Gå til innhold
  • Bli medlem

Ved til bål


ASI

Anbefalte innlegg

Adler skriver bare dette for å provosere. Ikke ta det seriøst.

Din analyse er ikke korrekt. Jeg er seriøs nok, men siden diskusjonen her foregår på fritiden vår, så forsøker jeg å være litt morsom og underholdende. Det er nok av gravalvorlige poster her, og man skal heller ikke fleipe bort ulvetrusselen, for gråbein varg har nok av liv på samvittigheten sin, og alle her vet at et skikkelig bål er det eneste som holder ham unna. Har jeg fortalt om den gangen jeg gikk alene i Vegårdshei-traktene tidlig på åttitallet, og mitt første møte med et ganske vilt dyr, så tenker jeg nok ikke du hadde kødda sånn nå ?

Men tilbake til det her med bål. Jeg bor i Vestfold, og er lei av å se alle brannskadene etter bålbrenning på det som i utgangspunktet var naturskjønne svaberg, men som idag ser ut som en branntomt fordi merkene etter bål på svaberg går aldri vekk. Selv tar jeg alltid med varm kakao på termosen min, unntatt når jeg går alene i fredete nasjonalparker eller andre verna landskapsområder der det er mye ville ulver, for hører jeg ulvehyl kommer bålet fort frem, uansett om veden er våt eller ikke.

Og når det gjelder folkets evne til å tenne bål, så la meg si en ting, at når jeg måtte i militæret på åttitallet, den gangen måtte alle friske gutter ta førstegangstjenesten, og hvis du ikke var frisk nok til det så var du ikke frisk nok til å drive med sivilt friluftsliv heller, og den gangen lærte alle menn i Norge hvordan man skal tenne på bål, primus og vedovn. Men idag er verneplikten fjernet og militærtjenesten er kun for spesielt interesserte særinger og kvinner som blir kvotert inn, og vi ser allerede konsekvensene her på denne tråden. Det norske folket har glemt hvordan man tenner bål. Ja, jeg vet om norske menn som ikke klarer å tenne på sin egen peis, fordi dem har aldri vært i militæret og lært grunnleggende ferdigheter. Skolen svikter, militæret svikter og hele samfunnet går snart i dass.

Og ja, jeg er seriøs nok.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Må faktisk si meg litt enig med Adler!

Jeg må først å fremst si at jeg er ikke noe bålexpert selv, men jeg får nå det som oftest til, selv her i fuktige jungelen mer kjent som Vestlandet! :)

Har hat med utrolige mange folk som ikke klarer å fyre bål uten 3 kg med tennbrikketer og tennveske! Det skremmer meg siden vi vet hvor viktig ild kan være! Dette er for min del noe som burde være basic som ens Far eller Bestefar lærte kommende generasjon!

Nå har jeg ikke vært i millitæret selv pga relgiøse årsaker, men jeg har nå hat både far og bestefar som lærte meg nytten og viktigheten av å kunne fyre opp bål!

Til Adlers kommentar om bål mot ulv & evnt bjørn så kan jeg ikke svare på det! Ut i fra det jeg leste i boken til Monsen da han krysset Canada fikk jeg inntrykket av at bålet var også ment til å holde gråbein og bamse braker på litt mer enn armslengde unna! :cry:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tydeligvis var det et stort forfall fra 80- til 90-tallet - jeg lærte ikke å lage bål i militæret. Vi hadde masse vedovnfyring, men tørr bjørkeved kombinert med underholdningsverdien ved overforbruk av parafin var alt for stor til at det var noen læring i forhold til skikkelig bålfyring.

Jeg er enig i Adler at uhemmet bålfyring i populære utfartsområder er en uskikk. Den norske mentaliteten med hver mann sin bålplass har ødelagt mange fine områder. På Snekkestø (Lista) er det nær sjøen kun EN flate som egner seg som leirplass. Gammel planert parkeringsplass på om lag 100 kvadratmeter, steinete men padde flatt. Lenge var det en bålplass der (steiner i ring), og alt var såre vel. Så kom noen idioter, slo opp teltet og fant ut at bålplassen lå jo helt feil i forhold til teltet... så de laget en ny. Etter den tredje bålplassen var det fritt fram for en bråte med bålplasser - og ingen steder man kunne slå opp teltet pga griseriet, bålringer og bålrester over alt!

Jeg fyrer gjerne på "etablerte" bålplasser, men hvis jeg skal lage en ny så er det enten i et område det ikke sjenerer noen eller på et sted der skaden uansett er minimal. For eksempel ikke på svaberg.

Kanskje vi skulle slå noen slag for å ta med en bålpanne? Det går fint å fyre bål i en bøttegrill eller i en stålpanne. Jeg tar med ved i bynære strøk uansett hvis jeg planlegger bål i marka (litt fordi jeg er for lat til å springe og sanke ved på en ettermiddagstur og mye fordi det er litt for mange vedsankere på litt for liten plass). Leter etter en bålpanne som kunne passe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tull. Monsen har ved flere anledninger uttalt at ulv overhodet ikke er farlig for mennesker. Bjørn derimot, er en helt annen sak.

Jeg mente for hundene hans, beklager! Han hadde noen close calls der ulven var meget nærmt hundene!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jau, ulv er glad i hund.

En hund er jo bare en tam ulv med litt degenerert genemateriale, så at ulver er glade i hunder er forståelig, særlig hvis hundene er tisper og ulven er en litt kåt hann, da kan det nesten sammenlignes med nordmenn som reiser til Pattaya. Og det eneste som hjelper da er et skikkelig bål.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tull. Monsen har ved flere anledninger uttalt at ulv overhodet ikke er farlig for mennesker. Bjørn derimot, er en helt annen sak.

Jeg så et program på TV igår om han bjørneforskeren, og ifølge ham har svartbjørn kun drept 3 mennesker i Nord-Amerika i løpet av de siste hundre årene. Skal man snakke om virkelig farlige dyr, så må man ned litt i størrelse, for verdens farligste dyr er malaria-myggen og tse-tse flua, som tar livet av millioner hvert år, heldigvis for oss i Afrika.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg så et program på TV igår om han bjørneforskeren, og ifølge ham har svartbjørn kun drept 3 mennesker i Nord-Amerika i løpet av de siste hundre årene. Skal man snakke om virkelig farlige dyr, så må man ned litt i størrelse, for verdens farligste dyr er malaria-myggen og tse-tse flua, som tar livet av millioner hvert år, heldigvis for oss i Afrika.

jeg tror du skal sjekke kildene dine en gang til:

Jeg har en kilde: Boken "Maneaters" av Peter H.Capstick, der har tar for seg de forskjellige variantene av menneskedrepende og spisende store og hårete dyr. Bland annet svartbjørn. Og han dokumenterer 7 tilfeller i hans århundre.Blandt annet:Kokken Wilson i en tømmerhogger leir,som i 1906 ble drept og spist av en svartbjørn. Med mange vitner til stedet.I 1961 ble en besøkende fra Ohio drept og spist av en svartbjørn i Ontaria. I 1924 ble en pelsjeger ved navn Waino drept og spist av en svartbjørn, også Ontario.

I 1948 ble 3 år gamle Carol Ann drept av en svartbjørn utenfor hjemmet sitt i Marcuette National Forest, der faren arbeidet.

Utenom dette kommer selvfølgelig de som er blitt maltraktert av svartbjørn, men har overlevd. Og siden boken ble skrevet i 1981, ville jeg blitt forbauset om ikke tallet har økt noe.

Og så har vi dette med selve problemstillingen rundt det å dokumentere at noen er spist. Når du er spist, vel da er du liksom ikke mer. Intet lik, eller noe annet. Man er prosseset tilbake til naturen mye mer effektivt enn om man bare ble begravd.

Likevel synes jeg ikke bjørner er skremmende, med mindre jeg selv skulle være personlig involvert i en hendelse som ovenfor.

Jeg liker at vi har bjørner i Norge, og håper på en gang å få se en i vill tilstand.

Og selvfølgelig har du rett i at Malaria myggen er en mye større trussel, for fattige i utsatte områder.

Jeg merket meg likevel en setning i boka hans: Hvis man ikke er litt redd bjørn, er det noen man ikke har forstått.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Både bjørn og ulv er farlige dyr. Det er det ingen tvil om, men faren for å bli drept av dem er foreløpig forsvinnende liten. Når det gjelder bålbrenning for å holde rovdyr unna under en rast har jeg overhode ikke noe tro på det. Det er i mørket bålet kan ha en funksjon i den retningen..

Med det økende antallet ulv og bjørn her i landet er det bare et tidsspørsmål før noen blir drept. Det er jegere som er mest utsatt. Ikke nødvendigvis fordi man har skutt etter bjørnen, men fordi vi smyger oss frem så stille vi kan, helst mot vinden, og kan derfor komme uforvarende på bjørnen. Mange elgjegere har også sluppet jakthunder som går rett på bamsen. Det gikk forøvrig med en finsk jogger for noen få år siden, så det er ikke bare oss jegere som blir utsatt.. Da jeg var på tur i Rendalsfjellene for noen få år siden gikk jeg rett på fire sauekadavre som nylig var slått av bjørnen. Den ene levde enda. Da var jeg ikke høy i hatten. Trolig var det jeg som skremte bamsefar fra maten.

Til Adler: Vi har forøvrig malariamygg i Norge også, men den bærer foreløpig ikke smitte..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hvilke forholds regler burde jeg ta når jeg skal på tur i Femundsmarka til sommeren i forhold til bjørn? drar på tur med kompis og hund.

Du trenger ikke å ta forholdsregler i det heletatt egentlig. Det ferdes så mye folk der at du skal være veldig heldig for å komme i kontakt med bjørn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenn bål hver gang du raster

Det vil ihvertfall holde mygg og knott litt unna, men bruk fersk bjørk, alt for lite tørr furu igjen i Femundsmarka (kanskje et område hvor problemstillingen i første innlegg er reel...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.