Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvordan ikke fryse på beina på vinteren i fjellsko?


Fjelljenta85

Anbefalte innlegg

Yetigamasjene passer ikke på store sko.. Har du større enn 46 kan du glemme det.

Et annet tips for varme tær er rene ullsokker. Ull mister mye isolasjonsevne når det blir skittent, så ikke gå avsted i favorittsokkene som du har brukt i ukevis etter siste vask.. (jo, jeg skifter sokker daglig, men utenpåsokkene kan jeg bruke lenge.. ;) )

Har 46 i skonummer, og det lar seg kombinere med Berghaus Yeti som finnes i flere størrelser, jeg benytter den største. Tungt og vanskelig første gangen, siden går det greit.

Han jeg kjøpte dem av hadde klart å montere Berghaus Yeti på størrelse 49 ved en anledning, det krever bare litt ekstra jobbing.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Jeg fryser på beina på høst/vinteren, jeg har Crispi Besseggen fjellsko, det er en god sko,men syns den holder dårlig på varmen om vinteren. Noen her inne som har noen tips?

Å fryse på beina kan enten være et signal på at du har for stort varmetap andre steder enn på føttene. Som kjent konsentrerer kroppen da varmen rundt sentrale organer og mange vil da kjenne varmetapet først på føtter og hender. Generelt syns jeg det er viktig med svært god bekledning på beina- gjerne to stilongser og heller lufte ut på overkroppen og hodet om det blir for varmt. Min bestemor brukte å si: "Dersom du fryser på beina, så ta på deg lue" . Disse orda er vært å ta med seg.

Dersom du allikevel er svært utsatt for frost på beina er det mange gode råd i denne tråden. Fotposer er svært nyttig, spesielt i leiren. Til skistøvler finnes skotrekk som kan tas på utsiden. Disse kan sikkert tas over en vanlig fjellstøvel også. Gode ullsåler- f.eks fra Sara Duodji i Karasjok er svært varme (Dog ikke anatomiske). Jeg har kun brukt disse i skisko. De absorberer fuktigheten godt i et neverstykke inne i den tova solen.

Forøvrig er det viktig at skoen ikke er for trang.

Mens jeg husker det er kneppe-anna fra forsvaret ett av turlivets beste plagg i vinterhalvåret. Det er et godt turtips. Denne kan enkelt kneppes på med gamasjer og sko på og rekker nedenfor knærne.. Den kan brukes både innenfor og utenfor skallbekledning og koster vel kanskje en 50-lapp på et gammelt overskuddslager. (Kjøp den med boblestoff og knepping- ikke den eldste i ull og uten knepping).

Jan-Eilert Pedersen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig mange gode tips her og et som jeg ikke så i farta er å benytte fuktsperre. Hvis det er romslig i støvlen så ta på et par tynne ullsokker, deretter fuktsperre (Rimi-poser fungerer fint, men jeg kjøper kontoravfallsposer på Europris. Billig og gir bedre passform enn vanlige handleposer.....synes jeg). Til slutt et par tykke ullsokker.

Fuktsperren har både fordeler og ulemper og den store fordelen er at den holder godt på varmen så den ikke slipper ut, men den holder også godt på svetten hvis du blir varm og går langt. Jeg brukte det på en femmilstur på Hardangervidda i vinter og synes ikke at det ble nevneverdig klamt. Skulle det bli for galt, kan du jo ha på litt talkum i teltet ved endt økt. Det var forøvrig 20 kalde der oppe og var aldri plaget med kalde føtter....noe jeg har slitt med ganger jeg ikke har brukt fuktsperre.

Dette i kombinasjon med god lue og votter som går godt over håndleddene gir gode resultater (brukte Norrøna Tova ullvotter og trengte kun å bruke overtrekksvotter når vinden var på det kraftigste).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Poenget med dampsperre-/fuktsperresokker er ikke å holde på varmen, men å holde på fuktigheten. Sokkene og støvelforet isolerer bedre hvis det ikke er fuktig av fotsvette. Jeg har brukt det i plaststøvler i høyden og syns det har fønket bra, men aldri følt behovet i Norge. Jeg har hatt tynne syntetsokker (som tørker fort i teltet) innerst på foten, plastpose utenpå dette og så en eller to tykke ullsokker. Hvis ikke forholdene er slik at støvelen blir våt fra utsiden, har du fordelen av alltid å ha tørre støvler og tørre ullsokker. I tillegg hjelper systemet mot gnagsår. Ulempen er lukten: Amoniakk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hovedpoenget med en dampsperre er vel å hindre at det utenfor blir fuktig og dermed holder varmen bedre. Det er dette som nok hjelper mest vil jeg tro men det stemmer vel også at plasten holder på en del varme. En av årsakene til at vi fortere fryser om vi blir våte/fuktige er så vidt meg bekjent fordampningen fra kroppen ettersom mye av varmen kroppen produserer forsvinner med dampen i stedet for å bli igjen på kroppen. Om vi kutter av den effekten vil vi få det som kalles for et våtvarmende omslag. En er varmere i helt tørr tilstand og bør etterstrebe dette men om en først er dyvåt uten mulighet for å bli tørr kan det være bedre å stenge av for dampen helt i enkelte tilfeller. Mener å huske det er beskrevet noen praktiske eksempler i boken "Overleve på naturens vilkår".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine erfaringer er at man er passe varm så lenge man er i bevegelser og har gode ullsokker og fjellsko. Derimot er det vanskeligere å holde på varmen når man har nådd destinasjonen (leir, telt o.l.). Mitt tips er derfor forsvarets fotposer med kartanker (Tjukk, tova sokk) (Her: http://www.fmu.no/display.aspx?menuid=251&prodid=780 ). Varmt og godt hele kvelden, helt til man skal ta på seg de gamle fjellskoa neste morgen :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hvis man er veldig tynt kledd oppover beina og kun fokuserer på å kle seg på selv føttene, så kan man risikere å bli kald, varmt blod må transporteres fra torso til føtter uten stort varmetap. Jeg tror det går tykke blodårer både på låra, på baksiden av knærne og på anklene. Du kan selvfølgelig gå i longs, men personlig synes jeg det blir altfor varmt, og gjør at jeg svetter for mye, som gjør meg kaldere når jeg stopper. et alternativ kan være knevarmere, ankelvarmere, ull-boxer eller en kombinasjon. Knevarmere kan man lage ved å klippe opp et par gamle sokker, ullboxer kan man lage ved å klippe opp en gammel longs, og beina til longsen blir ankelvarmere som man kan brette enkelt eller dobbelt, hvis man ikke har veldig lange sokker, som kan gjøre samme nytte. Personlig bruker jeg alltid knevarmere i et forsøk på å skåne vonde knær, ullboxer kommer først på i minusgrader, men jeg synes det er overraskende hvor mye dette hjelper. ankelvarmere har jeg kun brukt noen få ganger i skikkelig kaldt vær.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Lurer også på disse Alfa-fotposene. Har fulgt med på tråden og trenger nye støvler, og valget står altså mellom alfa fotpose+sko eller Kamik Oslo. Minuset med Kamik er de virker veldig svære, ellers ser de jo varme og fine ut :-) Noen som har noen tips? :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.