Gå til innhold
  • Bli medlem

Ally forsterkningsstripe


Anbefalte innlegg

Begynner å bli en del - poeng på Bergans nå, selge "spesial" lim til 3 ganger prisen av samme lim som du får kjøpt over alt, kontakt lim er som regel kontakt lim men kanskje ikke for bergans...

Er ellers fornøyd med Allyen og påførte min forsterknings stripe over den i dag, fikk tilogmed fisket med den også...ikke stripen men kanoen...skønte sikkert det =) fesk bei det også =)

La stripa på, tapet den fast foran og bak (baugene) slik at den ble liggende dær den burte være.

Tusjet deretter kantene på stripa.

La en tapebit over på midten slik at stripa bold seg fast halvveis.

La da lim på stripa fra midten og ut mot baugen, da altså lim på stripa og la den ned på kano for så å ta den vekk fra kano for å la limet tørke nok, ett stykke av gangen slik at limet ikke blir for tørt (ikke vent 5 - 10 min som sagt over), ved å gjøre det på den måten sparte jeg lim.

I baugene klipte jeg spor på hvær side slik at kuttene overlappet seg mot midten av kano.

Etter stripa var lima, gikk jeg over og la lim i fugene for å minske sjansen for at kantene skal bli flerret opp og jeg PLUTselig har 500 liter vann i kanoen eller noe i den durn_

Ha en god Ally

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Annonse

Hei

Mange av de som kjøper Ally - kano er friluftsfolk som bruker kanoen aktivt og delvis tøft. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor Bergans ikke tar dette innover seg og gjør som Pakboat og lar det være forsterkninger i duken originalt. Det er jo tullete at alle som kjøper en slik kano må modifisere den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Begynner å bli en del - poeng på Bergans nå, selge "spesial" lim til 3 ganger prisen av samme lim som du får kjøpt over alt, kontakt lim er som regel kontakt lim men kanskje ikke for bergans

Vet ikke hvordan det er nå til dags, men har proffesjonell bakgrunn både som bruker og selger av lim. Du vil ikke tro hvor mange typer kontaktlim det fantes og hvor store forskjeller det var i egenskaper, - uten at jeg vil påstå det har så stor betydning for disse forsterkningene.

Bare nevner det, for Allykanoene (og den medfølgende kjempetuben med kontaktlim ++) er i grunnen ikke spesielt dyre om vi sammenlikner med andre, og problematikken rundt "overprising" på tilleggsutstyr er på ingen måte enestående for Bergans.

:D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
  • 3 år senere...

Hei! Gjenopptar diskusjonen her!

 

Kjøpte Ally 16,5 i fjor, og skal ut på første skikkelige ekspedisjon til sommeren. 

 

1) Bør jeg lime forsterkningsstriper på kjøl , på overgang bunn/side og på bauger før jeg legger ut på tur? 

2) Hva bør jeg ha med av reparasjonskit på turen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hmm, vurderer og kjøpe en ally, men tåler disse så lite at de må forsterkes? vill jo allttid bli litt dring over stiner og slikt på en kano, hva tåler egentlig en ally sammenlignet med en glassfiber/plat kano

 

Allyen tåler mye, det kan jeg skrive under på. Har padlet i grunne bekker med 3 mann og 3 sekker i en 16,5, og kjent at steinene tar oppi duken, uten at det har blitt rifter eller skader av betydning. Den største fordelen med Ally vs. gassfiber er at den kan repareres med enkle grep. Evt. forsterkningsstriper blir en slags ekstra forsikring om man skal padle veldig mye i grunn elv og bekk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Har vedlikeholdt min egen Ally samt Kongsberg og Omegn Turistforenings 5 utleieallyer i en del år. Alle 6 kanoene er mye brukt. Min erfaring er at det eneste felles stedet disse er slitt er i overgangen mellom baug og kjøl, akkurat der kanoen tar nedi når du padler den opp på ei strand. Alle kanoene har rikelig med lapper, men bortsett fra nevnte plass er det på forskjellige steder. Skadene er helst stikkskader etter skarpe ting, slitasje langs sida etter å ligget inntill bratt fjell og slitasje på rellingen etter å ha ligget opp ned på biltak.

Skulle jeg ha kjøpt meg ny Ally i dag, ville jeg bare begynt å bruke den og lappa de stedene som blei slitt etter hvert. Å lime slitestriper under hele kanoen er totalt bortkasta. Skal du gjøre noe med en ny kano, så lim ei kort stripe i overgangen mellom baug og kjøl.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har satt på en stripe fra baug til baug på min. Ofte i endene der det blir litt slitasje som nevnt over.

Er bare som ekstra beskyttelse. Hatt min Ally noen år nå men enda ikke laget hull i den, men bruker den kanskje ikke like mye som en del andre og sjelden i elv.

Eneste som har skjedd var et av klipsene til spantene løsnet.

Det var enkelt å fikse men å sette det fast igjen med en ny popnagle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gode svar. Skal på en fjortendagers tur i sommer, hvor det vil bli mye små bekker, lining og tull. Vil dere anbefale å ta med et helt ekspedisjonssett av typen de selger på amfibi, eller holder det med noen striper, litt lim og ducttape?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldri reparert med noe annet enn duckttape i felt.  Det beste er å avfette før du taper, da sitter det mye bedre. Primusbensinen dobler som avfettingsmiddel når jeg er på tur.

Så lenge hullene er bak flytematten kommer det ikke inn mye vann så det er ikke noe krise der. Har padlet mange dager med flere cm lang flenge under vannlinjen bak flytematta.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfaring er at det kan være vanskelig å lime mens du er på tur. Er det det minste fuktighet i lufta så biter ikke limet. Jeg vil si lapp med ducttape eller sportstape (min favoritt) på tur og lim i ro og fred hjemme. Det holder i alle fall til rifter på 10 - 15 cm.

Om du også tar med deg lappesaker og strips er en vurdering om hvor store skader du skal være forberedt på å reparere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Gammel tråd men tar opp emne igjen. Driver å forsterker og lapper hul i en 15" ally som jeg fikk av min far. Denne er noen år gammel og har slike bærehåndtak forran og bak. Lappet de hullene som var i duken og dette fungerte greit med bruk av limen som følger Ally kanoene ved nykjøp. Hadde på forhånd skrollet gjennom temaet i denne tråden og min egen tråd ang lim på dette forum. Som sagt så gjort, bare å hive seg på. Limet skal da påføres begge flater, duken og lappen. Ikke vent 15 minutt før lappen legges på, jeg har erfart at det er bare å legge på lappen omtrent med engang limet er påført begge flater. Trykker og klemmer slik at lappen når å sette seg i duken, bruker litt tid på dette men så blir resultatet greit det. Hadde flere små rifter i sidene og var ikke helt heldig med limingen i runde to, fikk luftbobler og buler...nyttte ikke å presse inn mere lim så da slo det meg at duken er jo pvc og bør kunne sveises med varme. Som sagt så gjort, fram med varmepistolen og fyrte igang full varme (500 grader i hht hva det sto på varmluftspistolen). Når jeg da begynner å sveise lappen mot duken så ble det varmt FORT. Så her gjaldt det å jobbe raskt! Resultatet ble at duken og lappen ble sveiset sammen og selv var jeg storforfær over at det gikk på første forsøk, men det ble varmt på fingrene for at lappen må presses mot duken underveis i sveisingen og begge delen ble veldig varme.

Etter dette så var vi ute å prøvde kanoen og hullene var tette, uten tvil. 

Så prosjekt nr to, forsterke baugene og spesielt framme, oppdaget at duken var slitt veldig i frambaugen. Jeg begynner med liming men dette blir bare noen lunde. Så da går jeg over med varmluftspistolen igjen. Problemet mitt her var at jeg hadde laget lappen som skulle mot duken "noget" stor og dermed måtte den klippes underveis. Fikk også grunnet baugens kromming, en luftlomme som jeg ikke kommer til å gjøre noe med. Hullene ble tette igjen, men det ser kanskje ikke helt profesjonelt ut men shit au.

Prosjekt nr 3 er det jeg holder på med nu, legge inn forsterkning midt på bunn fra baug til baug. Her var duken noe slitt slik at fibrene i duken var kommet fram enkelte plasser. Ergo så legger jeg inn en forsterkningsstripe midt på så tåler den grei bruk i endle år fremover enda. Her har det gått med endel lim, har vel brukt 1 tube 90 gram på halve lengda. Var i går og handlet kontaktlim på Clas Ohlson men dette var ikke dugende, tok en test på noen stykker jeg klippet til og limte på et annet stykke. Lite holdbart og limet som Bergans leverer funker desidert best. Har også delt opp lengdestykkene i flere deler slik at jeg ikke, selv om det var ønskelig, limer en hel lengde forsterkningsstripe på med en gang. Har måtte gå over med varmluftspistolen der hvor duken og stripen ikke har festet skikkelig, men dette er ingen pæs så det har gått greit. Nå venter jeg bare på mere lim fra Bergans så får jeg limet det/de siste stykkene ferdig og jeg sier meg fornøyd i denne omgang.

Så til noens spørsmål om: "må duken på Ally kano forsterkes"? Etter mitt syn, ved normal bruk, NEI. Har en 16" som ble kjøpt for tre år siden og den har ingen slitasje etter bruk så langt. Den kanoen har vært dratt gjennom grunne elver over steiner med gravid samboer sittende i, uten at duken har fått så mye som en bitteliten rift i engang. Den har har vært padlet med godt driv rett i mot strender og steinet grunn uten betenkeligheter. Jeg erfarer at duken er veldig sterk selv om jeg da ikke har testet den under ekstreme forhold. Når det gjelder 15" så var duken slitt under og det var huller rundt om, dog så det mere ut som slitasje pga lagring og transport på siden av kanoen. Og den kanoen skal også brukes til litt annet bruk en 16" var tanken. Derfor legger jeg inn forsterkning og tetter hullene i den. 

Legger ved endel bilder, styr unna limen som er avbildet på en av bildene og overse limsøl m.m. Hovedsaken er at duken er tett og forsterket for røff bruk i framtiden.

IMG_1978.JPG

IMG_1979.JPG

IMG_1980.JPG

IMG_1981.JPG

IMG_1982.JPG

IMG_1983.JPG

IMG_1984.JPG

IMG_1985.JPG

IMG_1986.JPG

IMG_1988.JPG

Endret av KjetilO
  • Liker 2
  • Takk 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.