Gå til innhold
  • Bli medlem

Dårlig gli med Åsnes kortfell


Sinai1065

Anbefalte innlegg

Hvor korte har du kuttet fellen? Forran hælen? Vurderer å kutte mine til forran hælen, men er usikker....

Vet ikke hvor mye Fimax har kuttet, men jeg har også valgt 2 sett med kortfeller til både meg selv og fruen (+ Montana langfeller i 50 mm bredde). 45 mm kortfellene er i original 70 cm hos oss begge, mens 35 millimeterne er kuttet henholdsvis ca 17-18 cm på mine Nansen, og ca 23-24 cm på fruens Rago. De tilpassede fellene er de som blir suverent mest brukt, og etter et par år er de såpass slitt at glien føles som "tilstrekkelig". I helt flate partier synes jeg også det går helt fint å gå uten feller og festesmurning (har ok langrennstekinkk samt at skiene er rubbet med grovt sandpapir i festesonen)

Var et godt poeng noen nevnte her at fellene må impregneres, anbefales!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Hvorfor alt dette styret med kortfellene?

Jo det skal jeg si deg.

Når jeg kjøpte mine nye kortfeller var det mye basert på hva Åsnes selv skriver om disse:

Utanom at kortfellene gjev godt feste, vil du knapt merka at fellen er festa under skia. Og mens ein langfell normalt må fjernast før du køyrer ned ein bakke, vil kortfellen kunna behaldast på - utan at det går nemneverdig ut over gli- eller styreeigenskapar.

Derfor hadde jeg også trodd at det faktisk var litt gli på disse.

Men jeg hisser meg ikke opp :D Til det jeg har planlagt å bruke de til (tunge stigninger og vanskelige smøredager) så fungerer de nok som de skal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lompa!

Svaret på ditt spørsmål er JA! Men du kan gjerne la det være en 10 cm bak hælen igjen før du kapper.

Det blir bedre å gå med, minsker friksjonen, men du beholder fortsatt festet.

Anders

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldrig hørt om spiss. Men det er kanskje akkurat det samme ja? Bare ikke det er en kant på tvers så.

Det med spissen kan være lurt, man får jo tak i noe når det skal av... Men går det for lett av da tro? Dette må det forskes på!!!!!

Anders

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Åsnes Amundsen: Godt smørespenn

Åsnes Nansen: Lite smørespenn

Åsnes Ingstad: Lite smørespenn

Nansen og Ingstad er beregnet for mer opp og ned bruk og da med fell. Mykere ski for bedre nedoverkjøring. Man trykker disse skiene lett ned uansett lengden på dem, så glien vil derfor bli mye dårligere med fell enn med Amundsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noen med nye erfaringer om kortfeller?

Fellesesongen har nå begynt for fullt også her i innlandet, jeg var en tur innom birkenløypa med Åsnes Taiga og kortfellelås i dag.

Målt mot mine tradisjonelle kortfeller på Madhus Glittertind er denne kombinasjonen suveren!

Det har vært meget delte oppfattninger om disse fellene her.

Jeg er en middels bedagelig turgåer og jeg går heller med feller, både utenfor og i maskinspor enn å slite med klistersmurning når varmegradene og isføret melder seg.

Skienes spenn i forhold til lastens vekt er selvfølgelig viktig, både med og uten feller, hva dere forventer av Ingstad og Nansen i oppkjørte løyper er litt uklart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Åsnes Amundsen: Godt smørespenn

Åsnes Nansen: Lite smørespenn

Åsnes Ingstad: Lite smørespenn

Nansen og Ingstad er beregnet for mer opp og ned bruk og da med fell. Mykere ski for bedre nedoverkjøring. Man trykker disse skiene lett ned uansett lengden på dem, så glien vil derfor bli mye dårligere med fell enn med Amundsen.

Nei dette er jeg ikke helt enig i. For ca. to og et halvt år siden var vi 2 par som kjøpte 4 sett Åsnes ski: 190 cm Rago (Amundsen) til begge damene, 190 cm Nansen til meg, og 200 cm Combi Combat Cap (Ingstad) til min venn. Alle 4 parene er satt opp med Rottefella Supertelemark m/wire, helløfter, Rottefella 10 mm heveplater, og lærstøvler: Varg Skavl, Crispi antartic, og 2 x Varg Polar.

Min (våre) erfaringer: Det er MINST like mye spenn i mine Nansen som begge Rago-parene, og CCC i 200 cm kjennes faktisk enda litt stivere enn det igjen. Og kortfellene lugger litt mer på Ragoskiene før de blir kuttet og tilpasset. Nå skal det også sies at Ragoskiene passer like så bra til damene som Nansen og CCC til oss herrene, med tanke på spennet (som menn flest er også vi litt tyngre enn konene våre :wink: ). Jeg har noen blå Åsnes Sondre stående også, og de er vel de mykeste av dem alle. Forøvrig enig i at Nansen og Ingstad/Combat er bedre for nedoverkjøring enn Rago/Amundsen, bl.a. synes jeg det går helt greit å kjøre Nansen m/wire og Varg Polar sko i alpinanlegg, og det hjelper på at den er en stiv ski (men det blir selvsagt noe helt, helt annet enn å kjøre med telis-skiene mine, stive bindinger og plaststøvler). I løssnø kunne godt skia vært mykere, og dette gjelder også CCC. Men da må man ofre smørespennet, så mixen i skienes egenskaper er alt i alt etter vår oppfatning veldig bra.

Les forøvrig hva Åsnes selv skriver:

"Nansen: Den optimale fjellskia

Nansen er ei brei fjellski med stort innsving og gode flyteeigenskapar. Heil stålkant og høgt gåspenn for dei som ynskjer både sving- og gåeigenskapar. For utfordrande turar, og gjerne i djup og tung snø."

Combat: "Ei svært lett og robust fjellski med heil stålkant, og heile 22 mm innsving. Utstyrt med spenn og smørelomme.

Skia er utvikla for spesialavdelingar i forsvaret, med tanke på både gå- og køyreeigenskapar.

Den ultimate fjellskia som eignar seg for dei utfordringar fjellet har å by på."

Slenger også med Sportsnett:

"Åsnes Nansen er utstyrt med god smørelomme for deg som ønsker både sving- og gåegenskaper. Spennet i skia er tilnærmet det man finner på Rago. Nansen har hel stålkant og er ei robust fjell- og topptur ski. Bredden gir gode flyteegenskaper og egner seg ypperlig for den som vil ha ei ski som fungerer både bortover og nedover utenfor løypa.

Ingstad: Godt spenn/smørelomme. Ingstad takler både lange marsjer og spenstige utforbakker og er utviklet for å håndtere de ulike utfordringer i vinterfjellet."

Jeg har uansett forståelse for at det kan være andre som opplever disse ulike Åsnes-modellene på annen måte, og påstår således ikke at disse uttalelsene skal stå som en kilde til den evige sannhet :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Er det noen nye erfaringer/synspunkter om skifeller generelt og Åsnes sitt kortfellesystem nå som dere har vært på påsketur?

Jeg synes fortsatt dette er ganske genialt og vil gjerne fortsette å skryte på vegne av Åsnes :)

Tok en tur med mine gamle konvensjonelle kortfeller for å friske opp hukommelsen og ble enda mer overbevist, det er jo egentlig nok å se de 2 typene montert på skia for å sende varme tanker til skigutta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fisketyne: jeg må si meg enig med deg!

Ser endel tidligere innlegg hvor de klager på glien med kortfell. Som noen påpeker, så er det ikke å forvente at du har samme glien med kortfell som med riktig smurt festesmøring. Kortfell er ikke beregnet å erstatte festevoks i alle sammenhenger heller. Å kutte de i riktig lengde vil jo hjelpe mye, men da vil man fort ha behov for to par. Går jeg med lett dagstursekk bruker jeg normalt ikke kortfell.

Men til sitt bruk er de suverene vil nå jeg si!

Krysset Hardangervidda nå i påsken, og i den forbindelsen dro jeg pulk på ca. 55 kilo. Jeg brukte brukte kortfell på mine Åsnes Rago (Amundsen) praktisk talt hele turen. Tok meg ikke bryet med å ta de av bortsett fra ved et par lange utforkjøringer. Hadde med langfeller også, men de behøvde jeg ikke å bruke. Selv den første bratte stigningen fra Kalhhovd retning Rjukan kom jeg opp med kortfell. Det var på grensa, men det viser hvor bra de sitter, og de fellene har jeg brukt i 3 år!

På slike turer hvor jeg bor i telt, på snaufjellet med skare og isete spor er det utenkelig for meg å styre med klister.

En annen sak er det om det er nysnø, da kan jeg bruke vanlig voks festesmøring. Men ikke klister, det er for mye griseri å få fjernet hvis jeg må på med fellene.

På denne turen var min datter med, og hun har ikke kortfeller. Det funket greit med klister når det var både kornet frosset og kornet myk snø, men når det kom kram nysnø siste dagen kladdet det endel om hun ikke passet på å gå i mine spor. Det er litt kinkig å smøre om fra klister som er myk på grunn av varmt vær synes jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har forsøkt "alle" av Åsnes sine kortfeller - Har Rago (195cm) med rottefella og Sydpolen skistøvler. Drar ofte på pulk (15-50 kilo) i relativt lett terreng - Nordkyn i Finnmark. Min konklusjon:

1. På kaldt og tørt føre (lavere enn minus 5) lønner det seg med solid festesmøring.Gli egenskapene blir ellers alt for dårlig!! I mer kupert terreng funger fellene utmerket i motbakkene - men man kommer til at det er lettere å løfte skia enn å gli den framover...

2. På isete føre Godt feste og middels god gli.

3. På vått føre (kister). Godt feste og brukbar god glid

Det som mangler: Mine blå orginale feller som fulgte med skia (mohair) - Et utmerket kompromiss på tørt føre spesielt i nysnø/løssnø!! (De oransje nylon fellene har for dårlig gli!!)Har forsøkt å få fatt i disse i vinter - også her på forumet - men har "gitt opp" denne sesongen..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som mangler: Mine blå originale feller som fulgte med skia (mohair) - Et utmerket kompromiss på tørt føre spesielt i nysnø/løssnø!! (De oransje nylon fellene har for dårlig gli!!)Har forsøkt å få fatt i disse i vinter - også her på forumet - men har "gitt opp" denne sesongen..

jeg prøvde å få kjøpt kortfeller i mohair fra Åsnes, da jeg har veldig god erfaring med dette i langfeller, men fikk beskjed om at de ikke laget kortfeller i mohair.

det er nå i mine øyne en tabbe - de burde heller byttet og laget kortfellene bare i mohair, om det er sånn at de må velge enten nylon eller mohair.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.