Gå til innhold
Lilja

Hjelp min sønn på 12 vil på tur alene med kompiser...Noen råd hva som trengs?

Anbefalte innlegg

Døde bartrær (gran, furu, einer, lerk) er glimrende ved.

En del lauvtrær råtner derimot på rot når de dør. Barken er potte tett og slipper ikke ut nok fuktighet til at de tørker på rot - de råtner i stedet. Men dette er kanskje også litt avhengig av hvor du er i landet og sånn. Jeg har i hvert fall hatt relativt dårlig suksess med å finne brennbar bjørk i form av døde, stående trær på Vestlandet og i Trøndelag (med unntak av barken, selvsagt - never brenner uansett).

Det er en etisk side ved vedsanking. Døde trær er verdifulle i økosystemet. Som alltid er det spørsmål om belastning og om man tar ut mer enn tilveksten: Det gjør ingenting å ta NOEN trær, men hvis ALLE gjør det (f.eks. i et mye brukt turområde) så er det snart ingen døde trær igjen der - hvilket er et stort tap for insekter, småkryp, fugler og alle andre som bruker området.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

A propos sovepose: En hvilken som helst sovepose kan forsterkes med svært enkle midler.

Først forsterkning er å kle på seg ulltøy og genser (ikke yttertøy). Ikke kle på deg for mye, da blir du svett og klam, og da blir du kald senere på natta. EDIT: Det krever erfaring å få dette perfekt ved første forsøk. Men det er så enkelt at er du kald så tar du på mer klær...

Andre forsterkning: Ta et skitbillig fleeceteppe eller ullteppe (fretex?). Legg det dobbelt, snurp det sammen med ulltråd og STORE sting (5 minutters jobb, bare stingene er store nok). Skjær bort det overflødige. Du bruker mere tid på å finne et egnet teppe enn på å gjennomføre selve arbeidet.

Sist prøvet og funnet i orden på en Svalbardtur vinterstid for 10-15 år siden, med gamle ulltepper fra Fretex (militærtepper?). Svinetunge, men varme.

Det er mye sant i at du må velge mellom pris, kvalitet og vekt/volum. Du kan få to av tre - men aldri alle tre på en gang. Masse billig utstyr som duger i massevis, men da er det gjerne tungt og klumpete. Skitbillig soveposeforsterkning er et eksempel.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Til runegutt123..

Så bra at du synes den gassbrenneren er bra..

det blir til dette Skjult lenke - logg inn for å se den

da trenger jeg ikke kjøpe gassbrenneren utenom.

det er jo stormkjøkken..da følger det jo med : 2 aluminiumkjeler, kaffekanne og nonstickbelagt stekepanne.

Tenker dette blir enkleste og tryggeste løsningen..

Flere enn Runegutt som synes dette er bra... jeg har Trangia stormkjøkken pluss gassbrenner og det er KNALLBRA!

Spørsmål...hva er grunnen til at forsvaret ikke bruker gassbrennere? kansje dumt spørsmål..

Finnes ikke dumme spm. Dumme svar, derimot, finnes det desto flere av...

Gass har en del ulemper når det er kaldt.

Hvis man skal være ute skikkelig lenge så er flytende brennstoff mer gunstig med tanke på vekt og volum. Pakk en ryggsekk full med gassbokser, og tell opp hvor mange gram gass du får med. Pakk så tilsvarende gram med parafin fordelt på flasker til det bruk. Se hvor mye plass du har til overs. I tillegg sparer du en del gram fordi fornuftige fuelflasker veier mindre enn gassbeholdere.

For oss som ikke er ute i ukesvis på Finnmarksvidda i februar så spiller dette ikke så stor rolle. Gass er superenkelt i bruk.

Bensin/parafinbrennere krever en del opplæring og trening, men funker veldig bra når man kan sine saker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Støtter tipsene og rådene du har fått over her.

Mobiltelefon: Se til at den er ladet før de drar. Jeg antar kompisene også har med sine telefoner. Da kan du sende dem av gårde etter prinsippet "intet nytt er godt nytt", med beskjed om å ringe hvis det skjer noe gæli og ellers bare kose seg. Ingen nattlige besøk av mamma, ingen oppringing fra mamma for å høre om alt er greit, intet krav om at de ringer hvis de ikke ønsker det.

Varme i telt synes jeg er tricky. Mye avhenger av hvor trygg de er på brenneren, hva slags brenner, hva slags telt og hvordan de er som personer. Som hovedregel ville jeg vært litt skeptisk.

Et akseptabelt kompromiss kan være matlaging i gapahuk. Mye bedre plass betyr mindre sjangs for å dytte primusen over ende, og du setter ikke fyr på teltet om så skulle skje. Gapahuk (=presenning) kan være en god idé uansett; det blir mye koseligere rundt bålet i regnvær når man sitter under en gapahuk.

Husk også at skal man ha ha det VARMT inne i teltet så nytter det ikke med rødsprit - da må man ha gass, bensin eller parafin. (Jeg tipper du avstår fra å tipse guttungen om det gamle militærtrickset "fyre bombe": 3 dl rødsprit svis av i en aluminiumsskål inne i teltet. Av og til trenger man to minutt med INTENS sjokktørking... men dette er ikke for puslinger)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.