Gå til innhold
  • Bli medlem

Stormkjøkken


torsteinvg

Anbefalte innlegg

Tror vindskjerming er alfa og omega ved bruk av stormkjøkken. På tur har jeg prøvd det noen ganger og jeg må si at min mening da var at det var bare hakket bedre enn telys!

Men så har jeg stått nede i byssa på halvgamle båter og stirra oppi den samme koppen med rødsprit, forundra over at det er mulig å lage ordentlig middag til fire stykker på to sånne små bluss.

Den eneste virkelige forskjellen jeg overhodet kan tenke med er at nede i lugaren så blåser det ikke og det aller meste av varme kommer seg dit den skal - til kjelen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 50
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Jeg er også en gammel stormkjøkken bruker som gikk over til gass / bensin brennere for noen år siden, mest fordi jeg skulle være mere effektiv. Gikk tilbake til alkohol brenner for 1-2 år siden da jeg kjøpte meg en Caldera Cone:

http://www.traildesigns.com/caldera-cone.html

Jeg hadde da kommet til at det ikke var noen grunn til å stresse med maten, og det var en velsignelse å gå tilbake til en lydløs løsning.

Desverre er Caldera Cone tilpasset hver enkelt kjele, så den blir kun benyttet når jeg er alene, eller maks med 1 til da den er for en 1.1 l kjele. De gangene jeg klarer å overtale mine venner til å bli med på tur så er det enten gass eller bensin, og større kjeler som benyttes.

Jeg vurderer også å skaffe meg en slik litt senere i vår når den blir tilgjengelig (skal komme i salg rundt mars):

http://www.antigravitygear.com/proddetail.php?prod=EBY255&cat=40

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det en bacupløsning du er på jakt etter så ville jeg forsåvidt bare tatt med selve koppen og rødsprit etter ønske. Da kan du bruke underlaget og vindskjermen til multifuelen. Kjelen holder du med kjeleklypa, alternativet må vel være ezbit eller hva den heter, vet ikke så mye om effekt på en ezbit brikke, men det kunne jo vert greit å teste den opp mot rødspriten.

Kan jo bli litt tungt å holde kjelen lenge hvis du skal smelte vann, men ville uansett ikke dratt med hele stormkjøkkenet, en nødløsning er en nødløsning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Omnifuel

+ høy effekt ca. 3000w

+brenner på "alt"

- mange deler = mye som kan gå feil

Stormkjøkken

+ mange gode kopier = lav pris

+ Få deler = lite som kan gå feil

+ veldig god vindskjerm

+ "alt i ett"

- lav effekt (tror jeg har hørt 1000w)

- brenner kun på sprit

For et par år siden fant jeg siden til svenske Anders J www.andersj.se han lager alt mulig selv ogpå nettsiden forteller og viser han oppskriftene. Her har han noe han kaller Lättviktskök nr2 her har han tatt en øl boks eller tilsvarende og bygget rødspritbrenner av den.

Dette måtte jeg jo selvfølgelig prøve og etter å ha laget flere modeller måtte vi teste effekt opp mot Trangia sin brenner. Vår kokte opp 1liter vann raskere enn Trangia sin brenner under ellers HELT like forhold.

Moralen er:

Det er en god ide å ha med seg en backup til i vinterfjellet. alternativt kan du fyre bål. en rødspritbrenner er en god backup. Den vil alltid virke, selvom den kan være litt vanskelig å få igang hvis det er skikkelig kaldt. og du kan bruke den uten å ta med deg hele stormkjøkkenet.

Eller du kan lage en selv, og da må moralen være: ALLTID ha med deg ØL(på boks) på tur! :-D

God tur og lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg testet mitt nye storm kjøkken og nye trangia kjele. Så skulle jeg sjekke hvor mye det tok å koke opp en liter vann i kjelen)som aldri er brukt før. Noen som kan svare meg på hvorfor kjelebunnen nå er blitt brun?

Fyrte du med rødsprit? Ved bruk av rødsprit så soter det mindre hvis du har litt vann i brenneren i tillegg. Men ikke for mye vann for da går effekten ned, det er best og prøve seg frem :-D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

tja det blir jo fort brunt inni kjelen hvis det har vært for varmt.......erfaring fra eget kjøkken av og til!! men det høres jo underlig ut hvis du bare kokte vann.

rødspritbrenneren er jo nærmest idiotsikker, ikke noe som kan gå galt der, men for ditt vedkommende betyr jo det att du må dra med deg to typer brensel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et lille tip med Trangiaen er at koge mindre mængder vand ad gangen. koger man kun max 800ml ad gangen kommer kogetiden ned på 8 min v. 20grC

~ 2x 800ml = 2x 8 min, 1x1600ml=en evighed.

Flytter man samtidig gryden op så den er 38mm fra bunden af gryden (istedet for de 19mm den er "født" med), bliver effekten samtidig højere. Man bruger samme mængde sprit - men det går blot hurtigere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker fortsatt mitt 15 år gamle trangia stormkjøkken. For tre år siden kom jeg over en multufuelbrenner beregnet for stormkjøkkenet. Brenneren passer akkurat nedi hullet hvor spritkoppen vanligvis står, det er hull til reguleringsrattet og alt funker helt supert. Sammenpakket er det like stort som før, kun pumpeflasken i tillegg.

Resultatet er en multifuel med god vindskjerming (og dermed høy effekt), grei vekt og kompakt i sekken.

Anbefales på det sterkeste!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brenneren på Trangiasaken er en helt vanlig Nova med en litt annen løsning "nedentil". Ombyggingssett er å få kjøpt for en hundrings eller så, disse passer også til Omnifuel.

Hvem selger disse ombyggingssettene og hva heter de?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.oslosportslager.no/produkt/optimus-trangia-optimus-adapter-for-nova-7807.aspx

Xxl har dem også. Skrua som skal gjennom der har samme diameter på Omni og Nova, så det skulle ikke være et problem å få det til å passe. Superduperløsningen må vel være dette, kombinert med en av de nye Fluxringkjelene med varmeveksler. Da tenker jeg det skulle bli fart på kokinga!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Første gang jeg ser denne, dette er jo en Primus Omnifuel i "Trangiakopp" Sikkert like bra som Omnifuel.

Jeg har en Trangia multifuel av litt eldre utgave, som da egentlig er Optimus Nova i "Trangiakopp"

Om vinteren er det helt topp med en multifuel (jeg bruker mest parafin), og Trangiaen demper mye av støyen.

Om sommeren bruker jeg ofte gass, og den nye brenneren kan jo bruke det også, så da kan du klare deg med en brenner.

Har ikke omnifuel selv, men har fått inntrykk av at den er god på bensin og gass, mens parafin ikke er fullt så greit, men det virker.

dsk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.