Gå til innhold
  • Bli medlem

Fra Sulis til Kvikkjokk i lappland...


Ut i Naturen

Anbefalte innlegg

http://www.eurofoto.no/gallery/album/2382006/rotehodet-evenesdal-paske-2009/12

Her har du noen bilder fra påskeferien i fjor Støver. Siden du først er på Storvatn, kan du ikke begynne å tråkke opp mot Sätertind via Sauvatn og Rykkjedalen.

Og et panoramabilde fra Storfjelltoppen med Sulitjelmamasivet i bakgrunnen, sommeren 2008, for de som synes området er interessant

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Panoramo_storfjelltoppen.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

@ Otto Støver: Nei, ingen fra friskhuset. Kun 5 "søringer" med bakgrunn fra Øytun Folkehøgskole for noen år siden. Dog er undertegnede mer eller mindre fast i Bodø. Men det er flere som har tatt den turen. Og den kan anbefales, ihvertfall ned til Norra Bergnässet.

@ Ut i naturen: Køkjøring på veien opp til Låmivatnet låter som en gullgruve for bergingsselskapene, da det står klart å tydelig nede ved kirka at all kjøring skjer på eget ansvar..., tviler dermed på at forsikringsselskapene punger ut helt uten videre om noe skjer. (Det er forøvrig fullt ut kjørbart, men være forberedt på å ta det litt rolig enkelte steder.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra du sier fra så jeg er klar over at turen min egenlig starter nede ved kirka.. Wink

Neida, bare ta det med ro, sto stort sett vanlige biler parkert oppover der på forskjellige steder. Bilen min har ikke bakkeklaring utover normalen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har et lite spørsmål til deg ASI angående paddling i kano...

Jeg er rimelig godt vant med både liten og stor båt og har tilbrakt mye tid på vann for å si det sån men kano er en litt ny erfaring når det kommer til åpent vann slik Lomi,pieske og disse lumske plassene.

Hvordan anbefaler du at man paddler over disse plassene, bør man som uerfaren i kano holde seg langs land til en hver tid...?

Tenker da spesielt på dette med bølger og vind som kommer ut av ingenting rimelig brått og som jeg har forstått det gjør paddling til en liten prøvelse.

Hva er det man her bør tenke på om du skulle dra frem noen pungter du mener er viktig å tenke på....?

Jeg er nok en god svømmer men vil nødig måtte svømme 3km i Pieske eller Lomi med en nyinnkjøpt bergans sekk jeg nekter gi slipp på på ryggen...!!!!!!

Setter stor pris på om du ønsker dele litt erfaringer, det kan redde liv.......... :D (andre får selvsakt å dele erfaringer om det er noen som føler de kan dette med kano)

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Strengt tatt bør man alltid padle langs land med en kano, nødvendigvis ikke helt opp i kanten, men det er liten vits i å være 3 km fra land, fisket er jo som regel noe bedre om du dorger nære land, enn langt ut på.

Det å være vant til å tenke ut fra liten båt kan være en fordel, da du har kunnskap om hvordan du skal møte bølger inne.

Hadde bølger på borti en meter mot øyene i østenden av Pieskehaure, dessverre har jeg ikke noen bilder av dette, prioriterte å holde kanoen opp mot vinden, men ved å gå i sikk sakk delvis mot og delvis med vinden klarte vi det. Problemet var at vinden helst ville kaste oss på land på øyene, men vi ville forbi, så vi måtte et stykke ut fra land noen ganger.

Også på Miekak hadde vi sterk medvind, men der var det ingen hindringer, så der var det bare å holde kanoen på rett kjøl. Jeg vil tro at hvordan vinden oppleves og takles er et spørsmål om erfaring, trygghet og kano. Vi var 5 personer og en strihåret vorsther fordelt på 2 16,5 Ally kanoer, 3 i en og 2 + hund i en. Ally kanoer med last for 20 dager er generelt stabile, en glassfiberkano ville ikke holdt, og tatt bæreetappene i betraktning så ville jeg ikke prøvd en gang. Opplevde på Femunden i 2008 at det var helt greit å være utpå, men når vi kom på land og så ut på vannet lurte vi på hva vi drev med, så det er nok veldig kanoavhengig. Bruker en del Haslekanoer og glassfiberkanoer i speidersammenheng, og sammenliknet med Ally er det veldig vinglete, og mye lettere å velte.

Ingen av oss 5 kan sies å ha vært så veldig erfarne padlere, 2 av oss har vært speidere og hatt litt trening på flatt rolig vann, alle 5 har vært elever på Øytun folkehøgskole og padlet ned Altaelva, men utover det tok vi 12 dager i Femundsmarka året før og en treningstur i Sanddøla i Lierne / Grong i Nord - Trøndelag som testturer, så vi kan neppe sies å være så veldig proffe på dette med vind.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar ASI, supert at du gidder dele litt erfaringer.

Jeg leste så mye ulike historier fra folk som hadde padlet på slike vann som pieske og det hørtes ofte ut som det var en exstrem sport for spesielt inntreserte og skulle paddle store vann i kano.

Men tar det du sier og skal holde meg langs land mest mulig og om mulig ungå det å krysse for lange strekkninger på åpent vann.

Spesielt siden jeg skal ta sjansen på og ta med hund (Hollender) så vil jeg nødig måtte paddle for mye i en meter bølger.... :lol:

Men jeg har god tid og skal verken rekke noe den ene eller den andre veien så vi skal sakte men sikkert snike oss inn over grensa og bruke Lomi langs med land til å føle litt på både kano og hund. (eller som Lars ville sakt vi er ikke der for å sluke kilometer.. :wink: )

Takker alle som har bidratt med innspill i denne tråden, uten dere ville jeg nok muligens ikke tatt denne turen med det første. Men nå har jeg stor tro på at dette blir et fint område og tilbringe en uke eller to med turer litt hit og dit både på norsk og svensk side.

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe jeg hadde sett de ja og lest meg gjennom alt Google kunne finne om national parkene Padjelanta og Sarek helt inn i svenske riks arkiver.... :lol:

Men supert at du legger det ut, er jo det disse forumene er til for, er nok sikkert andre som leser og får nytte av det, å se ikke bort fra at det innspirerer andre, men jeg har gitt beskjed om at at er det mange som tenker ta turen så må jeg få vite når de har tenkt dra for jeg har hørt veien fra kirka ikke er laget for kø kjøring.... :-)

(Kan jo legge til at turen inn Hellemobotn ser ut som utrolig fin tur så jeg har ikke helt bestemt meg for hvor turen skal starte om det blir i sulis eller inn Hellemobotn. Men jeg tviler på jeg tør paddle 3,5 mil inn havet til Hellemobotn med en gal svømmer av en hund ombord, så ved mindre jeg får fryktelig god trening i kano så blir det fra sulis. Ellers for andre som lurer så er turen inn Hellemobotn og over grensa bestående av av en bra stigning fra havet og opp mot grensa og når man kommer opp er det mange parti med bering av kano uansett hvilken vei man tar når man kommer inn mot svensk side. )

mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har faktisk planlagt å padle Låmi - Arjeplog i sommer. Problemet er at turen må starte 5. juli grunnet ferie. Hvordan er det med snøforholdene på denne tiden? Er det i det hele tatt mulig å kjøre til Låmi på denne tiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Tomhug det er akkurat i grenseland, så jeg tror svaret på om det går eller ikke ligger hos meteorologene. For to år siden den 11/7 gikk jeg rundt Sulisfjellene, og jeg kom meg greit opp til Ny-Sulis, men derfra var veien stengt av en ikke smeltet sneskavl. På tilbaketuren 4 dager senere kom jeg langs nordsiden av Lomi, og fulgte veien tilbake til Nysulis. Jeg mener å huske små skavler, men at det var kjørbart til vannet. Dersom det er en snerik vinter og kald vår/forsommer derimot :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lite spørsmål til deg Otto Støver som er lokal kjent i området.

Jeg tengte jeg skulle ta med hele familien på en liten tur mot isbreen på sørsiden av Lomi men har jo ikke vert der oppe så jeg veit jo ikke om stien er kronglete og vannskelig på norsiden av Lomi og rundt og om det er mulig og komme ner isen ved å gå langs med Lomi innover...

Familien består av to eldre foreldre men fult gående... :lol: søster med to unger en gående og en i beremeis og noen som får klare turen enten de vil eller ikke...... Er dette mulig eller er det en dårlig tur for en slik tropp sommerstid...?

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Tja, det spørs hvor turvant de voksne er. :lol: Unger klarer som regel ganske mye bare det er gøy, og har de en lek med hvem som kommer først til neste stein, rødmerket T eller lignende er det urtolig hva som går for halvstore barn. Jeg tok en skjekk for å få lengden til der elva kommer ut av isbreen, de kaller det for isgrotta, for det er en åpning der som er ganske flott. Jeg har vært inni isgrotta en gang på vinteren, det var skikkelig tøfft. På sommeren er det farlig, du vet aldri når en stor isklump på noen tonn deiser ned. Langs nordsiden er det ca 15km fra der du tar av veien til isgrotta. Stien er god, men går en del opp og ned et par tre ganger. Dvs tyve meter på skrå opp og så tyve meter nedover, men mesteparten er slak vandring på god sti. Det var en litt vanskelig elv å vade, men siden jeg gikk i verste vårflommen er det ikke sikkert det er noe problem senere på sommeren. Jeg tok ikke av skoene, og berget meg nesten helt tørr over, så det var ikke noe voldsomme greier.

Jeg synes turen på nordsiden av Lomi var mye mer trivelig å gå enn sørsiden. Den er tidligere snøfri enn sørsiden siden sola tar bedre her. Fra isgrotta til Muorkihytta er det ca 10 km. Totalt ca 25 km hvis dere ikke har med telt og kan slå leir ved isgrotta. Men hvis dere går sørsiden først, så er det ca 12 km til Muorkihytta. Da kan dere dagen etter ha en kort tur til isgrotta og telte der, før dere går tilbake langs nordsiden av vannet. Jeg tror jeg ville gjort dette hvis jeg skulle gått denne turen med litt uvante turgåere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker igjen Otto-S for fin forklaring....

Jeg tengte ha som mål for turen å se isgrotta på litt avstand og jeg syns tur forslaget ditt høres meget bra ut. finnes det områder ner isen der man kan sette opp lavvo med is grotta som utsikt...? eller har jeg litt store forhåninger nå........ :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Neida, det går bra. Det finnes morenerygger med urlite vegetasjon på rett før du kommer til grotta. Det er bare å gå litt rundt der så finner du sikkert en plass. Litt lenger ned i dalen mot Pieskehaure er vegetasjonen kraftigere (dvs gresset er kraftigere) og gir god feste for teltpluggene. For moreneryggen ville jeg tatt med 4 kraftige vinterplugger. Det er utrolig løst å sette opp et telt i en grusrygg som for noen år siden var i bevegelse. Lite hold i pluggene hvis det skulle komme litt vind.

En ting med isbreer, det er utrolig ofte tåke omkring dem. I alle fall er det et kaldgufs nedover isen. Finn en teltplass litt høyt som har fint utsyn. Du får bruke kartet og se på terrenget når du er der. Lykke til. Og en ting skylder du FF, og det er en rapport med litt bilder når du har vært der. Det ville vært hyggelig. Alt for lite stoff fra Nordnorge, det er tross alt nesten halvparten av Norges areal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Da gleder i alle fall en av FF sine lesere til bilder og tekst fra Sulis. Håper dere er heldige med været.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tengte jo jeg skulle spørre deg angående været og men tengte jeg hadde pumpet dere for så mye innformasjon nå at været får jeg overlate til andre. :D

Men jeg gleder meg utrolig mye og er sikker på dette blir fine turer i et nydelig område, mest gleder jeg meg til og få tilbrakt litt tid i disse områdene på en litt lengre tur i sommer. Synd det ikke er lov med hund/fiskestang i Padjelanta men håper nå uansett å få tatt en tur inn der så får bikkja passe på "leira" imens.

(til dere hundefolk som nå tengte hva skal han dra den dobermann bikkja på bildet inn til myggen i lappland og parkere den, nei han er en fin kløv hund men som ekspedisjons hund i lappland duger han nok ikke så han blir hjemme... :lol: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Du kan si det samme om hundeforbudet Fjellbukken. Samene får lov til å la hundene sine spring løse overalt, men det er forbud mot å la en kløvhund eller en pyntehund gå i band langs stien i parken.

De har gjort ett unntak, og det er at det er lov å gå med hund i bånd der Kungsleden går gjennom nasjonalparker. Det er to steder, Sarek (et lite stykke i kanten av parken mellom Aktse og Kvikkjokk) og så er det tvers gjennom Pieljekaiseparken mellom Adolfstrøm og Jäckvik. Der kan du ha hund i band etter 1.5. Fra nyttår og til 1.mai kan man ha trekkhunder i alle parkene.

Men det er jo ikke fiskeforbud i Padjelanta. Du får fiske i en en kilometer bred korridor på begge sider av stien. Problemet er bare at de gode fiskeplassene er utenfor denne kilometeren, så samene får ha det for seg selv. Men hva som skjer en mørk kveld er vel en annen sak :mrgreen:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svenske naturforvaltningsregler er ikke alltid så greie å forstå... Leste reglene for Naturreservatet ved Tjeggelvass på oppslagstavla i Ørnvik; det er da tillatt å kjøre snøscooter i naturreservat, men å ha med en hund i band i nasjonalpark - nei, det kunne jo føre til katastrofe.

Det har nettopp kommet ut en bok av en forsker ved Nordlandsforskning om forskjellen på svensk og norsk naturforvaltning. Har ikke fått lest den, men skal prøve å få gjort det, virket intressant.

Hvorfor samene får styre for mye? Tja, fordi det sitter naturromantikere i forvaltningsorganene og tror at samene fremdeles går rundt i reinskinnspesk, bor i lavou og kjører med rein. Realiteten er en helt annen, men at forvaltningen skal forstå det, vil kreve at de faktisk beveger seg ut av sin egen lille boble. En annen forklaring kan jo være at man skal rette opp tidligere uretter med å begå en rekke nye. Men ikke spor av nå...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bummer med fiskeforbud da...

Jeg ser ikke helt argumentene for å utestenge vandrere som vil fiske seg en velsmakende middag, når samene får peise på som de vil.

Ja du kan så si og jeg tengte akurat det samme i nesten en uke, men ser man på Padjelanta og Padjelantaleden så ser man at dette er et svert befolket tur område med folk fra hele verden og det er ingen overdrivelse å kalle dette for E6 gjennom lappland.

Når Padjelantaleden og er lagt slik at man på enkelt vis kommer til hvert eneste vann i Pajelanta så ville det vere et sant helvete og vere røye eller ørret om alle skulle hatt mulighet til å fiske på de.

Flere faktorer som gjør dette nødvendig slik jeg ser det er Norkalottleden som ender opp og går gjennom samme område, legger man da til at folk har fått så mye penger at de ikke trenger bruke beina lengre men tar helikopter og sjøfly inn i disse områdene ja så begyner jeg forstå bedre......

Men husk at det er som Otto-S sier lov å fiske i Padjelanta så lenge man holder seg innen 1km fra Padjelantaleden/stien og man kan her vere heldig å få bra fiske da leden går langs med en del vann, men de beste fiske plassene i padjelanta er helt utelukket da de ligger mye lengre en 1km fra leden. (desuten må dette fisket føles som å stå på E6`en å fiske, lite atraktivt...!!)

Forøvrig kan det vere greit og nevne at fisket utenfor Pajelanta ikke er noe dårligere en inne i parken både mot nord og i vest på norsk side så får heller samene ha den røya som finnes der inne.

Men hva jeg syns er noe dritt er at de har stengt av hele Sarek national park og har kvotert hele den parken som gjør at man må søke om fiske tilatelse der inne året før man skal dit og selv da er det bare et fåtall som får fiske rett. Så for min del er det helt utelukket da jeg av prinsipp ikke betaler flere tusen for en fiske tur, jeg nekter og av prinsipp å ta fly eller helikopter inn til fisken. Halve morroa med fiske er og ikke vite hva man kommer til og hvordan fiske er og jo mer man sliter seg til urørte områder jo bedre smaker fisken...... :)

(Men er jo litt i overkant å stenge disse to parkene helt for vanlig fiske for sammen er de halve lappland.......)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.