Gå til innhold
  • Bli medlem

Befalsskolen.


thopet

Anbefalte innlegg

Hei!:D

Noen som har tatt befalsskolen her?

... Om det er noen som har det, må dere gjerne fortelle litt! :D ... Hvor var dere? Hva går det ut på? Tjente dere greit? osv...

Har lest det som "kan leses" fra forsvaret, men vil gjerne høre noen erfaringer :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 50
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Befalsskolen er uendelig mye mer enn å lære å ta livet av folk. Du lærer bl.a. å ta vare deg selv og andre. Du lærer om ledelse og lederskap, og du har hele tiden med mennesker å gjøre. Det som er nevnt over her er mer enn snevert. På befalsskolen lærer du veldig mye om hvordan du opptrer ute i naturen, hvordan du telter, spiser, tar vare på utstyr. Og - ja: Det er betalt. Anbefales. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kommer nok ikke til å drepe folk fordi jeg kanskje velger befalsskolen, Snilen!..

Det som frister er å få noe ut av militæret sånn på papiret. Befalsskolen er jo en utdannelse, noe som jeg tror ville passet meg bra :D

.. Er det noe særlig mer i lønn, enn ved vanlig førstegangstjeneste?

De opplyser om "full lønn" andre året. - Hva vil det si?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

for å være litt seriøs:

anbefaler virkelig befalskolen.

Dette for å gjøre førstegangstjenesten mer lystbetont,du lærer en hel masse om deg selv og bla ledelse.

Tar du befalskolen er det to år inne istedet for ett.tar du derimot UB har du et halvt år skole og et halvt år praksis.

Kan jo vurdere viderer derfra.....

Har selv fem år inne og angrer ikke en dag på det:)

ps! tenk på hva du har lyst til å drive med før du søker:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

.. Er det noe særlig mer i lønn, enn ved vanlig førstegangstjeneste?

De opplyser om "full lønn" andre året. - Hva vil det si?

Under utdannelse er det samme "lønn" som førstegangstjeneste, med korporal tilegg.

Full lønn andre året betyr at en har grunnlønn og tillegg i forhold til grad og stilling. I de fleste tilfeller vil vel det si sersjant og minste tabell etter den graden. Avhengig av avdeling (mange feltdøgn, vakt, eller kontorrotte) vil en til slutt ende opp med en grei lønn, særlig når en tenker på at en har lite utgifter til for eksempel husleie og mat. for noen år siden var det vanlig å ende et sted mellom 250K- 400K i sersjantåret.

Har forøvrig selv fem års tjeneste. Selv om det begynner å bli et par år siden jeg leverte inn recon packen til fordel for anatomisk sekk og mer avslappende turer i dagslys, vil jeg anbefale utdannelse i forsvaret. Mange kurs, og lederutdanningen kombinert med erfaring har stor overførbarhet om du ønsker å jobbe innen friluftsliv relaterte yrker senere.

Men som nevnt over, tenk over hva du vil få ut av utdannelsen før du velger avdeling...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler en meningsfylt sivitjeneste fremfor å lære å drepe folk.

Det er vel verdt å minne om at hverken Josef Stalin, Adolf Hitler eller Mao Tse Tung tok den norske befalskolen. Ingen av dem strikket votter & gensere heller og ingen av dem brukte tiden på å fly på fjelltopper. Ergo gikk det som det måtte gå.

Konklusjon er at liv med de tre aktivitetene vil nok ikke gjøre deg til en psykopatisk massemorder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mange forskjellige stillinger som gir god lønn, men velg heller retning ut i fra hva du trives med. Selv hadde jeg en godt betalt stilling i luftforsvaret, men ville valgt annerledes dersom jeg fikk valget igjen fordi jobben var ekstremt rutinepreget.

Selvfølgelig er lønn vesentlig, men i lengden handler det om å trives på jobben.

Det er hva man lærer om seg selv og hvordan man fungerer i ulike situasjoner som er den verdifulle biten av befalskkolen.

Men om man vil være inne i et år eller to for å jobbe masse og tjene enda mer er det selvfølgelig mulig det også. Det går ann å tjene opp mot 500k i ganske mange stillinger i forsvaret, men det krever også at du er jævlig mye på jobb.

Andreas

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man kan vel tjene godt på båt, men som alle vet, grønn tjeneste er den eneste tjeneste. På gsv(ute på grensa, ikke i leir) er det ikke uvanlig at en sjant tjener 500k, og en løyntnant klarer kanskje det dobbelte på et godt år. Men da er det ikke mulig å ha et liv på siden, i hvert fall ikke familie, da man ofte deler 365 vaktdøgn på tre, maks fire personer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja thopet, har du lyst så vurdèr absolutt Befalsskole.

Som agno mfl nevner, er det mye læring og kanskje viktigst "personlig læring" gjennom 2 år.

Tror kanskje dette er "personlig læring" du ikke får andre steder i denne tidsperioden av livet > ansvar for utstyr/materiell, ansvar for andre mennesker samtidig som du skal være istand til å ta vare på deg selv.

Hvilken befalsskole må nesten bare du selv avgjøre, utfra interesser og evt tanker om fremtiden...

Dine interesser syns jeg er langt viktigere enn hva evt lønn avstedkommer i sersjantåret.

Dog, når du evt er ferdig med de 2 årene, da er det svært viktig å vurdere nøye videre vei.

Krigsskole og videre mil karriere eller en sivil utdannelse.

Befalsskolen kommer du aldri til å føle unødvendig!

Interessant å se at vi som anbefaler, stort sett har gått der selv, men samtidig idag er utenfor systemet. Så helt meningsløst kunne ikke denne perioden være, selv med xx år der :wink:

Lykke til, uansett hva du gjør :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

thopet: Går du inn i forsvaret må du lære å bruke våpen som er ment for å drepe folk, og i gitte situasjoner kan du bli beordret til å faktisk gjøre det. Tar du befalskolen kan du i tillegg havne i situasjoner der du må beordre andre til å drepe folk. Friluftsliv, penger osv følger med, men vurder om det er verdt det. Det finnes sikkert solskinnshistorier fra folk som har vært i forsvaret, men det er også mange som sliter med skader derfra, spesielt på det psykiske planet. Det er ikke disse skjebnene som svarer deg her.

Det finnes mange interessante og meningsfylte oppdrag som sivilarbeider, det er mer enn å jobbe på gamlehjem.

Dette var en kjapp utdypning av det enkelte kaller sneversynt tenkning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å overdrive litt så finnes det en million befal&soldat stillinger i Norge idag der det i overskuelig fremtid ikke blir snakk om å drepe noen som helst, så lenge russerne holder seg på sin side av gjerdet og svenskene ikke finner på noe dumt.

Ingen som pdd tvinger deg til å reise utenlands heller, der problemstillingen kan være mer aktuell i "spisse" avdelinger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler absolutt befalsskolen. Har selv gått der, og selv om det nå er 20 år siden, så ser jeg tilbake på det som en meget meningsfylt og lærerik periode i livet. Som andre har nevnt så lærer du å ferdes ute i naturen, hvor viktig det er å ta vare på utstyr/materiell og de menneskene rundt deg. Du har jo også muligheten til sanitets utdannelse innenfor befalsskolen. I tillegg er det en glimrende mulighet til å få lederutdannelse. Noe av det mest fornuftige man kan gjøre i ung alder, spør du meg.

Hvordan man skal drepe andre - det lærte vi ikke. Vi hadde riktignok skyting på blink - omtrent som du har på jaktprøven.

Hadde vært interessant å visst om de som er negative, snakker utfra egen erfaring fra befalsskolen, eller om de "kjenner noen som har gått der" eller "har hørt/lest"?

Psykiske problemer av å gå befalsskolen...vel, de tror jeg hadde fått psykiske problemer uansett, og tror ikke at det er de to årene på befalsskolen som er roten til problemene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lærer man virkelig ikke å drepe i forsvaret, trodde dette var en del av poenget? Og jeg som alltid har betalt mine skattepenger med glede :)

Ellers er det vel slik at befal tjener mest når de er ute på øvelse, og etter at forsvaret selv ikke føler de har råd til å organisere øvelser i like stor grad, går det utover lønnen til befal? Mulig jeg tar feil, men jeg har hørt rykter om at befalstilværelsen ikke lenger er like attraktiv, øknomomisk, pga færre felt døgn

Ellers (for siste gang) ville jeg valgt siviltjeneste nå, ikke pga psykiske plager fra en heller spennende førstegangstjeneste, men heller fordi jeg i dag har kommet til at jeg ikke ønsker å ta liv (selv om det kanskje blir et teoretisk spørsmål snarere enn et reelt).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Eg tok sjølv HVUB (Heimevernets utskrevne befalskurs) i 2004. Dette er, i likheit med befalsskule, ei såkalla grunnleggande befalsutdanning. Du har eit halvår med utdanning (korporals grad) først, og deretter eit halvår som befal (UB-korporal), der du er anten lagførar eller instruktør i ein tropp. Heile året har du dagpengar med korporalstillegg (ikkje lønn). Du er sersjant når du er ferdig, og kan søke sersjantstillingar i heile landet om du vil.

At du tar utdanninga i Heimevernet, betyr òg at du blir verande i HV vidare, med årlege øvingar. Har sjølv vore med her (innsatsstyrken) i snart tre år og trivast veldig bra med det! (Les meir om HV og evt I-styrken på nett. Det du eventuelt måtte ha lært om HV av onklar el.l. som var der for 10-20 år sidan, stemmer mest sannsynleg ikkje - kvaliteten og profesjonaliteten er på eit heilt anna nivå enn dei fleste (som ikkje er der per i dag) er klare over.

Eg er i gong med fjerde året på Høgskule, men året på UB var det beste og mest lærerike året eg har hatt!! Lederskap, samarbeid, sanitet, friluftsliv/feltliv, flytte grenser er nokre stikkord. Er du bestemt på ei karriere i Forsvaret er BS kanskje det luraste, men UB er eit godt alternativ!! Lykke til med valet - og tenesta!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som sies om "lære å drepe folk" er litt sant..

Det jeg synes er værst er at du blir opplært/påvirket/... til å mene at en fiende er en trussel, ikke et menneske. Det blir ikke fokusert på at du skal drepe noen, men du skal ta ut en trussel.

Alle befaler jeg har er flinke til å ikke nevne drepe og jeg vil tro en blir opplært til å tenke på det slik. Dette synes jeg iallefall er veldig trist.

Samtidig er jeg litt usikker på om befalsutdanningen gir så mange fordeler i det private etterpå. De fleste befal er ikke gode ledere fordi de har gått befalskole. De som er flinke var det fra før, de som er dårlige er ikke bedre etter BS.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive

Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.