Gå til innhold
  • Bli medlem

Femunden på langs og tilbake igjen


mausteen

Anbefalte innlegg

Den 29. januar kjørte min turkamerat og jeg opp til Røros og videre til Synnervika: vi skulle gå Femunden på langs og tilbake igjen. Turen i seg selv høres kanskje ikke ut som noen ideell rute, men den var planlagt som en testtur for utstyr og mat. Vi skulle bygge erfaringer fram mot vårt mål om å krysse Grønland i 2012.

Lørdagen 29. januar ble for det meste en transportdag opp til Synnervika. Vi pakket pulkene (to stykk hver) med nødvendigheter (og unødvendigheter), gikk rundt 200 meter og etablerte leir for kvelden. Vi hadde med to telt på denne turen, og innredet det minste for vår første natt på isen; Helsport Svalbard 3 camp. Vi ble raskt enige om at dette teltet er for lite etter vår smak. Forteltet har stor plass, men innerteltet er for lite. Vi sovnet til lyden av isens drønn.

Søndag 30. januar brøt vi leir og kom avsted litt over ni. Målet for dagen var Jonasvollen, en etappe på circa 23 kilometer. Føret var godt og vi gikk store deler av dagen i traséen til Femundløpet. Godt å komme igang å jobbe litt med kroppen! Vi ble enige om å kjøre 50 minutters gangtid og 10 minutters pause. Dagen gikk fort og vi kom fram til en passende leirplass noe sørøst for Jonasvollen i 4 tida. Denne gangen slo vi opp det andre teltet vi hadde med, Helsports Rundhø Expedition 4 mann, et telt som forøvrig ikke er i produksjon lenger. Dette teltet er vi fornøyde med, tross små fortelt, og det ble brukt resten av turen. Vi snakket litt om rutiner og fordeling av arbeidsoppgaver når vi var kommet i soveposen, noe finpussing må til, det er tross alt en treningstur :)

Mandag 31. januar sto vi opp til strålende vær. Nesten skyfri himmel og rundt 5 minusgrader! Herlig. Dagens mål var noe udefinert, men planen var å krysse over til østsiden forbi Buvika og tilbake til vestsiden etter det. Det var helt herlig føre og pulkene gled utmerket godt over skareføret, til tross for rundt 40 kilo pulkvekt. Lunsjen ble fortært noe nord-øst for Sollerøya i herlig vær! Vi ankom vår leirplass litt over 16:00, like øst for Bjørnberget. Dagens etappe ble klokket inn til rundt 24 kilometer.

Tirsdag 1. februar. Vi våknet til mildvær og en grå himmel. Vi bestemte oss for å gå inn til Femundsenden uten så mye oppakning og lot derfor leiren stå. Vi tok med oss en pulk hver og satte ivei. Det vi trodde skulle bli turens letteste etappe, skulle vise seg å bli den tyngste... Lokale vindforhold, nysnø og nattens mildvær hadde lagt grunnlaget for en heller strabasiøs affære. Vi hadde kontinuerlig gjennomslagsføre hele veien til Femundsenden, og sank ned under sålelaget rundt 30-40 centimeter for hvert skritt. Det var bare å godta at svetten silte, og at pausene, tross mildvær, ble en heller hustrig affære. På tilbaketuren forventet vi at det skulle gå mye lettere, men vi fortsatte slitet med mye gjennomslag og lav marsfart, tross allerede oppgått spor. Det var godt å komme tilbake til en ferdig etablert leir da vi ankom rundt 1700.

Onsdag 2. februar våknet vi til finvær nok en gang. Vi brøt leir og kom oss av gårde; vi skulle tilbake til vår gamle leirplass sør for Jonasvollen. I dag hadde vi mye bedre føre en dagen før, nattens kulde hadde gjort jobben betraktelig lettere for oss! Noe sør for Tjønnodden så vi noe som lignet på Jerv i kikkerten like utenfor odden, men sporene kunne senere avsløre at det var en enslig rein ute på villspor. Både briller og kikkert fikk passet påskrevet, men bomturen kostet ikke mange kalorier :P. Vi fortsatte videre til leirplassen sør for Jonasvollen, fikk opp teltet og gledet oss til neste dag. Vi hadde planlagt det slik at vi skulle passere alle kjørerne i F600 klassen i Femundløpet!

Torsdag 3. februar. Tross gode utsikter til finvær ifølge værmeldingen, våknet vi til et nedsnødd telt og whiteout ved ca 100 meter. Før jeg skulle smelte vann måtte jeg rive "igloen" og få fram teltduken bak et tungt lag nysnø. Været skulle vise seg å bli bedre utover dagen og ferden mot Synnervika ble en kjempeavsluttning på turen. Sola tittet etterhvert fram og la grunnlaget for et fantastisk lys og en fin ramme rundt Femundløpet og hundekjørerne vi passerte på turen. Det ble mye småstopp for å hilse på løperne og ønske de god tur på ferden, og dermed mindre effektiv gåing. Ganske morsomt var det da Lars Monsen passerte oss, der han utbryter i ren turglede: "Herlig gutter! J*** godt å se det er noen der ute!" Det skal kanskje ikke så mye til for å engasjere en gammel villmarking. Vi ankom Synnervika og bilen noe sent, men fornøyd med turen generelt og dagen spesielt.

Erfaringer fra turen:
- Av våre to telt foretrekker vi det noe større, og spesielt høyere, Rundhø Expedition forran Svalbard 3-camp. Vi har videre tenkt at kanskje kan Helsport Spitzbergen være av interesse med sitt store fortelt. Dette må vi sjekke ut.
- Alfas skistøvel Gaiter BC GTX har noen svakheter i gamasjen. Spesielt problemer med å slippe ut kondens, samt at gamasjens glidelås har en tendens til å ise. For min del synes jeg imidlertid at skoen er meget god å gå med.
- Selvtørket turmat smaker og fungerer svært godt. Det er imidlertid ikke å anbefale selvtørket torsk - den blir for hard! (jeg mistet en plombe...)
- Fjelltavlebrød fungerer utmerket som lunsj, metter og gir masse energi. Best med pålegg.
- Rutiner fungerer, men vi skal sette oss ned og detaljskrive rutiner for etablering og riving av leir, snøsmelting, utstyrsansvar og så videre.
- Paris sklibrett fungerer godt, men har en tendens til å tippe hvis det er mye gjennomslag. Dette har jo såklart noe å gjøre med toppvekt og fraværet av fast drag.
- Turkameratens bukse: integrert snøgamasj på en turbukse er noe pjatt - kondens og klamt - helt unødvendig. Klippe den av om det er mulig.
++ diverse småting som er notert og skal utbedres til neste testtur!

post-8664-133474739316_thumb.jpg

post-8664-133474739329_thumb.jpg

post-8664-133474739338_thumb.jpg

post-8664-13347473936_thumb.jpg

post-8664-133474739379_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.