Gå til innhold
  • Bli medlem

Fersk i gamet, hva slags fjellutstyr trenger nybegynnere?


NewMount

Anbefalte innlegg

Holder det hvis han tar en sekk på 70 liter, mens jeg tar en på 50? Vi kommer til å satse på lettest mulig sekker, soveposer og telt, og hårføna og sminka legger jeg igjen hjemme selvfølgelig :) Hehe..

Kan det være at det er lurt å kjøpe brukt telt til å begynne med? Såg det var noen her inne som ville selge et Helsport Rondane 2 light telt til 2500,- Brukt i 3 uker.. Sekk og sko føler vi selv bør være nytt, slike ting skal jo slites til kroppen.

Støtter innlegget til Frøken Borealis. :)8):|

Du trenger ikke sekk over 40 liter, for turer inntil 5 dager, sommerstid.

Etter å ha brukt en overfyldt Reconpack i flere år, har jeg nu konvertert til Bergans Helium 40liter.

Ikke verdens mest sofistikerte sekk, men den passer min kropp, er superlett, og jeg får nedi det jeg trenger.

Jeg har valgt å ha flere soveposer.

Superlett sommerpose. (Kjøpte en Bergans til sønnen i julegave) veier 800 gram.

Min forenklede pakkliste for sommerbruk, ca 5 dager:

Telt (Jeg liker kuppeltelt)

Lettvektpose

Lakenpose av silke

Liggeunderlag (Har endelig skaffa meg Downmat 9 superduperdelux.)

et skift undertøy

microfleece stilongs og trøye

Turtøy på kroppen

tannbørste og liten tube tannkrem

Altmuligsåpe

Sportstape

Sveitserkniv.

Drikkeflaske

Spork

Kokse (drikkekopp)

Bekastift mot mygg

Mat:

Primus med kokekar (Har noen få å velge i)

real turmat 1 middagsrasjon/døgn

Havreknekke 1/2 pakke / døgn

Tubeost eller kaviar

1-2 snickers / døgn

2 pakker tørrfisk e.l

1 pakke MR-8 / døgn

1/2 Kg peanøtter og havregryn blanda sammen i en pose i lomma. Brukes ved behov.

Nescafè

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 64
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Tusen takk for svar alle sammen! :) Vi har vært på nett dag og natt og sett på de forskjellige forslagene vi har fått, samt andre ting. Vi kom over noen rasende gode tilbud, og har nå fått oss hver sine Bergans Rondane sekk! :D

Vi kommer til å satse på Helsport Rondane light 3, det virker som det beste teltet for vårt bruk.

Nå er vi imidlertid på utkikk etter soveposer, og vi har sett litt på forkjellige merker, og kommer frem til at Ajungilak ser ut til å være både gode og overkommelige i pris :wink:

http://www.amfibi.no/display.aspx?menuid=10103&prodid=14616 Hva syns dere om denne? Kan det være noe for oss? Og kom gjerne med forslag om andre poser om dere har.

Villmarksboka til Monsen er bestilt, og vi gler oss som små unger her vi sitter! :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror Lahar vil fungere bra for dere. Selv bruker jeg bla Ajungilak Ascent 3-season og er fornøyd med denne. Den er nå ute av produksjon men synes Lahar ser ut som en slags fornyelse av denne. Om dere også drar ut senhøstes så vær oppmerksom på at det gjerne er ganske rått noe som gjør at det blir føles kaldere enn det er så da kan det være lurt å fore soveposen med en lakenpose f.eks. for mer varme. Å sove med ullundertøy og ikke minst lue er også gode triks for å holde varmen :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, takk for rask tilbakemelding :)

Da tror jeg at vi går for en slik sovepose =) Kan lakenpose i fleece være noe for å høyne temperaturen på kalde dager? Er det nødvendig med lakenpose? Ser det er så mange som har det på utstyrslistene sine, er vel kanskje bedre å vaske den enn soveposen :wink: Dere får bære over meg om dere syns spørsmålene blir for mange og dumme, men som sagt er vi ganske ferske :wink: Vi suger til oss alle tips, og er veldig takknemlige for tilbakemeldinger :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan lakenpose i fleece være noe for å høyne temperaturen på kalde dager?

Klart det, men om det er optimal utnyttelse av penger, vekt og volum er et spørsmål du selv må regne på... Har selv vært med på sying av lavbudsjett poseforsterkning av gamle ullpledd... svinetungt, men varmt i massevis for en billig penge og en times klipping og tråkling. Fleece er sikkert et bedre valg når du skal bære utstyret selv (det slapp vi).

Er det nødvendig med lakenpose? Ser det er så mange som har det på utstyrslistene sine, er vel kanskje bedre å vaske den enn soveposen :wink:

Nettopp... en silkelakenpose veier lite, gjør soveposen ørlite grann varmere og renholdet mye lettere. For min egen del gidder jeg aldri dra med lakenpose på soveposeturer - bruker ikke soveposen ofte nok til at det blir noe særlig styr med vasking uansett. Med en dyr dunpose ville jeg nok tenkt litt anderledes. Lakenpose er svært hendig der dyne er tilgjengelig.

Dere får bære over meg om dere syns spørsmålene blir for mange og dumme, men som sagt er vi ganske ferske :wink: Vi suger til oss alle tips, og er veldig takknemlige for tilbakemeldinger :D

Finnes ikke dumme spørsmål, bare gode og dårlige svar - og også andre med mer erfaring kan lære mye av svarene dere får :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kommer til å satse på Helsport Rondane light 3, det virker som det beste teltet for vårt bruk.

Teltet har vært på salg hos XXL til 3500,- tidligere, så ville ventet litt og sett om det kom på salg hos noen, før jeg hadde kjøpt, siden det ikke er sesong enda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En gul refleksvest av typen som er påbudt i bil, er god å ha i sekken på fjellturer og jakt. Den veier lite, tar liten plass, og koster ned mot 20 kr på Rema. Ved ufrivillig overnatting pga skade, uvær eller lignende, vil man bli sett langt lettere av folk med lykt. Også med helikopter vil man bli sett langt lettere. Brett den ut på bakken, heng den opp i et tre, eller ta den på kroppen. På dagtid vil gulfargen skille seg bra ut i fjellet.

Hvis det er mørkt, og du skal finne tilbake til teltet, kan det være smart å henge en refleksvest over teltet. Med lykt ser du teltet på lang avstand. Er teltet inni skogen, kan vesten henges opp i et tre, for lettere å finne veien tilbake. Refleksvest bør medfølge ved all aktivitet i fjellet. Mørket kan fort komme på, og da vil letingen etter deg bli lettere og gå raskere.

Vi har lært at man skal grave seg ned i tide i snøhule. Men hvordan finner man noen i en snøhule, i fjellheimen? Fest en refleksvest mellom to staver/ski, og man øker sannsynligheten for å bli funnet raskere, også på dagtid.

Mvh

Kirkefjord

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja da blir altså Jerven Fjellduken Termo Hunter med på vår innkjøpsliste, noe usikker på om vi skal ta hver sin eller en i King Size som begge kan sove/sitte i. Jeg mener hver sin, der vi kan koble oss sammen og få en større, han mener såklart King Size, slik som de aller fleste mannfolk gjør (størst er best :D ) hehe.. den får bli en intern diskusjon, men kom gjerne med innspill :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg og samboeren har en kingsize duk, og ser ikke behovet for å ha to. Knall både for å pakke seg inn i ved bålet og hvis man skal spleise soveposer enten i friluft eller i teltet. Vi er temmelig mye på tur ved alle årstider og har aldri sett behovet for hver vår. Måtte være om den skal brukes som regnponcho for eksempel. Men bruksområde vil jo selvsagt avgjøre for dere. Men for høy hyggefaktor vil jeg anbefale kingsize duken.:D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv eier jeg en jerven kingsize thermo, og er glad i den. Jeg bruker den skjelden sammen med telt og sovepose - da skal det være veldig kaldt. Hvis jeg har med både telt og sovepose, blir som regel duken liggende hjemme.

Jeg bruker duken når jeg:

- Skal på kjølige dagsturer med fruen og/eller bikkja. Da er det komfortabelt å kunne sette seg i duken i pausen og bikkja er også fornøyd:)

- På hytte-til-hytte turer eller vinterdagsturer der det er en viss sannsynlighet for at en må tilbringe en natt ute.

- Sammen med telt og sovepose på de aller kaldeste nettene. Da jeg, fruen og bikkja var på vintertur i junkerdalen, var den god å ha. Kjæresten er rimelig frossen av seg, men en natt i -25 grader ble varm og god med: skumunderlag, reinskinn, vinterpose og jerven utenpå det hele :D (Thank God for pulken!)

MAO: Jeg bruker meget sjelden duken i de 3 varmeste sesongene hvis jeg har med både sovepose og telt. Jeg ville derfor revurdert duken inntil videre og heller spyttet de pengene inn i noe annet. Duken kan dere heller kjøpe hvis dere bestemmer dere for å utvide tursesongen til kaldere tider;)

Tips: Kjøp en pose med høyreglidelås og en med venstreglidelås, da kan dere kople dem sammen, og gjøre en kjølig natt litt varmere;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ift jerven kommer jo helt ann på årstider man skal være ute i. Jeg og kona har hver sin jerven orginal. Til nå kun vært på vår, sommer og høst turer - men satser friskt videre på å prøve ut vinter eventyr. Orginal duken holder i massevis til 3-sesong. Regnponcho, sitteunderlag, varmebag, etc. I alle jerven duker kommer det med rescue flag. Også brukt den til sitteunderlag på vinterstid med tova sitteunderlag, fungerte utmerket.

Drar aldri på tur uten at jerven er med. Tar liten plass, har mange bruksområder, og kan berge livet ditt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser dere allerede har kjøpt dere sekk og telt. Da ville jeg prioritert i følgende rekkefølge:

1: Fjellsko. Finn noen som passer føttene deres. Glem prisen. Til allaroundbruk vil jeg anbefale helt standard halvhøye sko som det også er gitt eksempler på tidligere i tråden. Vær særdeles skeptiske til sko til under 1500 kroner. Grunnen til at sko er på pri 1 er at hele turen antakelig skal basere seg på forflytning med apostlenes hester. Med skotøy som ikke passer eler som er for stive/myke vil turen fort miste en del av sjarmen.

2: Liggeunderlag. De fleste av oss har det mye bedre i hverdagen om vi sover godt. For min del gjelder dette også på tur. Jeg ser at downmat er anbefalt tidligere, og det kan jeg fint stille meg bak. Men du sover antakelig også godt på Synmat og mange andre litt tykkere liggeunderlag. Kombinasjonen Bamse og kvister er sikkert bra for noen, men jeg ville ikke nølt med å legge i penger akkurat her.

3: Sovepose. Også en sak som får deg til å sove godt hvis du velger riktig. Husk også at en høstnatt på fjellet fort kan trekke under frysepunktet.

4: Kokeutstyr. Her kan du hente mye både på matglede og vekt. Ut fra det behovet dere skisserer, ville jeg selv gått for gass. Renslig god effekt. Jeg har en MSR XGK multifuelbrenner hjemme, men den blir som regel liggende igjen hjemme til fordel for en liten og lett gassbrenner. Lever du på real turmat på tur klarer du deg med en kjele på en drøy halvliter, samt evt en stekepanne for speilegg og egenfisket fisk. Skal dere lage mer gastronomiske retter som steking av spaghetti eller tilberedning av toro-gryter, bør dere gå for en litt større kjele eller to.

5: Regntøy. Våte ting er kjedelig. De fleste i dette bortskjemte landet velger goretex-klær eller tilsvarende. Men om dere nå begynner å gå tom for penger, ville jeg heller valgt et ordentlig, lett regntøy (Som for eksempel Marmot Precip) i stedenfor billige membranklær fra f.eks Stormberg.

6: Vindvotter/vindttette hansker. Veldig greit å ha om kvelden eller når det blåser opp.

7: Ullundertøy. Personlig har jeg blitt fan av Smartwool sitt undertøy, men her er vel smaken som baken. Her på forumet vil du nok finne tilhengere av både Devold, Ullvang, Icebreaker, Janus osv osv.

8: Kniv. Du må ikke ha leatherman med 250 verktøy. En vanlig tollekniv er fint, for eksempel Brusletto Huter. Denne hjelper deg med alt fra å være brødkniv til å kutte ned greiner (hvis du ikke velger et bedre liggeunderlag...) og spikke opptenningsfliser.

9: Hodelykt. Selv bruker jeg som regel en enkel Petzl Tikka som veier ca ingenting og lyser i time etter time. Jeg har også en større (og dermed tyngre) Petzl-lykt med bedre lys, men denne blir som regel liggende hjemme. Hodelykt kan ofte også henges opp i taket på teltet. Husk bare at puling i opplyst telt lett synes utenfor teltet om natta. :D

10: Alt det andre. Fleecejakke er digg. Men du klarer deg med en gammel ullgenser. Eller en fleecejakke til 199 fra XXL. Jeg er også fan av fjell-lua til Lowe alpine som er avbildet tidligere her. Men har du hette på jakka, klarer du deg med det du har i skuffen fra før. En turbukse er veldig bra å ha. Men joggebukse i microfiberstoff fungerer også hvis du har regntøy i tillegg. Øks er bra for bål, men man klarer å lage bål uten også. (Men selv velger jeg stort sett alltid å ta med øks.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ift kjøp av jakke, pass på at det i tillegg til glidelås - er borrelås. Kjekt hvis glidelåsen ryker på fjellet. Forøvrig ikke kjøp klær med glidelås som ikke er merket med YKK.

Dette er jeg ikke enig i. Det er som å fraråde å kjøpe et merke som Arcteryx, et av verdens aller beste merker. Klaff for glidelåsen eller ikke er en smakssak. Jeg har både med og uten klaff på mine jakker.

Det er godt nok for Lars Monsen når han er ute i flere måneder, selv uten borrelås foran glidelåsen, så derfor bør det være greit for fjellfolk flest?

YKK er en glidelåsprodusent. Det finnes vel også andre merker som lager ok glidelåser?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Greit, innser at jeg var litt overdreven der. YKK er hvertfall kvalitet, kjenner ikke til andre. Hatt en del plager med gaupa/wistex klær uten skikkelig glidelås - og det er noe herk å plages med kalde fingre - også selv om fingrene er varme.

Og det er vel greit å ikke ha borrelås inntil glidelåsen ryker i 10 minus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Nå har vi altså hatt en travel vår og vår plan om å starte et "nytt og bedre liv" til våren ble da desverre utsatt. :( Derimot har det kommet på plass noe mer utstyr, og jeg må jammen innrømme at jeg er glad vi brukte litt tid på innkjøp, for friluftsutstyr er DYRT! Og da har jeg hatt mange hobbyer og fritidsinteresser før, ingen har på langt nær vært så kostbare.. :lol:

Sist innkjøpt er da altså Bamse Extreme liggeunderlag (329,-) til båda två, og hver sin Ajungilak kompakt 3 sesong sovepose(799,-). Leatherman wave (500,-), Stormberg fleecegensere med polo/zip(39,-!), fjellsko til mannen type Garman (800,-) Alt selvsagt på tilbud ;) Xxl.no er nettsiden for oss visstnok, og butikken er digg å besøke når man er på storbybesøk :)

Neste på listen er stormkjøkken og regnklær, lurer på å satse på et paclite sett i stedet for skallbekledning for å lette vekt og plass. Har sett på noen fra Marmot som var nedsatt i pris. Kom gjerne med innspill! :) Har litt lyst på ei turbukse med zip-off i et lett hurtigtørkende materiale, for å kombinere bukse/skjorts, men er usikker på behovet. Og hodelykt hadde også vært greit. Der er vi usikre på merke, tips anyone? (trenger ikke være av dyreste sort!)

Er det nødvendig med vindtette hansker? Hva med balaklava? Vi tenker jo 3-sesongers her, men har jo aldri overnattet i telt på tidlig vår/høst før, så erfaringsmessig ligger vi jo ganske lavt. Er det virkelig nødvendig med ulltruse? :wink:

Hvordan pakker dere med dere toalettsaker og maten? Og hva slags såpe bruker dere til "alt-mulig-såpe"? Er det nok med Wave'n som eneste kniv/verktøy på helgatur? Har dere tips til et supert middel mot mygg/insekter? Og til slutt, holder det med hodelykten til lys i telt?

Blir evig takknemlig for svar! 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Neste på listen er stormkjøkken og regnklær, lurer på å satse på et paclite sett i stedet for skallbekledning for å lette vekt og plass. Har sett på noen fra Marmot som var nedsatt i pris. Kom gjerne med innspill! :)

Goretex paclite er også skallbekledning.

Har litt lyst på ei turbukse med zip-off i et lett hurtigtørkende materiale, for å kombinere bukse/skjorts, men er usikker på behovet.

Antakelig veldig praktisk om sommeren. Men selv sliter jeg med å finne slike bukser som passer meg. Vær også påpasselige med at glidelåsen som du får på enten låret eller leggen ikke irriterer når du går.

Og hodelykt hadde også vært greit. Der er vi usikre på merke, tips anyone? (trenger ikke være av dyreste sort!)

Hodelykt er absolutt å anbefale. Selv har jeg både en stor Petzl-lykt med halogenpære og en Petzel Tikka som ble kjøpt for noen år siden. Det er sjeldent jeg bruker noe annet enn Tikkaen ved mindre jeg skal trene på ski om vinteren. Silva har også noen enkle, gode diodelykter. Sikkert mange andre som har tilsvarende lykter. Jeg har også prøvd et par diodelykter fra Clas Ohlson eller Biltema. Disse gir en god kost/nytteverdi siden de er så billige, men vær obs på at de ofte er litt framtunge og har strikk-fester som gjør at strikken sklir ut.

Er det nødvendig med vindtette hansker?

Tja, det kommer jo ann på hvor du skal gå og når på året. Senhøstes på høyfjellet vil jeg absulutt anbefale å ha vindtett på hendene. Men selv velger jeg gjerne votter framfor hansker i slike tilfeller.

Hva med balaklava? Vi tenker jo 3-sesongers her, men har jo aldri overnattet i telt på tidlig vår/høst før, så erfaringsmessig ligger vi jo ganske lavt. Er det virkelig nødvendig med ulltruse? :wink:

Balaklava er et plagg som jeg stort sett bruker om vinteren i kobinasjon med annen lue eller alene i soveposen. Det er kjekt å ha, men kan fint erstattes med lue og skjerf/hals i de årstidene dere skal ut. Ulltruse eller -boxer er ikke nødvendig, men det anbefales. De andre alternativene er syntetfiber og bomull. Syntetfiber (superundertøy) transporterer fuktighet bra, men lukter som regel pyton etter kort tid. Dette er litt dårlig egenskap når man er i et miljø hvor man sjeldent klarer å holde underlivshygienen på topp over lengre tid. Bommulsundertøy er behagelig når det er tørt, men så fort du blir svett mister det sjarmen sin. Bommull tørker sakte.

Hvordan pakker dere med dere toalettsaker og maten?

Toalettsaker (Det lille man trenger) ligger i en enkel toalettmappe. Den maten som ikke tåler fukt samles i vanntett pakksekk. Men det er fullt mulig å bruke dobbelt plastpose fra Rimi.

Og hva slags såpe bruker dere til "alt-mulig-såpe"?

1 stk lano såpestykke. Sjeldent brukt, men på en varm sommerdag kan det lønne seg å få av seg den verste svettelukta. Jeg pleier også å snike med en vaskeklut, men det er det antakelig ikke så mange som tar med på tur. I tillegg har jeg som regel en liten skvett zalo med meg.

Er det nok med Wave'n som eneste kniv/verktøy på helgatur?

Ja, du klarer deg. Men det er mye mer behagelig å skjære med en ordentlig kniv. HAr du med deg brød, blir bladet på wawen også irriterende kort, og du får skjeve, smuldrete skiver som resultat.

Og til slutt, holder det med hodelykten til lys i telt?

Ja. Om du skal spille kort eller lage barn i teletet, henger du bare lykta opp i taket. )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.