Gå til innhold
  • Bli medlem

Primussamletråd


runegutt123

Anbefalte innlegg

Kjøpte meg en 111 Cobra Arctic brenner for å sette den på en 111 bråkebrenner. Jeg renset og pusset den så den så strøken ut, skrudde den på tanken og fyrte opp. Men nedturen kom, brenneren var sprukket og og det sto en stikkflamme ut oppe på brenneren... Men jeg får plukke delene av brenneren og ha de i reserve til min 111C.

Får prøve å kjøpe en løs 111T eller Cobra Arctic igjen senere, hvis jeg kommer over en da. Skulle sikkert bodd nærmere en militærauksjon.... ;)

En liten oppdatering... Har nå tatt med Cobra Arctic-brenneren på jobb og loddet sprekka med sølvlodding, håper med det å ha tettet sprekken. Skal prøve å fyre den opp når jeg kommer hjem, men jeg har mine tvil om det funker...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Har sett 111 brukt uten kasse i det hele tatt. Det er den eneste måten jeg kan forstå sparer vekt og reduserer volum effektivt. Vindskjerm? Nope! Ikke engang med hel kasse, synes jeg primusen er godt beskyttet for vind.

Morsomt at ikke selger ikke vet om hullene i kassa er orginal.

Så var det mannen som skulle kjøpe sveitserost. Han klagde på varen. Det var så mange hull!!!

"Det er bare å spytte dem ut", sa kjøpmannen

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til Kristian 123

Historien om sveitserosten er hentet fra en Oluf-historie. Den brukes i dag når Ex.Phil studenter skal lære om de tre nihilistiske grunnprinsipp. Et tomrom eller et "ingenting" kan også ha et vesen man må beregne og ta hensyn til. Et hull i en ost er egentlig ingen ting - luft, men merkes og kan bli kommentert. Å spytte ut et hull blir dermed også et absurd poeng som minner oss om at det fremdeles er et intet vi skal handtere. Noen synes slike ting er morsomt, sånne som meg, blant annet.

Saken om en Optimus 111 med en masse hull i kassa, handler videre om at vi irriterer oss over det tomme rom, noe som ikke lenger finnes, men blir kommentert i opptil flere innlegg på tråden. Dermed får vi nihilismens 2. grunnprinsipp beskrevet etter læreboka... At dette også er vandalisering av en klassisker, er også noe å tenke på... Det blir et radikalt avvik fra det vi forventer. Da blir vi minnet om de antikke paradoksaler...

For de mer jordnære blant oss er dette fremdeles en tråd på et fjellforum der primuser med samleverdi er tema. Derfor; Tilbake til tema!

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Herregud! Nå har jeg gjort det igjen! Kjøpt ny multifuelbrenner. Trenger jeg en ny? Nei. Har flere brennere av diverse typer fra før: Optimus 00, Manaslu 96, Optimus 111, 111C, 111 Hiker+ (med novabrenner), Svea 153 (kjøkkenprimus), Optimus 8R, Svea 123R, Optimus Crux (toppmontert gassbrenner), og Trangia 27 med rødspritbrenner + gassbrenner. Men jeg hadde altså ingen slangeprimus for flytende drivstoff. Ikke trenger jeg det heller, som dere kan se. Men jeg ville gjerne gjøre meg kjent med den typen primuser også. Og da trenger jeg jo en likevel, ikke sant? Valget falt på en Trangia Multifuel x2. Så nå venter jeg altså på enda en brenner i posten. En som jeg strengt tatt ikke trenger for friluftskokinga sin del, men som jeg bare må ha fordi jeg manglet den.. :mrgreen:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt normalt det :) Jeg har nylig kjøpt enda en 111 C, så nå har jeg 4 slike. Alle er strøkne, en er ubrukt, 2 er bare testfyrt og en som er i bruk på tur. I tillegg til dette har jeg 2 stk 111, en stk 111 T, en MSR Whisperlite slangebrenner, Jetboil og et Trangia stormkjøkken for rødsprit. Jeg hadde også en MSR Dragonfly som jeg solgte.

Har brukt Whisperlite en del i sommer, men jeg foretrekker helst å ta med 111 C, min favoritt, til tross for at den er tyngre :)

Whisperlite passer vistnok i Trangia stormkjøkkenet, ser for meg at den kombinasjonen blir testet ut.

Jeg hadde forresten en test her forleden, jeg testet hvilken som kokte opp en liter vann kjappest av 111 C og T på kjøkkenet. 111 T på parafin med parafindyse og 111 C på bensin med bensindyse. Jeg tok ikke tiden, men de var omtrent like kjappe, 111 C var et hårstrå foran. Jeg trodde 111 T ville vinne pga at brennerhodet er nærmere kjelen på den, men 111 C har litt mer effekt så den kompenserte for den lengre avstanden sikkert.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slangeprimus til Trangia ble min første av denne sorten i samlingen. Den gang var det Optimus Nova som var utgangspunkt. Forstår at du ikke akkurat har et skrikende behov for en ny primus, men akkurat dette med bensin- og parafinmulighet i kombinasjon med Trangia stormkjøkken, er faktisk temmelig smarte greier. Har en solid samlig primuser selv, men har tatt med min opprinnelige Trangia Multifuel på flere tøffe turer der jeg skal lage mat utendørs i sterk vind. Under slike forhold må til og med mine Optimus 111 bråk, Primus 210 og Phoebus 625 gi tapt.

Tåler du streng kulde og mye vind? Liker du toppturer der du skal pakke lett i ryggsekk? Hvis ja, vil den primusen som kommer i posten nå være mer fornuftig enn mye annet jeg ser du har stående... Lykke til!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg liker alle mine kokesaker, og har derfor et større kommers hver gang jeg skal på tur: Hva skal jeg ha med denne gang?? ;)

Men årsaken til at jeg er veldig glad i Trangia er sammensatt: Gode minner fra tidligere år, med rødsprit i sekken. Stormkjøkkenet er også fabelaktig i dårlg vær på grunn av vindskjermingen. Og ikke minst er det stødig! Selv den større 2,5 liters leirkjelen som passer akkurat utenpå 27-serien står støtt. Dermed putter jeg bare hele settet oppi den kjelen på vinterturer. Tar ikke særlig mer plass, og jeg har en grei kjele til snøsmelting eller til "nattevann" i teltet. At stormkjøkkenet kan brukes med rødsprit, gass eller flytende drivstoff alt etter behov og lyst er jo også glimrende. Den lille rødspritbrenneren pakkes ned uansett. På den måten har jeg en reserveløsning, og en skvett rødsprit har jeg jo med til forvarming. Og så kan jo alt unntatt brenselflaska pakkes til en enhet i sekken. Andre primustyper krever jo et separat sett med kjele/kjeler og tar derfor gjerne mer plass. Om en da ikke bruker disse minisettene som får plass i en sidelomme med brenneren oppi.

Alt i alt synes jeg at Trangia-settet er et grimrende utgangspunkt for turer med eller uten ryggsekk. Nå bruker jeg det minste settet (serie 27), siden jeg er på turer alene, men det finnes jo et større sett (serie 25) for flere personer.

Men når det er sagt, min Manaslu 96 er en stor favoritt sammen med Svea 123R til ryggsekkturer, og min 111 blir neppe glemt i vinter heller. Det er noe spesielt med disse klassiske apparatene som gir dem en sjarm som et Trangia-sett aldri vil klare å matche. Mener jeg. Det er på en måte en del av min "tidsalder". Messing mot aluminium er sånn sett rått parti. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, veldig bra jegerjente!! Jeg har også dilemmaer når jeg skal ut på tur (...) og ofte er turen såpass lite krevende at jeg kan ta sentimentale hensyn. Har både Manaslu 96 og Svea 123R og er storfornøyd med både følelsen og funksjonen i disse. Du verden så mye tullball jeg har i bøtter og spann som jeg finner glede og nytte i. Bekrefter mitt "nostalgisk samlesyndrom" der jeg er i godt selskap med flere på denne tråden...

Trangia Multifuel er rettet mot de mer nøkterne og praktiske sidene ved turlivet! Dette er som allerede sagt i forrige innlegg utstyret vi tyr til når en iskald kjøkkenjobb på snaufjellet står på agendaen.

Når du i tillegg har gode minner med Trangia, kan det hele bli komplett. God tur!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

post-8832-0-80981400-1348831782_thumb.jp post-8832-0-05930300-1348835819_thumb.jp post-8832-0-42690500-1348835835_thumb.jp

Min nyervervete: Trangia Multifuel X2 kjøpt hos XXL.no. Basert på Primus Omnifuel. Denne er tilpasset bruk i Trangia Stormkjøkken. Fungerer flott, særlig på bensin. Det eneste negative er støy, og at den ikke er god på lav effekt på grunn av manglende regulering ved brenneren. Da jeg satte den opp første gang fikk jeg en underlig tanke: Den er jo SØT! Sammen med den lille røde flaska og det lille blanke stormkjøkket (serie 27) ser det jo nesten litt feminint ut, i den grad et kokeapparat kan virke feminint, hehe. ;)

EDIT: Lagt til flere bilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den til høyre er ubrukt fra 1966, tviler på at jeg noengang vil fyre den opp. Den andre derrimot skal brukes med det formål at den skal fyres på tennvæske. Bråker fælt, men ikke mer enn at man kan leve med det :P

Er utrolig hvor varmt det blir i teltet med en primus, selv med -25 utenfor. Skal nok få mye glede av denne i vinter ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.