Gå til innhold
  • Bli medlem

Ally Tips&Triks


gylland

Anbefalte innlegg

Jeg har hatt min Ally i fire år og selv om den brukes på et par turer i året så ligger den jo mest nedpakket. Lurer på om det er noen som har noen tanker om hvordan den burde oppbevares. Bør man smøre stålstrengene i stengene med litt olje eller silikon og hva med duken, er det noe man bør gjøre for å få den til å vare så lenge som mulig?

Duken tåler utrolig mye. Har hatt Allyen i over ti år. Kun noen mere alvorlige velt i stryk har lagd hull. Forsterkningsstriper langs baug og esinger er lurt. Størst slitasje har jeg faktisk fått av å stramme Allyen på biltak. Duken der har blitt ganske slitt.

Generelt er UV-ståler det som er mest ødeleggende for turutstyr (annet enn hard bruk). Selv om jeg tviler på at Allyen vil bli særlig skadet av lang tids opphold utendørs.

Rådet ditt om å sette inn stengene med olje er lurt. Fiskene mine er enten skiftet eller rustne. Mange stenger er preget av tidens tand. Stengene er ganske vanskelige å tørke. De bør også skyldes kraftig om man har brukt Allyen i saltvann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...
Annonse

Har en helt ny 16,5 som jeg skal ut på en 2-ukers tur med i sommer, for det meste padling, men sikkert noe draing over myrer, lyng og lignende.

Er det noen med erfaring med tanke på å bruke duct eller gorilla tape som sliteremse under kanoen?

Sitter med en rull forsterkningsmateriale fra Bergans men er noe usikker på hvordan resultatet blir om jeg forsøker å lime dette på. Bauger vil jo bli et problem tenker jeg.

:-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke prøvd ducttape som sliteremse, men jeg har god erfaring med å legge på en sliteremse av rep.settet fra baugen og bakover, både langs kjølen og langs de to langsgående stagene som er mest markante når du snur kanoen på hodet.

Det må sies at du skal padle ganske røfft før dette egentlig er nødvendig. Men det blir lettere hull langs disse stagene enn andre steder: En spiss stein som treffer mellom stagene vil (som regel) bare dytte duken oppover og lage en kosmetisk ripe. En spiss stein som treffer akkurat på et av disse stagene vil ha lettere for å lage en serie med hull.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan går man frem for å forme stripen man skal lime på baugen? Ser noen forklarer at de klipper den til, men skjønner ikke helt hvordan.

Regner med at stripen vil måtte overlappe seg selv noen steder for å få til dette eller klarer man å klippe den til så man slipper overlapp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du klipper ut "V-er" på hver side av stripa på baug og akter. Test med papir først så får du en ca anelse på hvor mye du må klippe.

Hvis du ikke klipper vil stripa sitte tett på midten og så få bølger utover. Ergo ikke mulig å få limt den på slik.

Jeg har kun ekstra stripe under på senter. Var ikke noe slitasje som gjorde det nødvendig men satte den på for å slite på den istedenfor selve duken. Blir fort litt slitasje hvis man trekker kano opp på land. beste er å finne sted man kan legge til sideveis å gå ut. men det er jo ikke alltid det er slik.

Tips. Jeg syntes limet tørket mye fortere enn anbefalt ventetid på tuben. Ta et kort felt av gangen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Spørsmål ang kjøp av spraycover.

Er dette eit must å ha på fjellvatn, eller er det uansett for masse bølger/vind når bølgene slår inn over ripa?

Det er jo eit fordyrande utlegg då dette kostar ca 2500 + ekstra vekt.

Er det nokon som har erfaringar ang dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Padlet Rogen i relativt heftige bølger i fjor uten. Bølgene gikk rett under ripa...

Vi gjør ikke dèt en gang til, så vi har montert det på kanoen nå. Men, man kan jo argumentere med at det gikk bra siden vi padlet helt inntil land og at vi vurderte bølgene og risikoen nøye før vi satte utfor. Sånnsett kan du leve ganske lenge uten- men du blir jo da sittende på land værfast mye oftere enn med coveret montert på kanoen.

Hvis du bare skal kosepadle så ser jeg ikke helt behovet for det. Det er fortrinnsvis i stooore bølger og elv du trenger det.

Ett retorisk spørsmål:

Før Monsen padlet Allyen inn på verdenskartet, hvor mange eide spraycover til sine konvensjonelle kanoer? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

er det uansett for masse bølger/vind når bølgene slår inn over ripa?

Jeg vil svare JA på dette spørsmålet, men det er selvsagt mulig å minimere risikoen ved å holde seg nærme land og ellers bruke det vettet du har fått utdelt.

Jeg har aldri brukt spraycover. Jeg har heller aldri padlet i så mye vind og bølger at de slo oppi kanoen (men det har vært lite fristende nær en gang...). Jeg har padlet Ally i ganske tøffe bølger på elv, men det blir noe helt annet: Et stryk etterfølges vanligvis av et roligere parti der du kan øse eller tømme hvis det trengs.

Jeg kan aldri forestille meg at spraycover gir noen garanti mot at du ikke får NOE vann inn i kanoen, selv om jeg nok tror at du får betydelig mindre vann enn uten spraycover.

Tenk på at hver eneste dråpe vann gir deg dårligere stabilitet og lavere fribord, d.v.s. at kanoen ligger dypere i vannet og at neste bølge slår oppi. Hvis hver 10. bølge gir deg en skvett vann og du skal padle langt... så vil du etter en stund oppleve at hver hver 3. bølge gir en liten skvett vann, og hver 10. bølge gir deg MYE vann. Da er kanoen også blitt merkbart tyngre å manøvrere og betydelig mer ustabil. På tide å tømme - for snart vil hver eneste bølge gi betydelig mengde vann i båten. Hvis det nå er langt til land så er du nesten garantert å synke.

Dessuten er vind og vindsjø svært lite koselige forhold for å padle kano.

Så NEI, med mindre jeg var tvunget til det ville jeg ikke padlet under forhold der vindsjø slår inn over ripa, spraycover eller ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Ett retorisk spørsmål:

Før Monsen padlet Allyen inn på verdenskartet, hvor mange eide spraycover til sine konvensjonelle kanoer? :)

Monsen er en dreven friluftskar "og alt det der", og jeg skal på ingen måte forsøke å ta fra ham noe av av glansen, men det er en hel del myter og misforståelser ute og går. Han har f.eks på ingen måte "padlet Allyen inn på verdenskartet". Rett nok var det mange flere som fikk øynene opp for den geniale kanoen etter Canadaturen hans, men Ally ble både omtalt og markedsført som verdens mest brukte ekspedisjonskano lenge før Monsen. Bergans produserte de første Allyene allerede i 1972, altså for snart 40 år siden, og den er en gjenganger i f.eks både Villmarksliv og Jakt & Fiske ihvertfall de siste 30 årene.

Har aldri prøvd spruttrekk (spray cover), og rent bortsett fra at jeg er enig med jankj, vil jeg si det slik at dette en noe du vil finne ut av over tid. Jeg mener det ikke er noen grunn til å kjøpe det før en ser et eventuelt behov, så prekært er det ihvertfall ikke, med mindre en skal på regelrette ekspedisjoner. Vekt og pris er allerede nevnt, i tillegg har en både volum og ekstraarbeid, dessuten vil jeg anta en mister en del frihet - f.eks ift fotoapparat, drikkeflasker og fiskeutstyr. Dessuten er det endel som veksler mellom knestående og toftevarianten. I en kajakk blir dette helt annerledes pga f.eks fast dekk, dekkstrikk og en relativt fast sittestilling.

8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Til dere som vil ha koppeholder til vannflaska: Bruk heller en karabiner på drikkeflaska og klips den til spantet.

Til dere som vil line med vadebukse og er redd for drukning ved kantring: Bruk et stramt (vade)belte rundt livet, og hold beina høyt. Prøv ALDRI å finne bunnen av elva med beina for å få fotfeste, det kan få fatale følger om beina sitter fast mellom steiner og elvestrømmen drar deg under.

En glimrende tråd!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noen som har testet om det lar seg gjøre å komme oppi kanoen igjen om man skulle være så uheldig å gå rundt?

Mener å ha hørt at ved å ha et tau fra baug til akter kan man bruke dette til å trø på for å komme seg oppi igjen.. om man får snudd kanoen i vannet da vell å merke :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler alle Allyeiere å forsøke å kælve og komme seg opp i båten igjen. Skal stort sett veldig mye mer til å kælve en det en tror. (Har gått rundt to ganger på 15 år uten at det var planlagt; da onklen min skrittet ut i kanoen, og alene i kanoen uten noe ballast.)

Samtidig er det ganske vanskelig å kravle opp i kanoen igjen. Ja, jeg har kommet oppi, men samtidig ble kanoen deformert to av gangene (spantene hoppet av, og kanoen ble meget vanskelig å padle). I røft vær med bølger er det nok vanskelig å komme seg opp. Alene er det meget vanskelig. Du trenger en annen person som støtte, enten i båten eller i vannet. Det at Allyen flekser gjør det vanskeligere enn i en stiv kano. Konklusjon: hold dere nær land og vær konsentrert ved krysning av åpent vann.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har kantret den en gagn med vilje. Var med tom kano og over 20grader i vannet.

Skulle gynge ganske mye før den gikk rundt.

Den kan virke litt "skjelven" når man setter seg oppi men sekundærstabilitet er veldig bra som jeg har erfart så langt.

Tror ikke jeg prøvde å kravle meg oppi igjen den gangen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Padla Kvenna vassdraget på Hardangervidda no i sommar. Drog Allyen med tau der det var underlag for det.

Men det blei også ein del bæring. Prøvde med årer som bæreåk, men det enda til slutt opp med å bære kanoen med hendene, ein person i kvar ende. Veldig tungt i lengden, for me hadde sekken på ryggen i tillegg.

Det var ikkje tema å gå tilbake for å henta evt. sekk, alt skulle bærast samtidig.

Avstanden som me bar Ally kanoen langs Kvenna var "overkommelige" avstander.

Men tenker då viss det blir bæring nokon kilometer lengre...

Er det nokon som har tips & triks ang bæreåk på Ally?

Montering på sekk, etc.?

Bjørnar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Beste måten å bære Ally på er på hodet alene. Ett eller to underlag brettes i to og festet på hver sin side med korte bilstropper. Jeg bruker også en kort bilstropp mellom spant og midstang til å holde årene på plass. Det er bare å stikke den på plass.

Med to sekker plassert på hver sin side av midtrommet så blir vektfordelingen optimal og tiden som brukes til å komme seg opp og ned igjen i kanoen minimalisert.

post-3635-133474781682_thumb.jpg

post-3635-133474781689_thumb.jpg

post-3635-133474781697_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Hei!

Lurer på om jeg har fått feil spraycover til min Ally 16,5".

Trekket virker litt i korteste laget ved hver ende, og uansett hvilken vei jeg har det på så blir ene tverrspantet synlig i ett av hullene.

Jeg har trekk med tre hull.

Skal det være slik??

post-4252-133474784401_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

på min 15 er det samme med, noe jeg også la merke til er at der merkelappen satt på er det 90cm fra skjørtfestet til enden og på andre siden var det 1 meter fra skjørtfestet til enden.. så må bare sette det sånn at det passer ut best mulig. men kan hende du har fått feil, just saying :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

på min 15.5 er det samme med, noe jeg også la merke til er at der merkelappen satt på er det 90cm fra skjørtfestet til enden og på andre siden var det 1 meter fra skjørtfestet til enden.. så må bare sette det sånn at det passer ut best mulig. men kan hende du har fått feil, just saying :)

Ja det er slik på mitt også, litt forskjell på lengden mellom skjørtefestet og enden på hver side.

Betryggende å høre at det er flere som har det slik da! :D Men rart at ikke hullene er tilpasset bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hørt noen rykter om at det er samme spraycover på 15 som på 16.5, hvis det er tilfelle så er det litt drøyt, man betaler jo masse penger for bergans produkter og da forventer man perfeksjon.

her er forbredelse til og feste de fordømte lappene til spraycoveret, bergans anbefaler og lime på coveret, jeg synes det her er en bedre ide for du kan justere det , litt 550 cord og shock cord gjorde jobben lett :)

SAM_0259-1.jpg

ferdig resultat

SAM_0262-1.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.