Gå til innhold
  • Bli medlem

Teltplasser ved vann og utsiktspunkter i Nordmarka


Anbefalte innlegg

Jeg har lyst til å telte ved et vann i Nordmarka hvor man kan sykle så og si helt fram til vannet. Fra før har jeg teltet på en fin plass mellom Store og Lille Sandungen. Vannene jeg har lyst til å undersøke om er egnet nok til å slå opp telt ved denne gangen er Hundtjernet (lengst nord på kartet) eller Bjørnputten som er like ved. Men det jeg er usikker på er om det er egnede teltplasser rundt et av de vannene... Noen som har vært der og kan skrive noe om det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Takk for svar, men på Skiforeningens sider står det lite om vannene i marka har egnede teltplasser eller ikke. På kartet kan jeg enkelt se om det går an å sykle til et eller flere vann, og jeg kan også trille sykkelen et stykke på sti hvis det er nødvendig. Det jeg trenger å vite er altså om vet om egnede teltplasser ved vann som ikke har tett skog/myrer og steinurer rundt vannet slik at å slå opp telt nære vannet er vanskelig. Og vannet må kunne nås med sykkel selv om jeg som sagt er villig til å trille et stykke på sti for å komme meg til vannet :wink:

Noen??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du et ordentlig kart så får du en god indikasjon på om det er fine teltplasser. Myrer, skog osv er detaljert merket av. Min erfaring er at det på flate områder rundt et vann så nær som alltid er fint å telte. Det er vel knapt et vann i marka som ikke har sti rundt. Jeg er vant til 1:50000-serien og jeg har fortsatt til gode å ikke finne fine teltplasser... Anbefaler deg å teste litt på forhånd hvis du ikke er spes kartvant. Ta med kartet neste gang du sykler i marka og se om det du ser for deg etter å ha sett på kartet stemmer med virkeligheten..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Japp, du har nok et poeng der. Jeg tror nok jeg vil satse på et lite vann i områdene rundt Trehørningen. Iflg. Bjørn Revil som har skrevet "Markaguiden" skal det være noen fine vann i det området med enkel tilgang på sykkel, og det ser ut til å stemme på 1.50 000-kartet. Tar nok en rekogniseringsrunde i morgen :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk! Det blir nok ikke før til uka, for dette er også en testtur for sykkelen med full oppakning, for jeg venter på en frontbærer som jeg håper kommer ganske snart. Og så jeg får testet ut det nye firemannsteltet i samme slengen. Og jeg får vel ta med fiskestanga også :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da blir det nok camping ved Nordre Måsjøen neste uke. Jeg rakk ikke å sjekke Hadelandstjernet og Purktjern i går, men jeg camper ved et av disse vannene hvis det viser at et av de er triveligere og bedre egnet enn Nordre Måsjøen. Satser ellers på å prøve fiskelykken først i Holmetjern.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved Bjørnsjøen (litt øst for Kikut) er det flere gode teltplasser. De er også veldig populære. Ellers har jeg sovet ved abbortjernet, selv om det ikke er spesielt flat underlag for teltet.

Jeg har sett fine steder også ved Østenvann, bak Bogstadvannet. Du bør sjekke på kartet om det ikke er drikkevannskilde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Østernvann er badeplass så der kan man trygt telte. Men nettopp derfor er det gjerne mye folk i området også.

Bjørnsjøen har fine teltplasser, det er jeg enig i. Man bør kanskje finne et sted litt vekk fra veien som det er mye trafikk på. Folk som trener til sykkelritt pleier ofte å sykle Hammern, Bjørnholt Kikut langs Bjørnsjøen.

Området lengst øst i marka synes jeg virker spennende fordi det er en masse små litt anonyme vann som det sikkert er fisk i og som kanskje ikke besøkes så mye om sommeren. Dessuten er det ganske greit veinett der. Har såvidt sagt litt om teltmulighetene i boka (bilde s 149). Jeg er ingen racer på telting men når jeg har tasset rundet her har jeg flere ganger tenkt at "jøss her går den å teste telt, bål og fiskestang en gang." det ligger liksom til rette for det.

Håper trådstarter får en fin tur! Et par av vannene som nevnes har jeg ikke hørt om så de er sikkert fine :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar, Linda og Panda :) Spesielt hyggelig at at Panda, forfatteren av den den meget bra "Markaguiden" tok seg tid til et utfyllende svar.

Jeg har fra før overnattet ved Bjørnsjøen, og synes i likhet med Panda at det er er for nære folk og fe selv om jo det er fine teltplasser der. Østernvann har jeg ikke prøvd ennå, men synes også det er for mye folk i området, spesielt barnefamilier på tur. Jeg satser nok derfor på Nordre Måsjøen, Hadelandstjernet eller Purktjern neste uke. Det er ikke langt mellom de vannene.

Kan komme med en turrapport og bilder neste helg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også overnattet ved Heggeligvann. Hvis du sykler veien som går sør langs Heggelivann, må du et sted ta av å trille litt, ikke mye. Da kan du komme til sør-vest hjørnet til vannet. På sørsiden er det noen odder som er brukbare. Der har jeg sovet uten telt. Der er det rolig og skjermet for lyder fra veien.

Et annet vann er Stefferstjern i Krogskogen. Du kan sykle til dammen til nærmeste vann. Deretter må du trille over dammen og over skiløypa. Stefferstjern er avsidesliggende og dermed stille og rolig. Det blir sat ut fisk der. Her er det ikke restriksjoner for drikkevann. De er det vel for det store vannet med dammen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk. Da er den nye frontbæreren montert, så i morgen drar jeg på årets første telttur med full oppakning. Prøver fiskelykken og tar noen bilder, så jeg kommer med en liten turrapport etterhvert når jeg er hjemme igjen på lørdag!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er turen unnagjort! Fin tur, dog skjemmet av endel regn på fredag.

Helsike, jeg hadde skrevet en lang rapport og var nesten ferdig, så gikk Firefox ned og alt jeg hadde skrevet var dermed borte :( :( :( Skal skrive på nytt i morgen...

Prøver igjen... Piffen gikk litt ut av meg, så jeg gjør dette innlegget endel kortere. For å gjøre en lang historie kort, så valgte jeg Purktjern fordi teltplassen ved Nordre Måsjøen var opptatt. Ved Purktjern kan man såvidt høre biltrafikk og det går en høy strøm-mast over østsiden av vannet, så det er kanskje forklaringen på at det ikke er så mange som telter der? Ikke så jeg noen svimerker rundt vannet heller.

Jeg lærte iallefall to ting i løpet av turen, og det var å starte tidligere, for man bruker alltid lenger tid enn det man tror (iallefall jeg). Jeg var ikke framme ved Purktjern før 21.30-tiden, og da var jeg ganske sulten. Det andre jeg har lært er å ta med mere mat, for jeg dro ikke fra Purktjern før ved 16-tiden dagen etter fordi jeg brukte lang tid ved bålet og prøvde fiskelykken etterpå. Men jeg rakk såvidt Kikut før det stengte kl. 17, så jeg fikk i meg en vaffel og vørterøl :)

Alt i alt en fin tur, og jeg tar den som en erfaring til neste tur. Sykkelen med full oppakning foran og bak fungerte bra, men jeg er litt usikker på om jeg skal bytte hjulene med sterkere håndbygde 36-eikers hjul. Tar gjerne imot tips om dette!

Klikk på bildene for å se større versjon.

416992.jpeg

På vei til Purktjern, "svippet" jeg innom Holmetjern for å prøve fiskelykken. Fikk dessverre ingen fisk med spinneren, så neste gang prøver jeg også mark og dupp...

416995.jpeg

På vei til Purktjern. Utsikt over Haklokalven og Hakloa.

416997.jpeg

Ikke enkelt å finne egnet teltplass ved Purktjern, og heller ikke enkelt å slå opp teltet fordi bakken skrådde nedover, men det gikk da på et vis til slutt.

416999.jpeg

Alltid koselig med bål...

417001.jpeg

Bålet var enkelt å få fyr på, men i Purktjern er nok fisken fraværende, så jeg nøyde meg med å koke vann og tørke klær isteden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Et annet vann er Stefferstjern i Krogskogen. Du kan sykle til dammen til nærmeste vann. Deretter må du trille over dammen og over skiløypa. Stefferstjern er avsidesliggende og dermed stille og rolig. Det blir sat ut fisk der. Her er det ikke restriksjoner for drikkevann. De er det vel for det store vannet med dammen.

I dag sjekket jeg ut Steffenstjernet ifm en sykkeltur til Løvlia, og det var et fint lite vann (men større enn Purktjern). På kartet er ikke stien fra blåstien til tjernet avmerket, så det var bare tilfeldig at jeg fant den. Også litt klønete å gå dit med full oppakning på sykkel, men siden det ikke er så langt fra demningen ved Byvannet, så er det til å leve med. Mange vak i Steffenstjernet, så fiskestanga blir garantert med. ;-)

Men turgåere fra blåstien ikke langt unna høres forresten godt, dog har de ikke innsyn til vannet ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg overnattet ved Steffenstjern, og det ble en fin tur i varmen, men lite søvn fordi jeg måtte prøve å få has på ørretfisket om natten! Klikk på bildene for størrre versjon.

439763.jpeg

439766.jpeg

Og fisk ble det! Tre passe store stekeørrret som jeg spiste påfølgende ettermiddag. Ørreten bet altså om natten på en liten Meps spinner. Til da hadde jeg bare fått abbor på kroken med mark.

439760.jpeg

439759.jpeg

Kjøttet var lyst og smakte godt på brødskiva. Men neste gang skal jeg kanskje ha med potetmos som tilbehør. Det ble litt snaut med kun brødskiver :D

439761.jpeg

Teltplassen ved vannet er fint, men det er altså litt for kronglete å komme seg dit med full oppakning på sykkel. Løsningen ble å ta av sykkelveskene før jeg gikk inn den umerkede stien (fra blåstien), gå inn med bagasjen, så returnere for å hente sykkelen.

439762.jpeg

Jeg så ikke et eneste menneske i Krokskogen på hele turen, forresten. Steffenstjern er kun tre mil fra Oslo sentrum (Majorstua) og en liten perle av et vann etter min mening, i tillegg til å være et bra fiskevann!

439765.jpeg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Stian.

Helt enig med deg, Steffenstjern er en liten perle!

Har mang en gang gått opp dit på kvelden for å sove ute for en natt.

En annen fin ting er også at det er kort vandring til Småvann, Byvann og Trehørningen dersom man ønsker å prøve fiske i større vann.

Du kjenner sikkert igjen stedet fra bildet som jeg har vedlagt.

Har forresten gått i tanker om å selge en svært lite brukt Ospery Crescent str. M og har registrert at du har vært på jakt etter ny sekk. Send meg en PM om du ikke har fått ordnet deg ny storsekk og du evt. kunne tenke deg å prøve den.

post-583-133474632048_thumb.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Martin,

Det er ikke utenkelig at jeg drar til Steffenstjern igjen, men mulig jeg tar med kun sekk, og heller går fra By i Lommedalen. Syntes det var litt for strevsomt å komme meg til tjernet med full oppakning på sykkelen som sagt... Apropos sekk, så turte jeg ikke annet enn å kjøpe en Arcteryx Bora 80, for det var kun hos Anton Sport det var én størrelse igjen som passet for meg. Men Crescent-sekken kunne absolutt vært et alternativ hvis jeg hadde visst om det før :)

Fant forresten en teltplugg i bakken der du har slått opp teltet ditt. Kanskje den er din? :D Jeg la teltpluggen oppå den ene steinen ved bålplassen, så den er lett å finne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen.

Er nok ikke min plugg, nei :D

Dersom du skal gå vil jeg anbefale deg å gå stien opp. Når du går av bussen på By passerer du et par gårder på venstre hånd,

fortsett videre på asfaltveien til du kommer til en grusvei som går til venstre, den er stengt med en bom. Gå ca. 30-40 meter bortetter denne grusveien, da kommer du til en blåmerket sti som går oppover til høyre.

Etterhvert kommer stien opp til en vei, her skal du til venstre til enden av veien, du ser enden av grusveien når du kommer opp fra stien. Rett før veien slutter går stien videre opp til høyre igjen. Følg denne og du kommer etterhvert opp til Småvann (på andre siden av vannet der hvor du antagelig kom syklende).

Følg stien langs vannet, på oppsiden av vannet fortsetter stien opp mot demningen på Byvann. Da kommer du rett inn på stien som du kom inn på da du krysset demningen.

Har selv også dratt avgårde med sykkel oppover der, men har valgt å etterlate og låse sykkelen ved demningen. Jeg synes det er forferdelig kjedelig å gå veien, mye finere tur ved å velge stien.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Blåser litt liv i denne tråden. Siden sist har jeg teltet ved flere vann, og jeg har følgende kriterier for at jeg skal få lyst til å telte ved vannet:

- Helst ikke for vanskelig adkomst med sykkel med oppakning, men kan godt trille noen hundre meter på sti.

- Vannet bør ligge et lite stykke unna grusvei hvor folk sykler eller går forbi, dvs. ingen eller lite innsyn fra nysgjerrige turgåere eller syklister.

- Teltplassen bør være stor nok til å sette opp et tomannstelt og ikke være for ujevn.

- Vannet bør ha fisk, men det er ikke et must.

- Vannet bør ikke være for stort (f.eks. Bjørnsjøen). Det blir ofte mere intimt med et mindre vann.

- Vannet bør helst ikke være lenger enn fem mil unna Oslo sentrum.

- Sist, men ikke minst, bør det ikke ligge hytter i umiddelbar nærhet, men å se en hytte noen hundre meter unna går fint.

Disse fem vannene liker jeg til nå best:

1. Steffenstjern. Passe langt unna blåsti og helt nydelig teltplass og akkurat passe stort vann. Litt klønete å trille sykkel med full oppakning dit. Abbor biter villig, ørreten er vanskeligere å få has på.

2. Øyvannet. Stor, hardpakket og flat teltplass på nordenden, og to fine, men litt mindre teltplasser på østsiden. Forholdsvis enkel adkomst med sykkel. Her har jeg også fått en halvkilos ørret på kroken.

3. Mellom Store og Vesle Sandungen. Veldig fine små strender og ofte sauer som breker i lia ovenfor. Kan være en og annen padler som stryker forbi, ellers ganske usjenert. Ved Vesle Sandungen er det flere teltplasser, spesielt nordøst for vannet, men jeg har bare overnattet mellom de to vannene pga enkel tilgjengelighet med sykkel. Innbiller meg at det må være veldig fint å telte på flere av de mange øynene der. Har ikke fisket i vannene.

4. Manntjernet (må ikke forveksles med Manntjern nord for Tømte). Enkel adkomst fra grusvei, men bløtt fram til teltplassen på nordenden, så regn med å bli litt våt på beina hvis du har med sykkel. Godt tilrettelagt teltplass med benk satt opp av OFA. Bålplass nære vannet. Syklister og turgåere kan observeres på grusveien, men det er såpass langt unna og endel trær dekker innsyn, så det er ikke spesielt sjenerende. Det er plass til to, maks tre telt på leirplassen, evt. ett tomannstelt og ett enmannstelt. Fisket har jeg ikke prøvd, men endel småvak i vannet.

5. Setervann. Fin teltplass ca. midtveis på vestsiden, men dessverre mye maur. For lang adkomst på sti med sykkel, så tohjulingen bør etterlates, og man bør helst gå dit med kun sekk på ryggen. Har ikke gått rundt hele vannet, men mener å huske at det var en teltplass til på sørenden. Mye småfisk, både abbor og ørret som biter villig.

I dag syklet jeg til flere vann ganske langt nord i marka (tok sykkelbussen til Ringkollen), men de fleste vannene hadde ikke teltplasser pga myrer og/eller bratte fjell som omkranser vannene. Men ved Langtjern klarte jeg å spore opp en teltplass, dog ligger den dessverre ganske nær en hytte og det var ganske åpent rundt (se bilde). Og adkomsten dit med sykkel med full oppakning ser jeg blir for klønete pga myrene rundt teltplassen. Da var det mere idyllisk ved Skamrek (se bilde), men jeg syntes teltplassen lå litt for nærme grusveien, dog kan det hende jeg telter der en dag. Det lå også en fin teltplass ikke mange meterne bortenfor der jeg tok bildet, noe som er genialt hvis man er to stykker med hvert sitt enmannstelt.

Så nei, jeg synes fremdeles det ikke er enkelt å finne egnede teltplasser i nordmarka, men mulig jeg er for kresen på hvor jeg vil sette opp vinylboligen...

920531.jpeg

Langtjern

920534.jpeg

Skamrek

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.