Gå til innhold
  • Bli medlem

Snøhetta Vesttoppen og Storstygge svånåtind, 10. - 13. august.


Zabel

Anbefalte innlegg

Etter å ha fått tips her inne om bl.a. vanskelighetsgrad på topper og teltplasser i ura, skylder jeg vel en rapport :)

Reveljen gikk 0645 mandag morgen, og vi kjørte fra Folldal 0715 med kurs for Hjerkinn og videre inn Snøheimveien. Pga. opprydningsarbeid inne på vidda, var veien kun åpen periodevis i løpet av dagen. Vi bli sluset innover fjellet sammen med tyske og nederlandske bobilturister. Været så bra ut, dvs. stikk i strid med hva værmeldingene sa på forhånd. Snøhetta badet i sol, og skydekket var relativt lett rundt oss. Etter en kjapp frokost i bilen, slengte vi på oss dagstursekkene og trasket i vei mot Vesttoppen. Etter to timer med hopping fra stein til stein sto vi på toppen. På vei opp hadde tåka selvfølgelig tetnet seg til, og sikten var ikke mer enn knappe hundre meter. Vi ruslet ned igjen og til bilen for å hente storsekkene.

Etter en kjapp lunsj ved bilen la vi ivei innover den T-merkede stien mot Åmotdalshytta gjennom Svånådalen. Planen var å telte en eller annen plass rundt vann 1500. Litt mindre steinete og enkelre å gå her enn opp mot Vesttoppen. Like før stien gjør en sving nordvestover opp Svånådalen kunne vi skimte en moskusku med sine to små stå å gresse ca. 300 meter foran oss, rett nedenfor stien. Vi kuttet svingen og tok en nordligere rute over Hettpyntan, før vi siktet oss inn i retning Bruri og ned i Svånådalen. Vi hadde berget for regn hele dagen, men nå begynte det virkelig å tetne seg til. Heldigvis fant vi en flekk som var brukendes til teltplass rimelig kjapt, og vi fikk slått opp nylonboligen rett før dråpene begynte å falle. Selv om klokka ikke viste mer enn tidlig ettermiddag, og det ennå var mang timer dagslys igjen, ble det ikke mer gåing denne dagen. Det skulle vise seg å være like greit. Utpå tidligkvelden satte møkkaværet virkelig til. Vinden klarte å moderere seg til frisk bris, men regnet øste ned og tordenværet satte inn. I over to timer sto det på, og det blinket og smalt tett rundt oss disse to timene. En litt småskummel opplevelse. En føler seg rimelig utsatt i teltet, når det smeller og blinker tett rundt en i over to timer. Det var godt å ha en liten konjakkskvett å roe nervene med ;)

Været roet seg i løpet av natta, men det var et grått syn som møtte oss da glidelåsen ble dratt til side tirsdag morgen. Planen for disse dagene på Dovre var bestige Vesttoppen, Storstygge Svånåtind, Bruri, Skredahøin og Store Langvasstinden, men uten å stresse rundt oppe i steinura alle timene med dagslys. Tirsdagen ble derfor inne-dag i teltet, og dagen ble brukt til å lette vekta på sekken og øke vekta på kroppen :) Heldigvis hadde vi en radio til å holde oss med selskap. Når kvelden kom blåste det opp, og styrken var vel muligens opp i liten kuling i kastene.

Onsdag opprant med et mye lettere vær, og med gårdagens labre aktivitetsnivå, var guttene nå giret på tur igjen. Målet for dagen ble Storstygge Svånåtind, opp østryggen. Turen opp gikk greit, selv om jeg hadde lite erfaring med lett klyving fra før. På vei opp tetnet deg seg selvfølgelig til igjen, og det var rimelig svart rundt oss. Vi droppet videre gange bortover langs toppryggen, og valgte å gå ned igjen før evt. regn gjorde steinene såpeglatte. Noen utsikt var det jo ikke likevel, så det valget var enkelt. Vi vurderte å ta Bruri når vi kom ned, men regn gjorde underlaget glatt og vi hadde hørt, og så, at det var løst der oppe, så vi slo fra oss tanken og fant soveposen igjen.

Torsdag våknet vi med sludd/haggel på telttduken, og med fortsatt lavt skydekke bestemte vi oss for å sette kursen mot Snøheim og hjemover igjen, selv om vi hadde planlagt å være til fredag. Været var også meldt verre mot helga. Vi slapp nedbør på turen tilbake, men med skydekke langt ned over toppene, var egentlig heller ikke dette noen dag for topptur hvis man vil ha litt utsikt.

Kort oppsummert ble det mye ligging i soveposen disse dagene, men vi fikk da med oss to topper. Uansett herlig å være ute på tur, selv om været ikke alltid spiller på lag. Vi får komme tilbake en annen gang, med litt bedre værmelding, og bestige de toppene vi ikke fikk denne gangen.

Legger ved noen få bilder.

post-3143-13347464152_thumb.jpg

post-3143-133474641543_thumb.jpg

post-3143-133474641567_thumb.jpg

post-3143-13347464161_thumb.jpg

post-3143-133474641636_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.