Gå til innhold
  • Bli medlem

Vis respekt for været og værmeldingene


haakonbs

Anbefalte innlegg

Etter planen så skal jeg gå fra Finse mot Rauland på onsdag. Kikker på værmeldingen og det kan virke som det kommer en del snø og vind opp mot 10-11 m/s.

Hva tenker de mer erfarne om en slik værmelding? Vet det er vanskelig å spå været i fjellet, men det er greit å gå i slikt vær?

Fant en beskrivelse av vinden her http://metlex.met.no/wiki/Vindens_virkninger_i_fjellet og den sier vel at det helst ikke bør blåse så mye mer

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg tok meg bryet å lese teksten på yr.no for h.h.v. Finse og Rauland. Med å sammenfatte det som skrives for Hordaland, Telemark og Langfjella får du et greit inntrykk av variasjonen langs ruta. Kikket ikke bare på onsdagen, men også videre frem.

Vil si værmeldingen er problematisk, av flere grunner. Den er ikke dårlig nok til å si at du bør kategorisk holde deg hjemme med mindre du vet hva du begir deg ut på, men dårlig nok til å gi deg problemer om ikke alt funker 100%. Den er definitivt dårlig nok til at du vil få en hustrig tur med lavt skydekke (tåke?) og snøfokk. Ingen kosetur, med andre ord.

Vindretningen er øst og sørøst. Værskillet går om lag på Finse. Holder du deg lenger vest (F.eks. i Stølsheimen, for å vise deg hvor korte distanser vi snakker om) er det svært gode muligheter for bra vær. Insisterer du å gå til Rauland får du dritten rett i fleisen. Jeg ville flyttet turen lenger vest og nord - alt vest for vannskillet (fra Hordaland og nordover) og nord for Dovre er SVÆRT bra på denne vindretningen.

Tolket bokstav for bokstav skulle det kunne omsettes i forhold som er utrivelige, men håndterbare for dem som har vært ute i dårlig vær før. MEN: Hvis utstyr og ferdigheter ikke helt matcher selvbildet er du plutselig ille ute å kjøre. Eller hvis situasjonen forverres av feilnavigering, feil på telt eller kokeapparat eller skade. Ydmykhet på dette området er en God Ting .

Dessuten: Slingringsmonnet i det som skrevet står er relativt ganske stort. Ett knepp eller to opp på vindskalaen og forholdene er ikke lenger littegrann småkjipe, men svært krevende. Gøy å være macho så lenge du mestrer det - men marginene er plutselig svært små eller ikke-eksisterende. Husk at lokale forhold (topografi etc) kan gjøre forholdene svært utrivelige lokalt (pga vindforsterking, oppsamling av løssnø etc), selv om varslet for området treffer brukbart.

Fra frisk bris og oppover vil løs snø settes i bevegelse => blindeføre, snøkav og dårlig sikt. Eller bare litt snødrev langs bakken. Avhenger av hvor laust det er og så videre. Variasjonen er meget stor. Umulig å si fra skrivebordet der jeg sitter.

Både i varselteksten og i grafikken er det også meldt nedbør hver eneste time fremover fra onsdag. Litt variasjon i mengde, men ingen opphold (dette trenger selvsagt ikke stemme 100%). Nedbør i denne høyden betyr laus fokksnø, lavt skydekke (potensielt tåke for de høyeste områdene?) og generelt dårlig sikt. Hvor dårlig er umulig å si, men hvis du ikke er innstilt på instrumentnavigering bør du kanskje seriøst vurdere et annet område eller en annen gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi gikk fra Haukeliseter til Holmavassbu som ligger ca 19km trasking fra setra for et par år sida..

Med oppakning så burde i teorien dette vært unnagjort på 3-4 timer...

Vi gikk dagen etter et major snøfall og det var drøye 8 timer med blodslit for å nå hytta...

Da hadde vi klarvær stortsett hele dagen... Det hadde ikke gått fortere om vi også måtte jobba mer med navigering, veivalg, tåke og vind underveis....

10-12ms er ganske kraftig vind forresten...

Men håper dere finner et fint område å dra på tur i...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.