Gå til innhold
  • Bli medlem

Bygdeignoranter gir blaffen i naturopplevelser


Erling12

Hvem er flinkest til å bruke naturen?  

55 stemmer

  1. 1. Hvem er flinkest til å bruke naturen?

    • Byfolk
      21
    • Bygdefolk (les: folk bosatt i utkantkommuner preget av bønder, fiskere og reinsgjetere)
      35


Anbefalte innlegg

Som mann fra Oslo vest har jeg sett meg kraftig lei på lokalbefolkningen som residerer på vakre steder jeg besøker når jeg reiser land samt strand rundt for å oppleve fet natur. Det virker som om den kulturelle kapitalen ligger på et skrøpelig nivå i bygdesamfunn, og lokalkunnskapen er til å bli pinlig berørt av.

Når jeg kommer i prat med folk som bor i utkantkommuner som for eksempel Steigen, Sykkylven, Luster osv. viser det seg at de har imponerende kunnskaper om hvem av naboene som selger billigst himkok, men overhodet ikke skjorta peil på hva den elegante tinden på andre siden av fjorden heter. For en skam!

En fisker jeg snakket med hevdet sogar at han ikke kjente noen som hadde vært på toppen som lå med foten rett ned i bygdesentrumet på stedet. Det var ikke kultur for den slags i innavlsmiljøet, hevdet han med et mangelfullt ordforråd på en nærmest uforståelig dialekt.

Jeg blir pinlig berørt av den opptreden bygdefolk uten utdanning, som gjerne jobber i primærnæring, viser på dette området. Det er ingen overraskelse at et overveldende flertall av mennesker man møter i fjellet på gudsforlatte steder (bortsett fra naturen) som nevnt over, er fra Oslo og Bærum.

Det er nu på tide å legge myten om den naturelskende nordmannen død en gang for alle. Det er stort sett bare veloppdragne og dannede mennesker fra øvre middelklasse som bryr seg om natur – den øvrige befolkning er i all hovedsak drukkenbolter med skremmende lav IQ.

Edit: Det verste er jo at store mengder av bygdefolkene lever på trygd, og således har allverdens tid til å gå i fjellet dersom de vil.

Så, er det andre siviliserte byfolk som har lignende erfaringer? Eller kanskje en bygdebeboer som har forvillet seg inn på dette forum som vil si noe til sitt forsvar?

Jeg vil i tillegg, i forbindelse med denne lange tråden, arrangere en spørreundersøkelse. Se over.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 146
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Erling12, ( regne med at 12 gjenspeile din IQ). Bygdefolk bruker naturen. Les; lever av den. Bytullingene fra Oslo vest som mener og vite best hvordan folk i ute i den Norske natur skal leve og oppføre seg på sin hjemmplass har nok fått inn en nasjonalromantisk "vibb" i lag med den siste kokainstripa. Den eneste naturen de burde fått tilgang til er slottsparken og Bygdøy allè.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erling12, ( regne med at 12 gjenspeile din IQ). Bygdefolk bruker naturen. Les; lever av den. Bytullingene fra Oslo vest som mener og vite best hvordan folk i ute i den Norske natur skal leve og oppføre seg på sin hjemmplass har nok fått inn en nasjonalromantisk "vibb" i lag med den siste kokainstripa. Den eneste naturen de burde fått tilgang til er slottsparken og Bygdøy allè.

Nuvel, nå må du roe deg ned et par hakk, Karasjok-Mattis.

Hvis du hadde lest hovedinnlegget skikkelig nøye, ville det antakelig ha gått opp for deg at denne tråden ikke handler om å bruke naturen i næringsøyemed, men i rekreasjonsøyemed. Jeg har aldri benektet at bygdefolk er dyktige når det kommer til å så korn, fange reinsdyr med lasso eller dra opp torsk og sei. Tvert imot er disse aktivitetene nærmest perfekt tilpasset folkeslagets intellektuelle kapasitet.

Denne debatten handler imidlertid om det totale fravær av kultur for naturopplevelse i disse miljøene. Der står nemlig sprit og røyk høyere i kurs enn å nyte utsikten og kroppens velvære mens man inntar vannet fra en sildrende fjellbekk. Jeg har til gode å se en finnmarksregistrert bil på et utfartssted for naturopplevelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det va jo det æ sa, bytullinga som e en eller to ganga i året utafor bygrensa sin har på en eller anna måte ordna seg med et særdeles nasjonalromantisk syn på bygdan og naturen deromkring. Men dæm må væl ha nåt og drømme om for og klare å leve i en sånn pøl. ( Oslo ). Og forøvrig så har æ tilgode og treffe en fra Oslo vest utenfor allfarvei og oppgådde stier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En ting skal du ha Erling, du er ikke akkurat med på å ta livet av myten om blærete og overlegne Bærumsfolk.

Der jeg farter rundt, stort sett i Hordaland og S & F, har lokalbefolkning STOR kunnskap om fjellområdene og bruker disse aktivt både i rekreasjonsøyemed, næring og til husholdningen (jakt, sanking etc). Jeg drar stor nytte av å høre på de jeg møter angående området jeg er i.

Jeg har forresten også til gode å se noen Bærumsregistrerte biler der jeg parkerer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bor i ei lita bygd og har vært på alle fjelltoppene i nærområdet og bruker naturen ved hver anledning jeg har, det være seg rypejakt, fiske ( sjø og fjell), toppturer, skiturer, kanopadling osv. Du skjærer alle over en kam no, det finns folk på bygdene som ikke ikke bryr seg om natur og friluftsliv i det hele tatt, det gjør det vel i byene også?? Men jeg må innrømme at det er ikke mange i kommunen som har samme intresse for naturen som jeg har, ihvertfall ikke ungdommene... Jeg har turmuligheter rett utenfor stuedøra mi og slik vil jeg også ha det 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For noko vås. Og kvar finn du desse siviliserte folka frå Oslo Vest, Bærum og Bergen? I kø langs maskinpreppa skiløyper på veg frå luksushyttene sine til serveringshyttene i fjellet. La dei berre gå der, så kan eg som bur i bygda finne mine eigne vegar og oppleve Naturen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(Er det ingen andre enn meg som ser at dette oser av ironi, spissformuleringer og andre virkemiddel ment for å fyre i gang en diskusjon? Forøvrig vil jeg ikke være ansvarlig for å drepe en sjeldent flott tråd, stå på!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(Er det ingen andre enn meg som ser at dette oser av ironi, spissformuleringer og andre virkemiddel ment for å fyre i gang en diskusjon? Forøvrig vil jeg ikke være ansvarlig for å drepe en sjeldent flott tråd, stå på!)

Agnet var ikke pent, men det kan se ut som det virker!! Selv lar jeg andre ta seg av denne diskusjonen 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erling, er du han der Gud under ny drakt eller noe?

Forøvrig har jeg stikk motsatt oppfattning; bygdefolk er naturelskere, det faller de naturlig, gjerne med gummistøvler og bomullsbukse. Byfolk derimot, sitter med rumpen på kafè og nyter, de serverer kaffe til hverandre, klipper håret til hverandre, fikser datamaskiner for hverandre, lager reklame for hverandre, skriver musikk for hverandre, selger skjønnhetsprodukter til hverandre, selger biler til hverandre, ja, de prakker på hverandre alt slags tulleartikler argumentert for på grunnlag av at magasiner og blader forteller hverandre hva man skal gå med, hva man skal kjøre, hvordan man skal bo og hvordan man skal leve med hverandre. Men vi vet at det bare er noe vi har funnet på så noen mennesker skal få ha noe å leve av.

På bygda foregår verdiskapningen, det er her den sykdomsbefengt laksen som tømmer våre hav blir skapt, det er her oljeindustri og skibsarbeiderene bor, det er her fiskerne kommer ifra, det er her grovstedelen av jaktkunnskapene ligger, og det er her den lille maten vi faktisk klarer å produsere selv til byene våre kommer ifra.

Så hva gjør en bybeboer istand til å hate den hånden som mater ham? Det er ganske tydelig etterhvert at byene ikke klarer seg uten nevnte "bygdeidiot, innavl, sauehoder" og etcetera, men det er helt klart at tesen forsvinner ut i luften idèt bybeoeren tar opp lån og kjøper seg den heftigste goretex jakken, den råeste hagla og den kuleste suv`n som han "behøver", og etter å ha memorisert alle toppene fra kartene er han nå klar for å imponere bygdebeboerene og kamerater om hvor intelligent og smart han er, hvilket jeg tror eksempelet i trådstarters innlegg igrunnen går ut på, sånn mellom linjene. Hele opplegget går ut på å måle psykisk størrelse, og når man har behov for å måle psykisk størrelse må man spørre seg, hva er årsaken til at man har så vondt med seg selv at man har det behovet?

Men du er velkommen til å legge ut mer om dine onkel reisende mac erfaringer angående bygda, for all del, jeg bor selv i byen og jeg ser miljøfiendtlige klær, penisforlengere, statusforhøyende produkter, kafèvankere og generellt en større motvilje til å dra på tur enn i bygdestrøk, hvor ørretfiske og småviltjakt, rumpetrollobservasjon og trehyttebygging er en del av barndommen.

Hva ser du?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finnmarks odel skrev:

Og forøvrig så har æ tilgode og treffe en fra Oslo vest utenfor allfarvei og oppgådde stier.

Her har du faktisk et lite poeng, i hvert fall tror du det selv. Men her gjelder det å holde tungen rett i munnen.

Det medfører riktighet at det har blitt en trend at enhver krampeurban lattedrikker skal gå i flokk på en sti i fjellet en gang i året. Dette for å sanke kred, se og bli sett, og for å kunne slenge ut et bilde som gjør at man fremstår som sporty på Facebook (gjengangeren er motiv av vedkommende på Besseggen). Dette er selvsagt et trist fenomen, men enda tristere er det at du har så lite kunnskap om adelen i Oslo.

Det er nemlig slik, Herr Rensgjeter, at man i byen har et visst mangfold av mennesker. Mange i byen er det jeg, uten å være nedlatende selvsagt, vil karakterisere som dåsemikler. De er typisk mennesker som har vokst opp på Oslo øst, eller personer som har innvandret fra bygden fordi de har lest i Dagbladet at det er så kult å sitte på cafe eller grille i gresset blant sprøytespisser i en forsøplet park. Disse menneskene vil nok aldri oppsøke fjellet, med mindre det er snakk om et fyllekalas i peisestuen på en DNT-hytte som brukes til "kick-off" med jobben.

De jeg snakker om, derimot, er mennesker fra familier som har vært preget av velstand og dannelse i generasjoner, og som over lang tid har utviklet en høyverdig kultur der det å tilegne seg viten og å utøve friluftsliv er den største selvfølge. Disse flotte menneskene forstår verden på en helt annen måte enn folk på bygden, som ikke ser noen verdi i naturen utover at kuene kan gresse der. Egentlig synes jeg synd på bønder, fiskere og andre som ikke klarer å tilegne seg den samme forståelsen som jeg selv og mine likesinnede fra Oslo vest og Bærum har. Det er ikke lett å forklare det for lekfolk heller. Man må få den kulturelle kapital inn med morsmelken, så å si.

De i den sistnevnte gruppen opplever naturen på den rette måten, og de stevner uten frykt mot områder utenfor allfarvei. Det er ikke tilfeldig at folk som Fridtjof Nansen og Lars Monsen kom fra Oslo, og ikke Alta eller Nordkjosbotn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der jeg farter rundt, stort sett i Hordaland og S & F, har lokalbefolkning STOR kunnskap om fjellområdene og bruker disse aktivt både i rekreasjonsøyemed, næring og til husholdningen (jakt, sanking etc).

Da er det bare å gratulere, for hvis du har støtt på slike bygdefolk har du hatt en helt ubegripelig stor flaks. Dette er de sjeldne unntak som bekrefter regelen, som igjen underbygger det jeg fremholdt i hovedinnlegget.

Jeg har forresten også til gode å se noen Bærumsregistrerte biler der jeg parkerer.

Jeg håper dette er ment som en spøk?! Enten er du et troll eller du trenger et snarlig besøk hos optikeren. Det har seg nemlig slik at på utfartsparkeringer i forbindelse med villmarksområder som Jotunheimen og lignende, er det nesten utelukkende biler med D- eller B- registreringsskilt (henholdsvis Oslo og Bærum) å skue. De lokalt registrerte bilene holder som regel til i bygdesentrumet, der de frekventerer rånestripen eller burner gummi utenfor benser'n.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønar godt at det er mange B- og D-registrerte bilar i fjellheimen, eg. Her i området (Oslo) er det jo nitrist natur, så då må ein jo komme seg vekk om helgane.

Og at du ikkje ser UC-registrerte bilar på fjellet i Sogn er jo berre fordi me sogningar er spreke nok til å la bilen stå, og gå frå heimen i staden for å starte på 1300 meter 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jommen sa jeg smør. Bygdesamfunn er stort sett opprettholdt gjennom subsidier overført fra det offentlige, som igjen er finansiert av eliten i Oslo vest / Bærum.

Og jeg som trodde eliten i Norge var elitister i å finne smutthull i skattesystemet 8)

Så feil kan man ta.

Du viser at du tenker over ting Gud, du stiller spørsmål, det er bra, men det virker ikke som om du tenker noe særlig over hvorfor ting er som de er, her har du en jobb å gjøre. Forøvrig henviser jeg til din referanse om fete barn på bygden, både fra bloggen du linket til og fra ditt innlegg; dette har du ikke tenkt over selv, men du ble irritert når du leste bloggen. Hadde du vært så kulturell og smart som du påstår ville du ha satt spørsmålstegn til hvorfor 4 bygdeforskere vil ha igang en debatt istedetfor å gjøre det de er utdannet til, nemlig å sette seg ned med genforskere og ta en titt på hvorfor overvektige foreldre på bygdene og i byene får overvektige barn. At Playstation og TV gjør sitt er jeg ikke i tvil om, men hey vent! Jeg er jo ikke gamle karen selv, halveis til 50 bare, jeg èr jo av nintendo generasjonen, òg japsetiden på 80 tallet, men særlig mange storvokste barn av slanke og trente foreldre? Nei, det har jeg ikke sett ofte.

Ut ifra artikkelen (les: bloggen) du refererte til fikk jeg med meg at "forskerene" pekte på at fedmeproblemet var svært stort i nord norge, hvorfor dèt? Tankene mine gikk umiddelbart til evolusjonen som har foregått i nord. Hva skjedde nemlig i dårlige år? Man sultet, og den som hadde best anlegg for å holde på energi innabords holdt seg best igjennom vinteren, og var dermed bedre rustet til å føre sine gener videre. Dette kan ha foregått i tusen år og mer enn det, og selv om de med dårligere lagringsanlegg ikke omkom trenger ikke det å bety at deres barn er ektefødte, 1 av 10 norske barn sies å ikke være barn av den faren de er oppført som av, og over tid, har flere, ikke alle, men flere enn i sør, hvor bedre tilstander rår, ett gen som gjør forbrenningen langsommere og bedre rustet til tilværelsen. Når mat over natten blir overskuddsvare (for oss i Norge, ihvertfall...) har man plutselig ett fedmeproblem. Det trenger ikke å være sånn, det er bare èn av svært mange teser, men jeg tror det. Overskudd av mat og mangel på motivasjonsgrunnlag til å avstå fra overdrevent matinntak er hovedårsaken til at det blir "ekstremvekt".

Legg merke til det, Gud, at fedme ofte går i generasjoner etter generasjoner, og kommer det en ny krig med bamsen i øst mot den krigstømte ørnen i vest, ja, hvem overlever de kommende sultevintrene da?

(Herskerteknikk i form av direkte kallenavn kan sammenlignes med 14 utropstegn etter hverandre. Forfatteren har innsett hvor svak han\hennes argumentasjon er og legger til litt dilldall for å forsterke og\eller flytte fokus.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den "verdiskapningen" folk i Oslo vest/Bærum bidrar med for fjellheimens del hadde jeg helst vært foruten. Hyttepalasser i imitert bygdestil spiser seg innover fjellet. Det ene mer grelt enn det andre.

Det er arbeidsfolk i bygdenorge som har skapt og vedlikeholdt de vakre seterlandskapene, engslåttene, melkeplassene, steinbroene, naustene og lægrene. Se i Hafjell og Kvitfjell hvor vakkert det blir når Bærumsfolk får vedlikeholde seterlandskapet! Det er saker det. Bankkrisen og børskrakket kom ikke fra bygda, for å si det sånn...

Jeg lo aller best der du påberoper deg kulturell kapital! 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.