Gå til innhold
  • Bli medlem

Tur på Store Soleibotntind


Steinar

Anbefalte innlegg

Kan noen bekrefte at det er OK å ta med barn (10, 12 og 14 år) på Store Soleibotntind?? Jeg tenker først og fremst på om der er bratte/utsatte partier. Tar også gjerne mot forslag til andre topper som kanskje egner seg bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Store Soleiebotntind egner seg godt for barn i den alderen du nevner. Jeg forutsetter at de har beveget seg litt i ulendt terreng tidligere. I starten er terrenget lettgått (noen små bratt, men ikke skumle kneiker), etterhvert kommer en lang steinur med en slags sti gjennom. Her er det både for voksne og barn viktig å gå forsiktig og holde balansen. Er det tørt vær og man tar seg god tid går det nok som en lek. Litt nærmere toppen kommer et kort parti hvor man gjerne tar hendene til hjelp. Det er ikke spesielt utsatt eller luftig, eller for å si det riktigere, det er overhodet ikke luftig dersom man følger vardingen. Ungene synes nok heller det er gøy enn skummelt, og så kan man til slutt unnagjøre de siste lette meterne til topps.

Anbefales! Litt mer jomfruelig terreng enn Galdhøpiggen, men på ingen måte vanskelig og fysisk ikke alt for mye slit.

Et alternativ i området, dersom man ikke må gå på en hovedttopp, er å gå fra Berdalsbandet i retning Austanbotntind V1 (2100 moh). Hit er det meget enkelt og lettgått, ja enklere enn til Store Soleiebotntind fordi terrenget er så snilt. Herfra brekker verden av i ville stup med flott utsikt mot majesteten Store Austanbotntind (2204 moh).. Har man først stått her, får man nok et sug etter å komme tilbake en gang.

Hvis ungene er glade i å gå i fjellet og liker å klyve litt kan man ta den noe lengere turen til Store Dyrhaugstind 2147 moh. Flott utsikt, enkelt, men mye steinur til ca. 2100 moh, herfra 100-200 meter med ikke spesielt vanskelig klyving. Luftig toppvarde. Går greit dersom ungene er glad i klyving og dere tar det med ro og tar dere tid.

Fannaråken er, spesielt pga. utsikten en flott tur. I tillegg synes kanskje ungene det er stas å kunne kjøpe seg noe på toppen?

Det er liksom de mest aktuelle toppturene rundt Hurrungane med barn i den alderen du angir. Men uansett er det veldig individuelt med unger, og du kjenner dine best. En 10 åring vil kunne ta disse toppene som en lek, mens en annen kanskje vil få problemer.

Ellers er Kyrkja ved Leirvassbu en flott familietur. Passe spennende. Litt bratt. Passe kort. En nesten sikker suksess, med mindre ungene overhodet ikke liker bratte strekninger (noen synes det gjør turen mer spennende, mens andre er veldig redde, så igjen - det er du som kjenner dem best... Men som sagt. Soleiebotntind er ikke spesielt bratt!)

GOD TUR!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlig ville jeg ikke anbefalt den. Vel er utsikten bra, men anmarsjen er både monoton, slitsom og potensielt skummel. Mange hundre høydemeter i tildels bratt steinur. Det er fort gjort, både å tråkke over og å falle og slå seg i slikt terreng når konsentrasjonen må holdes på topp så lenge.

Men teknisk vanskelig eller luftig er det jo ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En veldig grei topp i området er Steindalsnosi (2025 meter) som er nabotoppen til Fanaråken. Ingen spesielt bratte partier og fin og variert utsikt. Lett å finne veien er det også. Man parkerer i nærheten av 1300 markeren på Sørsiden av Sognefjell og sikter ganske rett på toppen . I det bratteste partiet på rundt 1900 meter holder man litt mot venstre. Tar vel omtrent 2-3 timer opp hvis man tar det med ro, og det gjør man jo :lol:

Storbreatinden er også en fin barnetopp. Her følger man sti fra Krossbu til Leirbreen (så får man sett den og) Deretter er det greiest å følge hovedruta mot Store Smørstabbtind til skaret mellom Storbreatinden og Store Smørstabbtind og opp fra dette. Bra utsikt her også og ingen bratte eller vanskelige partier. Tar vel omtrent 3 timer opp her og hvis man har litt korte ben.

mvh Bjørn Revil

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei Tom, det punktet har faktisk ganske mange kløvet opp. Men hvis man ikke vil (det er ikke så veldig vanskelig da) så går det an å omgå det til venstre. Man ender med å gå opp en slags renne som ikke er bratt i det hele tatt.

Forøvrig er jeg enig i at Nordre ikke er en barnevennlig topp. Ikke så veldig voksenvennlig heller egentlig. Det er veldig mye trasking i grov grus uten at det blir så voldsomt spennende tur av det. Utsikten videre bortover eggen i retning av Storen er imidlertid ganske fin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det er sånne gruspartier på ganske mange topper jeg. Selv om mange av Jotuntoppene ser majestetiske ut på litt avstand er de stort sett noen skikkelige grusrøyser når man kommer tettere innpå. (jadda, det finnes unntak).

Når man går ned fra Nordre Skagastølstind er det greit å ta masse til venstre med en gang man har kommet ned renna nedenfor toppen. Terrenget er greiere der (utsikten er bedre også, bl.a ser man litt til Storen). Er veldig lett å komme for langt mot høyre på vei ned fordi man peker nesa i retning av Turtagrø og bare traver i vei nedover.

Bjørn R

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.