Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvilken kniv skal jeg velge?


Bjerknez

Anbefalte innlegg

Til frost06 :

Er uenig i det meste du skriver men orker ikke å gå i detalj med alt. ( Og jeg tviler på at det interesserer så mange her på fjellforum heller.. :)

Ha en fin dag!

Som jeg skrev tidligere: Minst like mange meninger om kniv som det er folk :D

Ellers - mye nyttig info i ditt innlegg > og flott med noen linker.

OBS! OBS! Vedr. import av kniv. Tollvesenets regler, gir som de fleste lover/regler, rom for tolkning.

De kan nekte utlevering (som kan påklages - men du får ikke ut kniven før evt. klage er behandlet og avgjort) av kniv som er "for stor", eller har den minste antydning til tve-egg.

Når jeg sto på tollkontoret tok det nesten 1 time å få argumentet ut Pumaen. Tollbetjenten mente den var tve-egget, og måtte konferere med 2 kollegaer, før jeg til slutt fikk den ut.

Problemet er at selvom de ikke har rett, så har de ALL MAKT.

Ellers så vil jeg påstå at norske jegere og friluftsfolk er UTROLIG konservative mht kniv. Du føler deg nesten "uglesett" om du kommer med noe annet enn samekniv, Helle- eller Brusletto i en eller annen variant, eller en av disse "tannpirkerne" (norske tradisjonskniver) som brorparten av norske knivsmeder/knivmakere lager.

Vedr. sistnevnte vil jeg legge til at det ikke er noe å utsette på verken kvalitet, fagmessg kompetanse, finish osv. på de kniver de lager. Bare det at "alle" lager kniver over "samme lest" :lol:

Konservatismen som råder i dette miljøet også?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Men er det noen her som kan kommentere stålkvaliteten på Cold Steel Master Hunter?

Altså gå litt mer i dybden?

Er det hardere stål i denne enn feks Helle Lappelandskniven?

Om du Googler San Mai VG-1 og/eller går inn på bladeforum, så finner du nok all den info du trenger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ellers så vil jeg påstå at norske jegere og friluftsfolk er UTROLIG konservative mht kniv. Du føler deg nesten "uglesett" om du kommer med noe annet enn samekniv, Helle- eller Brusletto i en eller annen variant, eller en av disse "tannpirkerne" (norske tradisjonskniver) som brorparten av norske knivsmeder/knivmakere lager.

Vedr. sistnevnte vil jeg legge til at det ikke er noe å utsette på verken kvalitet, fagmessg kompetanse, finish osv. på de kniver de lager. Bare det at "alle" lager kniver over "samme lest" :wink:

Konservatismen som råder i dette miljøet også?

At knivmiljøet er konservativt er mitt inntrykk også... Men det ligger masse verdifull kunnskap og erfaring i den tradisjonen. Med mulig unntak for jakt (slakting og flåing har jeg ikke peiling på!) vil jeg vil påstå de "tannpirkerne" er ekstremt godt tilpasset bruksområdet i vårt klima. Man kan ikke hogge med dem, men det har man andre redskaper til.

Valg av kniv blir en blanding av hva man liker, hva man skal bruke kniven til og hva man har råd til. Vil du ha en kniv til å hogge med så stiller det andre krav til utforming, stålkvalitet og egg enn en kniv til det vi tradisjonelt har brukt kniver til i Skandinavia. Til gjengjeld blir en stor rajehoggekniv mindre suveren til småarbeid som spikking og fiskesløying.

Jeg skal la være å si noe stygt om de digre Bowie-inspirerte knivene før jeg har prøvd dem, men mitt inntrykk så langt er at JEG er bedre tjent med en mindre kniv, om lag 4 tommer. Jeg har spesielt sansen for de knivene som er en videreutvikling av de små "tannpirkerne", d.v.s. inspirert av tradisjonen men med litt mer moderne utforming. Stålkvalitet og skjerping har jeg dessverre liten peiling på, så der famler jeg i blinde... Trolig vil Fjällkniven F1 være perfekt for meg, men det gjenstår å se.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

en diskusjon om cold steel master hunter VG-1 stål , akkurat hva du spør om :wink:

http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=409934

Her kan du selv gjøre en "analyse" om sammensetningen i stålet til Helle vs CS VG-1 :

(1) Først en forklaring på hvordan de ulike elementene i tabellen påvirker egenskapene til knivstålet :

http://spyderco.com/edge-u-cation/steel.php

(2) Metallurgien i VG-1:

http://www.e-tokko.com/eng_vg1.htm

(3) Helle sin stål sammensetning:

http://www.ragweedforge.com/helle/corespec.html

(Såvidt jeg vet så er det sandvik 12c27 i helle lapplandskniven)

(4)En sammenlignings tabell over ulike typer kniv stål (her finner du sandvik 12c27):

http://spyderco.com/edge-u-cation/steelchart.html

Til syvende og sist er det herdeprosessen som avgjør hvor godt stålet blir.

Som nevnt tidligere kan stål av samme type/sammensetning ha vidt forskjellig kvalitet avhengig av produsent/smeden som herder stålet.

Etter min mening er bruker erfaring kjekt å få med seg i valg av kniv. Finn både pos/neg erfaringer og trekk din egen konklusjon (se første link).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til dem som vil prøve seg på en konveks knivegg :

https://www.knivesshipfree.com/pages/Sharpening-Videos?osCsid=d50b959769581fa7cb91cb3e67161139

En veldig fin og informativ videosnutt serie som illusterer hva en konveks egg er og hvordan man for hånd skal slipe/skjerpe den på en korrekt måte.

Hvis man ikke trenger en knivegg som barberer armhår så holder det lenge med en god gammel musmatte+sandpapir.

Skal man ha barberskarp kniv trenger man lær pluss pussevoks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil anberfale å sjekke ut Fällkniven F1. Den virker meget solid og har passe størrelse synes jeg. Skal du klyve ved kan du trygt slå både på bladet og enden av skaftet. Du kan hente den i Sverige hvis du bor nær grensen(poste restante).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til Gbfjells innlegg pr 16. sept. Jeg tror vi begge misforstår hverandre. Jeg er enig i nesten alt du skriver, men problemet ligger kanskje i at jeg ikke noen gang har ment at andre skal ha mine meninger. Jeg vet ganske mye om stål, knivstål og "grinding", men må som alle andre holde meg til hva jeg har lest og erfart. F.eks: Jeg vet mye om komveks egg, har bl.a. eid en Fällkniven A1, og noen samekniver med samme eggtype - men ikke samme stål! Jeg vet hva som er denne eggens fordeler, men den passer ikke godt til min måte å bruke kniv på. Derfor skriver jeg at jeg ikke liker konveks osv. Jeg har ikke landet på rimelige fabrikk-kniver som CS osv. Jeg synes tvert imot at de store knivprodusentene ikke bare har stagnert, både her og i utlandet, og særlig amerikanerne bruker nå ofte dårligere stål enn før. Dette profittjaget rammer også norske produsenter, som må ta hensyn til hvor gjerrige skandinavene er når de skal anskaffe en "seriøs" kniv til bestemt eller flersidig bruk. Hvis du leser amerikanske og andre nettsteder, så vet du at enkelte produsenter lyver om sin stålkvalitet - noen ganger fordi deres egne underleverandører faktisk ikke vet hva slags stål de jobber med! Jeg har prøvd å oppmuntre de som lager sine egne kniver, og de som spør og graver. Det synes jeg er prisverdig, at de gjør for det kan kanskje bidra til økt kvalitetsbevissthet. Men jeg har alltid sagt at hver mann og kvinne må kjøpe de knivene DE liker og synes er "riktig" for dem. Ut fra det siktemålet synes jeg du er en meget positiv bidragsyter, og om det er ting vi to FAKTISK er uenige om, så er det flott! Slik vandrer verdens små og store gestalter videre framover både i viten og uvitenhet. Mvh Frost06.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til Gbfjells innlegg pr 16. sept. Jeg tror vi begge misforstår hverandre. Jeg er enig i nesten alt du skriver, men problemet ligger kanskje i at jeg ikke noen gang har ment at andre skal ha mine meninger. Jeg vet ganske mye om stål, knivstål og "grinding", men må som alle andre holde meg til hva jeg har lest og erfart. F.eks: Jeg vet mye om komveks egg, har bl.a. eid en Fällkniven A1, og noen samekniver med samme eggtype - men ikke samme stål! Jeg vet hva som er denne eggens fordeler, men den passer ikke godt til min måte å bruke kniv på. Derfor skriver jeg at jeg ikke liker konveks osv. Jeg har ikke landet på rimelige fabrikk-kniver som CS osv. Jeg synes tvert imot at de store knivprodusentene ikke bare har stagnert, både her og i utlandet, og særlig amerikanerne bruker nå ofte dårligere stål enn før. Dette profittjaget rammer også norske produsenter, som må ta hensyn til hvor gjerrige skandinavene er når de skal anskaffe en "seriøs" kniv til bestemt eller flersidig bruk. Hvis du leser amerikanske og andre nettsteder, så vet du at enkelte produsenter lyver om sin stålkvalitet - noen ganger fordi deres egne underleverandører faktisk ikke vet hva slags stål de jobber med! Jeg har prøvd å oppmuntre de som lager sine egne kniver, og de som spør og graver. Det synes jeg er prisverdig, at de gjør for det kan kanskje bidra til økt kvalitetsbevissthet. Men jeg har alltid sagt at hver mann og kvinne må kjøpe de knivene DE liker og synes er "riktig" for dem. Ut fra det siktemålet synes jeg du er en meget positiv bidragsyter, og om det er ting vi to FAKTISK er uenige om, så er det flott! Slik vandrer verdens små og store gestalter videre framover både i viten og uvitenhet. Mvh Frost06.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg endelig fått kjøpt meg kniv :)

Kniven passer perfekt som smørekniv og skjæring av småting, samt tyngre ting som hugging etc. siden bladet er ganske kjult og kniven i seg selv virker veldig solid(!)

Bladet er kanskje LITT for kjukt for litt småspikking... men dette er bare "flisespikkeri" :)

Valget ble en Cold Steel Master Hunter. Bilde av kniven ser du under:

post-6797-133474659959_thumb.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet mye om komveks egg, har bl.a. eid en Fällkniven A1, og noen samekniver med samme eggtype - men ikke samme stål! Jeg vet hva som er denne eggens fordeler, men den passer ikke godt til min måte å bruke kniv på. Derfor skriver jeg at jeg ikke liker konveks osv.

Jeg har virkelig ikke peiling... men prøver å lære mer. Det virker som om du vet hva du snakker om, derfor spør jeg: Kan du tenke deg å skrive litt i denne tråden hvorfor konveks egg ikke passer til din knivbruk - og hva konveks egg eventuelt passer til?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For de som vil lære litt mer om ulike grinds :

Gode illustrasjoner og kort fortalt om egenskapene til ulike grinds ( scandi, hollow, flat, convex etc).

http://www.zombiesurvivalwiki.com/page/In-Depth+Look+at+Knife+Grinds

Litt teori :

http://www.knifeart.com/cusknifen.html

http://www.knifeart.com/bladgeomfaqb.html

En god diskusjon om konveks grind :

http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=556467

Uansett så er det opplagt en smaksak og bør prøves for de som er interesserte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til frost06 :

Ønsker du å kikke på custom og kvalitets produksjons kniver vil jeg anbefale disse sidene :

http://www.truenorthknives.com/tnk_1mainframe.htm

http://www.knifeart.com/

Ellers har disse mye bra custom :

http://www.robertsoncustomcutlery.com/

http://www.nordicknives.com/

http://www.arizonacustomknives.com/artists/?artist=150

Forøvrig vil jeg anbefale alle som virkelig interesserer seg for kniver (custom + semicustom/kvalitets produksjon) å lese bladeforumsDÅTTcom

Ha en fin dag!

Nå har jeg sitti leeeenge og bladd i de ovennevnte nettsider. Myye lekkert!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg sitti leeeenge og bladd i de ovennevnte nettsider. Myye lekkert!

Burde være noe for enhver smak :shock:

Selv har jeg handlet et par ganger fra True north knives. På TNK bruker de fedex til internasjonale bestillinger,

det koster litt extra men så får du også pakka som regel innen 3-5 dager levert på døra (med pakkesporing på nett).

Fortolling av varene skjer på etterskud og de fakturerer for moms som regel etter 4-6 uker alt ettersom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 år senere...

Hehe, fant igjen denne tråden med litt flaks og etter ca. 7 år så kan jeg si at Cold Steel kniven ble fort sløv. Etter bare noen måneders bruk så var den merkbart sløvere. Jeg prøvde og slipe den opp på en slik roterende våtstein i kjelleren uten hell. Grunnen er at eggen var buet og det var vanskelig å finne riktig vinkel. Uansett hvordan jeg prøvde så ble den ikke bedre. 

Så den har nå ligget ubrukt i kjelleren i nesten 6 år. 

Dog har jeg fått slipt opp min gamle Helle Lapplands kniven med 12c27 stål og denne er like skarp i dag som da den var ny i 1993. Den absolutt beste kniven jeg noengang har hatt. En liten slipejobb på 23 år!! 

Skal jeg ha ny kniv igjen så skal jeg ha en slik. Eller i vertfall en med 12c27 stål. 

I mellomtiden har jeg også testet Helle Besseggen og Strømeng 6" samekniv. Bare søppel begge to. Helle Besseggen fikk hakk i eggen etter tre turer i skogen hvor jeg i hovedsak spikket pølsepinner og skjærte ned noen små greiner og Steømengen tålte ikke å bli hugget med. Den fikk også hakk i eggen. 

Helle sin Lappland kniv er den desidert beste kniven og jeg kan ikke forstå annet enn at 12c27 er et meget robust stål. Moraknivene jeg har i kjelleren er like gode, men kanskje ikke like flotte og se på. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TS. Når du bruker kniv som både øks og spett, må du også eggen med at knivene får skader. :) Knivene du kritiserer her er bra, som kniver, men en må kunne bruke kniv! Et lite eksempel. Der du hugger pølsepinner, skjærer jeg av pølsepinnen nederst (15 - 25 mm dim.) rett av - i ett kutt, med småkniver. En må bare ha litt erfaring, med kniv og friluftsliv! :) Ellers finnes det små, lette sammenleggbare sager.

Må ærlig talt si, at det er skrevet mye rart i denne tråden. Greit at dere ønsker store tunge kniver, med hovedvekt på hugging og batonering, men da er det kanskje greit å beskrive slikt bruksområde når en starter tråden. Ikke alle ståltyper og type herdinger egner seg, til det bruket. Friluftsfolk og jegere bruker kniver til så mye annet, hvor store kniver er upraktisk. Derfor velger nok flertallet også relativt små kniver, spessielt de med mye og lang erfaring.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Den 9.8.2016 at 4.29, Bjerknez skrev:

Hehe, fant igjen denne tråden med litt flaks og etter ca. 7 år så kan jeg si at Cold Steel kniven ble fort sløv. Etter bare noen måneders bruk så var den merkbart sløvere. Jeg prøvde og slipe den opp på en slik roterende våtstein i kjelleren uten hell. Grunnen er at eggen var buet og det var vanskelig å finne riktig vinkel. Uansett hvordan jeg prøvde så ble den ikke bedre. 

Så den har nå ligget ubrukt i kjelleren i nesten 6 år.

Høres ut som en kniv med konveks egg. Da tar du en tur på youtube akademiet og ser et par videoer om hvordan slipe slike kniver:
www.youtube.com/results?search_query=convex+sharpen+knife

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Det er viktig at du får riktig vinkel på slipestein eller bryne når du sliper en kniv. Hvis ikke så kan du ofte gjøre vondt verre.

Det finnes noen slipe stativer til å montere kniven i for å få riktig vinkel på brynet. Det finnes også slike ting til roterende slipesteiner med vann, men disse er ofte tilpasset en spesiell type og passer bare til det utstyret de er laget for. Jeg har en sånn slipestein med et feste for stemjern, men dette egner seg dårlig til knivsliping.

Det finnes en gammel tråd her på forumet som omhandler noe av det samme.

http://www.bazaargadgets.com/no/knife-sharpener-med-kniv-sliping-stones-blade-slipe-verktoy.html

http://www.coldsteel-uk.com/store/lansky-sharpening-system-standard.html 

 

KnifeSharpenerWithKnifeSharpeningStonesBladeSharpeningTools-SKU045280-1-800x800.jpg

Clamp_in_use.jpg

8949-d583b6ba1f11e0c93c0f11fac02b34c8.jpg

Endret av REs
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel 

Erfaring og ikke minst håndelag kan overflødig gjøre de fleste slipe anslag. Som det fregår av videoene finnes det ulike typer sliping, som man bør beholde på kniven.

Jeg har en beskjeden, diskret liten blå foldekniv fra Viktorinox med rett blad og sliping som et stemmejern. Dvs. skrå fra den ene siden og flatt fra den andre. Den er sylskarp og jeg kan gjøre et hvilket som helst kirurgisk inngrep med den, bortsett fra at jeg bruker den til sløying av fisk.

Hilse Elgen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, REs skrev:

Det er viktig at du får riktig vinkel på slipestein eller bryne når du sliper en kniv. Hvis ikke så kan du ofte gjøre vondt verre.

Enig så lenge det ikker snakk om en konveks (avrundet) egg, da er det nok best ikke å holde samme vinkel hele tiden, men heller vugge/gynge kniven når du drar den over steinen, eller bryne den mot på et ettergivende underlag - som en musematte med sandpapir på, en lærstropp o.l.

Sitat

Det finnes noen slipe stativer til å montere kniven i for å få riktig vinkel på brynet.

I tillegg til Lansky sine, finnes Edge Pro Apex (dyr), Wicked Edge (veidig dyr), KME (ikke fult så dyr), Smiths sine (ligner Lansky sine, men billigere) og flere andre (kommer stadig nye).. Får vel også nevne Spydercos Sharpmaker (andre merker har tilsvarende) - der man ikke spenner fast kniven, men "setter fast" stenene i en av to mulige vinkler og drar kniven rett loddrett ned langs stenene i en "skjærende bevegelse". Veldig enkel å bruke/anvendelig, har en selv (søk på youtube, mange videoer som viser bruk/tips om bruk, også fra produsenten. Følger en DVD med instruksjonsvideo/informasjon når man kjøper den. )

Endret av zimwalker
skrivefeil
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.