Jump to content

Ekstremtelt til langtur - Nanok, Helsport, Hilleberg


Markus Ingebretsen

Recommended Posts

Skal ha et ekstremtelt, og har sett litt rundt.

Var på produktdemo hos Nanok med jobb i helgen. De forklarte blant annet at de hadde designet ekstremteltet sitt med spisse ploger på hver side (se link), for å "ploge" vinden. Dette gjør jo også at det kan stå med kun to plugger.

http://www.nanok.no/page37/page6/page6.html

blocks_image_4_1.png

Hvis man feks ser på Helsport sine ekstremtelt, bruker ingen av disse denne oppbygningen. Av helsport sine er jeg forrøvrig mest interesert i Stortinden.

Tanker om de forskjellige måtene å lage telt på?

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Synes Nanok har en god idé når de forsøker å "ploge vinden" med spisse fortelt. Men, en idé skal også fungere i praksis. For å få det samme gulvarealet i forteltet, må det være lengre avstand mellom stangbue og forteltetspiss. Det gir takhøyde i forteltet så lav at "alt" gnisser i ytterduken. Aller helst vil jeg tro at forteltene til Nanok er temmelig små på grunn av denne løsningen. Jeg leser rundt i trådene på Fjellforum og Nanok får temmelig blandet kritikk.

Skulle jeg kjøpt telt for hard vind, ville jeg vurdert et kuppeltelt. Helsport har flere modeller jeg heller ville valgt og trådstarter foreslår selv solide saker. Hilleberg er kanskje best blant skandinaviske telt. Personlig har jeg veldig sansen for Exped Orion Extreme siden prisen er lav og kvaliteten er høy.

Når "ploging av vind" vurderes som et godt argument, forstår jeg at vi befinner oss i ekspedisjonsklassen blant telt. Exped sitt ekspedisjonstelt heter Polaris.

Her kommer også de amerikanske høyfjellsteltene stormende inn som gode alternativ - MSR Asgard, North Face VE25 og Mountain Hardware EV3 og Mountain Hardware Mountain 35 er alle sammen telt som bør vurderes før kjøp.

Link to comment
Share on other sites

Forteltene er små ja, men, hvor viktig er forteltet?

Minst mulig bagasje bør inn i teltet grunnet kondens, og skal du lage mat (værtfall vinterstid) lager du jo dette i hovedteltet, så du samtidig får god varme.

Jeg liker også egentlig kuppeltelt best, men tunell blir enklere å pakke sammen i pulk, så ender nok opp med et tunell.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg for min del styrer unna alt fra nanok siden de ikke får god nok kritikk for produktene deres

http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/article549518.ece

http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/article533535.ece

http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/article655945.ece

http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/article457409.ece

Uten at dette nødvendigvis betyr at dette teltet er dårlig...

Link to comment
Share on other sites

Nettopp fordi minst mulig bagasje skal inn i hovedteltet, trenger du store fortelt! Kjøp gjerne tunell med utvidet fortelt, et såkalt abbasid. En av de få fordelene med tunell, er muligheten til å grave deg ned til ståhøyde i forteltet. Der kan du fyre primus og lage mat som damper. Pakke sekken mens denne står. Du kan kle på deg om morran oppreist. Sitte i kæmpingstol. Sånne ting...

Nanok har torpedert hele kronargumentet for tunelltelt og tilbake står du med et vintertelt som er like sårbart som alle andre tuneller dersom vinden kommer fra siden. I et kuppeltelt, kan vinden snu i løpet av natta uten å utgjøre noen trussel. Det kan snø i det uendelige uten at noe legger seg på toppen av teltet.

Dessuten, Exped Orion tillater alle stengene liggende parallelt fastmontert i stangkanalene ved transport i pulk om det skulle være et krav.

Anbefaler å lese brukererfaringer med Nanoktelt...

Link to comment
Share on other sites

Minst mulig bagasje bør inn i teltet grunnet kondens, og skal du lage mat (værtfall vinterstid) lager du jo dette i hovedteltet, så du samtidig får god varme.

Argumentet om kondens forstår eg ikkje. Bagasjen kan bli like våt ute i snøføyka. Det minner meg på at pulken min var halvfull med regnvatn om morgenen 16. mai i fjor.

Når det gjeld matlaging vinterstid, gjer i alle fall eg dette i forteltet. Der har eg best takhøgde, noko som eg ser som viktig sikkerheitsmessig. Og eventuelt søl er bare å make ut.

Men dersom du vil ha eit telt utan fungerande fortelt, så er det sjølvsagt heilt greit for meg 8)

Link to comment
Share on other sites

Å foreslå Exped Orion, når da argumentet er plass i yttertelt kontra Nanok, blir litt feil i mine øyne. orion har også en av de korteste liggelengdene. At konstruksjonen er mer praktisk, altså selvstående, er et bedre argument.

Ser man på andre kuppeltelt varianter, så er det flere modeller der man må sette opp innerteltet først, ikke særlig praktisk i drittvær.

Etter testing, synes jeg at tunneltelt er lettere å sette opp i dårlig vær enn selvstående konstruksjon, og som nevnt, er det utrolig praktisk å kunne grave ut plass til å skifte og lage mat, matlaging blir da også tryggere.

Ekstremvariantene av helsport og Hilleberg sine tunneltelt tåler fint sidevind, så om vinden skulle dreie noe i løpet av natta, er man trygg.

Lykke til med valget.

Link to comment
Share on other sites

For 1 person + hund, helst med stormmatter, Bruk i Canadas villmark sommer og vinter.

Fortsatt Keron. evt Nammatj GT dersom du ikkje er opptatt av liggelengda og heller vil ha eit stort fortelt. Stormmatter har eg aldri sett behovet for på Hillebergtelt, men du får dei til å sy det på dersom du likevel vil ha det. Men hugs at det også aukar vekta.

For sumarbruk er det sjølvsagt fleire alternativ.

Link to comment
Share on other sites

"Sikre" valg kan være: (Tar da utgangspunkt i telt med storm-matter)

Servicen til Helsport er det få som match'er her til lands, og kvaliteten står i stil.

http://www.helsport.no/no/produkter/TELT/XTREM/Fjellheimen_X-Trem_Camp

Denne produsenten trenger ingen presentasjon, mye skryt for sine produkter.

http://www.oslosportslager.no/produkt/msr-wind-2-tomannstelt-23970.aspx

Kuppeltelt fra et spennende merke. Her kan man velge mellom forskjellige løsninger, dvs type stenger, innertelt, duk osv. Jeg venter på 3-sesongers telt som er bestilt, blir spennende å prøve dette på 2 ukers tur til sommeren.

http://bigskyproducts.com/Big_Sky_Convertible_2P_shelter.aspx

Link to comment
Share on other sites

Har selv gode erfaringer med Hilleberg Nammatj GT. Fikk prøvd det i kraftig vind her på Svalbard for et par måneder siden. De stod mens et Helsport Svalbard 6 som stod ved siden av dem måtte vi legge ned og grave snø over for å redde fra kastene(beslutning tatt etter å ha sittet fire stykker og holdt stangbuene i en halvtime og tre barduner hadde røket). Det skal allikevel nevnes at kommer vinden fra siden står de ikke like godt som kuppeltelt. Har for øvrig en del netter i et Helsport Fjellheimen X-trem og det har jeg inntrykk av faktisk kan stå hakket bedre pga. mer aerodynamisk form og flere festepunkter/barduner, deriblant sideveis.

Ser ikke poenget med å gå for Keron. Det er mer vekt pga størrelse men stenger og duk er av samme kvalitet. Om teltet også skal brukes på sommeren er det greit å ha noe som ikke er altfor mye å ha på ryggen. Du skriver at det skal være for både deg og hunden. Da ville jeg tenkt at det er greit å ha et stort fortelt som hunden kan ligge i om hunden har behov for å være inne(det greieste er jo at hunden sover ute om den har pels nok). Har så vidt prøvd å sove med hund i innerteltet og det fungerte i grunn greit nok men ville ikke satset på å koke mat i innerteltet sammen med en hund! :?

Link to comment
Share on other sites

hehe, primus inne i telt med hund kan bli problem ja;)

Fordelen med Nammatj foran Fjellheimen x-trem er jo værtfall at den har to helt like stenger. Dermed like høyt under duken i begge ender, og enklere å slå opp selv halvt i svime. Og litt bort fra tema, har du noe bilder fra turen? Hadde vært gøy å se:)

hilleberg-nammatj-2-gt_04.JPG

Link to comment
Share on other sites

Hehe, har nok desverre ikke noen bilder fra den natten. Det stod ikke øverst på prioriteringslista av naturlige årsaker :? Om jeg hadde tatt noen hadde det nok ikke vært så mye som ville være synlig på det heller...(mørke og snøføyk) Har derimot et bilde fra noen dager før. Det var kraft i kastene da også, selv om det ikke var på langt nær så mye. Det viser både et Nammatj og et Svalbard 3 telt med vinden i fra siden. Ved det tilfellet snudde vi ganske enkelt teltene opp mot vinden og bardunerte litt grundigere og da stod alle teltene fint. Den værste natten fikk teltene vinden på riktig side og det hadde nok en del å si.

Er usikker på hvordan jeg skal sette inn bilder her men om du sender meg en e-post adresse på pm så kan jeg sende det over.

Litt om de erfaringene som ble gjort:

Den turen var med guidestudiet jeg er elev på så vi hadde ganske mange telt med. Erfaringen var at de Svalbard 6 teltene som stod litt mer heldig til for vinden i leiren holdt seg oppe. I vår del av leiren hadde vi to Nammatj 3 GT, et Svalbard 6, et Svalbard 3 og et Svalbard som jeg i farten ikke husker om var 3 high eller 5. Det var bare det ene Svalbard 6 som vi følte behov for å legge ned. Konklusjonen var at det må ha vært høyden på teltet som var avgjørende. Teltet var for øvrig ikke den nyeste 6-utgaven. Med unntak av at det ikke stod godt nok i vinden vil jeg ha sagt at jeg var imponert over materialene i teltet ellers. I løpet av turen opplevde jeg at teltet la seg nesten flatt(det satt en person i teltet som kunne lokaliseres som en forhøyning innerteltet)i et kraftig kast mens jeg holdt på å flytte på bardunene og var da sikker på at minst en stang måtte være knukket men det gikk faktisk bra. (Da kom vinden sideveis på teltet og det må sies at jeg er rimelig overbevist om at det ikke ville vært like flatt om alle bardunene hadde vært festet på det tidspunktet.)

Link to comment
Share on other sites

Jeg er også en fornøyd bruker av Hilleberg Nammatj 2 GT. Jeg har brukt det i snart 3 år og har hatt ca. 35 netter i det, både sommer og vinter. Teltet er konstruert for å tåle mye vind. Så langt viser teltet ingen tegn til slitasje og jeg har virkelig ingen ting negativt å si om teltet!

Link to comment
Share on other sites

jeg fikk akkurat Tnf mountain 35 i posten.. ser ihvertfall foreløpig(uten at jeg har testet det skikkelig enda) veldig bra ut.. negativt er kanskje litt høy vekt og ikke det letteste å sette opp, men positivt viker VELDIG god plass inne i selve teltet og skal ifølge det jeg har lest meg til tåle det som kommer av vind(?). to innganger og to fortelt selv om det ene er ganske så lite.. til sekkene?

post-8017-133474748698_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eg sjølv valde Helsport fjellheimen x-treme (3manns). Mine krav var bl.a. at teltet skulle vere solid, ha greit fortelt til matlaging, bagasje osv.. telte har også vore testvinnar. For meg fungerar dette telte svært bra, og vil absolutt anbefale det. Forteltet er stort nok, til ein del bagasje, extra liggeplass ++8) Eg grev hole i ytterteltet om vinteren slik det vert ståhøgde når du lagar mat..kjekt. Vart litt mykje om akkurat eit telt det her, men er iallefall svært nøgd:) Nallo GT er også eit telt eg tenkte på, men så var det prisen då...:S

Helsport for meg er: Solid, rimeleg og knall service!!

Link to comment
Share on other sites

Klikk.no skriver i testen:

Ikke av de beste med tanke på vanntetthet

Hvorfor får teltet da en sekser? Bare tanken på at teltet ikke er tett gir meg frysninger, det er jo det første kriteriet, hvertfall mitt.

Slik jeg ser det får man mer telt til en billigere penge ved å kjøpe HS Fjellheimen extreme, et tett telt, stormmatter og bedre bardunering med bla side-bardunering, noe som er viktig hvis vinden dreier. Videre så har Helsport helt klart den beste servicen i landet.

Ikke gå deg blind i tester og telt nå :D

Link to comment
Share on other sites

Men må si formuleringen deres er litt unøyaktig. På testen av hilleberg teltet er det en som kommenterer hva de mener med dette, da han har liknende telt og er strålende fornøyd på dette punktet. I testen av Fjellheimen x-treme skriver de

Greit med hensyn til vanntetthet.

Så, hva betyr "greit"? Og hva er best av "greit med hensyn til vantetthet" og "ikke av de beste på vanntetthet"

http://www.klikk.no/helse/dinkropp/friluft/article463251.ece

Link to comment
Share on other sites

Helsport har utvilsomt noe av den beste servicen jeg har vert ut for.

Når jeg skal ha nytt telt er jeg ikke i tvil om hvilket merke jeg skal velge.

Billig (i forhold til andre), god kvalitet, enkle og sette opp, egenutviklet stangkanaler og stangkopper, gode stenger, god vanntetthet, relativt lette modeller og ikke minst servicen om det skulle være noe.

Helsport har foresten utviklet og vidreført airflow systemet på 3 sesongteltene til at de kan brukes hele året på 2011 modellen av blant annet fjellheimen. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy