Gå til innhold
  • Bli medlem

Førstebesting? Vestre Langdalstinden 1302- Lyngenhalvøya- Troms


kugo

Anbefalte innlegg

Vestre Langdalstinden er den laveste og vanskligste(?) av de tre toppene fra Langdalstindane på listen. Med en del klyving, 5-6 taulengder med løpende mellomforankringer på nedturen i ei 370 høydemeters renne med med 45-50 graders stigning og generelt bratt de siste 800 høydemeterne fra Ellendalsvannet.

Kjøreturen fra Tromsø til startstedet Slettmo noen km fra Lakselvbukt tar ca 1 time. Parkering finnes ved et grustak som ligger rett forbi brua over Ellenelva. De første ca 2.5 kilometerne av innmarsjen er etter en traktorvei, før man følger stien som går langs Ellenelva inn Ellendalen. Gå ca 4.5 km inn Ellendalen før du svinger opp mot Ellendalsvatnet (ca 500 moh).

Fra Ellendalsvatnet gikk vi rett opp mot en morenerygg, når vi kom til moreneryggen på ca 700 moh så vi renna vi fulgte fra 830 moh og opp på ryggen på ca 1200 moh. Renna var bratt, fra rundt 40 grader i starten og opp mot 50 grader etterhvert. På returen valgte vi å sikre med løpende mellomforankringer, mens vi gikk opp med stegjern og isøks.

Fra ryggen traverserte vi langs vestsiden før vi gikk ryggen på sørsiden opp til toppen. Der var det noen litt vanskelige partier med litt klyving, men det kunne vært ungått om vi gikk ned noen flere høydemeter før vi startet på ryggen på sørsiden opp mot toppen. På toppen var det ingen varde, det burde være nok stein her til å bygge varde, så det har sansynligvis ikke vært noen besøk sommertid her ihvertfall, kanskje førstebestigning?

Flere bilde og turbeskrivelse
http://kugo.no/2010/02/vestre-langdalstinden-1302-moh/

Turen gikk i ca 7 minus, med mye vind. SNødde litt på tur opp og var snøstorm i renna på tur opp til ryggen på 1200 moh, derfra var det blå himmel og vind resten av turen. Brukte litt over 5 timer opp og ca 3 timer ned.

post-6423-133474675928_thumb.jpg

post-6423-133474675947_thumb.jpg

post-6423-133474675967_thumb.jpg

post-6423-133474675986_thumb.jpg

post-6423-133474676005_thumb.jpg

post-6423-133474676021_thumb.jpg

post-6423-133474676038_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Ser ut som en flott tur; de fleste som har vært der oppe har kanskje hatt blikket for stivt festet på Vestveggen i stedet for å se mot høyre. Ser du var der med Geir Jenssen; pussig da at du ikke bruker det vanligere navnet Guhkkesgáisi. Jeg kjenner ikke til tidligere bestigninger, men vet om folk som har returnert fra hovedtoppen på Guhkkesgáisi over den bratte delen av denne ryggen (!). Og det meste av trafikken i hele Guhkkesgáisimassivet har vel skjedd vinterstid - en god del av den også klatrere som ikke har vært spesielt ivrige etter å bygge varder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruker navnet fra topplisten Jarle Nilsen har laget. Førstebestigning var et spørsmål som jeg og nevnte Geir lurte på, og håpet på å få svar på her.

Har jo kontakt med en del folk som har vært i fjellmiljøet i Tromsø de siste 30 årene(Jarle, Jan Børre, Geir osv) De viste ikke om noen som hadde vært på denne toppen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nord- og vestveggene på Guhkkesgáisi er to av de store klassikerne i Lyngens alpine historie, med til sammen et titalls klatreruter (vinter, stort sett). Men prøv å spørre noen i klatremiljøet om de har gått nordveggen eller vestveggen på "Langdalstind", og du vil stort sett få et "hæ?" til svar. I beste fall er det noen som har sett dette navnet på kartet (en parallell til "Kartkveita" i Jiehkkevarrimassivet).

Har ikke forsket mer på mulige førstebestigninger, men prøv å spørre Sjur, han har i hvert fall oversikt over det som ble gjort på 70-tallet i disse veggene. Det foresvever meg at Mikal Nilsen og muligens Vidar Kolstad kan ha vært oppe i noe til høyre for vestveggen på 90-tallet en gang, men antakelig ikke så langt ut som du og Geir.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.