Gå til innhold
  • Bli medlem

Dagens bilde, med muligheter for bildekritikk/tips


aleks

Anbefalte innlegg

Den gang da bilder ble festet til film i stedet for megapixsler så tok jeg mange bilder med optikk som strakte seg fra "fisheye" og makro med diverse mellomringer på linsa og opp til 800mm.

Nå er alt digitalt og jeg har ikke kommet lenger enn til et Casio Exilim med 7.2 megapixels. Dette setter klare begrensninger til billedkvaliteten.

Etter å ha sett gjennom det som ligger på denne tråden kan det kanskje tenkes at jeg må vurdere å fornye meg en smule. Har hørt at min gamle optikksamling kan brukes direkte på de nye speilrefleksmodellene fra Pentax, så nå må kanskje budsjettet til fotoutstyr utvides en smule.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Alle gamle pentaxobjektiver kan bruke på de nye digitale pentaxhusene :D du får til og med bildestabilisator da pentax har dette innebygget i huset. Om det ikke er FA objektiver du har så Blir det Manuell fokus (noe som er litt vanskligere enn på film da man har en mindre og mørkere søker uten noe form for prismer men man får fokusbekreftelse i form av en rød lysene firkant) Og på flere av objektivseriene må du regne med å foreta manuell lysmåling. Det er en grønn knapp ved siden av utløserkanppen. Ett kjapt trykk på denne og objektivet blir blendet ned og lysmåling tatt. Enkelt og greit. Har selv skaffet meg forskjellige gamle objektiver M28 2,8 - M50 1,7 M80-200 4,5 M100 2,8 Helios 44-2 er det jeg kommer på i farten. De fungerer utmerket alle sammen :) Om du er ute noe ikke alt for dyrt så har Pentax Kx fått veldig gode kritikker for bildekvalitet. eller om du vil ha det grommeste er det K5 som gjelder. Men kanskje like greit å leite litt på finn etter en k10 eller k20 så får du ett værtettet hus til en veldig billig penge :oops: Hva har du av objektiver i dag? Jeg tenker at uansett om man har ett bra utvalg av manuell objektiver så vil man uansett oppgradere til automatiske objektiver etterhvert, da er det greit å vurdere om de han har er verdt å låse seg til ett system for. Canon og Nikon er de to store og vil nok for de fleste være førstevalget uten at det er noe å utsette på pentax. Det greieste er å gå i en butikk å prøve husen for å finne ut om de passer dine hender. (nå er det ikke så mange som har pentax) En annen ting er at bruktutvalget på canon og nikon er nok bedre.

Jeg er veldig fornøyd med min k20d. Det er nok ikke blandt de beste på støy ved høye iso men når det var nytt så var det jo på høyde med de fleste foruten nikon d300 som lå litt over. Nå har det jo skjedd litt på den fronten og noen kameraer tar helt ok bilder på iso 6400 og til og med enda høyere.

Her er forøvrig en Pentaxtråd på over 200sider hos Akam.no http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1033353

Også har du http://www.pentaxforums.com som den største kilden for pentax informasjon i verden

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Phaser skrev:

Det er dessverre mange ikke tar seg bryet med å kjøre bildene sine en liten runde på pc,n.

Følte meg litt truffet der, så i dag har jeg eksperimentert litt.

Jeg har nettopp kjøpt meg et nytt "turkamera", Nikon D3100 da jeg syntes mitt gamle D200 ble i tyngste laget for det formålet. Men i dag morges dukket "motivet" opp, Storheia og Gråkallen lå badet i sol mens omgivelsene fortsatt lå i skyggen. Vill leting etter kamera og fant fort D200, men objektiv? Etter hvert dukket et Nikkor VR 18-200 mm opp og ble montert, alt mens lyset var i ferd med å blekne.

Hadde selvfølgelig ikke tid til å sjekke innstillingene og bare fyrte av; Helbom - hverken hvitbalanse eller ISO sto riktig - var nok kveldsfotografering forrige gang ja :oops:

Heldigvis lå løsningen nær, Nikon har heldigvis kommet med et bedre redigeringsprogram enn de hadde tidligere - ViewNX 2 - og dette ble installert på PC. Bildene lå på brikken både som JPG og NEF(Nikons svar på RAW) og jeg fikk justert bildet slik at jeg ble relativt fornøyd med det. For å vise resultatet legger jeg ved både opprinnelig og justert bilde(konvertert til JPG). Vanligvis beskjærer jeg bildene, men denne gangen legger jeg dem ved i full størrelse. Jeg tar gjerne imot kommentarer fra Phaser - nå må jeg lære meg mer om fotografering.

post-474-133474738057_thumb.jpg

post-474-133474738068_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Motivet i seg selv fanger ikke noe særlig oppmerksomhet og noen vil nok mene at den uredigerte er bedre, men med redigeringen din har du nok fått fram en mye mere naturlig farge samt fått fram lyset oppi fjellet bedre. Jeg prøvde å se om det var noe å mer jeg kunne få til, men filen er alt for liten, så jeg klarer ikke å lure fram noe særlig mer. Tror litt mere jobbing med kontraster kan dra ut litt mere her, men som sagt man må først treffe med valg av motiv og komposisjon for å skape bilder som man kikker på en ekstra gang. For å gjøre bildet litt spenstigere kan du beskjære det noe. Tenk i 3'deler og plasser hovemotivet i denne 3 delen. Dette gir ofte mere til ett bilde enn sentrering selv om det ikke nødvendigvis er feil. Les litt om det gylne snitt. Er en kjapp innføring her http://www.fotopia.no/fullnews.asp?newsid=1407 Dette kan være lurt å ha i bakhodet når man tar bilder.

Ett forslag bare (si i fra så tar jeg det vekk) Her har jeg jobbet litt med kurver og skarpet opp en tanke. Men som du sier så er isostøyen så fremtredende at oppskarping fort kan gjøre mere skade enn nytte.

post-8329-13347473808_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Phaser skrev:

Ett forslag bare (si i fra så tar jeg det vekk) Her har jeg jobbet litt med kurver og skarpet opp en tanke.

Takk for kommentarer. Jeg tror vi lar det stå - min hensikt var å få i gang en diskusjon som kan føre til at noen og hver jobber litt med bildene. Programmet var nytt for meg og mulighetene ikke alt for åpenbare så jeg har planer om å lære mer om hvordan jeg behandler kurvene for å få bedre resultat.

Jeg er ingen verdensmester med kameraet, og tar imot alle innspill meg interesse. Det håper jeg alle andre turfotografer også gjør. Personlig prestisje må ikke komme i veien for muligheten for å bli enda bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et bilde jeg selv er fornøyd med er et bilde sammensatt av to av Hallingskarvet som jeg tok høsten 2007. Har gjort fargene litt sterkere i gimp i ettertid. De ble litt blasse orginalt.

43798723.jpg

Canon Poweshot S2 IS 6.0-72@12,9mm 1/500.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns det var ett flott bilde med landskapet som bølger i fine linjer tildels i en diagonal, og skyene som slikker fjelltoppene. Sammensettingen er godt gjennomført. Om jeg skulle ønske mere så hadde det vært noe i forgrunnen som kunne gi ende bedre dybde i bilde. Det kan være lurt å ta ett skritt tilbake og sette seg på kne av og til. Men denne forgrunnen må ikke stjele for mye oppmerksomhet fra resten av bildet som er hovedmotivet her.

Må legge til at jeg er langt fra noen bildeekspert, jeg har ikke noe annet å komme med enn det som er inne i hodet mitt så får fotografen vurdere selv hva som er verdt å ta med seg eller ikke. Smaken er jo som baken og det er det det handler om til slutt. Også håper jeg flere her vil være med å gi kritikker :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Phaser skrev:

Hva har du av objektiver i dag?

Utstyret har overlevd et par flyttinger og var ikke så lett å finne, men til slutt fant jeg en eske med diverse instamatic camera fra en periode på over 20 år plus en del Pentax.

Vi kan begynne på toppen.

Hus, Pentax ME + Winder

Tele: 1:5.6 400mm (Original Pentax.)

Automatic Tele Converter: 2X-22 (Vivitar)

Zoom: 1:3.5 ~4.5 f=35~135mm Macro (at 135 mm) (Sigma)

Normalobjektiv: 1:1.7 50mm (Original Pentax)

Vidvinkel: 1:3,6 28mm (Original Pentax)

Sett med 3 mellomringer (Original Pentax)

+ en Suntax 9000 Quick blits som jeg ikke hadde tatt ut batteriene fra. Lekkasje selvfølgelig, men jeg tror den kan reddes.

Jeg har snust litt på finn.no etter en K10 eller K20, men jeg er ikke sikker enda, får vel lese litt på noen nettsider som omhandler foto.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

50mm og 400mm er vell det du har som er verdt å ta med seg da. De andre vil nok ett billig kitobjektiv (18-55) erstatte helt fint både kvalitetsmessig og ikke minst bruksmessig. 2x teleconverteren kan være grei å ha men du får ikke brukt den med nyere linser som ikke har blenderring. Blitsen er jeg usikker på om du kan bruke i det heletatt. En del gamle blitser opererer med veldig høye spenninger som de nye kameraene ikke er så glad i. Om du kjøper en ny blits så får du dessuten ttl. (automatisk lysmåling gjennom objektivet). Mellomringene er jo greie å ha om man ikke har en dedikert macrolinse. Men disse er billige uansett system om man velger helmanuelle. 50mm og 400mm er kanskje verdt opp mot 1000kr tilsammen så du får vurdere selv om du syns det er verdt å låse seg til pentax når du vurderer system. Jeg kan uansett anbefale Pentax :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Et bilde jeg selv ble happy med var av Lauvdalsbrea 1597 moh tatt i ettermiddagssol. Man har stølslivet med Galden i forgrunnen og høyfjellet som poserer i bakgrunnen. Selvom det kan se ut som at stølen ligger ganske så nær Lauvdalsbrea, så er det i overkant av 1 mil i luftlinje.

Tatt med et Canon EOS 500D, 18-200@154,00mm F6,3 1/2000s ISO 400.

post-1603-133474739993_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aspiranten:

Pene bilder med god komposisjon.

1. koselig innramming. Noen liker det sikkert ikke men jeg gjorde det.

2. Dette var nok det dårligste bilde av disse. Det var litt rotete, hadde personen sittet ved bålet for eks hadde det hjulpet mye på stemingen i bildet.

Det er dessuten veldig preget av for hard komprimering.

3. Kjempefin gråsisik. Det er litt uskarp og det kommer nok av linsen som er brukt på full åpning. Blend ned ett par hakk om det er nok lys så vil nok det

hjelpe en del.

4. Artig tre. Jeg kunne nok ønske meg litt mindre blender/større dybdeskarphet, men det blir en smakssak.

Terje.K:

1. Kjempefin solnedgang med fin "silhuett" av treet. Det er veldig grovkornete. Høy iso? Hard croping? (ant komprimeringen sin skyld)

2. Er ikke sikker på om jeg liker dette formatet, hvertfall ikke med horisonten plassert i midten. Også er det satt i sammen av flere bilder? (skyt meg om

jeg tar feil :D ) Det ser i hvertfall slik ut på knekken på låvetaket og den svarte streken i bunnen. Som solnedgang i seg selv så blir det ikke

så veldig spennende. Men fint stemningsbilde av gården

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok turen opp Alpinbakken etter at den var stengt forrige kvelden. Pelsen skuer ut over fjorden og mot Tromsøya. Bare så det er sagt, jeg er ingen fotograf - jeg har kun endret størrelsen på bildet så det fikk plass her på forumet. Kameraet er forresten Lumix all-værs-kamera jeg ikke husker navnet på.

post-5335-133474740429_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Koselig :D Om du skulle gjort noe annerledes var det å bruke ett stativ eller noe annet slik at du fikk holdt kamerat stille. Støtte seg på skistavene kan hjelpe mye. Hunden er skarp på grunn av at blitslyset varer veldig kort tid og lyser opp forgrunnen, mens bakgrunnen er uklar pågrunn av lang lukkertid. Med stativ kunne du om kameraet har innstillinger for det, hatt enda lengre lukkertid og fått en lysere bakgrunn. Kunne hatt 30sekunder om det trengtes og hunden kan gå avgårde etter att blitsen avfyres uten at det påvirker bildet om det ikke er annen belysning på forgrunnen.

Her er ett fra ei skiløype nedi bygda. Var ute for å ta bilder i det fine månelyset.

Pentax k20d

post-8329-133474740439_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Da jeg var på fotomessa i januar hadde idekor en stand for egne bilder man kunne få trykka på forskjellige motiver, som feks akryl og aluminium. Hva tror folket om å ha dette bildet hengende på veggen?
Hvis DU liker bildet så gå for det, andre sine meninger er uansett delt.....
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.