Gå til innhold
  • Bli medlem

Lavkarbo langtur


sirsn

Anbefalte innlegg

Er det flere som sverger til LCHF-kosthold som meg, og vil dele tips om hva dere spiser på lengre turer, si 2 uker og lenger?!

Fisk er jo en fin ting å spise, og fanges jo selv i løpet av turen (ikke topptur over lengre tid)

Men hva om jeg f.eks befinner meg i et fjell uten særlig fiskevann over lengre tid, hva pleier dere å ta med av mat som holder seg over lengre tid, og er innenfor rammene til LCHF?

Finnes det noe LCHF-ferdigmat ála REAL osv?

(Ingen vits i å komme med diskusjon om lavkarbokost vs sukker og masse karbs). ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Egg og bacon den første uka til frokost? Egg tåler jo litt temperatur en stund, har funka fint for meg. Eneste er at det tar jo litt plass da...

Masse nøtter kanskje? Bønner?

REAL turmat er bare fullt av karbo som ikke engang er komplekse, og så fattige på fett og proteiner at det er ikke så mye positivt å si om det.

Kan snurring, selv om det har en del karbs være aktuelt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pleier å ha egg & bacon til frokost når jeg er på tur, men føler det fort blir litt småstress ved lunch om man er i bevegelse.. Nøtter kan vel kanskje være OK i lunsjen, og kanskje noe ost. (Frokosten holder jo rimelig lenge).

Men hva med sommeren da, mtp egg & bacon og ost i høyere temperaturer? Ser for meg svett ost og fordervet bacon og råtne egg :D

REAL er ikke et alternativ nei, men håpte kanskje at det fantes noe i verden som kanskje var i samme bane, bare etter LCHF.

Jeg har bare sett at surring eksisterer, og aldri tatt i en boks, og vet helt ærlig ikke hva det er inne i boksen ;)

Ser for meg at jeg må finne noe hendig mat til å ta med meg til Afrika til høsten.

Takk for innspill - flere tenkende hoder er bedre enn ett :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er en interessant tråd. Jeg har også stor sans for denne kosten.

Snurring må du prøve, den er god både kald og varm. Og inneholder en masse kalorier. Ellers er jo kylling godt, men holder ikke særlig lenge. Det som kanskje er det greieste å ha med, er f.eks. røyket reinkjøtt. Suveren holdbarhet, og saftig og godt å steke i masse smør. Probemet er selvsagt at du ikke får tak i det på Rimi ...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det eneste jeg ser av reinsdyr her på sørlandet, er vel reinsdyrskarv.

Det er vel verken røkt eller tørket(?).

Må vel kjøpe meg sånn tørke eller røykemaskin for å få røkt/tørket kjøttet jeg vil ha med meg på tur.

Hvordan er f.eks holdbarheten på røkt/tørket kjøtt i "sommertemp"?

Er dreven på kosten når jeg er i sivilisasjonen, men merker kreativiteten synker med en gang jeg skal på tur, og de siste gangene har jeg tatt med meg hjemmelaget lavkarbopizza til alle måltider ;)

Når det er sagt, så har aldri kroppen min hatt det bedre, enn den har nå på LCHF - og jeg er ikke lenger nyfrelst :P

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Røkt/tørket kjøtt har god holdbarhet, etter min erfaring. Nå må det sies at jeg ikke drar på de lengste turene.

Nei, det skavet du kjøper er rått, ikke røyket/tørket.

Jeg har slekt i Finnmark, der klimaet er perfekt for tørking av kjøtt vinter/vår. Bestiller derfor alltid kjøtt derfra ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Corned Beef er litt salt, men er hermetisk pakket og tåler litt. Samme med picnic skinke tenker jeg. Jeg antar du har spist tunfisk? Den beste er den i olje. Alt dette er vel litt tungt å drasse med seg?

Ellers så finner du sikkert noe info om å tørke mat selv hvis du søker litt i forumet. Det meste kan tørkes i en varmluftsovn med døra på gløtt, lav varme og god tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Corned beef, det er hermetisk og fåes kjøpt i dagligvaren?

Picnic var en god idé, men kanskje ikke på sommertur med sekk over lang tid. Må jo også ta med meg boksene hjem igjen.

Har spist tuna to ganger, men lite suksess begge gangene. Er dessverre brekninger, så det vil ikke ned. Smaken overdøver ikke engang mitt hjemmelagede tacokrydder, som er rimelig sterkt.

Får prøve å tørke litt kjøtt i ovnen, og se hvordan det ender opp :D

Flere tips mottas med glede!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp har sett på lavkarbo.no, men det er ofte søndagsturturistene som har kommet med sine tips som ikke helt er like enkelt å følge i 2 uker og lengre.

Var endel boksmat-tips på slutten, og er ikke sikker på om jeg egentlig er særlig interessert i å ta med meg boksmat på tur, da denne ikke brenner opp på bål, er tung og må returneres. Synes heller ikke hermetisk mat er særlig godt :D Får vel lære meg å lage lavkarbobrød.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alternativt kan du hurtigspeke reinkjøtt (eller storf). Enkelt, men det tar litt mer tid enn ovnstørking. Jeg strimler kjøttet til fingertykkelse og trer det på en hyssing/ståltråd. Grovsalter i 4-5 timer. Skyller av saltet, papirtørker kjøttet og henger til tørking i kjellerboden i 4-7 dager, alt etter temperaturen. Da har det god holdbarhet, og er anvendbart til mye. Utrolig godt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle ønske jeg hadde en plass til å gjøre dette, og ikke minst kunnskap og evnen til å gjennomføre et sånt prosjekt med suksess. Ser for meg at alt bare blir fordervet :D

Dessuten totaloppusser jeg huset mitt, så det er vel ikke en krok som ikke er nedstøvet i sagspon og lignende.

Tar du bestilling? hehe

Evt noen som vet hvor man får kjøpt røkt/tørket kjøtt? (Finnes vel noen varianter av pølser i butikker, men tenker mer i retning rein, storfe osv til middager)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har god erfaring med å tilsette margarin i frysetørret mat (real osv). Jeg har brukt å tilsette 80-100 g pr pose. Det gir lang metthet og man unngår "sukkersuget". Utfordringer med dette kan være sure oppstøt, og kroppen/hodet vil trenge en tilvenning. Det er tross alt en god del margarin...

Som regel vil man ikke klare å spise opp alt. Et tips kan derfor være å helle ut noe av maten. Mindre vekt, samt at man sparer vann. Ellers så er jo fet spekepølse og ost knall som snacks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har god erfaring med å tilsette margarin i frysetørret mat (real osv). Jeg har brukt å tilsette 80-100 g pr pose. Det gir lang metthet og man unngår "sukkersuget". Utfordringer med dette kan være sure oppstøt, og kroppen/hodet vil trenge en tilvenning. Det er tross alt en god del margarin...

Som regel vil man ikke klare å spise opp alt. Et tips kan derfor være å helle ut noe av maten. Mindre vekt, samt at man sparer vann. Ellers så er jo fet spekepølse og ost knall som snacks.

Margarin, æsj og fy, er IKKE lavkarbomat det. Smør er tingen.

Forslag til mere enn hermetikk:

Stek og tørk kjøttdeig.

Lag masse ostechips. Disse lages i micro før turen..

Du trenger Tine Tomat smelteost. Legg fire osteskiver (med litt avstad) på et lite stykke bakepapir.

Nuke it i 3 min, full effekt. Legges etterpå på rist.

Ostechipsene er bra knekkebrøderstatning.

Ellers kan du lage deg "pizzabunn!" av 1 egg, og 4-5 ss knuste frø samt en skvett olje.

Rør sammen og stek i micro på bakepapir.

Disse kan fryses. Du har mat for et par dager av disse.

-----------------------------------------------------------------------

Hvor lavkarbo lever du?

Er du i ketose (under 20g karbo/døgn) eller mere i Fedonland?

Lever du Fedonsk, er nøtter bra, og du kan ha endel rugbrød/Wasa husmann med.

Strimlet, stekt og tørka kyllingfilet

Atkins Bar (se i sjokohylla i butikken) er en fin proteinsjokolade. Lavt karboinnhold.

-----------------------------------------------------------------------

Problemet med å leve LCHF på tur, er vekt. Du sliter virkelig når du skal bære med deg masse hermetikk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg satt faktisk og spiste ostechips (på måten du beskriver) da jeg skrev innlegget.

Så de blir med meg på neste tur, genialt!

Hvor lenge tror du en lavkarbopizzabunn overlever uten å bli dårlig?

Elsker pizza, og har flere ganger laget meg lavkarbopizza som har blitt med på vinterens helgeturer. Mer bekymret for lange sommerturer. Atkinsbarer med crisp spiser jeg i helgene, så ja kan vel ta de med på tur også :D

Jeg er vel verken i ketose eller lever i noe fedonland, mer selvkomponert kosthold basert på LCHF. Bestilte inntil midten av januar mat fra norsk senter for riktig ernæring, men gikk for mye ned i vekt på disse måltidene, men kjekt og bare varme maten når man er sulten. Ligger i gjennomsnitt på 20-30karbs i døgnet.

@lifeventure: REAL er ikke et alternativ, det er heller ikke margarin. Mente kanskje Ekte meierismør? Nam!

REAL er jeg allerede sulten igjen av, i det jeg inntar siste skje med crappet som er oppi pakken :P

Innser at jeg kommer til å slite på Kilimanjaro til høsten på LCHF.

Ostechips, fedonbar, tørket kjøtt, pizzabunn/pizza, nøtter, egg & bacon, snurring (uten boksen), skinke, spekemat, tørrfisk, corned beef (uten boksen), tørket kylling, fetaost, pannekakerøre, middag pølse, selvfisket fisk, broccoli & blomkålstappe.

Er da en start.. Flere innspill mottas med takk :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pinnekjøtt, eller "pinnekjøtt" laget av bogen på sauen. Dette kan du bære med deg i ukevis, og så kan du vanne det ut en natt eller to før du skal spise det. Dampes i gryte på samme måte som hjemme.

Fenalår går også bra. Det kan spises rått eller tilberedes som pinnekjøtt.

Ellers kan det være et problem å oppbevare bacon. Dette kommer av at baconprodusentene ikke gidder å lage bacon slik bacon skal lages. De bare legger det noen timer i saltlake og et eller annet kjemisk røyksyrestoff for å få det til å ligne på bacon. Prøv å få tak i bacon som er tørrsaltet og godt røkt på gamlemåten. Kjøp et stykke og skjær opp etter behov. Ikke pakk røkt og-eller tørket kjøtt i plastpose eller annen tett emballasje så holder det gjennom hele turen.

Norske stabbur har vert brukt til oppbevaring av tørket og røkt kjøtt i generasjoner, lenge før både Tuppervare og plastposen ble oppfunnet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@lifeventure: REAL er ikke et alternativ, det er heller ikke margarin. Mente kanskje Ekte meierismør? Nam!

REAL er jeg allerede sulten igjen av, i det jeg inntar siste skje med crappet som er oppi pakken :)

Ja, jeg mente ekte meierismør. Hvis du har oppi ca 100g smør, så blir du nok ikke sulten igjen på en stund skal du se :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De har vært veldig behjelpelig på min lokale meny butikk med å vakuumpakke det jeg måtte ønske, bare å gjøre en avtale først, og selvsagt betale litt for det hele.

Da kan man pakke klart hele måltider, samt enkelte ting man f. eks ønsker å ta ut av hermetikk, det åpner igjen for å smaksette produktene litt.

Ferske urter, chili, hvitløk, sitrongress osv kan man også vakuumpakke, da får satt litt god smak på maten+ fisken. Har også brukt dette, sammen med skikkelig smør og tørket kjøtt i dry-tech og det har virkelig gjort susen.

Ellers bruker jeg også å ha med kvalitets olje, oliven, raps el, gjerne med smak.

Tenkte jeg skulle ta en tur på en Innvandrerbutikk og se hva som er å få av fetaost, kan være man finner en løsning der, har lest at selve laken de ligger i skal gjøre at osten holder seg lenge.

Har også tidligere brukt proteinpulver og tørrmelk.

Happy hunting!

N

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan lage proteinbarer. Bruk denne youtubelinken

(hopp til 2:04) som inspirasjon og bare kutt ned på de kalorifylte ingrediensene (brunt sukker) og kompenser med fett isteden til du får ønsket næringsinnhold.

Helt i starten av samme episode:

(hopp til 1:57) så nevnes og en "bar" laget av tørket kjøtt, fett og beinmarg, det kunne jo være en ide.

Husker og fra et foredrag med Børge Ousland at han hadde et veldig fettholdig kosthold på ekspedisjoner (de var fortsatt karbo i det dog) så det går kanskje an å finne ut litt mer hva hans kosthold består av og hente ut noen ideer herifra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Er det flere som sverger til LCHF-kosthold som meg, og vil dele tips om hva dere spiser på lengre turer, si 2 uker og lenger?!

Fisk er jo en fin ting å spise, og fanges jo selv i løpet av turen (ikke topptur over lengre tid)

Men hva om jeg f.eks befinner meg i et fjell uten særlig fiskevann over lengre tid, hva pleier dere å ta med av mat som holder seg over lengre tid, og er innenfor rammene til LCHF?

Finnes det noe LCHF-ferdigmat ála REAL osv?

(Ingen vits i å komme med diskusjon om lavkarbokost vs sukker og masse karbs). :)

Kan være en god idé å få i seg godt med karbo rett før du legger deg. I alle fall i følge denne siden: http://myrevolution.no/s/biorytme-dietten/ Særlig når det gjelder å sove godt hele natta, som jo er ekstra viktig på tunge/lange turer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.