Gå til innhold
  • Bli medlem

PMR radio


Blouberg

Anbefalte innlegg

Hei, er på utkikk etter walkie talkie (Som ikke krever lisens)

Er det noen PMR sett som peker seg ut mht. rekkevidde etc?

Har hatt noen billigsett gjennom tiden, men rekkevidden er ganske så håpløs.

er det andre systemer enn PMR som er lisensfri?

/Blouberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er vel to utfordringer med PMR radio - det ene er effekten (0,5 w) og at de fleste har en antenne med lite gain.

Hvis du finner en pmr radio med utskiftbar antenne kan du få litt hjelp ved å bytte til en lengre antenne - antenner finner du f.eks. på 409shop.com.

Hvis det er jaktbruk - så er vel jaktradio på 140 mhz en mulighet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, er på utkikk etter walkie talkie (Som ikke krever lisens)

Er det noen PMR sett som peker seg ut mht. rekkevidde etc?

Har hatt noen billigsett gjennom tiden, men rekkevidden er ganske så håpløs.

er det andre systemer enn PMR som er lisensfri?

/Blouberg

Jeg ville nok satset på en god gammeldags walkie talkie for 27 MHz.

(Kalles ofte CB eller PR-27.)

Det finnes mange gode håndapparater på markedet og man har mulighet for å bytte antenne.

Antennen som følger med på håndapparatene er gjerne små og derfor også ganske ineffektive, det lønner seg derfor å kjøpe en ordentlig teleskopantenne for å få det maksimale ut av rekkevidden. En walkie talkie antenne for 27 MHz skal helst være 2,5 m lang, det er derfor nødvendig at antennen er en teleskopantenne dersom man skal bruke walkie talkien på tur.

Det er ikke noen særlig stor forskjell i rekkevidden på PMR¤¤& apparater, men apparater med en lang antenne vil gå litt bedre enn apparater med en kort antenne.

Det er ikke lov til å bytte antenner på PMR446 og det er heller ikke mulig å bytte antenner på lovlige PMR446 apparater, man er derfor nødt til å klare seg med antennen som kommer med apparatet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sikringsradio/Jaktradio da? Har det selv og har ihvertfall aldri hørt snakk om noen lisens!!

De er hundre ganger bedre enn PMR - walkie/talkie.

Jaktradio er ett godt alternativ, men det er ikke lisensfritt, man skal betale en årlig avgift til Norges Jeger og Fiskeforbund.

Jaktradio har også bedre rekkevidde enn PR-27 fordi bølgelengden er kortere, derfor blir antennene mer effektive.

Sikringsradio benytter samme frekvensområde som jaktradio og har samme rekkevidde, men i tillegg har Sikringsradioen satt opp gjennomsnakkstasjoner som er med på å øke rekkevidden ved å videresende radiosignalet.

Det finnes også såkalte jaktradioer på 68-69 MHz hvor lisensen er forhåndsbetalt, disse har også bra rekkevidde, men krever lengre antenner.

Litt fakta om jaktradio:

Jaktradio og sikringsradio

Kilde: http://www.npt.no/portal/page/portal/PG_NPT_NO_NO/PAG_NPT_NO_HOME/PAG_NPT_NO_TEKSTVISNING?p_d_i=-121&p_d_c=&p_d_v=50936

Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF) innehar en frekvenstillatelse fra PT på seks kanaler i VHF-båndet. Disse seks kanalene inngår i det NJFF kaller Norsk Jaktradio. Bruk av kanalene krever tillatelse fra NJFF.

For mer informasjon om Norsk Jaktradio, ta kontakt med NJFF, tlf. 66 79 22 00.

Nordic Radio & Telecommunication AB (NRT) innehar en frekvenstillatelse fra PT på ni kanaler i 69 MHz båndet. Informasjon om bruk radioutstyr på disse kanalene finnes på http://www.norma.as/

Zodiac Norge AS innehar en frekvenstillatelse fra PT på seks kanaler i 68 MHz båndet.Informasjon om bruk av radioutstyr på disse kanalene finnes på http://www.zodiac.no/

Jaktradio

Kilde: http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/artikkel?displaypage=TRUE&element_id=67282

Post- og Teletilsynet (PT) friga i 1992 tre frekvenser for å dekke behovet for kommunikasjon mellom jegere som utøver lagsjakt. PT har delegert myndighet til Norges Jeger- og Fiskerforbund for å administrere de seks jaktradiofrekvensene.

Fra PT kreves det en tillatelse for å benytte disse frekvensene, og slik tillatelse gis av NJFF. Det må derfor sendes standard søknadsskjema til NJFF, vedlagt kopi av betalt Jegeravgiftskort som dokumentasjon på at søker er berettiget til å bruke frekvensene. Når dette er i orden, returnerer NJFF skjemaet med påtegning til søkeren, eller til forhandleren dersom det ønskes.

Alle godkjente forhandlere som har anledning til å legge inn jaktradiofrekvenser i sambandsradioer, har søknadsskjema og har ikke anledning til å levere ut slikt utstyr uten at tillatelse foreligger. Tillatelsen bør medbringes ved bruk av jaktradioen.

NJFF betaler en årlig konsesjonsavgift til PT for bruk av frekvensene. For å dekke denne avgiften samt andre kostnader til søknadsskjema, porto, dataregister og personalkostnader m.m, må innehavere av jaktradio betale en mindre årlig avgift til NJFF.

Giro sendes ut før jaktkåret starter 1. april. Konsesjonsavgiften til PT for 2008 er kr. 55.- for NJFF-medlemmer og kr. 95 for de som ikke er medlem.

Dersom jaktradioen selges privat til annen jeger, må selger sørge for at ny eier har tillatelse. For at jaktradioregisteret skal være riktig oppdatert til enhver tid, må NJFF ha melding om privat salg, mistet eller ødelagt apparat som ikke er i bruk.

For å få tilsendt skjema for konsesjonsøknad send en epost til:

Bente Kneppen

[email protected]

Kontaktperson Jaktradio NJFF:

Knut Erik Risvik

[email protected]

Litt fakta om sikringsradio:

Sikringsradio

Kilde: http://www.npt.no/portal/page/portal/PG_NPT_NO_NO/PAG_NPT_NO_HOME/PAG_NPT_NO_TEKSTVISNING?p_d_i=-121&p_d_c=&p_d_v=50936

Norsk Landbrukssamvirke innehar en frekvenstillatelse i VHF båndet fra PT. Denne tillatelsen innehar frekvensene som benyttes til sikringsradio.

Bruk av disse frekvensene krever tillatelse fra Norsk Landbrukssamvirke.

Informasjon om sikringsradioen finnes på:

http://www.sikringsradioen.no/

Sikringsradio

Kilde: http://www.sikringsradioen.no/hva_er2.html#1

Sikringsradioen i dag

Sikringsradioens virksomhet er organisert i ca 250 lokale sikringsradiolag. Det er disse lokallagene som, nærmest på dugnadsbasis, vedlikeholder og videreutvikler tjenesten lokalt gjennom forbedring av etablert utstyr og bygging av nye gjennomsnakkstasjoner (forsterkere) og vaktsentraler. Tjenestetilbudet er koordinert fra sekretariatet i Oslo.

I dag er det ca 14 000 aktive brukere av Sikringsradioen, systemet har 23 500 apparat i bruk rundt om i hele Norge. Ved hjelp av 160 gjennomsnakkstasjoner (forsterkere) har Sikringsradioen god dekningsgrad i mange områder. Dette gjør systemet til et godt kommunikasjonsmiddel i fjellområder og annen utmark. Vaktsentraler som er tilknyttet varierer geografisk, men det kan variere fra 110-sentraler til lokale sykehjem alt ettersom hvor det er døgnbemanning.

Hvem kan bli bruker av Sikringsradioen

Brukere av systemet er nå utvidet fra å bare gjelde aktive jord- og skogbrukere til å gjelde alle med relevant bruk i utmark. Nye brukergrupper som har kommet til er for eksempel: brannvesen/politi/ambulanse, kommuner, oppsyn, letekorps, tømmerbiler, skifellesskap, opplevelsesfirma etc.

Rutiner ved anskaffelse av Sikringsradio

3 hovedforhandlere har leverandøravtale og kan selge godkjent sikringsradioutstyr:

VHF Sikringsradio AS, Tlf 32 89 22 22, E-post: [email protected]

Radio Communication Systems AS (RCS), Tlf: 23 14 14 90, E-post: [email protected]

Zodiac Norge AS, Tlf: 22 79 68 00, E-post: [email protected]

Hovedforhandlerne og deres underforhandlere kan kontaktes for tilbud. Ved kjøp må konsesjonsskjema (fås hos forhandler) fylles ut og underskrives av lokal sikringsradioleder før radioen utleveres.

Dekningskart for sikringsradioen:

http://193.75.93.76/sikringsradioen/Content/Main.asp?layout=sikringsradioen&time=1254350910&vwr=&MapType=png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.