Gå til innhold
OleM

Hvilke dyr kan jaktes?

Anbefalte innlegg

Til storvilt kan du ikke bruke ikke-ekspanderende prosjektil, nei. Det er pga. drepeevnen. Kula skal ekspandere og ødelegge så mye som mulig i hjerte/lungeområdet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Alt storvilt har krav om ekspanderende prosjektil, og i tillegg også bever. Jeg glemte ordet "storvilt" i forrige innlegg.

Det man i hovedsak bruker ikke-ekspanderende til, er toppjakt på fugl.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det skal for så vidt være ekspanderende prosjektil på alt av rifleammunisjon som brukes i Norge. Hulspiss er ikke tillatt (av naturlige grunner).

Begynner man å snakke om gaup og bjørn og diverse, er mn også inne på at disse ikke har jakttider, men at man kan registrere seg som lisensjeger, og delta på lisensjakt. Dette er vel lite aktuelt for "vanlige" jegere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her var det mye usikkerhet. Som ivrig jeger kan jeg jo klargjøre:

STORVILT I NORGE: Elg, hjort, reinsdyr, rådyr. Dette er altså de fire jaktbare artene av storvilt. Rådyr regnes IKKE som småvilt, ikke under noen definisjon.

JEGERPRØVEN: En prøve alle som vil gå på jakt, må ha. Består av et kurs, en dag på skytebanen og en skriftlig prøve. Arrangeres som regel av lokale jeger- og fiskeforeninger, eller større kommersielle aktører som XXL.

SKYTEPRØVE: Dette er en årlig praktisk prøve som må avlegges for at du skal kunne jakte STORVILT med RIFLE. Det eneste storviltet du har lov å jakte med hagle, er rådyr, og skal du jakte rådyr med hagle, trenger du ikke skyteprøven. Skal du jakte rådyr med rifle, MÅ du ha skyteprøven. Skyteprøven må avlegges HVERT ÅR. Først må du ha minst 30 treningsskudd fordelt over to dager (15 skudd dag én, 15 skudd dag to). Så kan du skyte opp. Oppskyting foregår ved at du skyter fem skudd på en plakat med en reinsdyrfigur. Du får ikke se treffene før du har skutt alle fem skudd. Alle fem skudd skal da sitte innenfor en ring på dyret (som du ikke kan se fra standplass), som tilsvarer treffpunktet (hjerte-/lungeregion) på et storvilt. Når du har klart prøven, signerer to av standplasslederne på jegeravgiftskortet ditt.

NB! Skyteprøven følger det aktuelle våpen. Hvis du skal jakte med flere våpen, må du avlegge skyteprøve for HVERT av våpnene. Skyteprøver arrangeres på de fleste skytebaner (riflebaner).

RÅDYRJAKT: Rådyr KAN du skyte med hagle, da på maks. 20 meters hold. Ingen av de tre andre jaktbarte storviltartene kan jaktes med hagle.

Dessuten er det FORBUDT å jakte på noe som helst, med mindre det er gitt jakttid på arten. Jakttider finner du på DN (Direktoratet for naturforvaltning) sine nettsider, og også på lovdata.no.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.