Gå til innhold
  • Bli medlem

RECCO


utemannen

Anbefalte innlegg

Annonse

Jeg har inntrykk av at et er mer tull en fornuftig hjelpemiddel.

Temmelig presist inntrykk etter min mening.

Det er særdeles få plasser i Norge det finnes søkeutstyr til Recco. Forsvaret har det, noen få skisentre og muligens Røde Kors enkelte plasser (?)

Stod på skredberedskap i Indre Troms i militæret, og da fikk vi opplæring i Recco. Inntrykket derfra er at man skal være særdeles dreven for å gjøre et effektiv søk med dette systemet. Gravde ned en brikke i 20 cm snø utenfor kasernen, den gikk jeg forbi mange ganger. I tillegg har søkeren veldig kort rekkevidde, så du kan ikke stå i bunnen av et skred og ta peiling på et signal langt oppe i fjellsiden. Du må traverse deg gjennom området med en relativt kort avstand mellom linjene (husker ikke denne i farten, men det var ikke veldig mange metre). Det gjør at det tar enormt lang tid å komme seg gjennom et skred av litt størrelse. Legg til (den ofte lange) tiden det tar for mannskap med søker å komme seg til skredet så skjønner man fort hva som kan bli resultatet.

Konklusjonen er at dette er mer en gimmick, og ikke akkurat noe å betro livet sitt til. Sats på aktivt system og gode kamerater, evntuelt at en lavinehund er i nærheten i tillegg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nja... når noen blir tatt i skred, er det vel i grunn sjelden, hjelp kommer frem i tide. Man er bortimot totalt avhengig av å bli reddet av andre som er tilstede når skredet går, såkalt "kamerat-redning" å da er det stort sett bare sender/mottaker på alle mann, (som har trent på å bruke utstyret på forhånd) som hjelper.

RECCO brikke gjør det jo lettere å finne stakkaren, men som nevt over, utstyret finnes ikke tilgjengelig overalt, så det blir mer for å lette lokaliseringen når man skal hente omkommede.

Men definitivt, bedre med enn uten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har man det rette utstyret så kan RECCO være ganske effektivt. Har vært med i skredgruppa til Røde Kors her i Troms og må si at det kan være et bra supplement.

Brikken har i seg selv ingen rekkevidde i det hele tatt. Den er helt passiv. Det er tingsten som letemannskapet søker med som bestemmer rekkevidden siden brikkene kaster tilbake et ekko av de bølgene som søketingsten sender ut. Er den enheten dårlig så finner man ikke så mye. De kraftigste er tilstrekkelige til at de kan monteres i helikoptre som kan sjekke hele skredområdet i en sveip. De håndholdte vi brukte var relativt raske og presise. Helikoptervarianten er rimelig sjelden. Det skal være minst ett silk her i Tromsø men hvis helikopteret er på oppdrag et annet sted så kan det jo være det samme.

Jeg vet ikke om det er på grunn av bølgelengden eller hva det er, men de er i allefall sånn at hvis brikken ligger i "skygge", altså under den begravede, så ser man den ikke. Da er det greit at man er helt nedsylta i de sånn at det omtrent alltid er en eller flere på oversiden uansett.

De to virkelige ulempene er for det første at omtrent alt av hjelpemannskaper OG har et eller annet plagg med RECCO-brikker. Brikker kan ikke slås av og det betyr i praksis at når noen skal lete med den håndholdte enheten så må ingen være foran den. Enda verre er det når helikopteret kommer - da må alle ut av rasområdet for at man ikke skal få tusen treff. Et annet problem - som ikke er like stort - er at alt av metall kan gi utslag når man søker. Når man går med enheten bør man flytte alt av skredsøkere og sånt som man har på seg bak på kroppen sånn at de ikke skal slå ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et annet problem - som ikke er like stort - er at alt av metall kan gi utslag når man søker. Når man går med enheten bør man flytte alt av skredsøkere og sånt som man har på seg bak på kroppen sånn at de ikke skal slå ut.

Dette er ikke nødvendigvis et problem. Vi klarte å rote vekk en GPS i terrenget på et kurs med Røde Kors. Så var det en luring som fikk lånt seg en RECCO søker og fant GPSen igjen ganske så raskt ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.