Gå til innhold
  • Bli medlem

Vårskitur Gaularfjell - Veitastrond, 13.-15. mai 2011


Jørn

Anbefalte innlegg

For noen av oss "dedikerte" er vårskiturene årets desiderte høydepunkt. Stor var derfor gleden da turkamerat Lars inviterte til tur i midten av mai langs en rute han hadde gått for en del år siden. Utgangspunktet var Gaularfjell og målet var Snauedalen og Veitastrond.

Med på turen ble også Anne Kari, en dreven skiløper samt unge Ruud, ung hollandsk statsborger (!) med stort pågangsmot og et ukuelig, optimistisk syn på livet- og med allerede gode skiferdigheter etter ikke for mange fjellturer. Ruud og undertegnede var teltkamerater på fjorårets tur Josten på langs og jeg var således ikke bekymret for hans deltakelse i prosjektet.

Vi 4 møttes i Hafslo fredag morgen og reisen gikk via fergestedet Hella - Dragsvik til Vetlefjorden og langs hårnålssvingene opp til toppen av bakkene hvor bilen ble parkert litt før Nystølsvatnet. Langfeller og solkrem faktor 20 ble påført og vi var i gang :)


I det flotte været og med fast, fin snø under skiene ble de 400 første høydemeterne unnagjort på en times tid. Vi unnet oss en god rast og nøt utsikten på Vardeggi før turen gikk ned og opp igjen på Gottopphesten, videre ryggen vest for Skaddalsvatnet og nordover opp på Sunnfjordbjørnen. Basecamp første natten ble lagt til den østligste del av Jostefonni, slik at lørdagen kunne starte med oppstigning mot breen på Bjørnalægskarven.
Ca 1200 høydemeter og 16-17 km forsert første dag - solbrente og fornøyde ble det en aldri så liten gammel dansk i teltene før natten senket seg.

Lørdag våknet vi til tykk tåke og lett snødrev, men gikk lystelig i veg motbakkene til Bjørnalægskarven - det gode humøret steg ytterligere da solen tittet frem og lørdagen viste seg å bli nok en "knall" dag på fjellet.
Utsikten fra dette området viste seg å være helt fantastisk - rundskuet fra Bjørnalægskarven med breer og fjelltopper så langt man kunne se ..... - dette er et område jeg unner flere å besøke :)

På veg mot Kvitevardane og Marabreen valgte vi ryggens østre side og fikk fantastisk utsikt helt ned til Brevasshytta og ikke minst mot Bøyabreen. Innsteget på Jostedalsbreen ble lagt langs østsiden av Marabreen og var helt uproblematisk. Noen sprekkområder ble observert, men var greit å unngå, slik at vi valgte å ikke gå i tau.

Basecamp II ble lagt til høyde 1648 slik at vi fikk med oss nok et fantastisk rundskue og et voldsomt fargespill på himmel og omkringliggende fjell i solnedgangen. Ca 1200 høydemeter forsert også denne dagen, og omtrent samme distanse som fredag.

Søndag våknet vi til frisk bris og lett snødrev og store smøreproblemer- ca 1 cm kald nysnø oppå våt gammel snø var ingen lett utfordring - vi valgte litt forskjellige løsninger- undertegnede testet også ut "sportstape" i festesonen, noe som ikke var helt "ueffent"- et tips jeg plukket opp her på "fjellforum" for en tid tilbake (Takk til deg :shock: )
Turen gikk i i en bue i overkant av Bøyabreen og rundt Supphellenipa, hvor lunsjen ble fortært. Her var for øvrig eneste gangen vi så folk, et følge på 10 passerte på tur ned mot Flatbreen og Fjærland.

Vi gikk inn på Vetle Supphellebreen og nærmet oss det vi hadde sett på som den kanskje største utfordringen ; Nedstigningen til Snauedalen. Dette er en nedstigning som kun bør foretas i ikke-rasfarlige perioder. Men hellingsgrad på ca 40 ble dette en utfordring for flere av oss - spesielt fordi et "slushlag" på ca 10 cm gjorde "kanting" av skiene vanskelig. Vi valgte å forlate breen og å gå inn på en hylle i fjellet et par hundre meter før selve brefallet, noe som viste seg å være lurt. Vi sik-saket oss ned og kom ned i selve Snauedalen noen hundre meter øst for selve Supphelleskaret. En finlesing av høydekoter og hellingsgrad er lurt her - noen steder er det, etter min mening- for bratt å komme seg sikkert ned med ski på bena. Snøforholdene viste seg å være fine også hele Snauedalen ned.

Kun ca 300 høydemeter forsert denne dagen, og ca 2 mils distanse.


Takk til turrarrangør Lars - og til allerede "gamle" turvenner ; Anne Kari og Ruud.

Noen fotograf skryter jeg ikke av å være, men noen bilder hører med:

post-460-133474749233_thumb.jpg

post-460-133474749237_thumb.jpg

post-460-133474749239_thumb.jpg

post-460-133474749242_thumb.jpg

post-460-133474749245_thumb.jpg

post-460-133474749247_thumb.jpg

post-460-13347474925_thumb.jpg

post-460-133474749252_thumb.jpg

post-460-133474749255_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.