Gå til innhold
  • Bli medlem

Treningsstudio til 122 000 i året for å gå på Kilimanjaro


panda

Anbefalte innlegg

Tror du den generelle masse på fjellforum innehar så lite kunnskap om trening at de trenger slike forenklede treningsprogram fra deg? Det vil vel finnes andre fora på nett som er mer aktuelle hvis man ute etter slike råd.

Jeg kan jo komme opp med et program her som er helt annerledes enn ditt og så kan vi starte meningsløs argumentering, på hva som er best av kun intervalltrening kontra mengde, som pågår utallige steder på nett. Kan det være slik at essem er ukjent med at det er ulike meninger om dette? Nei det tror jeg ikke.

Øk treningsmengden din du til hva du maks. klarer av intervall pr. uke. Oksygenopptaket ditt vil bli supert og deretter burde du invitere Børge Ousland med på tur med tung sekk og pulk og se hvor langt du kommer. Man trenger tilvenning til aktiviteten man skal bedrive uansett. Jeg snakker ikke bare om trening for Kilimanjaro nei, men det gjør ikke du heller.

Jeg regner med at både du og andre kan dra nytte av det jeg skriver, men gjør som jeg ofte gjør; sjekk at det er andre anbefalinger som sier det samme før du tror på det. Så syns jeg at det er viktig å forstå hvorfor det nettopp er slik, da kan en faktisk oppdage at selv om to personer er uenige om metoder så er det faktisk de samme prinsippene som ligger til grunn :wink:

Treningsprogram trenger ikke være kompliserte, spesifikk trening er det viktigste. Så kan en spe på med alternativ trening ved behov, det er et grunnprinsipp. Det er først når man trener mye at det begynner å bli komplisert, jeg sitter å legger slike kabaler både for 3-4 ukers perioder og for hele sesonger for andre aktive og har gjort det for egen del når jeg selv var aktiv. Det som ikke er så enkelt i dette tilfellet er å faktisk klare å presse kroppen til å oppnå 90% av makspuls, aller helst i minst 2,5 av de 4 min. Da oppnår en best effekt. Dette er det mye forskning som støtter, og veldig mange som praktiserer. Det er en viss diskusjon på om intensiteten bør være så høy som 95% eller om 90% gjør samme nytten. Men det blir mer en helhetlig diskusjon som går på at treningen skal passe inn med mye annen trening, 90 vs 95% har betydning for restitusjonstiden. Jeg har vel aldri lest eller hørt om noen som mener at 85% nivå er nok til å trigge effektivt. Studier indikerer minst 90%.

And just for the record, jeg er sikker på at Ousland trener både spesifikt og alternativt. Det må alle som skal holde et høyt fysisk nivå. For mye spesifikk trening medfører nemlig stor risiko for overbelastnig og skader. Men hvis en ikke trener så veldig mye (f.eks et par timer pr uke), så kan godt omtrent all trening være spesifikk. Dvs du kan dra rundt på dekk i skogen 2-3 økter i uka, men gjør du slik beinhard trening som eneste trening hver dag så sier kroppen etter hvert fra.

Jeg har ikke greie på trening, men lest en del, og trodde (i min enfoldighet) at det nettopp var ved moderat belastning fettforbreningen er mest effektiv. (Ikke størst, men effektiv.)

Og jeg mener (ut fra personlig erfaring) at det er fordel å trene sammenhengende i mer enn 1 time.

Jeg mener å kunne kjenne det på hvor fort og langt jeg kan gå uten å bli "kjørt".

Men så bruker jeg også noe mer enn 3,5 time i uka på trening/tur.....

Målt i tid er intervall langt mer effektivt enn rolig/moderat trening. Det som skjer ved intensiv trening er at det aktiveres flere muskler og kroppen brytes mer ned (i sum) pga den høye intensiteten. Restitusjonstiden blir lengre og større del av kroppen trenger restitusjon, dette er noe kroppen jobber med etter treningsøkten. Jeg leser inn i mellom at treningen må vare så og så lenge pga en først brenner sukkerlagre, før den går over på fettet. Det er etter min oppfatning en klar misforståelse. Det er alltid kalorier inn vs kalorier forbrent over tid som bestemmer utfallet. Kort fortalt: Er inntaket for lavt til det kroppen trenger under restitusjon, henter den energi fra lagring. Og ved intensiv trening foregår ekstra forbrenning utenom treningen når du sammenligner med moderat trening, nettopp pga at flere muskler trenger restitusjon + at restitusjonstiden er lenger. Det som er viktig å passe på under restitusjon, er å drikke nok veske. Kroppen trenger vann i prosessen med omdanning av fett. Varm drikke rett etter trening bedrer kroppens evne til å forbrenne iom den tas direkte opp i systemet. Først skal vesketapet under trening erstattes, så bør kroppen ha et lite overskudd av veske i tillegg slik at en er sikker på at det ikke er en begrensning hvis formålet er å hente energi fra lager (slanking).

Dette med intensitet vs moderat, du kan f.eks prøve å løpe 5 stk 200m på full pinne med 15min pause mellom løpene. For meg utgjorde det under 2 min innsats i løpet av en knalltøff time. I min tid som aktiv gjorde jeg veldig mye trening av denne typen (kort intensivt, lange pauser), ei økt med knebøy kunne vare 1 time men jeg løftet fortsatt ikke mer enn maks 30 repitisjoner (som da heller ikke tar mer enn et par tre minutt). Jeg gjorde overslag av dagsbehovet mitt den gang, ca 5000kcal måtte til. Det var tider da vaskebrett var på plass tross mye mat, i dag går det i vaskeball med vesentlig mindre mat...

Siden intervall er så tøft for kroppen anbefales det ikke å ha slik trening mer enn 3 ganger pr uke i snitt og det bør helst ikke skje to dager på rad. Det er viktig å få med seg. For en som trener 4 ganger pr uke blir det 75% av treningen. En maratonløper på nasjonalt nivå har gjerne også 3 økter med tøff intervalltrening pr uke (sjelden eller aldri mer enn 3), men for han utgjør det kanskje bare 20% av treningen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 100
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.