Jump to content
IGNORED

Primus: Optimus No.00 VS Optimus Hiker+


Hege P.
 Share

Recommended Posts

Den neste på ønskelisten min er nettopp en slik søt liten 8R. Men nå reiser jeg på tur noen uker. Skal på langtur med sykkel, hunder, telt, fiskestang og "Storeprimus". Veien går fra min egen hjemkommune Songdalen i Vest-Agder, via Evje, Rysstad, Brokke, Suleskard, Sirdal, Sandnes, Stavanger -og kysten hjemover igjen. Beregner en 4-6 uker på turen, med mange fiskestopp her og der. :)

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Tydelig at mange her i forumet har det jeg kaller "primusdilla". Begynner å få det jeg også. Men hvor mange av dere gjør som jeg og setter navn på primusene?

"Storeprimus" (Optimus Hiker+)

"Lilleprimus" (Svea 123R)

"Gammelprimus" (Optimus No. 00)

"Hellstrøm" (kjøkkenprimusen Svea 153)

og selvsagt:

"Stomperud" (Optimus 111)

Bara for gøy, hehe! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg tenker for eksempel på Optimus 00. Da jeg kjøpe den i butikk fulgte det kun med en liten fastnøkkel. Skal jeg kjøpe rep.sett til denne i dag får jeg med pakninger, og ja, jeg fikk med en ny ventil. Men intet som kunne hjelpe meg med å få ut den gamle. Men dersom jeg bestiller en rekuleringsnøkkel som passer til å ta ut ventilen på en 111, da kan jeg vel bruke den til alle. Men jeg har ikke opplevd lekkasje i dag, så jeg regner med at ventilen er i orden. Den er da heller ikke særlig komplisert, den ventilen. Er visst en pakning der som kan ryke dersom vi pumper for hardt?

Link to comment
Share on other sites

Skal nok finne noe, ja. Men etter som et slikt verktøy ikke fulgte med må jo det bety at den ventilen aldri skal gå i stykker. Eller at produsenten mener at vi heller bør kjøpe ny primus. Hva vet jeg.. :wink:

Hva med for eksempel alle primustypene UTEN reguleringsnøkkel, men MED pumpe? Hvor mange av disse har verktøy for å ta ut tilbakeslagsventilen med? En liten fastnøkkel og kanskje et par dysenåler følger vanligvis med originalt, det er alt.

Link to comment
Share on other sites

Hehe! :)

Fikk en liten lekkasje i min 00 i kveld. Etter mye leting ser det ut til at det lekker litt i pumpeventilen. Har ny, men hvordan i hekkfjell får man skrudd ut den gamle? Har ikke noe verktøy som passer der. Fulgte ikke med på noen av primusene mine heller. Kan forresten ikke se noen lekkasje nå, så det kan ha vært noe rusk i ventilen. Hadde primusen i gang da det plutselig fløt parafin under den. Skulle gjerne hadde riktig vektøy liggende bare i tilfelle. Ser ut til at det er samme ventil på 00, 111 og Hiker+..

Link to comment
Share on other sites

Hiker 111, Hiker Nova+, Optimus00, og Svea 123R. Kjøkkensvea er underveis i posten. :)

Har jo noe Stormkjøkkengreier også, med spritbrenner og gass, men selv om de fungerer bra så regner jeg dem ikke som primuser. Kokeutstyr ja, men ikke primuser.

Ser forresten at den ringen som flammesprederen ligger oppi på 111 tydeligvis har vært løs en gang, og festet igjen. Ser det er sprukket opp igjen i ett av festpuktene. Sikkert varme som tar på. Vel, får se hvor lenge det holder. Den brenner i alle fall nydelig, og bålpanna mi liker jeg også på 111. Flammen spres bedre enn på Hiker+, og dekker bunnen til panna bedre. Bøffene ble bedre de også oppi der. :-)

Link to comment
Share on other sites

Hadde noe messingpuss liggende, så jeg brukte det denne gang. Ikke verst det heller. Men etter hvert skal jeg teste ut din egenkomponerte primusvask også. Tanken på denne her er litt ripete og med et par små bulker, men ellers ser alt ok ut. Kassa er pusset opp i militær grønnfarge, men så lenge den er uten rust og sån skitt er alt ok. Den er tross alt brukt, og jeg fikk det jeg forventet. Nå skal den brukes en periode her hjemme før jeg drar på tur med den. :-)

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar, runegutt!

I dag kom min brukte, men stadig fullt brukbare "ekte" 111 fra Forsvarsbrukt.no i posten. Litt olje på et noget tørt pumpelær, litt god primusdrikke i tanken, sjekke for lekkasjer, og testfyring ble foretatt. Bare fine greier! Nå skal jeg pusse litt på den, få den riktig pen i messingen, før den settes i regulær tjeneste. :-)

Link to comment
Share on other sites

Takk! Men etter at jeg skrev om dette har jeg funnet ut den mest sannsynlige årsaken til at de to brenner forskjellig: Optimus 00 har dyse som er beregnet på parafin, men Hiker+ har dyse beregnet på bensin. Altså brenner de parafin forskjellig. :)

Link to comment
Share on other sites

Takk! :wink:

Mistet ei flaske whisky i steinura en gang, men det er ikke så ille tross alt. Ergerlig, men ikke som en bulkete Hikerkasse. Eller bulkete tank..

Håper min 111 er startklar når den kommer, slik at jeg får testet den. Før jeg begynner å gnukke og sånt. Har sittet her i et par dager nå og lest meg opp på alt jeg kunne finne av Optimus 111 og dens nære slektninger både på fars -og morssiden. :o

Link to comment
Share on other sites

Parafinbrennere/Primuser:

Valgets kvaler med bare 2???

Har over 80 jeg :D

Supplere med en Primus 96 du.

Du kommer til å velge denne til sommerprimus, for 1-2 personer, fordi den er lett og tar liten plass i sekken.

Primus 210 (Gjerne produsert hos Høvik Verk, og i Nikkel/Chrome ) fordi den er pen og et strøk bedre enn 00

111 med bråkebrenner hvis man skal fyre mye i telt.

Herrejemini! Hva ER det med meg og primuser for tiden! Valgets kval ja, jeg nevnte vel noe om det. Og jeg har bare tre: Den nye Optimus Hiker+ (novabrenner), Optimus No.00, og Svea123. Sliter med hva jeg skal ha med hver gang jeg skal på tur. Men gudhjelpe meg, nå måtte jeg selvsagt bestille denne også: http://www.forsvarsbrukt.no/shopexd.asp?id=296

Trenger jeg flere primuser? Nei. Vil jeg ha likevel? Ja..

..og nå er jeg veldig spent på å ta min "nye" gammelprimus i bruk. Makan! :)

:wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Jeg har alltid vært skeptisk til bruk av bensin i primuser, men etter at jeg fikk tak i en Svea 123 og så hvor flott det fungerer der måtte jeg forsøke i min nye Hiker+ også. Ble veldig overrasket over hvor raskt forvarmingen gikk, og hvor flott den brenner. Mye lettere å kjøre på lavbluss også, enn med tennvæske på tanken. Vet jo at det egentlig er ei bensindyse som står i, så det er naturlig at den brenner best på bensin. Men likevel, jeg har gått over til parafin/tennvæske på Hikeren igjen. Jeg føler meg nemlig ikke like trygg på den som jeg er på Svea. Jeg er redd for lekkasjer, og da mest på grunn av pumpa. Sjekker alltid at ingenting lekker før jeg tenner opp, men pumpa er jo litt i bruk mens primusen brenner. Ting som beveger seg KAN begynne å lekke. Er jeg altså redd for. Og en slik lekkasje med bensin tanken inne i et telt høres ikke bra ut. Har allerede oppdaget hvor eksplosivt bensin tenner under forvarming.

Egentlig synd, og jeg vet ikke hvor stor sjanse det er for at noe slik kan skje når alt er nytt. Rusk på feil sted i feil øyeblik kan jo skje. Men slitasje? Svea har jo ikke pumpe, og man kan ikke finne på å åpne påfyllingslokket av vanvare når primusen er montert. "Vanvare" fordi jeg er vant til å bruke Optimus 00 og kan finne på å ville slippe ut trykk for å stenge primusen. Distre som jeg er. Og jeg som ble så glad for å slippe å drasse på rødsprit til forvarming når jeg vil bruke Hikeren. :idea:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kan sikkert bygge opp litt, men vil egentlig helst bygge kjelestativet NED en smule. Slik det står nå synes jeg kjelene står undøvendig mye i "friluft" med dertil hørende unødvendig nedkjøling.

Ang. Hiker+: Jeg ble nyskjerrig og skrudde løs drivstoffrøret for å kikke på brenselfilteret. Bittelite filter, gitt! Og så stod det på høykant inni der, men så rent ut. La det på plass, skrudde på plass, sjekket for lekkaser, og fyrte opp. Nå er den også "blåselampe". :wink:

Link to comment
Share on other sites

Nei nå må dere slutte!!!

Jeg fikk plutselig en slik trang til å besøke ebay og finne en 00...........og det er deres skyld!!!

Og i går ble den med på tur. Faktisk en tur til butikken, med innlagt omvei og primuspause. :)

post-9325-133474743567_thumb.jpg

post-9325-133474743574_thumb.jpg

post-9325-133474743587_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jepp. Nesten samme resultat. Trangiabrenneren er litt bedre. Den synlige forskjellen på de to brennerne er at Eagle har annet hvert dysehull med større åpning, mens den fra Trangia har samme dim. på dysehullene hele veien rundt. Trangiabrenneren soter mer i Eaglesettet enn i Trangiasettet.

Link to comment
Share on other sites

Eagle brenneren soter vesentlig mer enn trangia brenneren.

Jepp. Men selve brenneren er identisk med Trangia sin. Eneste forskjell er avstanden mellom kjelebunn og brennertopp. Forutsatt at begge brennerne får like mye luft må det være denne avstanden som må være årsaken til mer soting. Men det får så være. Rødspritbrennere er ikke parafinbrennere. ;)

Link to comment
Share on other sites

Jeg testet i går Trangias gassbrenner i stormkjøkkenet fra Eagle (bildet), men det funket ikke. Brenneren passet i holderen, men flammene ble gule, som om de ikke fikk nok luft. Da jeg flyttet brenneren over til Trangiakjøkkenet ble det blå flammer og bare fryden igjen.

Link to comment
Share on other sites

I så fall skulle den primusen med minst avstand ha verst forbrenning (nedkjøling av flammene). Altså stikk motsatt av det du observerer.

Enig i prinsippet, ja. Men en liten test jeg gjorde med to rødsprit stormkjøkken (Eagle Products og Trangia), der Eagle har en avstand på ca. 5 cm. fra brennertopp og til kjelebunn, og Trangia ca. 3cm, er det ingen tvil om at det fra Eagle soter mest. Her beskriver jeg litt av det, der jeg har testet med et Mini Trangia >>

All sotingen tyder vel på dårligere forbrenning?

Ang. soting fra spritbrenner. Jeg testet Mini Trangia med samme sprit som det fra Eagle Produckts (rødsprit utspedd med ca. 10% vann). Stormkjøkkenet fra Eagle Products soter til tross for vann i spriten noe helt fryktelig. Etter noe bruk ser grytene ut som de har vært brukt på bål. Den blanke lille gryta fra Mini Trangia var omtrent like blank under etter testen. Dette har jeg sett fra den lille åpne Trangiabrenneren også. At stormkjøkkenet til Eagle Products soter veldig skyldes nok at det er stor avstand fra brennertopp til grytebunn (ca. 5 cm.). Flammen blir gul og soter veldig, mens avstanden mellom brennertopp og grytebunn på Trangia bare er rundt halvparten, og avgir mest en blå flamme.

Synd, for stormkjøkkenet til Eagle er lett, kompakt, veldig vindsikkert, og det er faktisk koselig å bruke nettopp på grunn av de gule "peisflammene". Men på grunn av fryktelig mye mer sot vil neppe dette bli min favoritt i tiden som kommer.

Kjøkkenet fra Eagle er koselig i bruk, bortsett fra all soten:

mini_tomannseagle.jpg

Link to comment
Share on other sites

Takk for hyggelig svar! :D

Jeg tror nok jeg har så det holder med fyringsmuligheter nå: Stormkjøkken for rødsprit fra Eagle Products (dårlig, må jeg si), Stormkjøkken fra Trangia for rødsprit + gassbrenner (veldig bra til sommerbruk), og disse to Optimusene. Skulle gjerne hatt flere slike primuser av den gode, gamle sorten, men har allerede et ille dillemma: hva pokker skal jeg putte i sekken? Må stå der og telle på fingrene hver gang, hehe!

Link to comment
Share on other sites

Jeg har en gammel og god Optimus No. 00 jeg har tatt i bruk igjen. Foreløpig bare til dagsturer til skogs. Nylig fikk jeg også i hus en splitter ny Optimus Hiker+.

Hiker+ har den nye Novabrenneren for multifuel. No. 00 kjører som kjent på parafin. Nå har jeg brukt begge et stykke tid, mest for å kunne sammenligne.

Optimus No.00 er en klar vinner når det gjelder effekt. Brenner fint, blå flamme selv under lav effekt, enkel å justere effekt ved å justere trykket. Enkel å komme til forvarmings-skåla dersom jeg ikke bruker vindskjermen. Bråker deilig! På høy effekt virker den nesten som ei blåselampe og koker opp en liter vann på kort tid. Svært sjelden jeg trenger å bruke dysenål. Har desverre O-ring pumpe.

"Ulempen" med denne primusen er at den må monteres (brenneren) før bruk, men dette er ikke noe problem. Mer utsatt for vind enn Hiker+.

Jeg har ikke fått testet den i fjellteltet mitt enda, men den brenner såpass rent at jeg antar at det går bra. Best å forvarme utenfor teltet om mulig. Eneste jeg er litt bekymret for er at den er veldig høy i forhold til Hiker+. Kortere vei til teltduken.

Hiker+ trenger ikke monteres før bruk, veier omtrent det samme som No.00, og har magnet-dysenål. Jeg synes denne primusen er noe mer kronglete å tenne forvarmingen på, på grunn av fast vindskjerm. Ved bruk av tennstål har jeg opplevd at partikler fra tennstålet har ramlet ned og delvis blokkert dysa. Liker best å tenne denne med en fyrstikk (forvarmer med rødsprit).

Jeg har også opplevd at dysa begynner å lekke litt av og til (gul flamme ved dysegjengene). Det viser seg at dysa virker som at den skrur seg litt ut (under pumping?). Løser lett problemet ved å skru den til igjen, men tør ikke bruke makt her.

Brenner ikke like rent som No.00. Blå flammer ispedd gule, særlig ved lav effekt. Altså litt vrien om du vil småkoke noe, eller bruke stekepanna. Selv ved høyt pådrag klarer den ikke å koke opp en liter vann like fort som gammelprimusen.

Hiker+ er mye lavere enn No.00, og er derfor noe greiere å ha inne i et telt, men jeg er likevel usikker fordi den ikke brenner så rent som den andre. Jeg leste blant annet i Primushjelpetråden her inne at litt gule flammer visstnok er normalt for Hiker+, og at den nye novabrenneren ikke er like god som den gamle bråkebrenneren (jada, "godlydbrenner"). Dysa er jo tilpasset flere typer drivstoff, mens No.00 har ei ren parafindyse. Kan dette være årsaken til at de brenner forskjellig? Jeg bruker fritidsparafin på begge.

Vel, dette er bare noen betraktinger jeg har gjort meg om disse til godbitene så langt. Hva mener andre?

Til sommeren skal en av dem med i sykkeltilhengeren. Vi skal på tur, hundene og jeg. Men hvem av dem får lov til å være med? Foreløpig ligger gamle No.00 best an. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy