Gå til innhold
  • Bli medlem

Lemmen og drikkevann


jenseman

Anbefalte innlegg

Med andre ord: SODIS har sterke begrensninger i Norge.

Til dels, ja.. SODIS metoden krever som det står at vannet holder 30 grader i 5 timer - i solen. Sommertid på sørlandet lar det seg absolutt gjøre. Flere ganger jeg har tatt i flaska på sommeren og vannet har vært varmere enn kroppstempen min på ca 36,5 (nei, jeg har ikke 37,5 til vanlig).

Men det skal la seg gjøre. Sier vi 6 timer i den norske sola så er vi nok safe

Blir tempraturen høyere går prosessen fortere, så er den ca 7 grader varmere enn kroppstemp (ca. 45 grader) så vil det gå kortere tid.

Men alt dette er rent hypotetisk. Tar ikke mer enn 3 min å koke opp 1l vann på primusen om bekken er liten, så forslaget var vel egentlig bare til opplysnings / diskusjons formål og for moro skyld.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Harepest / Tularemi er noe jeg kun anbefaler min værste fiende, og da kun min værste!

Pådro meg dette den 2. mai uken 2010 i området nord for Haukelisæter. Drakk av mellomstor flombekk som gikk delvis oppå snødekket. I og med at dette skjedde før årets "epedemi" hadde hverken undertegnede eller leger noen mistanke i den retning, i ettertid har jeg sett at det var 3-4 tillfeller lenger sør i Ryfylkeheiene (tror det var der) i ca samme tidsrom. Problemet med harepesten er at det tar 3-4 uker etter utbrudd før det kan spores i blodprøver, samt at blodprøvene i mitt tilfelle måtte sendes via Buskerud Sykehus og videre til Danmark for analyse. For mitt vedkomne betød dette 3 månder 100% sykemeldt og periodevis tilnærmet pleiepasient, videre varierende gradert sykemelding i 6 månder, samt sterkt redusert allmenntilstand og nedsatt imunforsvar. Først i midten av februar dette året var jeg i stand til å spenne på meg truger og gå de første rolige turene i nærmarka her i nedre Buskerud.

Så for å si det sånn; jeg hadde ikke behov for å være "eplekjekk" på sommerens turer i Haukeli / Songaområdet, jeg kokte vannnet og kommer også til å gjøre det på kommende fjelltur i samme område neste uke!

;)

Da er noen flotte høstdager i fjellet historie. Vannet ble kokt første kvelden, men etter "synfaring" av vannkilder / bekker i området uten tegn til lemenkadaver så var det tilbake til friskt vann rett fra bekken, og det smaker bare sykt bedre!!

Elevatoo ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved Høgskolen i Finnmark er det en "lemen-forsker" som så vidt jeg husker fra avisene mener at selve lemenet ikke bærer harepest-smitten. Men at det er andre gnagere som er synderne. Finner ikke selve artikkelen nå.

Men man skal vel forholde seg til de offentlige helsemyndighetene kanskje. Her er Folkehelseinstituttets informasjon om harepest (tularemi): http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_6039&MainArea_5661=6039:0:15,5078:1:0:0:::0:0&MainLeft_6039=6041:82883::1:6043:124:::0:0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Da er jeg tilbake etter (hva jeg tror) er årets siste heietur.

Det er muligens tid for litt oppsummering.

Etter en rask opptelling finner jeg at 14 personer i denne tråden hører til "skeptikerene" og ville drikke vann ubehandlet.

(litt kjapt og muligens unøyaktig: Torhag. Snooze, afe, utemannen, Springsteen, HydeJekyl, REs, Stormåsen, Koie, SuperTed, Bjarnehs, Blackbrrd)

Hvor mange ble syke?

Noen andre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg og samboeren (også bikkja forsåvidt) har holdt oss helt friske uten noen spesielle forhåndsregler utover å unngå vann fra små og uinnbydende pytter.

Skal sies at vi har sett lite til at det skal ha vært lemenår, selv med ca 25 turdøgn både nord-og sørpå.

Bare sett én lemen, som bikkja desverre svelgte hel 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor slikt tåpelig innlegg mot Villminken, Super Ted ?

Villminken er en god venn og en hedersmann !

At han har brukt FF til vurdering og kjøp av utstyr skulle vel ikke diskvalifisere han i diskusjoner ??

Du har drukket av vann der det var døde lemen under vann? Ok.. nøff said. Trenger ikke om å ta deg seriøst i noen som helst innlegg fremover. At du har en post siden 2003 (denne) som ikke dreier seg om hvilket utstyr du skal kjøpe sier egentlig også mer enn nok.

FYI, så er sannsynligheten for at du faktisk dør av harepest veldig liten. Men. en flere år med kjøttsår i kjeften som ikke vil lege seg og mulig redusert fysikk i perioden++ kan du kanskje regne med om du er uheldig. Vil få herpes til å se ut som en tur i paradis, du kjenner kanskje noen som er plaget med munnsår siden 30% av befolkningen har det.

Edit: PS. I områder med flott har man vanligvis på seg lange bukser o.l. for å beskytte seg, vil være det samme som å være varsom med bekkene man drikker fra. Men hyggelig med råd fra en som springer i skauen med shorts og fritt for å lukte på ekskrementer.

Jeg bruker forøvrig myggmiddel med mye DET. Ikke fordi jeg er redd for Tularemi, men fordi jeg hater å få svære myggstikk. Da tar jeg heller til takke med den usynlige faren for kreft. Hadde jeg hatt valget om å koke luften rundt meg for mygg, eller fyre et bål, så gjør jeg det i stedet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor slikt tåpelig innlegg mot Villminken, Super Ted ?

Villminken er en god venn og en hedersmann !

At han har brukt FF til vurdering og kjøp av utstyr skulle vel ikke diskvalifisere han i diskusjoner ??

Aner ikke hvor mange måneder dette er siden, men det var midt i harepest episoden.

Nei for all del, jeg er glad for at noen er villig til å ta risken med å drikke vann med døde lemmen i seg i en slik periode. Flott at noen skriver om det, men hva om noen relativt ferske turgåere leser dette velger å ikke ta forhåndsregler mht. det?

Harepest er ingenting å tulle med, livet ditt KAN bli snudd opp ned i en laaang periode.

** Har heller ikke diskvalifisert han fra noen diskusjoner. MEN, der er min mening at dette er noe av det samme som å råde folk til å bære minimalt med klær i usikkert vær - fordi du selv gjør det og det har gått bra hittil. **

At han er din gode venn og en hedersmann kan godt være, har aldri møtt han selv.

Forøvrig burde kanskje siste setningen din heller lyde:

"At han har brukt FF til vurdering og kjøp av utstyr skulle vel ikke diskvalifisere han i ANDRE diskusjoner ??"

Svaret er nei, men jeg står ved det jeg mener over innenfor stjernene ** ... **.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Jeg har fortsatt fjellvann på kanne igjen til 14 dagers forbruk. Kommer tilbake når det er helt tomt.

Glemte løftet mitt...

Jeg fylte kanner med fjellvann en gang på Hardangervidda (Tinnhølen) og to ganger i Alvdal. Begge var supergode (men Tinnhølenvannet lå nok noen dråper foran).

Ingen av områdene hadde mange lemen, jeg så 1-2/dag. Hadde det krydd av dem hadde jeg også blitt skeptisk, men nå sa det sunne fornuftet meg at det var trygt.

Har litt blandede følelser med tanke på 2012. For min egen del er det bra om det blir like lite lemen som i år, men for naturen blir det best med enda et lemenår.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

64 første halvår -dette gir da 11 tilfeller i juli/augus eller 5-6 i måneden, noe som er 1/2 parten av hva vi hadde i januar til april. Det kan vel ikke være negativt.

Og da er vi på et nivå likt med 2008 (64 tilfeller) og da ble vi ikke advart.... (Egentlig antakelig under - de 64 tilfellen i 2008 er nesten sikkert ikke jevnt fordelt.)

Men selvsagt er det ikke noe Dagbladet trenger å nevne...

Kanskje litt sent å fiske opp denne, men kunne ikke dy meg, hehe :) Fasiten ble 170 tilfeller av registrert smitte (desverre).

 

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6263:0:25,6534&MainContent_6263=6496:0:25,6547&Content_6496=6178:91748:25,6547:0:6562:9:::0:0

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.