle hundeeiere. Den gruppen det gjelder er muligens også samme gjeng som ikke forstår at jeg ikke syns det er kult at hunden deres står å jokker på beinet mitt, hopper opp på bordet og spiser matpakka mi, eller spiser opp skoene mine. Det er ikke så mange som er glad i fri barneoppdragelse på unger heller :lol:

Nå er dessverre min far en slik hundeeier til en viss grad. Han forstår ikke at alle ikke syns det er kult at hunden flyr løs rundt på bygda.

Nå veit jeg ikke om allergi er eneste årsak til hundefrie hytte i DNT eller om det også ligger noe mere bak. Det har nok uansett vært ett flertall i en avstemning en gang.

Er medisin nok for at de fleste allergikere ikke opplever noe ubehag av betydnig når de må ligge i samme seng som en hund gjorde dagen før?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Selv synes jeg det er kjempekjekt å ha med meg hund på tur.

Men saken er egentlig ganske ENKEL:

Hvis jeg skulle dratt hjem til noen som ikke ønsker å ha hund i hjemmet sitt kunne jeg aldri ha funnet på å ta med meg hunden inn i hjemmet deres. Det er huseiers regler som gjelder, og jeg er tross alt en GJEST som kan se meg priviligert at jeg får lov å komme inn i hjemmet dersom jeg ønsker.

Hvis jeg skal dra på en DNT hytte der det ikke er lov å ta med meg hund inn i selve hytten ville jeg ikke gjort det heller. Jeg er en GJEST, og har ingenting jeg skulle sagt. Liker jeg ikke reglene, så trenger jeg ikke å gå inn i hytten. Det er helt frivillig å benytte seg av hyttene.

DNT bygger og vedlikeholder hytter for at DU skal kunne få bruke hyttene hvis du ønsker. Vi er engetlig ganske heldige sånn sett. Du er en GJEST, og har med å infinne deg i de reglene som huseier bestemmer. Eller så kan du sove i telt, og da kan du gjøre akkurat som du vil.

Det er uhyre frekt og respekløst "å komme her å komme her" å bare ta seg til rette og drite i de reglene huseier setter for at du skal få lov å være gjest i hans hytte. Hadde noen gjort det i mitt hus hadde jeg jaget de med balltre ut døren.

Det er derimot noen hytter det er mulig å ta med hund. På noen av disse hyttene må hunden sove i ett lite hus utenfor hovedhytten. Dette kan du benytte deg av dersom du ønsker. Dersom hunden din er vant med å bli dullet med hele tiden og ligge i sengen med deg om natten vil den sannsynligvis pipe hele natten. Du har INGEN andre enn deg selv å takke for det. Det er DITT problem som du selv er skyld i, og da trenger du ikke la det gå utover andre enn deg selv heller.

(Nesten) enhver hund kan læres opp til å sove alene. Og dersom du ønsker å ta med deg hunden på DNT hytter må du lære opp hunden din til det, eller så må du sove i telt. Har du en hund som er frysepinn får du ta med deg ett godt saueskinn den kan ligge på og en varmeflaske/pose.

Når du ankommer hytten det er lov å ta med seg hund må du la den gjøre seg kjent med stedet den skal sove og være der litt med den. F.eks: du kan begynne å trene på å gå fra hunden bare i noen sekunder, og belønne den når den er rolig. Dette har du selvfølgelig øvd på hjemme, så den skjønner fort tegningen. Du trodde vel ikke det skulle skje helt av seg selv? Snart kan du være vekke fra den ett minutt og to, mens den faller til ro, og du belønner hunden din for det. Du er vel glad i hunden din, så du har tatt med noe godt den kan ligge å tygge på, og ett godt teppe med lukten av den og seg selv på, slik at den føler at det er trygt og godt å ligge der. Du kjenner hunden din best selv, så de vet selv når den er klar for å bli lagt alene. For noen hunder holder det lenge med ett teppe med en god og kjent lukt på, eller det teppet den er vant med å sove på.

Hvis det virkelig er så viktig for deg å ta med deg hunden på en DNT hytte må du gidde å ta deg bryet med å lære opp hunden til å sove alene. Ellers er du bare forferdelig lat og dum, og fremdeles ingen andre enn deg selv å takke for at den må bli dullet med hele natten/dagen. Gjør du dette kan du velge og vrake i alle DNT hyttene man tillater hund, og dersom du skal på ett sted der du ikke kan ta med deg hunden inn på hyttene må du sove i telt.

Kan rett og slett ikke fatte at det er så vanskelig for enkelte å forstå dette...

Bra skrevet, mindviruz :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Jeg er både hundeeier og rimelig aktiv innen vår lokale DNTforening.

Mindviruz har helt rett, vi er gjester og det er hytteeiers regler som gjelder. Jeg tar med meg bikkja på tur, men må følge de reglene som gjelder for hytta.

Dersom du er uenig i reglene er det en ting å gjøre, møt opp på årsmøtet i lokalforeningen og bruk stemmeretten din dersom du vil ha egen avdeling for hund på hyttene i "ditt" fjellområde.

Å påstå at det går greit å få til vil være en overdrivelse. Vår lokalforening foreslo på et DNTlandsmøte at alle hytter skulle etablere et tilbud for hund inne (ikke uthus), det møtte massiv motstand-

Løsningen for oss hundeeiere blir derfor å legge turene til områder hvor Turistforeningshyttene har et tilfredstillende tilbud og håpe på at dette blir løsningen på stadig flere hytter.

Tilslutt kan jeg anbefale deg som vil ha med bikkja på ei hytte hvor hunder virkelig er velkommen å dra til Viveli neste sommer.

Ellers kan jeg nevne at alle hyttene til Kongsber og omegn Turistforening har egne rom for hund og hundeeier.

God tur

EirikW

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hundeeier og DNT medlem...

Men jeg hadde ikke vært DNT medlem om avdelingen ikke hadde hatt skreven regel om at hunder har lov til å være med eier i aneks/sikringsbuer...

Når DNT avdelingen faktisk har lagt til rette for hundefolk, så aplauderer jeg det med et medlemskap...

Tipper dette har litt med styremedlemmer, er det bare hundehatere i styret så forblir det hundenekt, men er det et par hundeeiere og kanksje en jeger så blir det lagt til rette for hund om de kan...

Kanskje noe som kan endres ved valg og stemmer?

Det finnes regelbrytere både med og uten hund å med og uten alskens andre ting og tiks og røyking og drikking og alt mulig rart...

Hundeeiere er stort sett svært flinke til å holde seg til regler og vaske og ordne etter seg, det er en naturlig del av det å ha hund....

Men sorte får finnes blant alle folk, hund eller ikke...

Det lille poenget mitt er uansett, hadde jeg bodd på et sted i norge som ikke hadde tillatt hund så hadde de hatt et medlem mindre...

Vurderer dog å bytte ut DNT med et spot-abonnement, bruker så godt som aldri hyttene uansett...

spot on mindviruz, håper og tror det er flertallet som har den tankegangen...

*lett spydig kommentar følger*

Hvorfor ikke ha et aneks til alergikere?

Jeg tror det er flere hundeeiere en hundealergikere på fjelltur.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har fulgt med på denne tråen med stor intresse. Jeg er aktiv DNT-medl (bruker hyttene mye) og jeg har hund. Jeg synes DNT sin tilrettelegging for hunder har blitt bedre og bedre. Jeg har gått både i Rondane, Hardangervidda, Femundsmarka og fått hunderom til min hund. Det som er så kjekt med hunderom er at da roer hunden seg som regel mye fortere og får sove ut pga det er rolig rundt den. Hvis den må ligge ute eller i vedskul så er det ikke så lett å gå fra den uten av den bjeffer (har en rase som bjeffer mye) og andre forstyrrer den stadig. (Hvis det er sau i området er det enda verre)

Det som er så flott nå er at flere og flere turlag/turistforeninger velger å bruke annekset tillatt for hund. Nye hytter som blir bygget, blir noen ganger bygget med anneks for hund. Dette annekset kan være en del av hytta, men har egen inngang. Sørmyrseter på Skrim er et eksempel.

Så har vi hytter som ikke har anneks eller turlaget/turistforeiningen ønsker ikke hund i annekset og da må hunden ligge i vedskjulet eller ute. Disse hyttene unngår jeg stort sett, i hvert fall i høysesongen, for da vil jeg ha en hund som bjeffer og holder folk våken utover natta og det er ikke holdbart. Det er jo mitt ansvar at hunden holder munn.

Som hundeeier respekterer jeg fullt ut av hunden ikke skal inn i fellesrom, soverom på hyttene. De som går i mot dette og spør om det er greit at hunden kan komme inn, har ingen forståelse for andres problemer og utfordringer. Jeg ville ikke mukket med å si tydelig ifra til en hundeeier at jeg ønsker ikke hunden inn i rom som det tydelig er merket skal være hundefrie. Dette er nedskrevne regler som jeg ville henvist til. Det kan ikke være så vanskelig å si det på en god og fornuftig måte uten at hytteatmosfæren skulle bli ødelagt.

Jeg synes DNT har funnet en god og fornuftig balanse for hunder og allergikere og hvis alle følger de enkle reglene som er satt opp så vil det gå bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Jeg er allergiker og hundeeier, heldigvis er jeg ikke allergisk for min Labrador. Men det jeg er kraftig allergisk for er oppleste og vedtatt holdninger. Før tok jeg ofte Nor-way bussen på tur, men plutselig kom det hundeforbud. Å dekke seg bak dyreallergikere er for lettvint. Jeg kan komme inn på en buss og få ubehag av sterk parfyme ol, for ikke å snakke om en som stinker nikotin. Jeg tar dette opp med busselskapet flere ganger, men får

Det er også sterke signaler som sendes fra enkelte lands sykehus, hvor nettopp hunden er en viktig faktor i helbredelsesbildet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er allergiker og hundeeier, heldigvis er jeg ikke allergisk for min Labrador. Men det jeg er kraftig allergisk for er oppleste og vedtatt holdninger. Før tok jeg ofte Nor-way bussen på tur, men plutselig kom det hundeforbud. Å dekke seg bak dyreallergikere er for lettvint. Jeg kan komme inn på en buss og få ubehag av sterk parfyme ol, for ikke å snakke om en som stinker nikotin. Jeg tar dette opp med busselskapet flere ganger, men får

Det er også sterke signaler som sendes fra enkelte lands sykehus, hvor nettopp hunden er en viktig faktor i helbredelsesbildet.

Nå er det en gang slik i dette samfunnet at det som regel er flertallet som bestemmer og har man andre meninger og er i mindretall så har man lite man skulle ha sakt.

En selvbetjeningshytte er en privat hytte hvor eieren har gitt tilatelse til at andre kan bruke den, men på visse betingelser.

Jeg besøkte en slik hytte en langfredag, og mens en hel del besøkende satt der og spiste nistepakken sin, var det en person sm trakk en gitar opp av sekken og ville holde andakt. "Det var jo langfredag". Jeg spurte høflig om han hadde innhentet eierens tillatelse til dette, men han bare så spørrende på meg og fortsatte. Da gjorde jeg ham oppmerksom på at han var i en privat hytte og at det også gjalt alle andre i dette rommet. Hans aktivitet kunne føre til at andres opphold ble ubehagelig eller kanskje at til og med noen måtte forlate romet, og siden han da var i mindretall så var det han som måtte spille og synge på utsiden av hytta. (Kanskje jeg ble oppfattet av noen som kverulant, men jeg fikk også mange klapp på skulderen da vi skulle forlate hytta.)

På fly er det vanligvis ikke lov å ta hunder med i kabinen. De må i kasse i lasterommet. Jeg har reist fra Oslo Til Stavanger en gang, og da hadde vi med en hund. En svart labrador tispe, og da vi gikk ombor med hunden i bånd var det flere som kommenterte dette. De måtte selvfølgelig sende sine hunder i kasse, selv om de ikke var større enn en liten katt.

Regler er regler og i dette tilfellet var det staten og flyselskapet som hadde bestemt dette. Den hunden som vi hadde med var en politihund som var trent til å finne narkotika og folk som var tatt av snøskred. Den gikk ombord uten uniform siden eieren hadde erfart at hvis han satte uniform på hunden så ble både han og hunden utsatt for større oppmerksomhet enn det han var interessert i. Verken hund eller mann var i tjeneste da vi reiste, men det var viktig for hunden at den ble vandt til å reise slik siden dette ofte var nødvendig når den var på jobb.

Hva så med alergi i dette tilfellet?

Førerhunder på jobb får vel også reise i kabinen på fly og i pasasjeravdelingen på buss og tog?

Slike regler oppfattes kanskje diskriminerende av folk med alergi, men "til laks åt alle kan ingen gjæra", og det er arlergikere som er i mindretall, slik er det bare. Vi gjør hva vi kan for at de som har alergi eller et eller annet handicap skal ha så tlnermet like rettigheter og muligheter som mulig, sammenlignet med oss andre, men av og til må også de innse at grensen er nådd.

Jeg blir veldig lett solbrendt og går derfor som ioftest mes skjorte når andre går og soler seg. Uretferdig, men det er jeg som ikke tåler sol som er i mindretall, og slik er det bare.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg reiser alltid sammen med hunden min. Der hun ikke er velkommen, der går ikke jeg heller. Slik er det bare. På turer i skog og fjell deler vi forholdene, uansett vær. En gang for mange år siden var min daværende hund, en alaskan, på en kort fjelltur uten telt. Meningen var å benytte ei turisthytte til overnattingen, men det viste seg å bli vanskelig på grunn av mye folk, og hundeforbud. Det endte med at hunden og jeg overnattet under en stor stein et stykke fra hytta. Delte regndråper og mygg, og hadde det i grunnen veldig koselig. Etter den gang har alltid teltet vært med i sekken. Hyttene får stå i fred for oss. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kofor kan ikje alle foreninger gjøre som Kongsberg da og ha sikringsbu/aneks som ein kan ha med hund inn så blir alle fornøyd. Eg går heler aldri der hunden ikje er velkomen. Skule vært regler for det at bege gruppene har tilbud.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noen som vet hvor mange DNT medlemmer det er av hundeallergikere og hvor mange av DNT medlemmer som har hund ?

Sett fra et demokratisk syn så burde kanskje de som har flest ha forkjørsrett?

Rote

Så antallet allergikere og folk med hund er konstant, mener du? Hvor ofte synes du så denne demokratiske vurderingen skal skje? Hver uke, mnd, dag? Skal det tas hensyn til områder i landet også, eller bare slå alle over en kam?

Fritt for ikke være med på å velge ut denne demokratiske vurderingen..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres egentlig enklest ut å bare avslutte medlemskapet i DNT når det er slik stemning og bastante meninger...

Heller bruke de pengen på noe annet.

Bra det er forskjell på områder, og applaus til de som tillater hund i Sikring eller Anneks...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kofor kan ikje alle foreninger gjøre som Kongsberg da og ha sikringsbu/aneks som ein kan ha med hund inn så blir alle fornøyd. Eg går heler aldri der hunden ikje er velkomen. Skule vært regler for det at bege gruppene har tilbud.

Problemet oppstår jo når folk med hunder ikke vil i annekset. Det har jeg selv opplevd flere ganger. "det er jo ingen allergikere her. Da trenger jo ikke vi sove der ute.."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så skulle dnt sentralt pålegge medlemsforeningene slike prioriteringer? Skulle de da finansiere alle disse hunde-anneksene også, kanskje? Det er vel ikke bare urealistisk, men også nokså urimelig.

Det er imidlertid veldig flott at mange foreninger har økonomi som tillater det, og prioriterer nettopp dette synes jeg. Da er det ekstra ille når hundeeiere ikke respekterer reglene, og tar hund inn i hytta istedenfor den ordningen som faktisk er laget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

rotehodet:

Sett fra et demokratisk syn så burde kanskje de som har flest ha forkjørsrett?

Dette er ikke demokrati, men "flertallets diktatur".

I et demokrati er alle med og bestemmer, ikke bare flertallet. Satt litt på spissen så er det derfor det er flere forskjellige partier som er med og bestemmer i Norge, i motsetning til i USA hvor "the winner takes it all". :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Som nyinnflytter til Nordnorge så er verden ganske så anderledes hva angår hund og DNT medlemskap. Her er "alle" hyttene tilrettelagt for de med hund, enten ved et eget aneks, der hvor det ikke er aneks så må hundeier vise respekt for de andre besøkende.

Snodig hvordan dette praktiseres!!!!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.