Jump to content

Førstehjelp håndbok.


ThomasB

Recommended Posts

Er det noen som vet om en god bok som dekker litt mer enn enkel førstehjelp?

Når man er på tur i strøk som ligger flere dagseilaser unna både mobildekning og folk hadde det vært fint å hatt en førstehjelpsbok som ex. kan fortelle deg hvordan man fikser en skulder ute av ledd ol.

Link to comment
Share on other sites

Annonse
  • 11 months later...

Litt mer seriøst svar:

Hvis du er to: Den som skal hjelpe tar tar ermen hvor skulderen er ute av ledd. Ta rundt håndleddet, strekk armen rett ut med håndflaten opp(den skaddes) samtidig som du vrir den skadde armen innover. Bør egentlig ikke gjøres av uerfarent personell. Det kan være små brudd, nerver i klem osv. Leger tar som oftest røntgen før de vrir armen på plass.

alene:

Ta en litt tung sten, legg deg med magen over noe, skal ligg helt rett som om du ligger på bakken. Ha en sten i hver hånd og la armen henge fritt rett ned. Etterhvert vil armen knekke på plass selv. Kan ta litt tid, men du får den på plass.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Merk: Er ingen ekspert på tema, langt der i fra!

Tok litt tid å svare her (bare 11 år), men "Førstehjelp på tur", utgitt av FriFlyt, virker som en OK håndbok å ha med seg: http://www.ffshop.no/foerstehjelp-p-250.html
skulderskade side 81, forsiktig/begrensede råd der.  Om boka, se også: http://www.friflyt.no/Ski/Fjellfolkets-foerstehjelpsbibel  (siste utgave kom i 2012?)

"Pocket First Aid and Wilderness Medicine" av Jim Duff (Cicerone Press  2012), på engelsk, mer omfattende, men litt billiger og i litt mindre format.
http://www.bokkilden.no/SamboWeb/enkeltSok.do?enkeltsok=First+aid+and+wilderness+medicine&search=&rom=MP
Dislocations side 106-110.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror ikke det er så lurt å begynne å brekke og dra i en skulder som er ute av ledd hvis dette er noe en ikke har prøvd på før. Jeg var en gang med på å prøve å få på plass en skulder. Vi var to personer, men vi måtte gi opp. Hvis pasienten er plaget med at skulderen stadig går ut av ledd så er det ikke så vanskelig, men hvis dette aldri har skjedd før så er faren for at leddbånd og muskler er så stramme at du helst bør være ekspert for å få det til. Når en skulder kommer ut av ledd så begynner musklene rundt og stramme seg til i et forsøk på å reparere skaden. Dette fører til at musklene blir stivere og stivere, og smerten øker og øker etter hvor lang tid det går før skaden blir reposisjonert.  http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/muskel-skjelett/skulderen-ute-av-ledd-2737.html?page=4

Men dette er heldig vis ikke en svært vanlig skade.

Boka Førstehjelp fra Norges Førstehjelpsråd mener jeg er den boka som Røde Kors Hjelpekorps bruker på sine aspirantkurs. Denne boka er beregnet å kunne brukes både som en lærebok og som et oppslagsverk. https://www.ark.no/ark/boker/Norsk-forstehjelpsrad-utg-Forstehjelp-9788200452522?gclid=CPeKlamtnswCFYIxcgodRQAN8A#.VxgOozCLTIU 

Edited by REs
Link to comment
Share on other sites

Hiver meg på REs sin anbefaling her.. Skulder ute av ledd på person det ikke skjer ofte på er ikke noe man begynner å dra i selv.. Da er det greiest å stabilisere og så traske til du får dekning. Skal du oppholde deg i ukesvis i område uten vanlig mobildekning så bør du ta med deg en radio som har dekning eller satelittelefon. 

Når det kommer til bok så er Førstehjelp fra NFH fin som REs sier og MER enn god nok for mannen i gata. Denne boken dekker som REs sier alt en grunnkursing (Ferskt medlem) i NRKH skal lære seg. Det er et 30timers førstehjelpskurs, altså greit mer enn de vanlige Norsk Grunnkurs Førstehjelp som kjøres rundt om på 6timer. 

Edited by TomasOH
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy