Gå til innhold
jason

frmtiden trussel.

Anbefalte innlegg

Mange land i verden forbyr noen typer fisk som bruk i dammer og tannker, men det gjør ikke vi i lille norge.

vi har selvfølgelig forbud på noen arter, men ikke mange nok mener jeg.

Sølvkarpe som har blitt er STORT problem i usa og noen andre land, har du faktisk lov til å ha i din egen dam i hagen.

Problmet kommer da mann kanskje en dag blir lei de og kaster den i nærmeste elv, er faktisk det som har hendt mange ganger.

gress karpen har nå kommet til sverige og kan føre til store problemer.

Vi i norge har også problemer når det gjelder rømmt oppdrett laks, noe som kanskje kan hjelpe er å sette alle annlegene på fastland, men det vil kanskje bli for dyrt, bedre å ødlege fiske elvene.

vi har også noen arter som ikke kommer i fra norge i våre elve men har ikke skapet veldig store problemer fram til nå.

valig karpe Cyprinus carpio er i norske vann etter hjelp av oss, regnbueørret, dvergmalle (catfich) og sikkert noen flere.

Vi må passe godt på de artene vi har, blir de borte kommer de ikke tilbake.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare dette til enkelte, men mye tyder på at tilværelsen på jorda er forbigående og dynamisk, svake arter dør ut, og nye arter oppstår, og noen kaller dette for evolusjon, mens andre igjen synes å tilstrebe en stillstand i utviklingen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

De asiatiske "elvekaninene" de har fått i usa har jo ingen naturlige fiender, slik de har i asia, samtidig som de utkonkurrerer de andre fiskeslagene på bunnivå iom at de spiser plankton og alger. En slik plutselig, menneskapt forflytning og plutselig forrykking i en eksisterende balanse vil jeg knappest kalle evolusjon - evolusjon er jo per definisjon en jevn, gradvis forandring.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

evolusjonen tar lang tid, og sette ut fisk som ikke hører hjemme i Norge er ikke evolusjon, det er bare en raskere måte å bli kvitt våre lokale fisker.

hva skjer når de fiskene vi har satt ut i Norge har spist eller overtatt plassen for lokale fisker.

hva har de da å leve av kanskje de også dør ut, hva slags fiskevann har vi da. balansen i naturen har brukt tusen av år for å komme der den er nå, vi kan ikke lage en evolusjon på 50 år slikt tar lang tid.

Men om folk kun vil fiske sølv karpe er det bare å slippe den ut å se hvordan den vil ødelegge for ørret og andre arte.

I USA er sølvkarpen skapt store problemer fordi de ikke har store nok rovsisker for å holde bestanden nede, sølv karpen har også ødelagt vannet fordi det har blitt for mange av dem, enorme mengder alger har også oppstått i disse elvene.

Dette vil kanskje drepe karpene om 40 år, men hva da, døde elver er ikke morsomt å fiske i.

Har lest mye darwin, den sterkeste rett handler ikke om massemord av fiske arter på kort tid, men over lang tid.

vi er mennesker er de sterkeste, betyr det da at vi skal utrydde alle dyr vi kan.

ps. er ikke medlem i belona :wink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

jason skrev

vi er mennesker er de sterkeste, betyr det da at vi skal utrydde alle dyr vi kan.

Ja faktisk så er det fremdeles noen som mener at vi har rett til å utrydde de artene som ikke passer oss. Bibelen sier at mennesket skal herske over jorden, vi skal legge jorden under oss og bli mangfoldige. Dette mener noen betyr at vi kan fjerne eller utrydde de dyr og planter som ikke passer oss, f.eks. rovdyra. Det er flere eksempler på at vi har klart dette. En av de første artene man antar at mennesket klarte å utrydde var antagelig "diatryma" og dens nære slektninger. En tre meter høy rovfugl som levde på det amerikanske kontinentet. Når menneskene vandret inn i dette området, sansynligvis i små familiegrupper, så kunne man oppleve at slike fugler plutselig kom styrtende ut fra kratt og buskas og snappet et menneskebarn rett forran nesen på foreldrene, og slik kunne man jo ikke ha det. Ut fra funn på gamle boplasser antar man at disse fuglene forsvant på grunn av at menneskene tok eggene deres og etter hvert ble det mindre og mindre reproduksjon. Dette og antagelig også en del andre mer eller mindre naturlige påvirkninger og endringer førte etter hvert til at fuglen forsvant. Andre eksempler er dronten, geirfuglen, elefantfuglen, den tasmanske tigeren og hadde vi ikke tatt til vettet så hadde sansynligvis også hvalen vert borte for godt. Noen av oss har til og med ment at de hadde rett til å utrydde hele folkegrupper som f.eks. indianerne i nordamerika, jødene, sigøynerne, palestinerne, mennesker med en annen hudfarge, religion eller kultur. Ja det er utrolig hva dette mennesket kan fine på selv om vi har en hjerne som skal være alle andre veseners hjerner overlegen.

At vi så innfører nye arter i vår natur, fisk og dyr, og ødelegger det som hører naturlig hjemme her er vel ikke så sensasjonelt.

Vi fisker havet tomt for fisk og legger skylden på tyske fisketurister. Alkefuglene forsvinner på grunn av at tobis, lodde og kålmule er fisket opp og Røkke flytter fiskebåtene sine til Antarktis for å fiske krill i stedet. Hvor lenge går det da før bardehvalene sulter i hjel? Vi infiserer og forgifter laks og lakseelver. Vi dyrker opp og tørrlegger våtmarksområder og myrer. Når elvene så flommer over legger vi skylda på menneskeskapte klimaendringer og når vadefuglene forsvinner er det kråka som må utryddes.

Når så lite kunskap er fordelt på så mange mennesker så er det nødt for å gå galt.

En gammel Cree indianer sa en gang: "Først når det siste treet er hugget ned, den siste fisken er fanget og når den siste elven er forgiftet, da vil den hvite mann forstå at han ikke kan spise penger."

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

godt skrevet og sagt.

Er helt enig med deg.

Vi tror vi kan svare på allt, men jeg tror de viste like mye om naturen for 1000 år som vi vet i dag om ikke mer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.