Gå til innhold
  • Bli medlem

Overnatting om vinteren, noen tips til å sove konfertabelt.


fjellfanten123

Anbefalte innlegg

Har og erfart at 0,5 er for lite. KJipt og måtte stoppe.

Slike NEstea iste-flasker har litt større åpning enn vanlig bruflasker så jeg tenkte det var ok første gang. Men den ble for liten.

KOndens kommer jo an på mange ting. Være, vind, fuktighet i lufta og teltet så klart. En del typiske sommertelt kan ha litt for dårlig lufting vinterstid. Fordel med noe lufting både lavt og høyt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Men jeg ville gjerne hørt noen tips om å unngå kondens i teltet!

Som borgern skriver i sitt innlegg, god lufting oppe og nede. Det hjelper definitivt med et telt laget for vinterbruk (Selv har jeg bl.a. Hilleberg Jannu, sjekk evt. hva jeg skriver om luftingen i brukererfaringer).

Rist av rim før man fyrer=mindre vått=mindre å tørke/varme opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flere opplysninger om tisseflaske:

Bruker dette fast på alle telt-turer, sommer og vinter. Blitt så rutinert at jeg "fyller opp" stående på kne i soveposen - bør helst ikke glippe da!Powerade-flasker er billige og ok, men i blant litt for lite med 0,5l. I utlandet har jeg kommet over Powerade 0,7l flasker, som har den lille ekstra plassen jeg har trengt. Da kan jeg også drikke før jeg legger meg, og underveis om natta, uten bekymring.

Flaska har noen tjukke striper teip rundt seg - og på korken, og jeg har til og med våget å ha like typer flasker side ved side om natta, der den ene er drikkeflaska - teipen utenpå den andre flaska er lett å kjenne igjen!

Å oppbevare flaska i soveposen gir litt ekstra varme en liten stund også.

Men jeg ville gjerne hørt noen tips om å unngå kondens i teltet!

Hei. Det er mange ting som reduserer kondens i teltet, nevner i fleng:

-Hold pusten om natta, du puster ut ca. 5 dl. mens du sover .

-Bruk telt uten stormmatter, har et Eureka High Camp, dette er kondensfritt hvis det er en liten vindtrekk. Ulempen er naturligvis fokksnø i forteltene.

-Bruk et én-dukstelt, f.eks Exped Polaris. Har et selv, og kondensen fryser fast til duken for deretter å forsvinne ut når du fyrer opp.

-Ikke flytt snø inn i teltet, børst bort absolutt alt fra klær sko og utstyr.

Luft godt under snøsmelting/koking, og fyr ellers godt for å opprettholde skorsteinseffekten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror det å lufte uten myggnetting hjelper en del mot kondens.

Er faktisk de som bare åpner slik at man kun har lufting med myggnettingen. Tror dette reduserer gjennomstrømning en del.

Er jo også de som sover med overhead. Kanskje det hjelper litt? Likte spesielt tipset om å holde pusten, skal prøve.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husk på at tisseflaskas innhold fryser i løpet av natta. Man bør derfor ha ei flaske som ikke har tut i det hele tatt. "Flasker" som brukes til å blande proteinpulver i er perfekte. Min kostet 29,- på XXL. De er tynnest nede og blir tykkere mot åpningen. De har tette lokk (men ville kanskje ikke hatt en i posen..). Holder 1 liter. Når innholdet er frosset om morran er det bare å tømme ut isblokka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er jo også de som sover med overhead.

Spesielle seksuelle preferanser? :)

Mykje om tisseflasker her, men fyrst å fremst bør ein forsøke å kvitte seg med dritten før ein køyer. Lite heldigt

å bruke energi til å halde avfallsstoffa varme. Og for dei som likevel må opp ein eller fleire gonger iløpet av natta,

skaff dykk ei selskapsblære... :D

HV-bål er eit effektivt middel til å bli kvitt kondens men ein bør være svært varsam med det i nylon, polyamid og liknande...

Fyll opp thermoser med varmt vatn på kvelden så kan varm mat nytast mens ny snøsmelting foregår om morgonen. Tidsbesparande

og behageleg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom værforholdene tillater det, så er det fint å sove med åpent telt. Det lufter ut kondens fra nattlig pusting veldig godt. Litt trekk i luften skader ikke, men det er ikke lurt med åpne dører hvis det er vind. Ta deg bryet med å lukke dørene hvis du hører økende blafring i løpet av natten, ikke snu deg rundt og sov videre i håp om at det snart skal gi seg.

IKKE tørk klær i soveposen! Du sover dårligere og klærne tørker ikke skikkelig. Det gir også mye ekstra kondens og reduserer isolasjon merkbart i løpet av noen netter. Det er langt bedre å ha med seg litt ekstra brennstoff og tørke klær på en tørkesnor eller i et tørkenett i teltet.

Dersom været er ok, så heng soveposen til lufting over skiene en times tid på morgenen. Det er utrolig hvor mye kondens en runde med sol og vind klarer å trekke ut av soveposen.

Må du ut på do midt på natten, så gjør det, bli ferdig og legg deg tilbake i posen for noen timers god søvn videre. Det er lite fornuftig å ligge og vri seg et par timer for så å måtte gå ut likevel. Kle gjerne av deg i teltet før du springer ut. Det er betydelig raskere å gjøre fra seg ute med "rumpa bar", enn å måtte bruke tid på å trekke ned tre lag ull før du få jobben gjort.

Sov godt!

Gisle

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kuldegrop har ikke blitt nevnt annet enn som et sted man kvitter seg med innholdet fra tisseflaska. Men den gjør jo mere nytte for seg eller? Hva og hvordan er sikkert verdt å si noen ord om. Noen med kunnskap og erfaring som vil prøve seg?

Hvis du har mulighet til å lage en kuldegrop i forteltet som er så dyp at du kan stå oppreist så har du en fin plass til å kle av og på deg, Du kan også lage en lten hylle i kanten av gropa hvor du kan plassere primussen når du koker mat. Har du våte klær så kan du plassere primussen i bunnen av gropa, legge skistaver eller pinner over på toppen og så kan du tørke de våte klærne på pinnene over primussen.

En kuldegrop gir deg ikke noe særlig temperaturgevinst når du bruker telt, men i en snøhule vil kuldegropa ofte virke som en kjøle eller fryseboks. Ved å lage snøhula med skrånende gulv, lavest ved åpningen, så vil du også kunne oppnå at det blir flere grader varmere inne ihula enn utenfor.

Hvis du lager snøhule når temperaturen ligger opp mot 0 grader så må du være nøye med å glatte ut taket på innsiden. Hvis taket er ujevnt kan du lett risikere at det begynner å dryppe vann fra taket. Det kan også være lurt å lage en luftekanal opp gjennom taket. Varmluft stiger da ut gjennom lufteåpningen og du har en liten mulighet til å holde temperaturen i hula under frysepunktet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kuldegrop er mer praktisk enn til kuldegevinst i telt. På Svalbardteltet graver jeg grop mellom innertelt og den neste stroppen tversover. Graver ut ca 2/3 av lengden. Får jeg en liten hylle innerst til litt småting.

Graver den som regel ikke dypere enn av jeg kan sitte i innertelt med beina ned.

Har et nytt telt jeg ikke har testet enda. Det har en del mindre fortelt en Svalbard men det er og bare et lett 2 manns. Her ser jeg vel for meg å grave ut grop i mer eller mindre hele forteltet. Gir bedre plss til å ha sekker stående bla.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.