Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva hvis dagsturen blir tvungen overnatting i vinterfjellet?


Gjest PaperCut

Anbefalte innlegg

Ah, helt klart en fordel. Med balaklava og vanlige briller så dugger det bare max for meg. Med slalåmbriller så er det mye bedre.

Eneste... til åpne briller (sykkel) så har jeg glass for alle forhold.. lignende slalåmbriller er svindyre :-).

Dugg kan være et problem, jeg er enig i det.

Overraskende at du har opplevd at slalombriller dugger mindre, det hadde jeg ikke trodd, men det skal nevnes at jeg aldri har gått med slalombriller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hva jeg fyller sekken med er helt avhengig av hvor dagsturen går. Stort sett går jeg på fjelltopper og er jeg alene, men toppen er mye besøkt, slakker jeg gjerne litt på kravene til utrustning. Da er sjansene for å møte folk temmelig store. Har likevel alltid med varme klær og vindsekk. Tror nok jeg skal overleve ei natt med det.

Ellers anser jeg snøskred som den største faren ved ferdsel i vinterfjellet, og det er det ikke så lett å kle seg for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest PaperCut

Dugg kan være et problem, jeg er enig i det.

Overraskende at du har opplevd at slalombriller dugger mindre, det hadde jeg ikke trodd, men det skal nevnes at jeg aldri har gått med slalombriller.

Min balaklava sender ihvertfall luften jeg puster ut opp forbi nesa, og dermed rett opp i brillene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Drar jeg aleine er jeg mer nøye på å sjekke været i forkant enn på tur sammen med andre. I tillegg er jeg nok generelt mer forsiktig med hvor jeg setter utfor.

Det er nok like viktig som hva du har med!

I sekken har jeg på slike turer gjerne med meg en spade, vindsekk, kart / kompass, noe reparasjonsutstyr / 1. hjelp, sitteplate, genser og mat + varm drikke for en hel dag.

Snøsmelting krever mye energi. I fjellet finner du som regel alltid vann. I kanten av de tjerna / vanna som ikke er bånntæla (sjeldent!!) vil det presses opp overvann. I oset og i bekker vil du alltid finne enten vann under et tynt snølag eller i åpne partier.

"Klortablett-greier" er skikkelig overkill!!

Eirik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article1448241.ece

en kvinne er meldt savnet i omerådet schulzhy.tta, det er 20 minus og sterk vind i omerådet. Forøvrig vet jeg ikke noe om denne saken og reserver meg mot å mene så mye om den. Vi får håpe det går bra. ;) Jeg tenkte dette kunne være et nyttig perspektiv i denne diskusjonen, man skal ha respekt for vinterfjellet.

Sålenge man har vindsekk, god sovepose og liggeunderlag, så bør man kunne klare en natt eller to i en slik situasjon. Her har det også hjulpet at kvinnen selv har klart å ringe om hjelp, hvis hun ikke hadde fått dekning ville det vel en natt eller to før leteaksjonen kom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

DoktorGjørelite:

Jeg er helt enig med deg. Når det diskuteres sikkerhet i fjellet har folk tydeligvis vanskelig for å sette seg ordentlig inn i hva en krise faktisk er. Det er ikke snakk om å synes det er litt kaldt og tungt å gå i dyp snø. Det er snakk om skjeldne, men alvorlige situasjoner som kan oppstå når fjellværet viser sin ekstreme side samtidig som en ikke har med seg nødvendig utstyr og kunnskaper til å håndtere situasjonen.

Hva man har med seg blir naturligvis en helhetsvurdering av vær, område, omliggende infrastruktur og kommunikasjonsmuligheter. Det er imidlertid fort gjort å gå i den fella at man droppe viktig utstyr fordi man skjelden behøver det. Jeg bærer heller en snøspade hundre ganger for mye enn en gang for lite. Det blir som å argumentere for å bruke bilbelte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At hun klarte seg så bra i uværet skyldes nok hennes vett og gode utstyr.

De som latterligjør utstyr som spade,vindsekk,mat,drikke etc. på kortere dagsturer er vel de som ikke klarer seg.......

For oss med mindre kunnskaper er det viktig å lytte til de med erfaring, og heller bære litt for mye enn for lite.

Å stole på telefon som eneste sikkerhet er dumdristig.

Er slett ikke sikkert noen kan lete etter deg heller om været blir ille.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle ønske artikkelen fortalte mer om hvorfor hun ikke viste hvor hun var når hun hadde gps og kart. Kanskje gpsen feilet. Var og artig å lese kommentarene med en som mente forholdene var ekstremt krevende og som bløde fra leppa etter 20 km i 20 minus, det sier meg er at vedkommende biter seg i leppa når det er kaldt og ellers er ganske pinglete :).

Når det kommer til nyttig overlevelseutstyr når du er ute på en dagsmarsj som tar deg langt fra folk kommer du utrolig langt med en liten varmekilde som du kan smelte snø med. På slike skiturer pleier jeg ofte å ta med en rødspritbrenner. Mer kompakt, lettere og mye enklere å bruke enn en primus. Tar den som regel med på litt lengre dagsturer der jeg ikke skal fyre opp bål, men likevel vil ha kosen med å koke kaffe og ha litt varme i pauser. Skulle jeg trenge det gir den meg varme i en bivuvakk og til smelting av vann.

På høyfjellet (da høyfjell der jeg ikke lett kan komme meg ned igjen til skogen om nødvendig) tar jeg og med en fjellduk. Den er perfekt å smette rundt seg i pauser for å holde varmen, samt at den er en livberger om du må la deg blåse ned i storm.

Annet enn dette har jeg bare standardutrustningen som gps/kart og kompas, kniv, ull og skall på kroppen, mat og ekstra genser/dunjakke, votter og lue i sekken. Mer enn det trenger jeg ikke for å overleve et par døgn i en nødssituasjon (har testet i simulert nødssituasjon). En spade er kjekk å ha, men er strengt tatt ikke nødvendig, med mindre den er med grunnet rasfaren. Men for all del ta med alt du orker å bære og trenger for å føle deg trygg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis halvannen kilo kan ofres for sikkerheten, er denne jervenduken farget i "hjelp!"-oransje, og "værsåsnilloghentmegmedhelikopter-flagg" følger med.

Men jeg er fan av å tvinges til å bli over natta. Jeg er til og med gal nok til å velge det selv, eller gå enda lenger ut på landet med det. Dessuten er det litt som skal til før du faktisk stivner og DØR, men det kan blir uutholdelig ukomfortabelt å prøve å holde den gjennomfrosne kroppen i bevegelse for å få varmen mens du egentlig bare vil hjem i senga og drømme søtt, samtidig som rygg og muskler verker etter forsøkene på å stolpe rundt etter en motorvei eller noe sånt, slik at tilbakereisen dagen derpå blir et haltende sukk som varer så alt for lenge. Det kan gå lang tid før du turer igjen etter et sånt uhell. Og vi vet alle hvor rotete man blir i hodet av lengre perioder uten villmarksliv... Pakk ned en liten jervenduk. Halvannen kilo er ikke mer en hva et spedbar veier, og selv kinnfolk kan gå å bære på dem et helt døgn :)

https://jerven.secure.flexiweb.no/productview/20234482/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder situasjoner der du forviller deg til å bli i flere døgn, må det være full pakke med spade og ekstrempose som gjelder. Jeg ser ikke for meg at det vil skje på to-tre timer lange turer, i og med at man gjerne kjenner området i de sammenhengene. Hvis det er kritthvitt, hytte, og vidde vi snakker, ville jeg alltid vært forberedt på det verste :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om vinteren er det ca. tre kvarter å gå på ski til hytta fra der vi parkerer bilen. Skituren går i kupert terreng rett under tregrensa og det er ikke mobildekning i området. Selv om det er kjent terreng har jeg alltid med meg fjellduk i sekken hvis jeg går alene. Mulig dette er å overdrive men det er greit å ha hvis jeg skulle skade meg. Det er også greit for de hjemme å vite at jeg klarer meg hvis noe skulle skje.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article1448801.ece

"Hun var sliten, sulten og tørst fordi maten og vannet hadde frosset i kulda, sier Borseth." Nettopp. Dette er grunnen til å ta med varmekilder selv på dagstur i høyfjellet. Du vil i løpet av 24 timer bli frossen,apatisk og ute av stand til å ta vare på deg selv når du ikke får spist og drukket og det er 20 minus ute. Nå snakker vi om hytte-til-hytte dypt inn på høyfjellet om vinteren.

Følgende kommentarer er ment generelt, og ikke myntet som en kommentar på saken over:

Jeg ser på dette spørsmålet fra perspektiv til en som alltid sover i telt når jeg går i fjellet og derfor har med en stor sekk med alt jeg måtte trenge for å klare meg helt uten hytter. Enkelte ser på telt-turisme vinterstid som "ekstremt" fordi de tenker det må være kaldt å ligge i telt. Ironisk nok kan telt-turisme mindre risikabelt og mer forutsigbart i min mening enn hytte-til-hytte turisme. Grunnen er det er ikke så farlig for en som skal sove i telt om det kommer en storm eller om han roter seg bort/ikke finner hytta, fordi i i slike tilfeller så slår du bare opp teltet en annen plass en der du hadde planlagt på forhånd. Du har imidlertid fortsatt med deg vintertelt, primusen og en god vintersovepose+ godt underlag, så det er bare å legge seg i posen/teltet og smelte vann i verste fall. Når været løyner går du videre.

Min grunntanke når jeg går på tur i fjellet vinterstid er at jeg har med nok utstyr til at jeg skal klare å ta noen døgn værfast for deretter å gå ut av fjellet for egen maskin. Hvis det at jeg ligger værfast alikevel utløser en redningsaksjon, så er min ambisjon at Røde Kors skal finne meg varm og mett i teltet og istand til å ta vare på megselv, ikke apatisk og forfrossen i en snøhule med behov for å legges inn på sykehus. For min egen del har jeg et ansvar for store og små som venter på meg hjemme, personlig synes jeg ikke jeg kan gå i fjellet for å selvrealisere "med livet som innsats", selv om alt innebærer en viss risiko.

Stiller du med "Swix-magebelte" på dagstur i høyfjellet for å sette det på spissen, så er du helt avhengig av hjelp hvis det skjer noe uforutsett (skade,dårlig vær, finner ikke hytta, etc.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg virker det som denne kvinnen hadde lite peiling hva hun drev med og hadde lav terskel for å ringe AMK. Første gangen hun ringer AMK er det kun fordi det ble mørkt (selv om hun hadde hodelykt). Neste gang har hun utstyr til å overnatte, men jeg kan se at det at hun ikke har vann kan gjøre henne forsiktig. Men det er hennes egen uerfarenhet som gjør at vannet og maten hennes er frossen. Litt rart at hun er forberedt nok til å ta med sovepose, men ikke til å holde seg med vann i 20 minus...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg går i marka med veldig kaldt vær (< -15 C), tar jeg siden i år med en dunjakke (som jeg kjøpte i år). Jeg tror nemlig at det ikke skal så veldig mye til for at du trenger det. Hvis du feller stygt og klarer å gi beskjed til en annen skiløper som må ringe etter hjelp, tar det fort en halv time før du blir fraktet ut, tror jeg. Hvis det ikke er mer. Da er en dunjakke veldig kjekt å ha. På en lengre tur med pause er den også godt å ha med.

På en dagstur på fjellet tar jeg alltid med dunjakke + vindsekk + spade + sitteplate + store votter + vindlue + nok drikke i termos + fyrstikker + opptenningsbrikker. Min mann tar også med seg en ekstra undertrøye fordi han svetter mye. Det tror jeg er lurt og jeg skal også gjøre det neste gang. Vår filosofi er at du i det minste skal holde det ut en dag i de klærne. Man trenger ikke å ha det veldig komfortabelt. Det er en nødsituasjon når du må overnatte i fjellet. På turer fra hytte til hytte tar vi med et større liggeunderlag og soveposer. Til nå har vi ikke tatt med primus og kokekar, men jeg skal vurdere det til neste gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ganske enormt egentlig hvor lenge en kan klare seg ute i kulden. Og det som er garantert er at når det skjer uhell i fjellet, er det nesten alltid når en ikke er forberedt på det. Har en historie for noen år siden hvor det var en som bare skulle stoppe på veien og ta seg en liten tur. Dette var en erfaren fjellmann, og tenkte seg tross alt bare en liten tur. Han gikk i dongeribukse og med en liten sekk på ryggen. Problemet er når man går slik på høyfjellet, er at været snur så ufattelig fort. Han mistet retningen og var vel ute i to døgn før han ble funnet. Tar man litt forhåndsregler kan man forhindre en del av de uhellene man ruster seg opp for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.