Jump to content
IGNORED

Bomtur til tross for Semeltind i boks, Besseggen som bonus (1-3.mai 09)


oyvindbr
 Share

Recommended Posts

Denne rapporten er ikke verdens mest interessante, men jeg skriver den ned om ikke annet fordi det er ålreit å få turene dokumentert, og fordi det er fint å plukke fram egne rapporter som fremkaller minner i blant.

Jeg og JPV startet fra Bessheim litt over kl. 20 torsdag kveld. Det bar opp til Bessvatn, og planen var å legge seg til på Bandet og stå opp grytidlig neste dag siden målet var Semeltind. Det gjelder jo å komme seg forbi allerede bestegne tinder og opp på nye, så da måtte det bli langt. Men vi forsto raskt at Bessvatn ikke var så veldig mye tryggere enn Gjende nå (Gjende er håpløs nå :P ), så vi måtte stampe rundt vannet såvidt innpå land. Etterhvert ble søvnbehovet påtrengende, og vi slo oss til på noen barflekker litt over halvveis til Bandet.

Det ble ei kort natt under åpen himmel, og kl. 05.30 sånn ca var vi i gang igjen. Det var stadig av og på med skia og opp og ned i terrenget. Ved Hesttjørn fant vi en brukbar leirplass og slo opp teltet. Fin utsikt mot Gjende, Høgdebrotet og Tjørnholstind i småsol. Surtningssui ble herja med av skyer og så utrivelig ut. Semeltind som var vårt mål lå for det meste inni skyene. Men været var litt fram og tilbake, så vi bestemte oss for å prøve i tilfelle underet skulle skje.
Etter en lang og seig tur nådde vi omsider foten av toppen, og siden vi først hadde kommet så langt kunne vi likegodt fullføre. Da ville vi føle oss bedre når vi kom tilbake til teltet. Til topps gikk det greit, våre egne spor var en fin rettesnor for returen og toppvarda var godt synlig. Vi kunne ane det enorme øststupet og syntes det var synd at denne toppen kun ville bli et kryss i lista, men det blir bare i denne omgang, selvsagt skal vi tilbake for å samle på godværsutsikten også :P:)

Etter en avstikker på sørtoppen ble det en lang og pinefull tur tilbake. Men fra tidligere har jeg lært at det bare er å sette på autopilot, så går det over til slutt. Likevel klarte vi ikke å fri oss fra tanken om at det nå er nok med disse langturene på ubestemt tid. Heretter vil vi enten være lenge på en topp og nyte livet eller kanskje sanke topper som ligger nær hverandre og strategisk til i forhold til leirplassen. Det smakte iallfall å komme til teltet igjen.

Dagen etter, altså lørdag, var vi skikkelig late og bare lå og kopa i teltet og hørte på vinden og nedbøren. Vi purka og sov og sto opp i blant for å spre sur nedbør som en viss Monsen kaller det.

Etterhvert vurderte vi om været var ok nok til en kveldstur på Midtre Surtningssui, men ganske kjapt ble vi innhenta av en aldri så liten snøstorm, og da var det lett å snu. Er det noe jeg virkelig ikke gidder så er det å oppsøke topper i nedbør. Noe annet er det om man allerede er godt underveis, men har man valget der nede er det iallfall et lett valg for meg.

Søndagen var jo brukbar da. Selvsagt, siden vi skulle hjem så kunne denne dagen bli fin. Både Besshø og ikke minst Midtre Surtningssui fristet, men da ville det bli altfor seint i forhold til de evinnelige pliktene i dette hersens hverdagslivet, så for å slippe ekstra stress droppa vi alt som het topper. Men vi orka ikke tanken på å vasse i tung og råtten snø langs Bessvatn, så vi tok likegodt turen over Besseggen. Jeg hadde aldri trudd at jeg skulle tilbake dit i livet, men nå var det jo plutselig som en forlokkende bonus å regne. Turen ble fin den! Folk så vi ikke før vi var på vei ned motsatt side av Veslefjell, derimot så jeg en stressa og altfor hvit harepus i full gallopp før Bandet. Den hadde nok grunn til å være stressa, for både jeg og JPV mener at spora vi så etter den avlyste Midtre Surtningsturen måtte tilhøre jerv.

Besseggen kan selvsagt ikke måle seg med stortoppene, men selvsagt er det ei fin fotturrute, og i full ensomhet var det bare å nyte fjellets ro.

Nedturen til Bessheim avslørte at JPV for lengst har blitt en mye bedre skikjører enn meg. Vel nede tok jeg meg tid til å studere litt mogop, og ved parkeringsplassen ble vi møtt av en søt kattepus. :D
Fin avslutning på en tur som ikke ble som den skulle ha vært, men som vi sikkert vil huske lenge.

Jan Petter legger til bilder.

Vis rapporten i Turkartet

Link to comment
Share on other sites

Kjenner at turen sitter i kroppen fortsatt, men det er jo bare en god følelse. Besseggen var artig nok den ja, men det var jo litt stusselig å ikke få være på en skikkelig stortopp når været faktisk var ganske bra på søndag.

Legger ved noen bilder, men dette var vel egentlig ikke turen for de helt store fotografiske høydepunktene :P

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Link to comment
Share on other sites

Artig at folk tar Besseggen på denne tida :)

Vurderte dere ikke kandidaten like bortenfor sørtoppen? Skikkelig kul liten sak det, dog noe utsatt :-)

Etterhvert vurderte vi om været var ok nok til en kveldstur på Midtre Surtningssui, men ganske kjapt ble vi innhenta av en aldri så liten snøstorm, og da var det lett å snu. Er det noe jeg virkelig ikke gidder så er det å oppsøke topper i nedbør. Noe annet er det om man allerede er godt underveis, men har man valget der nede er det iallfall et lett valg for meg.

Helt enig, man får mer enn nok skitvær underveis på turer, om man ikke skal starte i det også, spesielt slik det var meldt.

Link to comment
Share on other sites

Den kandidaten har jeg ikke fått med meg. Sør for Sørtoppen av Semeltind altså? Kan se om jeg tør prøve om det blir sommer- eller høsttur dit.

Ja det der med været er ikke greit, særlig når man er meg. Dårligere holdninger til ruskevær på topper skal man lete svært lenge etter blant fjellfolk for å finne, sjøl om endel kommentarer her i det siste tyder på at jeg har endel med meg likevel. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Dårligere holdninger til ruskevær på topper skal man lete svært lenge etter blant fjellfolk for å finne, sjøl om endel kommentarer her i det siste tyder på at jeg har endel med meg likevel. :lol:

Å, du skal ikke behøve å lete så veldig lenge Øyvind. :D

Jeg skal gi deg en hard kamp om den tronen der. Tidligere var jeg langt mer tolerant mht drittvær på toppene, men nå skal jeg ha godt betalt for å dra på topptur når været er dårlig, og utsiktene resten av dagen også er dårlige.

Forøvrig artig variant av rute til Semeltind det er Øyvind! Den toppen ligger jo i utg.punktet langt fra bilvei av 2k'ene, men dere synes det kanskje var for nærme lell? :wink:

Fin tur og rapport igjen Øyvind! :) Synd været, eller ihvertfall skyene, ikke holdt seg der de bør være - over toppene. Eller var fraværende...

Link to comment
Share on other sites

Det var egentlig mer enn langt nok til Semeltind, iallefall det stykket der vi bar full oppakning. Det var et fole slit (som vi sier på sunnmøre) underveis, men det er moro å tenke tilbake på en sånn tur i ettertid. Været får vi gjort fint lite med, men når en først er i området så må en jo nesten gjøre litt ut av det..og dermed kanskje ta en topptur eller to selv om skodda henger tjukt rundt toppene. Så får en heller komme tilbake i godvær senere og nyte utsikten :lol:

Link to comment
Share on other sites

Semeltind ligger definitivt ikke for nærme i forhold til riksveier, men joda, det er jo en vei i Leirvassbuområdet som etter min mening ikke hadde trengt å eksistere så langt inni fjellheimen. :D

Jeg har nok ikke like god værstatistikk på topper som deg Nils, men etterhvert har gråværstoppturene kommet i kraftig mindretall heldigvis. :D

Er litt moro med såpass lange turer, men man får litt nok også. Blir endel opp og ned før man kommer til saken. Men sånn er det når man skal på nye topper på denne årstida. Man skal likevel passe seg for å bare tenke nytt. Det har ført til at jeg ikke har vært i Leirungsdalen på snart 2 år, og jeg savner virkelig stemninga og toppene der.

I år har jeg lyst til å nyte mer, ikke bare dure videre fra topp til topp mellom Surtningssui og Austre Memurutind eller over Tverrbotntindan eller å gå på Stølsnostind fra et ukurant utgangspunkt. Det er jo tross alt tida på selve toppen som er høydepunktet på turen, og derfor savner jeg godfølelsen fra Vestre Leirungstind hvor vi tok livet med ro i ca 3 timer.

Link to comment
Share on other sites

 • Heriks featured this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By turpetterl
   Hei 

   Tenkte å gå besseggen i august, og for å slippe å gå i kø er planen å telte ved memurubu. Ser at turisthytten der skal ta 150 kr pr pers for teltplass uten at man får tilgang til sanitær/tørkerom. Det gidder jeg rett og slett ikke når vi er 2 voksne. 

   Har noen tips eller erfaringer om telting i ormådet? Hvor langt unna turisthytten og deres teltplasser bør jeg legge meg for at de ikke blir sure? Skal sende sekken med båt dagen etter, så helst ikke mer enn kilometeren fra kaia. Er forresten toalettene ved kaia åpne hele døgnet? 

   På forhånd takk! 
  • By ØysteinT
   Så, ferietid og fjelltid.
   Planen i år var å prøve meg på Jotunheimen, et område jeg ikke har vært så mye mye i enda. 
   Originalplanen var å gå en god runde: Gjendeheim -> Memurubu x 2 dager -> Glitterheim x 2 dager -> Gjendeheim og ta to topper på veien. Men værmeldingen denne uka gjorde at planen ble forandret til Gjendeheim -> Memurubu x 2 -> Gjendeheim.
    
   Dette er først gang på et par år jeg at jeg forsøker Besseggen (jeg har prøv en gang før, når jeg var 25kg tyngre, og snudd på bunn av eggen). Jeg har gått nok turer til at høyden ikke burde ta drepen på meg, og siden jeg skulle overnatte på Memurubu så besteme jeg meg for å gå ned eggen denne gangen. 
   Dro fra Oslo kl 05 og var fremme ved Gjende litt over kl 09, strålende solskinn og alt så ut til å bli en fantastisk tur. 
   Tusler oppover Veslfjellet, har lært fra tidligere turer og går sakte og rolig (for meg, men tar stadig igjen de foran meg). Alt går fortreffende oppover, solskinn og fantastisk natur møter meg når jeg når toppartien og tusler lett bortover til hovedtoppen. 
   Kommer bort til eggen, og begynner å tvile litt... Finner et par hvor en av den også har litt problemer med å gå den, og henger med på dem for å få motivasjon og hjelp. Kommer meg ca halvveis ned eggen, til det mest luftige og bratte partiet hvor det er en stor stein du må på utsiden av for å komme videre... Der blir jeg sittende overfor den og bare kjenne at kroppen sjelver og ikke kommer seg videre. Går ca ti minutter før jeg gir opp og heller tar en strafferunde. Opp igjen til toppen går kjempeflott, letter som bare det. Tusler tilbake til der stien til Bessheim tar til venstre og følger denne ned til vestenden av Bessvatnet. 
   Deretter går det lett bortover langs vannet til Bandet - så opp og bortover langs ryggen mot Memurubu. Et par steder hvor jeg fryset litt på ryggen av utsikten, men føler jeg blir sliten av dehydrering (selv om jeg har vann igjen) og varmen. Var deilig når jeg endelig kom ned til Memurubu
   Distanse: ~27km, ~1400 høydemeter, ~9 timer. 
   Relive-link: 
   Hidden Content


   Dag 2: Surtningssue
   Etter litt føling på beina så bestemte jeg meg for å ta toppturen jeg hadde planlagt for onsdagen - Surtningssue (2368 moh). Det er to ruter til toppen - den lange opp Memurudalen og elva, og den kortere opp ryggen og over Raudhamrane. Jeg bestemte meg for å ta den korte, og heller får den værste høydegåinga ute av veien med en gang, og så få et stykke med bortover for å komme seg før stiene møtes igjen for den siste turen opp til toppen. 
   Det skulle jeg ikke ha gjort - kom meg opp til nesten 1600 moh, og bort til Raudhamrane, og ser da noen som går stien opp langs den... Og spesielt et område hvor du nesten klatert på utsiden rundt en stykke fjell.... Der sa Øysteins mot "ikke fanden"..... En kjapp titt på terrenget og jeg ser at man greit kommer ned til stien i dalen, men jeg hadde litt håp om at jeg kunne gå rundt Raudhamrane uten å miste for mye høyde. 
   Flott terreng, mose og lyng og uberørt natur. Fant mange flotte dyretråkk jeg kunne følge, men det datt statig nedover i høydemeter da det var for bratt og urete til å gå i samme høyde. 
   Vel nede på stien så fulgte jeg den opp til litt før stiene møtes og tok lunsj. Men med nesten 900 høydemeter i beina, og 850 høydemeter igjen til toppen så fant jeg ut at jeg ikke ville orke det - spesielt siden det er et veldig bratt parti litt etter der stiene møtes (opp den hadde trolig gått fint, men ned bratte parti er jeg elendig på...). 
   Tuslet rolig ned gjennom dalen og nøyt naturen og buldringen av elven der den fosset nedover. 
   Distance: ~20km, ~900 høydemeter
   Relive-link:  Hidden Content


   Dag 3: Langs Gjende
   Dag 3 var en rolig tur - langs Gjende tilbake til Gjendeheim og bilen. Ikke så mye å si om den
   Distanse: ~10km, ~300 høydemeter, 3 timer. 

   Min erfaring er dog at selvtilliten min for topper er kanskje skutt (jeg takler fint "rolige" topper som Gaustatoppen, Høyvarde og slikt), og hodet mitt ikke er skrudd sammen for å takle tingrangling i Jotunheimen. Ikke at jeg ikke skal forsøke de to G-ene (Glittertind og Galdhøpiggen), da de ikke er de værste med luftige partier og slikt. 

   Tror nok det heller blir mer turer på Hardangervidda i nær fremtid

    
  • By anpr
   Kjøpt meg et par nye sko, Crispi Besseggen, etter å ha prøvd litt rundt. Virker som solide sko og som passet best av de jeg prøvde. 
   Forsøkte i dag en liten runde i nærområdet og merker et press øverst på hælen i motbakker. Som om det trykker øverst på hælen. Kjenner ikke noe på akillesen. Ellers sitter de fint. Trykket er på begge føtter. Hadde riktig nok litt tynnere sokker i dag enn i butikken, men lite motbakker i butikk.  
   Forsøkte noen Alfa sko (usikker på modell) som var trange over hælen ved vanlig gange, så de utgikk fort  
   Noen med lignende erfaringer? Regner med at skoen kan gå seg til, men ikke helt som forventet etter å ha testet litt modeller (men begrenset med alternativer for lave skinnstøvler). Men om noen med erfaringer med at det går seg til eller om man skal gå for et annet merke/modell/par, tar jeg gjerne i mot tips.
  • By Maria Jansson Lothe
   Hei! 
   Jeg og partneren min har tenkt oss på en 4-5 dagers fjelltur enten til Preikestolen og Kjeragbolten eller Besseggen og området rundt. Noen tips i forhold til kollektiv transport fra Oslo til begge områdene?
   Vi har også tenkt å overnatte på hytter i området og ikke ta med telt, hadde satt pris på tips om dette også Lurer også på om å bli medlem i turistforeningen. 
   Partneren min er engelsk, og har ikke mye erfaring med å gå i fjellet.

   Tips mottas med glede!
  • By Mathildevs
   Hei fjellforum.
   Vi er to venninner som skal på en 3-4 dagers tur i Jotunheimen. Vi bor helt sør og må derfor kjøre et stykke. Vi har planlagt tur (Tors-søndag) til Besseggen ( fredag) og Galdhøpiggen (lørdag). Vi er ikke veldig vandt til å gå lengre overnattingsturer men vil si vi er greit/godt trent. Har dere her noen anbefalinger når det kommer til fine teltplasser i nærheten av Besseggen/Jotunheimen når vi skal overnatte? Eventuelt fra strekningen Krs-Gjendesheim da vi uansett må kjøre den og overnatte på veien.
   Er vel ikke noe problem mtp. ville dyr og telting i Jotunheimen? Vurderer også å overnatte på hytter dersom været ikke spiller på lag, så alt av anbefalinger/erfaringer tas imot med takk!!
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy